Dodaj do ulubionych

Cassoulet - potrawka mięsno-warzywna

IP: *.toya.net.pl 05.11.05, 11:04
zrobilam taką potrawę wczoraj, odpowiednio ją modyfikując do możliwości
naszych sklepów z sąsiedztwa.wyszlo pysznie, ale trochę jak fasolka po
bretońsku :-) ogólnie polecam, ale każdemu, kto próbuje trzeba opowiedzieć,
co je .
Obserwuj wątek
    • oakpark Re: Cassoulet - potrawka mięsno-warzywna 10.09.06, 19:41
      Bo to jest "fasolka po bretonsku".... tylko Bretonczycy nic o tym nie
      wiedza.... 8^) Zabawnie tez bywa i w druga strone - jak np. Francuzi przerobili
      przepis na nerki cielece Pomianowskiego albo "klouski" bo tak sie je pisze zeby
      Umlautu po francusku nazwa nie dostala...

To jest generalnie potrawa nie francuska pochodzeniem ale okcytanska, z
      poludnia Francji. Zasadnicze znaczenie maja jednak swieze ziola i gesi smalec z
      Perigord.

Moje ulubione jedzonko we Francji. Sprzedaja tez puszkowane jako produit de
      terroir ale to pomylka. Z pieczona kaczka jest nawet lepsze. Do tego vin de
      pays d'oc.... Costieres de Nimes, Minervoix... takie fioletowe w smaku,
      wyraznie gorzkie. Chianti tez pasuje, Syrah ale wtedy dobrze dodac do potrawy
      lyzeczke cukru.

Namawialbym tych, ktorym cassoulet bedzie smakowal, zeby sobie wyszukali w
      sieci przepis na cajunska jambalaye.... wyprobowalismy w labo zrobic na
      przyjazd kolezanki z Minneapolis i zebralismy dobre recenzje. Tam jest wiecej
      przypraw i ostrzej. I burgund z Inglenook albo inny z Napa Valley...

Fajny kawalek GW o tych kuchniach. Szkoda, ze tajskiej nie ma.... idea zeby
      makaron nitki usmazyc w glebokim tluszczu i podac chrupki do miesa i salatki z
      papai jest godna polecenia.
    • Gość: Down Cassoulet - potrawka mięsno-warzywna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 15:54
      takie to suche, ja siedze tu iszukam takich różnych gówien
      nuuuuuuuuuuuuddddddddyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: NIEZNAJOMA Cassoulet - potrawka mięsno-warzywna IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.07, 20:23
      MOIM ZDANIEM POWINNO BYC ZDJECIE TEGO DANIA BO MAM PRACE DO ZROBIENIA A BEZ
      ZDJECIA TO MI NIE POTRZEBNE
    • Gość: eMeM Cassoulet - potrawka mięsno-warzywna IP: *.ipt.aol.com 02.02.08, 00:02
      "Przecier pomidorowy połącz z 1,5 l bulionu i dodaj do cebuli razem z fasolą" A
      potem w czasie duszenia możesz dodawać bulion?? Jakoś nie rozumiem. Mam jeszcze
      więcej dorobić??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka