Dodaj do ulubionych

Smacznie, szybko i tanio

09.02.06, 23:37
Powinno może być bardziej w dziale kulinarnym, ale jeżeli chcecie przyrządzić
codzienne typowo węgierskie danie bez dużego wysiłku a z gwarantowanym
efektem, zróbcie paprykarz z ziemniaków, szumnie przez Gundela zwany serpenyos
burgonya lub normalnie tylko paprikas krumpli.
Palce lizać!
Obserwuj wątek
    • pietia12 Re: Smacznie, szybko i tanio 10.02.06, 01:48
      Pychota, uwielbiam...
    • dorottya Re: Smacznie, szybko i tanio 10.02.06, 06:55
      Hi,hi,hi... :-)
      Kiedy byłam dzieckem, co tygodniu zawsze był paprikás krumpli.
      Dla mnie jest bardzo proste jedzenie, ale smacznie. Bardzo dobre słychać, jeśli
      ktoś tak lubi węgierskie jedzienie.
      Spróbuj túrós csusza, to jest moje ulubione drugie dane!
      Jeszcze polecam tojásos nokedli + saláta.

      Serdecznie pozdrawiam.

      Dorottya
      • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 10.02.06, 09:49
        A z czym wolisz: kiełbasą, kwaśną śmietaną, omletem, czy tak po prostu bez
        wszystkiego.
        Tojasos nokedli mi babacia zazwyczaj w poniedziałek serwowała.
        A od turos czusza wolę turos retes. Babcia sama rozciągała ciasto na kuchennym
        stole, dopóki nie było prawie przezroczyste.
        • dorottya Re: Smacznie, szybko i tanio 10.02.06, 14:11
          Cześć Hudefak :-)

          Ja wolę z kiełbasą, ze śmietaną i z jajkiem razem.
          Wiesz jak ja robię?
          Na patelni mało oleju lub margarina, potem ziemaki, nad ziemaki kiełbasa, nad
          kiełbasę i pokrojone gotowane jajko. I tak dalej. Nad wszystko dodać dużo
          śmietany i piec...

          Jesteś węgrem? Możemy po węgiersku, ja jestem węgierka...wolabym po węgiersku
          rozmawiać, bo po polsku tylko od roku uczę się.

          Dorottya





          • marxx Re: Smacznie, szybko i tanio 10.02.06, 23:47
            Czesc!
            Dorottya masz pisac po polsku, min. dlatego ze tylko z tego powodu bede mogl
            Was zrozumiec..... :)
            patrzac na tekst po wegiersku nawet nie moge domyslac sie czy to tekst
            techniczny czy romans :))) Czarna magia :)

            Ale wracajac do tematu....bardzo Was prosze o wegierskie przepisy kulinarne cos
            co sami potraficie robic i co Wam smakuje albo to czym lubicie zaimponowac
            znajomym....oczywiscie po polsku

            trzymajcie sie
            m
            • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 11.02.06, 00:53
              Niezawodny przepis na zupę gulaszową:
              Na oleju (oryginalnie na smalcu - daje swój smaczek) smażysz drobno pokrojoną
              czerwoną cebulę do prawie złota.
              Zdejmiujesz garnek z ognia i dorzucasz duuużo mielonej papryki (słodka/ostra
              wedle smaku).
              Wstawiasz garnek na ogień i wrzucasz wołowinę pokrojoną na kostkę. Mieszasz,
              smażysz aż mięso puszcza swój sok i brązowieje (musi być lekko podsmażone).
              Dodajesz czosnku, trochę kminku i chwilę dusisz. Możesz podlać wodą (ociupinką
              wody), tylko jeżeli cały sos wyparował (wręcz niemożliwe).
              Cały sekret smacznej zupy tkwi w tym, by mięso nie gotować w wodzie a dusić we
              własnym sosie.
              Po pewnym czasie dodajesz pokrojoną zieloną paprykę (unikaj ciemnej,
              grubościennej: najlepsza jest podłużna, szpiczasta o cienkich ściankach, w
              marketach zwana białą) i pokrojone pomidory (1-2 szt. max).
              Sosu robi się coraz więcej.
              W tym momencie ja dodaję majeranek (przepis ortodoksyjny nie zawiera).
              Jak już mięso jest półmiękie, dorzucasz ziemniaki w kosteczce , zalewasz wodą i
              solisz.
              Ślinka zaczyna lecieć po punkcie #2, ale wytrzymasz do końca.
              Serwujesz z białym pieczywem (przepis oryginalny zakłada również bardzo drobne
              kluseczki kładzione "csipetke", ale u mnie w domu się jadało bez), lub bez
              pieczywa, jak kto lubi.

              Czekasz skromnie na oklaski ;-)
              • marxx Re: Smacznie, szybko i tanio 11.02.06, 02:17
                Dzieki!!!!
                Mozna by prosic o ilosci tych produktow na jeden standartowy gar?
                :)

                W Gdansku kiedys zajadalem sie zupa bogracz (czy jakos tak ) czy to jest to?

                Co do przepisu to jeszcze raz dziekuje bardzo i prosze o wiecej :)
                m
                • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 11.02.06, 15:51
                  Bogracz znaczy kociołek i jest to właśnie gulaszowa robiona w kociołku nad
                  otwartym ogniem.

                  Ilości, no, eee... ja robię na oko.
                  Ale jak chcesz poszukam w książce.
                  Pzdr
                • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 11.02.06, 23:34
                  No i podaję za Gundelem:
                  360g chudej wołowiny
                  80g smalcu
                  150g czerwonej cebuli
                  15g papryki w proszku
                  sól, kminek, czosnek (u mnie też majeranek)
                  800g ziemniaków
                  140g zielonej papryki
                  60g pomidorów
                  csipetke
                  • pasikonik2005 Re: Smacznie, szybko i tanio 13.02.06, 19:20
                    Dzięki wielkie, właśnie tego szukałem!
                    Będę tu zaglądać.
          • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 11.02.06, 00:31
            Szia Dorottya,

            mondjuk tobb mint felig-meddig magyar vagyok. De tul ritkan irok/beszelek
            magyarul, ugyhogy (sajnos) most mar reszemre egyszerubb es gyorsabb, ha
            lengyelul irok. Neked sem fog artani.

            Paprikas krumpli margarinon?? Az meg mi?
            En tojas nelkul szeretem, csak kolbasszal (ezzel baj van Lengyelorszagban) es
            tejfollel (ezzel meg nagyobb baj van).
            • aniadob13 Re: Smacznie, szybko i tanio 12.02.06, 02:56
              Miert lenne baj Lengyelorszagban tejfollel es kolbasszal? Nincs jobb kolbasz a
              lengelnel. En 10 eve elek Pesten es mai napig nem tudom megszokni magyar
              kolbaszt amelyet nem lehet szeletekre vagni mert szetesik. Raadasul minden
              kolbasz paprikas... Es miert van bajod lengyel tejfollel?
              • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 12.02.06, 18:29
                A kobasszal baj van, mert nem lehet paprikas kolbaszt kapni. Van az uzletekben
                magyar kolbasz, de csak szaraz. Na es draga.
                Es tejfol nincs, csak tejszin.
            • dorottya Re: Smacznie, szybko i tanio 13.02.06, 06:42
              Uuuupppsss, ja napisałam Ci o rakott krumpli :-)))
              Z pracy pisałam bardzo szybko, i napisałam Ci jak robię rakott krumpil...
              Paprikas krumpli oczywiscie bez jajko, bez smietana...

              Miłego dnia. Dorottya
              • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 13.02.06, 10:18
                Wow!
                Już kilka lat nie jadłem rakott krumpli.
                • marxx Re: Smacznie, szybko i tanio 15.02.06, 03:22
                  OK!
                  Wlasnie dogorywam po zrobieniu gulaszu po wegiersku wg. przepisu
                  Hudefaka.......rewelacja!
                  Cudo! i do tego ten aromat papryki ! Tylko nastepnym razem musze kupic wiekszy
                  garnek , poniewaz w tym juz nie mialem miejsca na dolanie wody wiec ta zupa
                  miala raczej konsystencje gestego gulaszu :)))
                  Z orginalnych polproduktow wegierskich mialem tylko mielona papryke "pride of
                  Szeged" ale reszta tez byla OK !

                  Jeszcze raz dzieki za przepis i prosze o jeszcze!
                  m
    • bpong Re: Smacznie, szybko i tanio 15.02.06, 16:09
      czy moge prosic o przepis na paprikas krumpli. Dziekuje
      • superunknown82 Re: Smacznie, szybko i tanio 15.02.06, 22:41
        Czesc, czy moglibyscie podac sprawdzony przepis na pogacze?
        Ostatnio robilam wg. ksiazki kucharskiej (wegierskiej), ale byly niesmaczne
        jakies, no i przede wszystkim suche...

        Dzieki z gory:)
        • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 15.02.06, 23:08
          Piec nie umiem, tylko gotować, ale znalazłem przepis mojej mamy. Jest pisany
          troche skrótami, ale - mam nadzieję - powinno pomóc.
          Ciasto z:
          1 margaryna
          1 kg mąki (feldara finom liszt)
          3 żółtka
          2 kopiaste łyżeczki (herbaciane) soli
          0,5 l kwaśnej śmietany
          5 dg drożdży wyrosłych na ociupince cukru pudru
          dobrze wyrobić, rozwałkować i rozsmarować na nim 0,75 kg mielonych skwarków.
          Co 20 minut 3x przekładać.

          Trzymam kciuki i czekam na informację o rezultatach.
          • superunknown82 Re: Smacznie, szybko i tanio 15.02.06, 23:16
            Brdzo dziekuje za szybka odp i przepis...:)
            Mam jeszcze prosbe: co miales na mysli piszac "Co 20 minut 3x przekładać"?

            Rozumiem, ze chodzi o przekladanie pogaczy (wiem jak to sie robi-warstwami:)),
            ale co 20 minut? Aha, i czy wiesz moze ile takie pogacze powiiny sie piec, zeby
            nie byly suche?
            pozdro:)
            • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 15.02.06, 23:57
              superunknown82 napisała:

              > Brdzo dziekuje za szybka odp i przepis...:)
              > Mam jeszcze prosbe: co miales na mysli piszac "Co 20 minut 3x przekładać"?
              >
              > Rozumiem, ze chodzi o przekladanie pogaczy (wiem jak to sie robi-warstwami:)),
              > ale co 20 minut? Aha, i czy wiesz moze ile takie pogacze powiiny sie piec, zeby
              >
              > nie byly suche?
              > pozdro:)

              Przykro mi, ale nie.
              Przepis rozumiem tak, że rozwałowane ciasto z nałożonymi skwarkami musi odstać
              20' i składa się go na pół. I to powtórzyć 3x.
              Lub: przekłada się go 3x co 20' aż do uzyskania odpowiedniej grubości.

              Chyba jutro zadzwonię do mamy.

              Co do czasu pieczenia, pamiętam, że były wyjmowane z piekarnika, jak już rosły a
              część nawet przekrzywiała na bok. Kolor złocisty.
      • hudefak Re: Smacznie, szybko i tanio 16.02.06, 00:09
        bpong napisała:

        > czy moge prosic o przepis na paprikas krumpli. Dziekuje

        Gundel podaje:
        2 kg ziemniaków
        120 g smalcu
        180 g czerwonej cebuli
        15 g papryki w proszku
        sól, czosnek, kminek
        160 g zielonej papryki (nie tej ciemnej, grubościennej)
        80 g pomidorów
        Ziemniaki pokroić na cząstki (jak pomarańczy). Drobno pokrojoną cebulę obsmażyć
        na smalcu do złota, szybko rozmieszać paprykę w proszku, dodać ziemniaki i posolić.
        Smażyć kilka minut i dolać wody, by ziemniaki nie były całkiem zalane (t.j. wody
        tak, by ziemniaki lekko wystawały).
        Dodać czosnek i kminek i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
        Po ok. 8 minutach dodać drobno pokrojoną paprykę, pomidory i kiełbasę.

        Według smaku można podawać z krótkim sosem lub zupowate (zawsze można na talerzu
        ziemniaki rozgnieść widelcem), regulując ilością dodanej wody.

        Smacznego!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka