Dodaj do ulubionych

Galicyjska smażonka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 00:35
Mam opinię z góry NEGATYWNĄ. Bomba cholesterolowa i kaloryczna. Poza tym
wędliny - powinny na dobrą sprawę być zakazane! Są zwyczajnie rakotwórcze.
Miały sens dawniej, gdy rodzina żyła na wsi bez lodówki, bez dostępu do
jakiegokolwiek sklepu i musiala sama wychodować sobie świnię i jeść ją przez
miesiąc, czy dwa. Konserwowanie dymem (i narażanie się na raka) było
mniejszym złem niz smierć głodowa, czy zatrucie jadem kiełbasianym.

Ale dzisiaj? Psuć mięso wędzeniem, gdy mozna jeść świeżo upieczone, czy
usmażone?

Horror. Podany przepis to horror.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiak Galicyjska smażonka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 19:45
      Super jadło, a tej co wpisała ze to bomba cholesterolowa chciałem powiedzieć, że
      tak spasionej świni jak ona i tak już nic nie zaszkodzi. Pozdrawiam :)
      • Gość: zniesmaczona Re: Galicyjska smażonka IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 25.07.07, 12:21
        jesteś zwykłym prymitywem !!! oceń potrawę, a nie osobę, która udostępniła
        przepis.
        • Gość: dina Re: Galicyjska smażonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 19:38
          ależ misiak ma rację
    • zibiscj55 Galicyjska smażonka 09.07.07, 10:51
      podsmażenie bezsmakowych wędlin, dodanie jajek..........?????
      jedno wielkie nieporozumienie kulinarne, nie mówiąc o bombie cholesterolowej.
    • Gość: mała Galicyjska smażonka IP: 80.48.49.* 24.11.07, 08:20
      Może i bomba cholesterolu, ale proszę nie obrażać tej potrawy. Od pokoleń moja
      rodzina je smażonkę na śniadanie wielkanocne. I nie ma pyszniejszej potrawy.
      Cały sekret tkwi w w chrzanie. Czekam na tą potrawę cały rok i zawsze pałaszuję
      ją ze smakiem.
    • Gość: Jóźko z Tarnopola Galicyjska smażonka IP: *.kwnet.azartsat.pl 30.03.10, 08:31
      Potrawę tę robię od 42 lat
      U mnie, podsmażanie przebiega bardzo powoli (zaczynam robić potrawę 2-3 godz
      przed podaniem) chociażby z tego względu, że teraz (a szczególnie przed
      Świętami) w wędlinach jest 80% wody i trzeba ją odparować.
      Chrzan strugam (tak jak struga się ołówek, tylko jak najdłuższe strużyny, bo
      musi się przypiec na brązowo (wtedy nie jest tak ostry i gorzkawy!) Jajka
      dodaję pod sam koniec smażenia (połówki - nie rozpadają się tak łatwo) i też
      je przypiekam.
      Nie dajcie się nastraszyć gadaniem, że "to bomba kaloryczna i cholesterolowa",
      bo raz w roku, coś takiego zjeść można. Poza tym, godzinny intensywny spacer
      spali to i owo, a smak i wspomnienie - pozostaje. Wesołych Świąt!
    • Gość: Jóźko z Tarnopola Re: Galicyjska smażonka IP: *.kwnet.azartsat.pl 30.03.10, 08:59
      Nie ma obowiązku jedzenia czegokolwiek. A biadolenie nad jakimś przepisem
      kulinarnym, jest tyleż głupie, co w złym smaku. Nie pasuje mi to - nie jem. I -
      bez komentarza.
      Nikt ci nie pluje w twoje nasionka, którymi się żywisz. I nie jesteś, "gościu
      2", najmądrzejszy na świecie, by każdemu mówić, co ma robić i jak żyć.
      Dobre rady - zachowaj dla wnuczków.
    • Gość: mysza Galicyjska smażonka IP: *.know.cable.virginmedia.com 08.04.11, 22:30
      Najlepsza rzecz na świecie!!!!!:)))uwielbiam!!!a do tego ćwikła z chrzanem lub sos chrzanowy własnej roboty,mniam mniam,już się nie mogę doczekać!!!:)))
    • Gość: ella Galicyjska smażonka IP: *.centertel.pl 13.04.11, 18:33
      W mojej rodzinie zawsze przygotowuje ją tata. Dodaje jeszcze pokruszony biały ser ..... rewelacja!
      • Gość: darek Re: Galicyjska smażonka IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.11, 19:30
        u nas tez dodaje sie twarog, rewelacyjna potrawa na ktora czeka sie cały dlugi rok!

• Gość: kkk Galicyjska smażonka IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 20.04.11, 12:55
      Raz do roku mozna zjesc taka bombe kaloryczna! najlepsza potrawa pod sloncem, czekam z utesknieniem caly rok, przekazywana tradycja wielkanocna z pokolenia na pokolenie.Nie chcialabym zastapic tego niczym innym na stole wielkanocnym.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka