Dodaj do ulubionych

Europa sie cywilizuje

IP: *.zone9.bethere.co.uk 29.12.09, 20:18
Dobre wiesci z Czech. Od nowego roku nie beda karac za posiadanie narkotykow
na wlasny uzytek (niezaleznie od "twardosci"). Mam nadzieje, ze reszta Europy
pojdzie ta droga i juz za kilka lat calkowicie zdejma ludziom ten kaganiec.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 29.12.09, 20:36
      Jestes stalym uzytkownikiem heroiny czy LSD, ze tak twiedzisz?? ( dyplomatycznie zwaz to nazwalam...)

Nie podzielam absolutnie Twojego entuzjazmu. Uwazam ze posiadanie przy sobie "twardych" narkotykow powinno byc karalne.
      Rozumiem luzne podejscie do marihuany itp "soft"( jak w Holandii), ale bez przesady z twardymi. Osobiscie nie mam ochoty widziec jak dzieciaki zamieniaja sie w narkomanow.

Nie dziwota ze Praga slynie z burdeli ( handlu zywym towarem) i poswiatka narkomanow. Byl o tym program z cyklu " Most dangerous cities" na BBC - prowadzacy McIntyre
      • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 29.12.09, 20:44
        poprawka: Donald McIntyre: World's toughest towns- Prague

Ponoc pod wzgl ilosci Stag Party( rozbijajacych sie tam po burdelach brytyjczykach) Praga i bije po tysiackrosc na leb nawet Krakow. I dzieki bogu, ze nie jest tak zle jeszcze w Krakowie.
        • Gość: palejo Re: Praga schodzi na psy IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.12.09, 21:02
          LSD nie jest twardym narkotykiem i nie mozna sie od LSD uzaleznic.
          • Gość: palejo Re: Praga schodzi na psy IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.12.09, 21:07
            A co radzisz zrobic z jednym z najtwardszych narkotykow dostepnych
            na rynku w legalnej sprzedazy - alkoholem?
      • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 30.12.09, 01:48
        I w tym jest problem. Ciagle jeszcze sa ludzie tacy jak Ty, ktorym sie wydaje,
        ze sa madrzejsi od innych. Dorosly czlowiek musi miec prawo uzywac tego czego
        chce. Koniec, kropka.

Alkohol jest najniebezpieczniejszym ze wszystkich znanych narkotykow ale
        przynosci zbyt duze zyski - smierdzi to troche podwojna moralnoscia. A co z
        nikotyna? Duzo bardziej uzalezniajaca niz heroina i wyniszczajaca po cichu cialo
        uzytkownika, tego tez sie nie widzi?

Legalizacja narkotykow moze przyniesc tylko pozytek. Po pierwsze poprawa jakosci
        i usuniecie niebezpiecznych i szkodliwych dodatkow. Eliminacja zrodel
        finansowania grup przestepczych (kokaina ze znaczkiem fair trade). Zmniejszenie
        obciazenia policji, ktora moglaby zajc sie zlodziejami, mordercami itp. I wiele,
        wiele innych.

A jakie Ty masz argumenty? Wytlumasz mi dlaczego uwazasz za stosowne mowic mi co
        jest dla mnie dobre a co nie.
        • xiv Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 11:15

> I w tym jest problem. Ciagle jeszcze sa ludzie tacy jak Ty,
          > ktorym sie wydaje, ze sa madrzejsi od innych. Dorosly czlowiek
          > musi miec prawo uzywac tego czego chce. Koniec, kropka.

Właściwie to mógłbym się z tym zgodzić z jednym zastrzeżeniem. Jeśli
          dopuszczamy wolność w dostępie do środków odurzających, konsekwencje
          powinniśmy traktować jako świadome. Czyli bez założenia, że jest
          utrata świadomości i czyny nie są przemyślane.

Rabunek pod wpływem drugów powinien być traktowany jak zwyczajny
          rabunek. Ktoś miał stosunek będąc na haju - nie powinien mieć prawa
          do składania oskarżeń o gwałt. I tak dalej.
          • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 30.12.09, 12:32
            > Właściwie to mógłbym się z tym zgodzić z jednym zastrzeżeniem. Jeśli
            > dopuszczamy wolność w dostępie do środków odurzających, konsekwencje
            > powinniśmy traktować jako świadome. Czyli bez założenia, że jest
            > utrata świadomości i czyny nie są przemyślane.

Alez jak najbardziej. Jeszcze nie slyszalem o napadach po trawie czy pigulach a
            juz jakakolwiek dzialalnosc przestepcza po LSD bylaby czyms bardzo
            interesujacym. Co innego koks czy amfa ale i tutaj mozemy zrobic porownanie do
            alkoholu. Najwiecej przestempstw popelnianych wlasnie pod wplywem tego narkotyku
            i nigdy nie jest to okolicznosc lagodzaca.

Na marginesie jeszcze dodam, ze mam serdecznie dosyc tych wszystkich ludzi,
            ktorym sie wydaje, ze wszystko wiedza. Jestem doroslym czlowiekiem i powinienem
            sam decydowac czy bede bral czy nie, czy bede jezdzil w pasach czy nie, czy bede
            oszczedzal na emeryture czy nie. Tak dlugo jak to co robie nie ma negatywnego
            wplywu na innych ludzi to co komu do tego?
            • xiv Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 13:32

> Jeszcze nie slyszalem o napadach po trawie czy pigulach

A to dziwne - na głównej stronie GW jest artykuł o dziewczynie
              skazanej za porwanie dziecka. Była pod wpływem trawy albo heroiny.

Dostała wyrok w zawieszeniu. Co jest dziwne jak dla mnie, ale może
              za porwanie zawsze dostaje się wyrok w zawieszeniu.
              • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 30.12.09, 15:40
                Trawy lub heroiny? Hmm... Szerokie spektrum...
          • Gość: och Re: Praga schodzi na psy IP: *.range86-152.btcentralplus.com 01.01.10, 14:30
            > rabunek. Ktoś miał stosunek będąc na
            haju - nie powinien mieć prawa
            > do składania oskarżeń o gwałt. I tak
            dalej.

nie kumam, upojenie kobiety uznajesz za
            usprawiedliwienie do gwaltu?! idac dalej
            mozna usprawiedliwic jej morderstwo?
        • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 17:13
          Ciagle jeszcze sa ludzie tacy jak Ty, ktorym sie wydaje,
          ze sa madrzejsi od innych. Dorosly czlowiek musi miec prawo uzywac tego czegochce. Koniec, kropka.

Azkeel. Dostepnosc wielu narkotykow jest najbardziej szkodliwa dla dzieci i mlodziezy JAK JUZ POWIEDZIALAM. Zezwolenie na powszechne uzywanie narkotykow twardych spowodowaloby tragiczne konsekwencje wsrod mlodziezy( widzialam mlodociane gangi narkomanow w USA, znalam mlodego czlowieka powaznie uzaleznionego od Heroiny jaki sie zacpal a wszyscy o niego walczylismy).

Legalizacja narkotykow spowoduje tylko ze nie mafia ale koncerny farmaceutyczne ( to po prostu inny rodzaj mafii niestety) beda to sprzedawac i REKLAMOWAC i coraz wiecej ludzi bedzie uzaleznionych. Tragedia!

Jak juz napisalam wyzej JASNO ( czytaj uwaznie) nie mam nic przeciwko sprzedazy MIEKKICH NARKOTYKOM Marihuanie (jak w Holandii). To samo tyczy alkoholu. To nie sa substancje tak uzalezniajace jak Heroina! Mam nadzieje ze piszac to drugi raz zrozumiales to tym razem i nie bedziesz frazesami o alkoholu i nikotynie szafowal bo swiadczy to tylko ze widzisz ludzi za i przeciw i totalnie nie rozumiesz o czym pisze.

JESTEM przeciwko TWARDYM, super uzalezniajacym. A co do tego czy mam prawo mowic ci co masz robic- Nie. Nie mam absolutnego prawa i dodam wiecej osobiscie totalnie mi wisi i mozesz sie zacpac na calego. Mam jednak tez prawo do wyrazania wlasnej opinii na temat TWARDYCH super uzalezniajacych narkotykow. Tak samo jak ty moge powiedziec , ze ciagle sa jakies osoby jakie uwazaja ze sa madrzejsze niz inni- moze potrzeba ci dzieciaka jaki bedzie uzalezniony, moze zmadrzejesz. Dorosly czlowiek ma prawo do wlasnego zdania i ja tez czy Ci sie ono podoba czy nie. Koniec, kropka

• princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 17:26
            zadziwiaja mnie ludzie jakim sie wydaje, ze maja wieksze prawo do wyglaszania
            wlasnej opinii niz inni, a wszelkie odmienne opinie uwazaja za narzucanie.
            Dziecinada bez spojrzenia w lustro.
            • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 30.12.09, 19:14
              Po pierwsze - alkohol uzaleznia tak samo mocno jak heroina ale o wiele bardziej
              wyniszcza spoleczenstwo.

Po drugie - legalizacja wykluczy z dystrybucji gangi i ograniczy dostep osobom
              niepelnoletnim tak jak to jest w przypadku alkoholu.

Po trzecie - Czekam na odpowiedz dlaczego uwazasz, ze wiesz lepiej ode mnie co
              jest dla MNIE dobre a co zle? Dlaczego jestes za tym zeby ktos ograniczal MOJA
              wolnosc? Ja nikomu nie kaze brac, ja chce zeby nikt sie nie interesowal co mam w
              swoich kieszeniach bo nie robie krzywdy innym ludziom.
              • Gość: palejo Re: Praga schodzi na psy IP: *.range86-133.btcentralplus.com 30.12.09, 21:01
                Po czwrte - skoro mowisz o twardych narkotykach to dlaczego
                wymieniasz na swojej liscie LSD?
                • Gość: palejo Re: Praga schodzi na psy IP: *.range86-133.btcentralplus.com 30.12.09, 21:09
                  - frazesami o alkoholu...-? Co konkretnie chcesz przez to
                  powiedziec? Ze alkoholo jest narkotykiem miekkim? Nie chce sie to
                  uzewnetrzniac, ale kilka lat zycia poswiecilem pracy z uzaleznionymi
                  od tego "miekkiego" narkotyku oraz kolejne kilka lat na prace z
                  uzaleznionymi od tych "twardych". Z cala odpowiedzialnosci za slowa
                  moge Cie zapewnic, ze nie bylo mi dane zauwazyc cienia roznicy w
                  trudnosci prowadzonej terapii jak rowniez w jej statystycznej
                  skutecznosci. Prosba jest wiec taka, iz zanim zarzucisz komus
                  frazesologie prosze odrob lekcje
                  • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 22:46
                    palejo to skoro pracowales z alkoholikami tym bardziej nie powinienes popierac dostepnosci publicznej heroiny. Z uzaleznionymi od heroiny ciezej bys niz z alkoholikami sie napracowal.

Alkohol jak marihuana tez uzalezniaja ale nie po sporadycznym uzyciu. Jeszcze raz czy szklanka wina uzalezni jak jednokrotne uzycie heroiny? Heroina duzo szybciej. Dlatego mowie ze to frazes. Jednorazowe cpanie marychy tez nie daje wfektow uzalezniajacych jak heroina. Ja roznice widze. ALe jak powiedzialam, jesli ciezko ci sie pracowalo z alkoholikami to moze jakas refleksja nad skutkami powszechnej dostepnosci heroiny? A jak nie to spoko, niech wprowadza tylko nie piszcz potem jak ci sie dzieciaki uzaleznia od powszechnie dostepnej heroiny. Blagam nie mow teraz o wychowaniu. Obejrzyj film Traffic i postac tam odgrywana przez Michaela Douglasa. To nie sa latwe sprawy i nie zawsze najlepsze wychowanie zabezpiecza przed uzaleznieniem
              • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 22:41
                > Po pierwsze - alkohol uzaleznia tak samo mocno jak heroina ale o wiele bardziej> wyniszcza spoleczenstwo.

po pierwszych 3 kieliszkach wina nie staje sie nikt alkoholikiem, po pierwszych 3 zazyciach heroiny bardzo wielu popada w narkomanie. Ja widze roznice miedzy Twardymi a Miekkimi narkotykami *czy alkoholem)

> Po drugie - legalizacja wykluczy z dystrybucji gangi

dla mnie firmy farmaceutyczne to gang, masy ludzi sa uzaleznionych od np srodkow przeciwbolowych, dzieki nim decyduje sie na fikcyjne> szczepionki. Mam farmaceutow w rodzinie, wiem jak sprawy wygladaja

i ograniczy dostep osobom niepelnoletnim tak jak to jest w przypadku alkoholu.

i nie ma pijanych smarkaczy... sorry... dzieciak sie raz upije, ale z heroiny jaka kupi mu w aptece starszy kolega za pieniadze juz sie nie wyciagnie

> Po trzecie - Czekam na odpowiedz dlaczego uwazasz, ze wiesz lepiej ode mnie co
                jest dla MNIE dobre a co zle? Dlaczego jestes za tym zeby ktos ograniczal MOJA> wolnosc?

alez nie zabraniam ci. Cpaj ile wlezie. Wisi mi to przeciez jak mowilam.

Ja nikomu nie kaze brac, ja chce zeby nikt sie nie interesowal co mam w swoich kieszeniach bo nie robie krzywdy innym ludziom.

Niemniej mam prawo do wlasnego zdania i niestety jest odmienne od Twojego w KWESTII TWARDYCH NARKOTYKOW. Pogodz sie z tym Tak samo jestem przeciwna posiadaniu przez byle kogo broni bo widac do czego to doprowadzilo w USA. Uwazam ze spoleczenstwo jest za glupie aby decydowac o wielu sprawach i slabe jednostki sie zacpaja heroina a ja nie mam zamiaru aby z moich podatkow powstawaly miliony centrow typu MONAR w wyniku rosnacych potrzeb. Poza tym jak nie starczy narkomanom pieniedzy na dalsze dawki heroiny to robia sie niebezpieczni i kradna z desperacji. A co myslisz ze Polfa czy Rocher beda sprzedawac heroine w cenie aspiryny ha ha haha Sorry ale takie zezwolenie kreuje duzo problemow i degeneracje spoleczenstwa. Heroina to nie Marihuana. To DUZA ROZNICA w dzialaniu i jesli ktos wie co to jest to wie jak ludzie sie zachowuja po tym i tym.

Sorry ale mam wlasne zdanie i pelne prawo do takiego a nie innego jak i ty do swojego.Amen
                • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 30.12.09, 22:57
                  Ten problem mozna dalej pociagnac: jezeli heroina mialaby byc dostepna w aptece to rownie dobrze kazdy inny srodek typu Prozac czy inne leki dostepne tylko na recepte.

Niestety nie jednej osoby juz by sie nie odratowalo jakby sie chocby Prozaca nazarla bo... ma 18 lat a facet jej nie chce. Wielu co sie trulo i mialo plukany zoladek tego zaluje. A skoro heroine to i moze i trucizne mozna by kupic w aptece i otruc sasiadke bo... halasuje??hm? A moze heroine kupic w aptece bo dostepna, potem dodac komus do jedzenia pare razy( ot tak z zemsty za dwoje w szkole) a potem uzaleznic go hm>???

Pewne substancje ZABIJAJA i niestety spoleczenstwo nie jest na tyle dojrzale w przypadku kazdego indywiduum aby o tym samodzielnie decydowac.
                  To nie sa takie proste decyzje niestety.
                  • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 31.12.09, 00:46
                    Malo wiesz o alkoholu. Doczytaj.

Roznica miedzy nami jest taka, ze moje zdanie nie ogranicza Twojej ani niczyjej
                    wolnosci a Twoje ogranicza moja.

Ty chcesz wszystkim pomagac (czy aby nie na sile) a ja uwazam, ze kazdy ma miec
                    prawo wyboru swojej drogi. Jezeli ktos wybierze narkotyki i zacpa sie w wieku 20
                    lat to trudno. Taka byla jego decyzja. Kiedys nazywalo sie to selekcja
                    naturalna, przetrwanie najsilniejszych i najinteligentniejszych osobnikow. Teraz
                    kiedy na sile bronimy przed smniercia na wszelkie mozliwe sposoby sztucznie
                    podtrzymujemy przy zyciu tych ktorzy w realnym swiecie nie dali by sobie rady.
                    Ekstremalne poglady? Moze, ale niestety zaliczam sie do tej grupy ktora potrafi
                    sama o siebie zadbac i jest swiadoma zagrozen, a jestem ograniczany przez prawa
                    stworzone po to zeby debile nie robili sobie krzywdy. Nie zgadzam sie z tym i
                    nigdy sie nie zgodze.
                    • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 31.12.09, 00:51
                      I zeby nie bylo watpliwosci nie chodzi mi tylko o narkotyki ale i wszelkie prawa
                      health&safety, benefity, przymusowe skladki emerytalne, nakaz jazdy w pasach i
                      zakaz reklamy papierosow. Wszystko co ogranicza moja wolnosc zeby chronic idiotow.
                      • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 31.12.09, 12:05
                        azkeel napisał(a):
                        I zeby nie bylo watpliwosci nie chodzi mi tylko o narkotyki ale i wszelkie prawa health&safety, benefity, przymusowe skladki emerytalne, nakaz jazdy w pasach i zakaz reklamy papierosow. Wszystko co ogranicza moja wolnosc zeby chronic idiotow.

czyli rozumiem ze jestes anarchista jaki uwaza ze nie powinna idea panstwa czyli jakichkolwiek regulacji. Mam dobra wiadomosc.Jest wiele krajow w Ameryce poludniowej gdzie juz to sie realizuje w 90%, panstwo jest tam bardzo slabe, robi sie co chce..... i tam bylbys szczesliwy.

Powodzenia. Z calym szacunkiem dla odmiennosci Twoich pogladow, ale dyskusje z anarchistami uwazam za strate czasu. Zycze CI z calego serca w 2010 heroiny dla Ciebie w brud, najnizszych podatkow albo wcale bys nie placil ( zycze ci odmow benefitow dla bezrobotnych jak stracisz prace, i abys nie placil teraz skladek na emeryture i zadnej nie otrzymal zatem jak zachorujesz jako 60 latek)= czyli zycze ci wszystkiego o czym marzysz. he he Pa pa.
                        • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 01.01.10, 13:59
                          > czyli rozumiem ze jestes anarchista

Nie, ale widze roznice pomiedzy kara za kradziez czy napad a kara za posiadanie
                          czegos w kieszeni (ograniczenie mojej wolnosci). Panstwo jest potrzebne ale
                          zbytnia ingerencja i ograniczenie praw jednostki jest szkodliwe i powoduje bunt
                          tych ktorzy lubia sami decydowac o swoim zyciu. Caly kodeks karny powinien
                          opierac sie na jednej zasadzie: karane ma byc wszystko co czyni szkode drugiej
                          osobie. A nikomu nic do tego co robie w swoich czterech scianach, co uzywam czy
                          skad wezme pieniadze na emeryture.

Jezeli chodzi o Ameryke poludniowa to wlasnie tam spedze emeryture (jak Cejrowski)

> zycze ci odmow
                          > benefitow dla bezrobotnych jak stracisz prace, i abys nie placil teraz skladek
                          > na emeryture i zadnej nie otrzymal zatem jak zachorujesz jako 60 latek)

Prace stracilem w 2009 dwa razy. Nawet nie przyszlo mi do glowy isc i zebrac o
                          pieniadze (benefity). Poswiecilem ten czas na znalezienie nowej. Odmowilem tez
                          dodatku do council taxu bo zle bym sie czul biorac jakiekolwiek pieniadze za
                          nic. Jezeli zas chodzi o emeryture to bedzie sfinansowana z obecnych inwestycji.

Dalsza dyskusja jest bezcelowa. Ty lubisz jak ktos za Ciebie mysli i podejmuje
                          decyzje a ja nie. I zadna dyskusja tego nie zmieni. Pozdrawiam i szczesliwego
                          nowego roku.
                    • princesswhitewolf Re: Praga schodzi na psy 31.12.09, 11:57
                      azkeel napisał(a)> Malo wiesz o alkoholu. Doczytaj.

bardzo duzo. Ktos z moich bliskich przez to zszedl przez alkoholizm.
                      Jeszcze raz wyraznie napisze. Jest roznica ilosciowa miedzy alkoholem marycha a HEROINA jaka ja widze
                      3 kieliszki wina nie powoduja alkoholizmu, 3 wypalenia marihuany niekoniecznie uzalezniaja zaraz A 3 WSTRZYKNIECIA HEROINY UZALEZNIA prawie kazdego

Ekstremalne poglady? Moze, ale niestety zaliczam sie do tej grupy ktora potrafi sama o siebie zadbac i jest swiadoma zagrozen,

Skoro jestes swiadomy zagrozen heroiny to po co ci powszechna dostepnosc jej?

a jestem ograniczany przez prawa stworzone po to zeby debile nie robili sobie krzywdy.

Rozpowszechnienie sie nacpanych heroina ludzi latajacych po ulicach i potrafiacych zabic by ukrasc pieniadze na kolejna dawke jest zagrozeniem bezpieczenstwa rowniez Twojego i mojego

Nie zgadzam sie z tym i nigdy sie nie zgodze.

Spoko. Masz pelne prawo do swojej opinii. Ale ja tez. Jestem i bede przeciwna dostepnosci Twardych narkotykow.
                      • Gość: palejo Re: Praga schodzi na psy IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.12.09, 17:17
                        - Rozpowszechnienie sie nacpanych heroina ludzi latajacych po
                        ulicach i potrafiacych zabic by ukrasc pieniadze na kolejna dawke
                        jest zagrozeniem bezpieczenstwa rowniez Twojego i mojego -

Mysle,ze tu sie wlasnie mylisz. Chodzi chyba wlasnie o to aby
                        wprowadzic kontrolowana dostepnosc czystej heroiny (na recepty w
                        aptekach dla uzaleznionych). Koszt produkcji jest bardzo niski, zysk
                        z braku 'nacpanych heroina ludzi latajacych po ulicach i
                        potrafiacych zabic by ukrasc pieniadze na kolejna dawke' ogromny.
                        Ludzie zdecydowani cpac beda to robic z lub bez legalizacji ich
                        uzaleznienia. Roznica jest taka, ze przy kontrolowanej przez panstwo
                        dystrybucji likwiduje sie cala patalogie, ktora kwitnie w sytuacji,
                        w ktorej dystrybucja kontrolowana jest przez struktury mafijne. Nie
                        pisze tu i nie nawoluje jak sie mam nadzieje domyslasz, do
                        powszechnej dostepnosci narkotykow twardych. Uwazam jednak, ze w
                        przypadku ludzi, ktorzy wybrali droge uzaleznienia wszyscy mieliby
                        sie znacznie lepiej gdyby narkotyki byly dla tych osob dostepne
                        legalnie i tanio. To wlasnie w ten i chyba tylko ten sposob mozesz
                        wyeliminowac owych -latajacych i gotowych zabic-.

Pozdro i Dobrego 2010 dla Ciebie i Twojego adwersarza
                      • Gość: azkeel Re: Praga schodzi na psy IP: *.zone9.bethere.co.uk 01.01.10, 13:48
                        3 kieliszki nie uzalezniaja? Ile jest ludzi na tym swiecie ktorzy przestali na
                        trzech kieliszkach i nigdy wiecej alkoholu nie zazywali? Uzaleznienie od
                        alkoholu jest tak powszednie, ze przestalas zwracac na nie uwage. A alkohol
                        wyniszcza organizm i niszczy relacje rodzinne i spoleczne podobnie jak heroina
                        tylko na duza wieksza skale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka