Dodaj do ulubionych

Graduate Diploma in Law.

IP: 193.133.92.* 13.10.09, 09:25
Zastanawiam sie czy sa tu osoby, ktore studiuja, studiowaly albo
zamierzaja studiowac i skonczyc GDL a potem LPC?

Potrzebuje porady, ktora uczelnie w Londynie wybrac. Wybor mam
ograniczony do tych, ktore oferuja zajecia w czasie weekendow.
Czyli BPP Law School
oraz College of Law i to by bylo na tyle.
A moze powinnam poszukac w Oxford / Cambridge?
Jakie sa Wasze doswiadczenia i rady?

Dziekuje za pomoc.

Obserwuj wątek
    • Gość: monika Podnoszę. IP: *.zone8.bethere.co.uk 18.10.09, 09:28
      Nie ma tu żadnych studentów?
      • nsc23 Re: Podnoszę. 18.10.09, 12:44
        Studenci tu sa, ale nie maja pojecia, co Ci poradzic.
        Ja bym sie chyba troche bala robic prawo w weekendy, bo jednak w tej dziedzinie
        bardzo mocno sie liczy renoma uczelni, a te co wymienilas, to nie wiem czy sa
        dobre, bo nigdy o nich nie slyszalam.
        • Gość: monika Re: Podnoszę. IP: *.zone8.bethere.co.uk 18.10.09, 14:08
          Dzięki za odzew :)

Tak wiem - renoma uczelni jest istotna - tyle, że nie każdy uniwersytet oferuje kursy 'postgraduate' - w dodatku w czasie dla mnie odpowiednim.

Wiadomo, że na studiach 'zaocznych' trzeba więcej pracować samemu - a ja niestety nie mogę sobie pozwolić na studiowanie dziennie. Tak więc - albo weekendy albo nic :/
          • nsc23 Re: Podnoszę. 18.10.09, 14:45
            Monika, ale sprawdz ile tego studiowania na uczelni jest na dziennych - ja teraz
            robie MSc z prawa i mam dwa dni wykladow w tygodniu - poniedzialek i wtorek.
            Reszte robie w domu, fakt, bardzo duzo tego jest, ale przynajmniej mozesz to
            sobie robic kiedy Ci sie podoba, nie jestes uwiazana wykladami w uczelni.
            • Gość: monika Re: Podnoszę. IP: *.zone8.bethere.co.uk 18.10.09, 15:02
              W większości przypadków zajęcia są 4 razy w tygodniu (full time) i dwa razy -
              part time. Z jednej strony wiem, że studiując przez rok 4 razy w tygodniu zyskam
              więcej niż przez 2 lata mając zajęcia, powiedzmy, dwa razy w miesiącu w czasie
              weekendów - ale z drugiej strony - nie stać mnie żeby przez rok nie pracować a
              jedynie studiować. Bo przy zajęciach 4 razy w tygodniu mogę zapomnieć o
              jakiejkolwiek pracy.
              Dlatego mam mętlik w głowie i nie wiem jak to ugryźć :/ ale wiem, że MUSZĘ te
              studia zrobić. A raczej chcę :)
              • nsc23 Re: Podnoszę. 18.10.09, 15:58
                A myslalas o kredycie studenckim albo szukalas stypendiow jakis?
    • izabelski Re: Graduate Diploma in Law. 19.10.09, 18:00
      najprosciej - zapytac Google :-)

www.google.com/search?
      q=bpp+or+college+of+law&rls=com.microsoft:en-gb:IE-SearchBox&ie=UTF-
      8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADBR_en
      • izabelski i jeszczde lepiej 19.10.09, 18:01
        tinyurl.com/yfz7aod
    • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 22.10.09, 21:32
      nie wiem jak jest z GDL ale BPP jest uwazane za najlepsza uczelnie
      jesli chodzi o LPC, magic circle firms szkola tam swoich trainee. z
      drugiej strony czesc mniejszych firm wysyla swoich trainee to
      college of law. LPC jest kursem praktycznym wiec wyspecjalizowana
      szkola prawnicza gdzie wykladaja praktycy i majace bezposredni
      kontakt z firmami prawniczymi bedzie zawsze lepsza niz nawet
      najlepszy uniwersytet - pojerzewam ze jesli chodzi o GDL jest
      odwrotnie i uniwersytet jest lepsza opcja.
      najlepiej zacznij od skladania aplikacji o trainee contract, GDL +
      LPC to kwestia ponad (ceny rosna co rok) £20k wiec dobrze by bylo
      zeby miec pewnosc ze pieniadze sie zwroca (nie mowiac o tym ze wiele
      firm sponsoruje przynajmniej LPC). glupio by bylo wydawac tyle
      pieniedzy z wlasnej kieszeni i potem skonczyc jako paralegal.
    • Gość: nina Re: Graduate Diploma in Law. IP: 188.33.52.* 25.10.09, 17:09
      Witajcie.

Sorry, że podłączam się do tematu ;) ale od jakiegoś czasu
      zastanawiam się nad GDL on line (coś na zasadzie open uniwersity).
      Szukam w google ale nie znalazłam tego typu studiów. Chcę zrobić GDL
      o ile mi się uda tu w Polsce a potem LPC już w UK. Chodzi mi głównie
      o kasę, nie bardzo stać mnie w tej chwili na UK.Czy takie
      rozwiązanie ma sens? Czy są tego typu studia online? Czy po studiach
      online można znaleźć pracę i już na miejscu zrobić LPC?

Z góry dzięki za pomoc.

• izabelski Re: Graduate Diploma in Law. 27.10.09, 18:29
        Jak zwykle - Google...

tutaj
        • Gość: nina Re: Graduate Diploma in Law. IP: *.mobile.playmobile.pl 28.10.09, 11:35
          Dziękuję :).
          I jeszcze jedno pytanie, jeśli mogę.
          Czy taki dyplom online jest traktowany tak samo jak studiów
          stacjonarnych, czy też jest to dyplom ''gorszego gatunku''?
          • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 28.10.09, 14:49
            jak juz napisalam wyzej, GDL i potem LPC moze sie okazac straszna
            strata pieniedzy i czasu jesli nie masz przynajmniej nadziei na to
            ze dostaniesz trainee contract, a uwierz mi teraz nawet first class
            degree niczego nie gwarantuje. nie wspomne juz o perfekcyjnej
            znajomosci jezyka a o to trudno mieszkajac w kraju nie-
            anglojezycznym.
            nie wiem jak sie traktuje dyplomy on-line bo nie znam zadnego
            prawnika ktory by taki mial, dobry uniwersytet natomiast ma
            znaczenie chyba ze potrafisz w aplikacji uzasadnic dlaczego musialas
            sie zadowolic mniej szacowna instutucja. ale sam dyplom to i tak nie
            wszystko, zastanow sie dobrze co potem.
            • flawia_f Re: Graduate Diploma in Law. 28.10.09, 15:14
              ogolnie masz racje, ale akurat teraz zalapanie sie na trainee
              contract graniczy niemal z cudem, wiele duzych firm zmniejszylo
              drastycznie nabor, w tym roku nawet zrywano przyobiecane wczesniej
              kontrakty odkladajac je na (prawdopodobnie) nastepny rok.
              co nie znaczy, ze tak bedzie zawsze.
              • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 28.10.09, 15:45
                oczywiscie ze nie ale GDL + LPC z wlasnej kieszeni zawsze bylo i
                bedzie ryzykowne, zwlaszcza jesli nie jest poparte dobrym
                uniwersytetem, dobrymi stopniami na tymze i umiejetnoscia
                wyslawiania sie powyzej przecietnej, vacation placements i tak
                dalej.
                nie chodzi mi o to zeby kogos zniechecac ale nie jest latwo i przez
                nastepne kilka lat sie to nie zmieni, miejsc bedzie mniej, wlasnie
                przez deferred contracts z tego i nastepnego roku a kandydatow
                wiecej. gdl i lpc to powazne pieniadze a niewielu ludzi jest stac na
                wyrzucenie £20k w bloto, ale oczywiscie moge sie mylic.
                • flawia_f Re: Graduate Diploma in Law. 28.10.09, 17:43
                  jak sie jest emigrantem to chyba czasem trzeba podjac wieksze ryzyko
                  i/badz naklady finansowe zeby sie przebic.
                  ale ogolnie to tak, trzeba byc swiadomym, ze prawdopodobienstwo
                  osiagniecia sukcesu akurat w tej dziedzinie jest dla emigranta
                  ogromne niskie, znacznie nizsze niz gdzie indziej i ryzyko wywalenia
                  kasy w bloto adekwatnie wyzsze.
                  • nsc23 Re: Graduate Diploma in Law. 28.10.09, 18:34
                    Bylam dzis na targach pracy dla prawnikow organizowanych przez City University w
                    Londynie i w sumie jak na kryzys, to mocno sie te firmy staraja kandydatow
                    przyciagnac - oczywiscie wszyscy z 'non-law background' musza zrobic GLD i LPC,
                    co mnie w ogole nie urzadza, ale trainee contracts sa reklamowane z pensja
                    42.000 i powyzej za rok. Rekrutacja przeprowadzana jest dwa lata do przodu, wiec
                    teraz rekrutuja ludzi na rok 2012.
                    • Gość: nina Re: Graduate Diploma in Law. IP: 188.33.168.* 28.10.09, 22:52
                      Ja kończe prawo w Polsce i chciałam zrobić GDL online żeby zdobyć
                      jakieś ''międzynarodowe uprawnienia''. Potem może LPC już w UK. Taki
                      dyplom ma chyba większe przebicie niż UW. Ale może się mylę?
                      • nsc23 Re: Graduate Diploma in Law. 28.10.09, 23:39
                        A probowalas sie dowiedziec co zrobic, zeby Twoj dyplom byl wazny tutaj? Moze sa
                        jakies inne opcje? Swoja droga, to szkoda studiow w Polsce, bo przeciez tutaj
                        system prawny jest kompletnie inny i bedziesz sie musiala de facto wszystkiego
                        od nowa nauczyc.

(dodam jeszcze na marginesie, ze ja nie jestem prawnikiem per se, wiec nie
                        orientuje sie jak to wyglada do konca).
                      • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 29.10.09, 10:46
                        to nie jest kwestia przebicia dyplomu tylko zasad, wejdz na strone
                        law society albo bar council i wszystkiego sie dowiesz. albo
                        www.lawcareers.net - umiejetnosc szukania i selekcji informacji jest
                        niezbedna jesli chcesz zostac prawnikiem czy to w pl czy w uk.
                        zadzwon do dzialu rekrutacji jakiejs duzej firmy i opowiedz im o
                        swoim przypadku, sa zazwyczaj bardzo pomocni.

zeby zostac prawnikiem w uk trzeba miec qualifying law degree a wiec
                        LLB hons lub inne studia + GDL. LPC i BVC to sa juz kursy zawodowe
                        niezbedne do uzyskania pelnych kwalifikacji. sam kurs oczywiscie nie
                        wystarczy musisz jeszcze zaliczyc trainee contract albo pupillage w
                        zaleznosci od wybranej sciezki kariery.
                        • Gość: nina Re: Graduate Diploma in Law. IP: 188.33.154.* 29.10.09, 12:54
                          Dziękuję za stronę.
                          Już trochę podpytywałam jak wygląda uznanie polskiego dyplomu
                          prawniczego. Zdaje się egzamin na który trzeba mieć zgodę od
                          SRA. Ale to już jak masz dyplom. Teraz chcę zrobić coś online, co
                          mogłoby mi pomóc w karierze, no i oczywiście w zdaniu tego
                          egzaminu.
                          • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 29.10.09, 13:14
                            nie bylabym taka pewna ze sam dyplom wystarczy jesli masz na mysli
                            qualified lawyers transfer test. nie wiem czy sam dyplom uprawnia do
                            praktykowania jako prawnik w pl, ale moge sie mylic, nigdy nie
                            studiowalam tam prawa. nie wiem tez na jakiej zasadzie uzyskuje sie
                            kwalifikacje prawnicze, wydawalo mi sie odbycie aplikacji jest do
                            tego niezbedne.
                            • Gość: nina Re: Graduate Diploma in Law. IP: 94.254.144.* 29.10.09, 14:39
                              Teraz mając tylko studia prawnicze możesz być w Polsce doradcą
                              prawnym. To jest coś jak angielski solicitor, tylko z ograniczeniem
                              w niektórych sprawach. Tylko, że to jest dziś, jak będzie w
                              przyszłym roku nie wiadomo, bo jesteśmy w trakcie reformy.
                              • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 29.10.09, 15:06
                                albo jestes pelnoprawnym prawnikiem albo nie. solicitors sa wpisani
                                na liste law society a barristers na liste bar council, jesli cie
                                tam nie ma, nie masz prawa praktykowac. tak wiec domyslam sie ze o
                                twoim statusie wykwalifikowanego prawnika musialaby zaswiadczyc rada
                                adwokacka albo cos takiego. ekwiwalentem doradcy prawnego moze byc
                                legal executive albo paralegal. na jaka liste jest wpisywany
                                magister prawa bez zadnej praktyki zawodowej? to tak jakby lekarz
                                nie musial odbywac stazu, szokujace!

tak solicitors jak i baristers sa objeci ograniczeniami, solicitors
                                nie moga wystepowac w sadach wyzszej instancji, barristers nie moga
                                doradzac klientom bezposrednio. nie ma bezposredniego przelozenia na
                                polski system a juz na pewno nie ma przelozenia na bycie absolwentem
                                studiow prawniczych :)
                                • Gość: nina Re: Graduate Diploma in Law. IP: 94.254.251.* 29.10.09, 23:13
                                  Teraz zaraz po studiach nie mając aplikacji możesz być doradcą
                                  prawnym. Na razie możesz się tylko wpisać do stowarzyszenia doradców
                                  prawnych. Ale w planach to ma być czwarta korporacja z listą
                                  doradców prawnych. Nie wiem w którą stronę to pójdzie. Dlatego piszę
                                  na dzień dzisiejszy. I rozważam różne opcje.
                                • izabelski Re: Graduate Diploma in Law. 29.10.09, 23:25
                                  >>>>barristers nie moga doradzac klientom bezposrednio<<<

czy moglabys blizej rozwinac ta regule?
                                  • princess_yoyo Re: Graduate Diploma in Law. 29.10.09, 23:58
                                    www.barcouncil.org.uk/about/instructingabarrister/
                                    okazuje sie ze teraz moga :) chociaz zalezy to od rodzaju sprawy,
                                    jeszcze kilka lat temu klient nie byl w stanie zatrudnic sobie
                                    barrister zeby go reprezentowal. jesli direct access nie jest
                                    mozliwy, barrister nie moze np wyslac maila do clienta bezposredni,
                                    jesli czegos potrzebuje albo wydaje opinie wysyla maila do solicitor
                                    i ten wysyla go dalej do clienta np. client interviews to wtedy
                                    jedyny czas kiedy klient i barrister rozmawiaja bezposrednio na
                                    temat sprawy.

rowniez jeszcze kilka lat temu nie bylo solicitors advocates - czyli
                                    solicitors ktorzy moga wystepowac w high court i wyzej (higher
                                    rights of audience). obie profesje sie w pewnym momencie zbiegna na
                                    wzor systemu amerykanskiego - chociaz zarowno bar council jak i law
                                    society nie sa specjalnie szczesliwe z tego powodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka