katmos5 06.08.07, 12:46 proszę o dobry praktyczny przepis na gołąbki czy piec w piekarniku lub gotować w sosie jakim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dynia3 Re: dobry przepis na gołąbki 12.09.07, 13:40 podaje przepis, łatwy i co najważniejsze pycha bo mojej mamy najlepsze gołąbki jakie jadłam. A więc kupujesz: ok.1,2 kg mięsa mielonego najlepiej wieprzowo-wołowe, 0,5 boczku wędzonego, 2 duże cebule, vegeta, ok.5 ząbków czosnku, dwie kapusty (takie bardziej o stożkowatym kształcie,nie "przyplaszczone")1 kg ryżu. ryż gotuję zawsze wieczorem w przeddzień robienia gołąbków z jedną czubatą łyżką vegety napół miękko i zostawiam w garnku. Na drugi dzień, mieszam ryż z mielonym mięsem wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyrumienioną cebulą, odkrajam skórę od boczku (nie wyrzucam),mielę boczek w maszynce i też dodaję do farszu, do tego sól i pieprz (wg. uznania)No i to wszystko co do farszu.Zagotowuję wodę w dużm garze dodaję trochę oleju,wycinam głąba z kapusty i wkładam do gara z wrzątkiem, po kolei wyciągam odchodzące liście, każdy liśc obkrawam z tego grubego trzona (nie wiem jak to nazwac ale wiesz zapewne o co chodzi)to samo z drugą kapustą jak woda wystygnie to musisz znów zagotowac ,bo tylko w gorącej odchodzą liście, no a później zakręcam w liście farsz, na spód dużego gara układam pozostałe albo te które się porwały liście z kapusty na to skórę odkrojoną wcześniej z boczku i gołąbki, na wierzch też przykrywa liścmi z kapusty, wlewam ok 3/4 wody do gra i duszę w piekarniku ok 1h. przepis jest na sporą ilośc gołąbków, można w woreczkach zamrozic w awaryjnych sytuacjach są bezcenne. Bardzo ważne jest w tym przepisie to żeby mięsa było więcej niż ryżu, ryż oczywiście normalny nie w woreczkach no i ten wędzony boczek ,który daje fajny aromat i wyśmienity smak, doskonale smakują z kethupem ! sorki z błędy ale szybko pisałam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: dobry przepis na gołąbki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 09:07 proponuję włoską kapustę zamiast białej-szybciej i wygodniej a co za aromat.Niewykorzystaną resztę kapusty również mielę i dodaję do mięsa i ryżu.Zalewam bulionem z przecierem pomidorowym, potem możesz jeszcze zagęścić sos mąką i do piekarnika.Zamiast pomidorowego można zrobić grzybowy a zamiast ryżu dajesz kaszę. Odpowiedz Link Zgłoś