sorel.lina
19.02.18, 18:01
Czuję tak, jak Pan, Panie Henryku...
NIE MOGĘ MILCZEĆ GDY ZNOWU PRZEŻYWAM DNI HAŃBY POLSKIEJ, gdy znowu wychodzą na wierzch najgorsze zmory polskiej duszy. Już w dniu uchwalenia tej głupiej, nieodpowiedzialnej i antykonstytucyjnej nowelizacji ustawy o IPN przez Sejm napisałem, że dokonała się rzecz gorsza od zniszczenia TK, SN i sądów powszechnych. Tamte ustawy, niszczące państwo prawne i demokrację, kiedyś zostaną uchylone, a tego co się dokonało w ludzkich duszach, sercach i mózgach, ten rak jaki został wszczepiony społeczeństwu po otwarciu tej puszki pandory i ciągłym podsycaniu coraz głupszymi i podlejszymi wypowiedziami polityków obozu władzy, jest nieodwracalne. W szczególności w wypowiedziach szefa rządu Morawieckiego, który wykazuje się nie tylko brakiem wiedzy historycznej, pomimo wykształcenia w tej właśnie dziedzinie, to w każdej wypowiedzi dotykającej najboleśniejszych kart w historii tej ziemi, Holokaustu, wykazuje się zupełnym brakiem zrozumienia i empatii. Wypowiedzi Morawieckiego, również na arenie międzynarodowej, na prestiżowej konferencji bezpieczeństwa w Monachium, są nieprzemyślane i nieodpowiedzialne, rozbudzają emocje i resentymenty. Wszystko to tworzy zatrutą atmosferę społeczną, która przywołuje najgorsze wydarzenia, najbardziej haniebne postawy w naszej polskiej historii wobec naszych współbraci Żydów i skłania do obaw, że może być tylko gorzej. Ja, jako goj galicyjski, urodzony po wojnie, nie jestem wprawdzie formalnie odpowiedzialny za wszystkie zbrodnie dokonane przez Polaków na Żydach, ale w takich czasach jak obecnie, czuję moją osobistą moralną odpowiedzialność za wszystko, za całe zło jakie spotykało Żydów na tej nadwiślańskiej ziemi. Nie przyjmuje do wiadomości fałszywego chełpienia się, że Żydzi byli w Polsce przyjmowani przez setki lat, bo wiem, że Żydzi nigdy nie byli i nigdy nie mogli czuć się pełnoprawnymi współobywatelami. Zawsze spotykały ich tutaj, a nie interesuje mnie, że gdzie indziej bardziej, różne szykany i upokorzenia, aż w końcu spotkała ich na tej ziemi zagłada ze strony nazizmu niemieckiego i pogromy ze strony polskich współobywateli. Po wojnie znowu seria pogromów i hańba sprzed 50 lat, wygnania 20 tysięcy najlepszych obywateli, najlepszych patriotów.
Z BÓLEM PRZEŻYWAM TEN CZAS HAŃBY POLSKIEJ.
Henryk S.
P.S. Podkreślenia moje.