Gość: Bogdan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.06.06, 14:35 Powiedz mi jak Tobie udało się oczyścić surowe flaki - sorry ale wprowadzasz w bład czytających Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robbalek Re: Flaki wołowe IP: *.softlab.gda.pl 12.11.06, 09:17 Czyszczenie jest dość uciążliwe i rzeczywiście trzeba kilkakrotnie zaparzać całe płaty flaków ale faktycznie nie jest wyjaśnione jak je dokładnie oczyścić. Dawnymi czasy po prostu po drugim zaparzeniu skrobało się nożem albo co było bardzo skutecznym sposobem szczotką ryżową taką właśnie do szorowania. W rzeczy samej w opisie jest błąd bo bez oczyszczenia kolejne zaparzanie spowoduje że całe płaty przejdą niezbyt przyjemnym aromatem a to spowoduje że potrawa winna trafić od razu do śmieci nie mówiąc o tym że gdyby się ostała na następny dzień to będzie bardziej kwas niż zupa. Przepis jak wyżej należy do zwanych przeze mnie gatunków wyśnionych, jest tam tyle rzeczy zbędnych że nie wiem doprawdy czy to w ogóle będzie smakowało jak flaki. Po kiego licha parmezan !!! przecież on zabije wszelki smak flaków !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodek Flaki wołowe IP: *.stargard.pl 13.11.06, 13:24 Wynaturzenie!!!!!!!!!!! Flaki ze śmietaną, to jak wieprzowinka po żydowsku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TITEK Flaki wołowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.07, 11:45 Ma racje wprowadzasz w bład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan F. Flaki wołowe IP: *.swietochlowice.net.pl 21.03.08, 12:36 No z tym Parmezanem i śmietaną to rzeczywiscie przypał, ale tego co najwazniejsze w PRAWDZIWYCH flakach to nie ma: ziele angielskie, gałka muszkatołowa, odrobina majeranku i małe co nieco przecieru pomidorowego...... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Chyba jakiś nawalony/przepalony to wymyślil 09.04.08, 10:33 Flaczki sa wspaniale mozna kupic oczyszczone sa znane latami w najlepszych restauracjach Fracuskich,w Warszawie i na drogach polnych jak sie nie zna to nie mozna pisac albo sprobowac albo nie dzisiaj juz ich sie samemu nie czysci jak bym miala farme to moze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Chyba jakiś nawalony/przepalony to wymyślil IP: *.toya.net.pl 04.02.09, 17:42 Flaki Bardzo dobre danie Flaki się czyści gruboziarnistą solą Lub albo może szczypta sodki do namoczenia ,pózniej trzeba bardzo długo płukać. Dwa razy flaki parzymy w gorącej wodzie ,nie gotować. Flaki wyjąć z parzenia wodę wylać. Gotować w nowej wodzie z kostką rosołową. W drugim garnku gotujemy wywar z ogonów wołowych. Łączymy rosół z ugpotowanymi i pokroionymi flakami.Do tego seeta. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Flaki wołowe 09.04.08, 10:42 juz kilkanascie lat mozna kupic w sklepach czyste i podgotowane jak bylam w polsce 7 latemu tez juz dostalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damsaw Flaki wołowe IP: *.globalconnect.pl 13.11.10, 01:51 Co tu mówić! Najlepsza zupa na ŚWIECIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Flaki wołowe IP: *.hsd1.ca.comcast.net 13.03.13, 23:38 Ja tez bylam w ostatnio w Polsce i rzsa flaki rzeczywiscie sa gotowe flaki ale tez je trzeba obgotowac co najmniej raz w goracej wodzie bo niestety smierdza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARKA Flaki wołowe IP: *.zabrze.vectranet.pl 26.01.15, 17:49 Mam pytanie co do flaków.Dawniej kupowałam cały żołądek lub płaty flaków,dokładnie czyściłam i gotowałam wg przepisów.Dziś tacy producenci jak "Duda", "Łowicz" i inni pakuja przeraźliwie białe,obgotowane i krojoje w paski flaki,które zupełnie ani na flaki nie wyglądają,ani nie smakują.Wyglądają jak glisty,są trochę jakby chrupiące,gładkie ,wręcz niesmaczne.Żadne przyprawy nie nadaja im prawdziwego smaku i wyglądu flaków.Pytam,czym producenci wytrawiają te flaki,wybielają,że są one właśnie takie.Natomiast jeśli kupuje flaki np.Pamapol w słoikach flaki te maja i wygląd i smak flaków wołowych? Czy producenci wybielają te flaki sodą? a może płynem do wybielania poscieli czy firanek?Czy cos wiecie na ten temat?Proszę o odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeznik Re: Flaki wołowe IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.16, 18:30 Nadtlenek wodoru 60%. Zawsze walimy to jak ida biale na markety. Reszta szara w parze wodnej wycierane na eksport. Zolty kolor flakow bielonych= stare krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia flaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.15, 20:23 tak, ktoś mądrze napisał ze flaki wołowe teraz wybielają sodą -takie mrożone np, flaki surowe są kremowe i nigdy tak nie zbieleją po ugotowaniu -i to są prawdziwe flaki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Flaki IP: *.play-internet.pl 23.10.15, 14:02 Ponieważ flaki ze sklepu mają chemiczny smak i zapach , kupiłam w rzeźni kałdun wołowy . Szoruję go już drugi dzień solą i szczotką ryżową , jest czysty , ale bardzo szary jak go wybielić ? Odpowiedz Link Zgłoś
miki_riki_11 Re: Flaki 23.10.15, 15:19 To jesteś sczcęściarą,że masz szare flaki,to naturalny kolor i będż smaczne.Jak chcesz mieć takie jak ze sklepu,potrzymaj je w perhydrolu,jak te ze sklepu.Brrr,obrzydlistwo. Muszę się rozejrzec za takim kałdunem,może będę miała szczęście:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Flaki 19.11.15, 20:02 w dawnych latach mateńki-komunu flaKI były prane w pralce m-ki FRANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
singit Re: Flaki wołowe 30.12.16, 15:37 raz bawiłam się w czyszczenie flaków - nigdy więcej! teraz już kupuje tylko oczyszczone i gotowe, nigdy nie zapomnę tego smrodu przy czyszczeniu. -- informatyka warszawa studia Odpowiedz Link Zgłoś