Gość: piotrus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 00:04 wiec na wstepie chciałbym zaanoncjowac iz, kartofle nie moga przeistoczyc sie w ogórki zatem wasz link jest... o! mam wode w piwnicy :0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: EB Re: Ogórki kiszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 13:37 ciężka sprawa z tymi ogórkami... nigdy nie wiadomo, czy wyjdą smaczne i chrupiące, czy zawartość słoika okaże się rozciapcianą breją... gdy je kupuję, zawsze marudzę, proszę o malutkie, a biedna pani sprzedawczyni wyławia prosto z beczki... jakoś nie mogę się zdecydować na kiszenie we własnym zakresie... ale najlepsze w swoim życiu ogórki kiszone zdarzyło mi się jeść w karczmie w Kiermusach niedaleko Białegostoku. podają je tam z domowej roboty smalczykiem i pysznym razowym chlebem... warto tam zajrzeć choćby z powodu tych ogórków Odpowiedz Link Zgłoś
patyska bo grunt to grunt... 08.11.05, 13:43 ...owe ogorcasy, a nie spod folii. te drugie daja taki ohydny posmaczek. moja mama - Mistrzyni Swiata w Ogorkach Kwaszonych - 10 razy pyta czy kupowane ogorcasy sa gruntowe. ale i tak na 10 razy 5 razy ja oszukaja, wiec mamy niezla loterie: czy ten sloik bedzie dobry czy nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana 2005 Re: Ogórki kiszone IP: 217.96.57.* 10.12.05, 18:03 a ja kiszę ogórki w butelkach 5 litrowych po wodzie mineralnej. Mało przy nich pracy,są zawsze jędrne, jeszcze nigdy nie weszła mi pleśń, nawet wtedy kiedy zapomniałam osolić wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ogórki kiszone IP: *.wro-com.net 12.12.05, 14:38 najlepiej zalewać ostudzoną wodą bo jak się wleje gorącą to maja twardą łupę, zamiast chrupiącej skórki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: Ogórki kiszone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:26 Czy ktoś wie, skąd na kiszonych ogórkach biały osad? Czy jest on szkodliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ogórki kiszone IP: *.telkonet.pl 21.07.08, 17:57 Nie nalezy przesadzać w ilościach dodawania:liście wiśni, czarnej porzeczki, dębu, selera. Interesujące jest połączenie liści winorośli, liści laurowych i chilli. Tylko małe ilości_to wazne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiki Re: Ogórki kiszone IP: *.bredband.comhem.se 22.07.08, 18:00 Nigdy nie obcinam koncowek przy ogorkach.To tak jak by ktos poobcinal koncowki burakow do gotowania.Mam dlugoletnia praktyke w kuchni i jestem przekonana,ze tego robic sie nie powinno.Poza tym,w dawnych latach tez tego nie stosowano.I jeszcze jedno-co przeszkadza ten maly ogonek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Ogórki kiszone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 14:14 hahaha.... "ogórki ułożyć pionowo"...a na zdjęciu jest poziomo... hihihih Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Ogórki kiszone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 21:34 zalewam w słojach ZWYKŁĄ kranówą przyprawy jak wyżej i wychodzą pyszne i nie miękkną po wielu próbach teraz tylko tak robię i jeszcze ani jeden słoik nie był do kitu jak kiedyś!POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś