Dodaj do ulubionych

Chleb domowy z żurem

IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.02.06, 13:19
Piekę go od ok. roku co 3-4 dni .Pycha!!!!!!
Obserwuj wątek
      • Gość: doświadczony Re: Chleb domowy z żurem IP: *.klc.vectranet.pl 05.03.09, 10:47
        ...można upiec również na zakwasie ,ale wszystko zależy od jakości
        Twojego zakwasu.Dodatek żurku powoduje polepszenie smaku (byle nie
        przesadzić)Chleb żytni jest "ciężki" i przy słabym zakwasie nie
        wyrośnie dostatecznie.Dla pewności wskazane są drożdże.Od roku piekę
        chleb w maszynie jak również i bez.Opanowanie maszyny jest nieco
        trudniejsze-zwłaszcza gdy się eksperymentuje z własnymi
        przepisami.Zachęcam do własnego pieczenia gdyż chleb ze sklepu
        przypomina gumę ryzyko utraty zębów, a chleb krojony jest szorstki
        niczym drobny papier ścierny!.Smacznego.
    • Gość: Dymitr Morel Chleb domowy z żurem IP: *.chello.pl 03.02.09, 20:41
      Chleb. Przepis WZORCOWY wypieku chleba typu KR-IRL (mini chlebki).
      Kaszę jaglaną 400g. oraz ryż biały (lepiej się klei) również 400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) ok. 20 minut. Przyprawy to: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut.
      Ugotowane kasza i ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
      Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
      Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
      Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 45 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

      Przepis ten jest zamieszczony na stronie internetowej, ADRES:
      www.magdalirl.com.pl/
      D. M. Szczecin
    • Gość: ARA Chleb domowy z żurem IP: *.chello.pl 24.03.09, 11:13
      Piekę chleb z żurkiem od dłuższego czasu ale przepis mam troszkę
      inny:
      0,5 kg mąki pszennej
      2 szkl. wody
      5 dag. drożdży
      to wszystko trzeba wymieszać w dość wysokiej misce poprzedniego dnia
      wieczorem, przykryć folią i zostawić. Na drugi dzień dodać 0,5 kg.
      mąki żytniej /zwykłej i pełnoziarnistej /największy wybór jest w
      Auchan/, 2,5 łyżeczki soli i 1 szkl. żurku. wyrobić, poczekać aż
      urośnie, przełożyć do dwóch blaszek keksówek i ustawić na
      kaloryferze /bo wtedy szybciej rośnie/. Jak już wypełni całą blaszkę
      a musi, bo chleb w piekarniku już nie urośnie piec ok. 45 min. w 200
      st.I jeszcze dobra rada mąkę warto ważyć, bo żytnia jest lekka i 1
      szkl. to ok. 10 dag.
    • comoda Chleb domowy z żurem 12.02.13, 21:14
      Beznadziejny przepis - ilość drożdży, z kosmosu, to co jest na zdjęciach to chleb z piekarni. A to co mi wyszło to rozpadająca się breja, mimo, że wzięłam o 50 dk drożdży mniej niż w przepisie: 150 g to jakaś kompletnie irracjonalna ilość!
      • comoda Re: Chleb domowy z żurem 13.02.13, 09:37
        no właśnie - dlaczego nie zaufałam swojej intuicji? ten przepis to kompletna ściema, wyszło mi coś na kształt tosta z otrębami, a przy okazji uwaliłam pół kuchni mąką. Cudownie... Nie pierwszy raz niestety potwierdza się moja teoria, że przepisy z dodatków do GW są do...
        • condor Re: Chleb domowy z żurem 08.03.13, 11:39
          Kochani ! Jeśli chcecie upiec chleb który na pewno wam się uda, będzie smaczny i zdrowy, to polecam swój sprawdzony przepis, który jest zmodyfikowanym odrobinę przepisem pani Ćwierczakiewiczowej opisanym w roku 1858. Po co wyważać otwarte drzwi i uczyć się na swoich błędach skoro możemy korzystać z wiedzy i doświadczeń poprzednich pokoleń.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka