Dodaj do ulubionych

47% Brytyjczykow chce wystapienia z EU

IP: *.10-1.cable.virginmedia.com 14.09.10, 23:40
www.express.co.uk/posts/view/199365/Britain-needs-to-pull-out-of-the-EU-say-47-of-voters
Nie chce tu wzbudzac jakies paniki:)
Tylko w kwestii formalnej,ktos sie orientuje co by sie stalo z Polakami w Uk gdyby Wielka Brytania wystapila z EU?
Ja tu juz jestem kawalek czasu,przenioslem swoj caly osrodek zyciowy,ucze sie i pracuje.I krotko mowiac,szkoda by mi bylo tracic kolejne kilka lat.Ma ktos moze o takich spawach pojecie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mysterious1988 Re: 47% Brytyjczykow chce wystapienia z EU 15.09.10, 01:13
      zostan szybko Brytyjczykiem ;-) a tak powaznie, to nic by sie nie stalo. Wielka Brytania nie może nikogo wygonić - jedynie nowo przyjezdni Polacy potrzebowaliby wiz. Podejrzewam, że również trudniej byłoby otrzymać pozowlenie na pracę, zasiłki, dofinansowania na studia itd.

• Gość: steph13 Re: 47% Brytyjczykow chce wystapienia z EU IP: *.haye.cable.virginmedia.com 15.09.10, 09:32
        Najwyrazniej jest tobie tutaj dobrze, wiec wykaz sie 'commitment' do tego kraju, przyjmij obywatelstwo brytyjskie i ewentualne (oby!) wyjscie z EU bedzie dla ciebie bez znaczenia.
        • mysterious1988 Re: 47% Brytyjczykow chce wystapienia z EU 15.09.10, 13:10
          Jest mi tutaj dobrze. Obywatelstwa polskiego rownież nie mam. W Polsce mieszkałem w sumie przypadkiem, bo rodzice - Ukrainiec i Niemka spotkali się i Polska była 'po połowie' ;-) Osobiście czuję się kosmopolitą i nie musisz ironicznie mi zarzucać brak patriotyzmu.
          • Gość: steph13 Re: 47% Brytyjczykow chce wystapienia z EU IP: *.haye.cable.virginmedia.com 15.09.10, 14:26
            > i nie musisz ironicznie mi zarzucać brak patriotyzmu.

Zupelnie mnie nie zrozumiales. Ani grama ironii i zadnych zarzutow; patriotyzm dla mnie nie stanowi zadnego issue. Poprostu praktyczne rozwiazanie jakie ja wybralam bardzo dawno temu i pozostaje super zadowolona.
    • jaleo Re: 47% Brytyjczykow chce wystapienia z EU 15.09.10, 10:57
      Ja sie dziwie, ze tylko tyle, bo z tzw anegdotal evidence z rozmow z ludzmi wydawaloby sie duzo wiecej jest za wystapieniem z Unii. Ja sie im nie dziwie, bo UK nigdy sie z kontynentalna Europa nie "kleil".
    • qvintesencja A jak meteor walnie? 15.09.10, 12:58
      Opowiadanie o mozliwosci wystapienia UK z EU to jest bzdura bo chcoby ze wzgledow ogolnopolitycznych i ekonomicznych nie ma sensu dla UK. Przeciwnie, integracja w EU sie zaciesnia, np. teraz akurat powolywana jest sluzba dypomatyczna. To ze 47% ludzi z ulicy jest obecnie przeciw nie dziwi a niedlugo bedzie wiecej jak wejda w zycie plany oszczednosciowe rzadu, kozlem ofiarnym prasy brukowej bedzie wtedy EU. W brukowcach beda tytuly "Rzad oszczedza zeby placic na EU".

Ale zakladajac teologiczna mozliwosc ze UK wystapi z EU to pytanie gdzie wystapi i jakie moga byc z tego konsekwencje? Bo oprocz EU jest Europejski Obszar Gospodarczy do ktorego nalezy np. Norwegia czy Islandia gdzie prawo pobytu i pracy dla obywateli EU jest praktycznie takie samo jak w EU. Wobec tego wystapienie z EU do EOG nie mialoby zadnego znaczenia.

A to jeszcze nie wszystko bo jest tez Szwajcaria - nie nalezy do EOG ale ma dwustronne porozumienia z EU i praktycznie praca i pobyt dla obywateli EU jest taka jak w EU. UK moglaby wiec wystapic z EU i EOG i nadal miec porozumienia dwustronne.

Pozostaje wiec jeszcze mozliwosc ze UK wystepuje z EU i z wszelkich europejskich porozumien czyli dalej niz Szwajcaria. Wtedy by nie chodzilo tylko o prawa pobytu ale o handel i cla bo EU traktuje te sprawy razem wiec groziloby upadkiem ekonomii UK.

Czyli logicznie biorac bardziej prawdopodobne jest walniecie duzego meteora w UK niz jakiekolwiek dzialania ktore moglyby utrudnic prawa pobytu i pracy na terenie UK dla obywateli EU. Kto rozwaza takie rzeczy cierpi na stany lekowe i kompleksy wiec powinien rozwazyc czy skorzystac z fachowej pomocy.
      • jaleo Re: A jak meteor walnie? 15.09.10, 13:42
        Odnosze wrazenie, ze wiekszosci ludzi popierajacych wystapienie z EU, nie chodzi akurat o prawo pracy czy przemieszczania sie, ale o wplyw EU na krajowa legislacje oraz o tzw net contribution, ktora w przypadku UK jest dosc duza (wplacamy wiecej niz dostajemy).
      • Gość: Jaro Re: A jak meteor walnie? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 15.09.10, 19:42
        To oczywiste, ze strefa gospodarcza jest nie do ruszenia. Ale EU moze sie stopniowo przeksztalcic w uklad na ksztalt NAFT-y, ze znacznym ograniczeniem swobody podejmowania pracy, swiadczen socjanych itp. Niedawno rozmawialem (prywatnie) z dosc urzednikiem KE, ktory jest dosc dobrze zorientowany co w trawie piszczy i taka teze potwierdzil. Powiedzal tez, ze nawet jesli Turcja kiedys wejdzie do Unii, to juz nie bedzie ta Unia. Tak samo jak obywatelstwo Imperium Rzymskiego u jego schylku znaczylo tyle co nic, a w czasach rozkwitu bylo bardzo reglamentowane.

Nie wiedzialem, ze UK jest platnikiem netto mimo rabatu na skaldke, ktory jest przeciez ewenementem.
        • jaleo Re: A jak meteor walnie? 16.09.10, 11:28
          Gość portalu: Jaro napisał(a):

> > Nie wiedzialem, ze UK jest platnikiem netto mimo rabatu na skaldke, ktory jest
          > przeciez ewenementem.

Jest i to sporym - ok £3.25 miliarda net contribution rocznie, a od 2011 to bedzie £6.5 miliarda rocznie, z powodu zmniejszenia rabatu.
        • tuhanka Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 08:01
          Jako urzędniczka europejska nie potwierdzam Twoich rewelacji, zasłyszanych od jakiegoś mojego kolegi z eurokratycznego światka. Tak się składa, że mam do czynienia na co dzień z europejską legislacją i odnoszę wrażenie, że nowe regulacje służą ujednolicaniu i (małymi krokami) zacieśnianiu integracji, nie zaś jej rozluźnieniu. Prawdopodobnie była to prywatna opinia owego urzędnika, niemająca pokrycia w rzeczywistości. Inną sprawą jest, że politycy wysokiego szczebla mówią i robią różne rzeczy "pod publiczkę", ale tak naprawdę nikt nie odważy się zniszczyć tego, co już osiągnęliśmy. Aż tacy głupi nie są - zbyt wiele korzyści płynie z integracji.
          • tuhanka Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 08:12
            Oczywiście moja opinia, podobnie jak mojego anonimowego kolegi, jest tylko opinią prywatną :)
          • Gość: steph13 Re: A jak meteor walnie? IP: *.haye.cable.virginmedia.com 17.09.10, 09:52
            >ale tak naprawdę nikt nie odważy się zniszczyć tego, co już osiągnęliśmy. Aż tacy głupi nie są - zbyt wiele korzyści płynie z integracji.

Wcale nie bylabym taka pewna. Moze male i ubogie kraje maja konkretne korzysci z integracji, w wypadku Anglii mam watpliwosci. Niezaleznie od tego co glosza politycy na stolkach europejskich, ludnosc nie widzi raczej potrzeby bliskich zwiazkow, poza sfera handlu i business. Mysle i mam nadzieje, ze to kwestia czasu, 5/10 lat, zanim caly ten kolchoz sie rozleci.
            • Gość: Jaro Re: A jak meteor walnie? IP: *.range86-140.btcentralplus.com 22.09.10, 16:58
              Anglia ma ogromne korzysci z liberalizmu ekonomicznego w Europe (ktoremu sluzy integracyjna legislacja - choc wlasciwie sluzy glownie wielkim firmom), nawet jesli jest platnikiem netto. Ale psychologicznie jest inaczej niz w Europie wschodniej. Domena .eu w UK wlasciwie nie jest uzywana i jesli jakas strona jest na .eu to prawie na pewno z Polski lub Czech - bo registant tez jest w Pradze.
    • rekin.finansjery Szczerze, to myslalbym ze wiecej. 15.09.10, 19:52
      Chyba ze to przed znajomymi tak sie tylko chwala ze chca byc niezalezni British, a nie jakies tam European.
    • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 16.09.10, 10:05
      Gość portalu: Jaro napisał(a):

> To oczywiste, ze strefa gospodarcza jest nie do ruszenia. Ale EU moze sie stopn
      > iowo przeksztalcic w uklad na ksztalt NAFT-y, ze znacznym ograniczeniem swobody
      > podejmowania pracy, swiadczen socjanych itp.

To jest niemozliwe, EU nigdy na to nie pojdzie bo traktuje w Europie otwarty rynek pracy, towarow i kapitalu lacznie. Jesli ktos nie wierzy to jest przypadek Szwajcarii gdzie pomimo tendencji do skrajnego izolacjonizmu jest swoboda pobytu i pracy praktycznie taka jak w EU na podstawie umow dwustronnych. A do szwajcarskiego izolacjonizmu to UK jest daleko.

Tutaj powiazano dyskusje na temat wystapienia UK z EU jako rownoznaczne z wyrzucaniem obywateli EU z UK i wprowadzeniem wiz. To jest myslenie absurdalne.

Realne jest natomiast znaczne ograniczenie imigracji spoza EU ktora jest wieksza niz z EU. To spowoduje ze opowiesci o ograniczaniu pracy i pobytu dla obywateli EU stana sie jeszcze bardziej absurdalne.

>Niedawno rozmawialem (prywatnie)
      > z dosc urzednikiem KE, ktory jest dosc dobrze zorientowany co w trawie piszczy
      > i taka teze potwierdzil. Powiedzal tez, ze nawet jesli Turcja kiedys wejdzie do
      > Unii, to juz nie bedzie ta Unia. Tak samo jak obywatelstwo Imperium Rzymskiego
      > u jego schylku znaczylo tyle co nic, a w czasach rozkwitu bylo bardzo reglamen
      > towane.

Takie spekulacje dziwnie by swiadczyly o urzedniku KE. A to dlatego ze wejscie Turcji do EU
      to sprawa wielu lat, powiedzmy ok. 20. Turcja rozwija sie ostatnio w tempie 8% rocznie wiec za 20 lat moze byc tak ze nie bedzie zainteresowana imigrantami z EU:). A za 20 lat problemem EU bedzie pozyskanie imigrantow spoza EU wskutek braku ludzi.
      • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 16.09.10, 11:01
        A za 20 lat problemem EU bedzie pozyskanie imigrantow spoza EU wskutek braku ludzi.

Sugerujesz ze nikt nie bedzie chcial emigrowac?
        • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 16.09.10, 11:17
          princesswhitewolf napisała:

> A za 20 lat problemem EU bedzie pozyskanie imigrantow spoza EU wskutek braku
          > ludzi.

> Sugerujesz ze nikt nie bedzie chcial emigrowac?

To jest wiekszy problem: na przyklad ludzie chcacy emigrowac nie beda mieli kwalifikacji do pracy, masowy naplyw imigrantow wywola napiecia spoleczne i tak dalej. Ale moze byc tez tak ze imigranci nie beda potrzebni bo zastapia ich komputery i roboty.
          • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 16.09.10, 12:15

To jest wiekszy problem: na przyklad ludzie chcacy emigrowac nie beda mieli kwalifikacji do pracy,

Jak dotad nikt nie narzeka na brak kwalifikacji wsrod emigrantow, i zapewne nikt nie bedzie narzekal wraz z rozwojem ekonomicznym i edukacyjnym swiata.

masowy naplyw imigrantow wywola napiecia spoleczne i tak dalej.

Jesli sie zastanowisz to zauwazysz, iz ten argument przeczy twojej teorii o tym, iz UE z otwartym rynkiem przetrwa. Poza tym co to za problem? Kazdy kraj reguluje ilosc naplywajacej ludnosci z poza UE opierajac sie o dane bezrobocia. I tak UK wlasnie zamknelo praktycznie furtke dla immigrantow z poza UE. Jesli dalej recesja potrwa to i ogranicza naplyw z UE zapewne.

Ale moze byc tez tak ze imigranci nie beda potrzebni bo zastapia ich komputery i roboty.

To na pewno. Wiec tym bardziej moga zamknac furtki ograniczajac to mocno do utrzymywania stalej populacyjnej przez absorbcje latwo amalgamujacych sie nacji,- bo po co im naplywowa ludnosc?
            • tuhanka Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 08:08
              Ograniczyć napływu migrantów z UE nie mogą. Jedynym wyjątkiem mogą być okresy przejściowe wynegocjowane w traktatach akcesyjnych, które w tej chwili dotyczą jeszcze Bułgarii i Rumunii (dla Polski i pozostałych krajów, które wstąpiły do UE w 2004 ograniczeń już wprowadzić nie można; nie można pogorszyć sytuacji prawnej, a poza tym zgodnie z traktatami okresy przejściowe wygasają najpóźniej 1 maja 2011) i zapewne będą dotyczyć Chorwacji, która - jeśli wszystko potoczy się bez dalszych zakłóceń - może wejść do UE w 2012 r. Jeżeli członkiem UE zostanie Islandia, ograniczeń nie da się wprowadzić: Islandczycy już w tej chwili mają nieograniczone prawo pracy, ponieważ ich kraj jest częścią Europejskiego Obszaru Gospodarczego i ich sytuacja prawna nie może się pogorszyć z chwilą wstąpienia do UE.
              • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 12:08
                tuhanko, naprawde nie sadze by kogokolwiek martwil naplyw sily roboczej Islandczykow ( ha ha...) ze wzgl na ich ilosc, wiec nie widze sensu abys w ogole ich tutaj wspominala jako jakis argument.

Co do Bulgarow i Rumunow to szczerze watpie, ze dostana szybko prawo do pracy w UK czy chetnie zapewnia im prace we Francji. Chocby dowodem jest ostatnie wywozenie obywateli rumunskich z okolic Paryza. Tak mowie o Romach z obywatelstwem rumunskim. Unia Europejska Unia, wolne prawo przemieszczania wolnym prawem sobie moze istniec ale jak widac jak ktos chce to usunie niepotrzebnych osobnikow skad chce... Z francuskim paszportem nigdzie by ich nie usuwali.
      • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 16.09.10, 11:36
        qvintesencjo, to co mowisz jest trafne ale tylko przy zalozeniu ze EU bedzie sie nadal dzwigac z recesji. Czego i sobie i Wam zycze i szczeeze
        Niemniej jednak w przypadku czarnego scenariusza jezeli recesja z jakiegos powodu mialaby double dip, bezrobocie kontynuowaloby i kolejne kraje zaczna bankrutowac (Hiszpania, Wlochy etc) jak to ma miejsce z Grecja to zapewniam, ze proponowany przez Sarkozego plan B (czyli strefa supereuro) zostanie stworzona, bo z pewnoscia zamozniejsze kraje nie beda inwestowac w zyjace ponad stan zakredytowane te biedniejsze.
        Oczywiscie nie sadze by zaraz wyrzucali nagle Polakow z innych krajow jacy juz sa osiedleni, bo wiekszosc z nas tak ma( lub niebawem bedzie miec) status stalego rezydenta czy obywatelstwo , ale zapewne wprowadziliby restrykcje wobec nowoprzybywajacych z innych krajow poza strefa supereuro do jakiej z pewnoscia Polski nie zalicza.
        Mam jednak nadzieje ze ten scenariusz sie nie sprawdzi i wylazimy juz z recesji.

• tuhanka Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 08:10
          Supereuro? Pragnę przypomnieć, że to właśnie Polska była jedynym krajem UE, który uniknął recesji... Supereuro moim zdaniem to pobożne życzenia Sarkozy'ego.
          • Gość: bonzee Re: A jak meteor walnie? IP: 94.254.225.* 17.09.10, 09:29
            >Pragnę przypomnieć, że to właśnie Polska była jedynym krajem UE, któ
            > ry uniknął recesji...

Pragne przypomniec he he , ze to tylko dzieki plynacym funduszom unijnym...
            • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 10:28
              Gość portalu: bonzee napisał(a):

> >Pragnę przypomnieć, że to właśnie Polska była jedynym krajem UE, który uniknął recesji...
              > Pragne przypomniec he he , ze to tylko dzieki plynacym funduszom unijnym...

Bonzi jak zwykle kompromitujesz sie beznadziejna ignorancja. Fundusze unijne otrzymuje wiele krajow, sprawdz kto jest po stronie otrzymujacych. Nie da sie zaprzeczyc ze Polska uniknela recesji podczas gdy inni odbiorcy mieli (gleboka) recesje wec nie ma przelozenia miedzy recesja a funduszami. Recesja w Polsce nie wystapila dzieki rozsadnej polityce makroekonomicznej dzieki ktorej uniknieto przegrzania ekonomii i zastosowano umiarkowana
              stymulacje.

W ignorancji dorownuje ci steph13
              > Wcale nie bylabym taka pewna. Moze male i ubogie kraje maja konkretne korzysci
              > z integracji, w wypadku Anglii mam watpliwosci. Niezaleznie od tego co glosza
              > politycy na stolkach europejskich, ludnosc nie widzi raczej potrzeby bliskich z
              > wiazkow, poza sfera handlu i business. Mysle i mam nadzieje, ze to kwestia czasu,
              > 5/10 lat, zanim caly ten kolchoz sie rozleci.

Taaa, poglady godne czytelniczki brukowcow z wielkimi literami. EU akurat zaczyna nowy etap integracji z traktatu lizbonskiego wiec mozesz spokojnie oczekiwac ze za twojego zywota EU sie jeszcze znacznie powiekszy. Owszem, mozna krzyczec ze "za 100 lat EU zniknie bez sladu" ale co to kogo obchodzi?
              • Gość: bonzee Re: A jak meteor walnie? IP: 94.254.225.* 17.09.10, 10:47
                > Pragne przypomniec he he , ze to tylko dzieki plynacym funduszom unijnym..
                aha to jest stwierdzenia prof. ekonomii (jak w weekend bede miala czas, to znade z nim wywiad i tu wkleje),
                • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 11:06

> > Pragne przypomniec he he , ze to tylko dzieki plynacym funduszom unijnym.
                  > .
                  > aha to jest stwierdzenia prof. ekonomii (jak w weekend bede miala czas, to znad
                  > e z nim wywiad i tu wkleje),

Bonzi, wklej ale nie zapominaj o zdrowym rozsadku:). Wez liste chocby tylko nowych krajow Unii i zobacz na wskazniki wzrostu w 2009. Na przyklad Slowacja -5% a dostaja takie same fundusze unijne jak Polska +2%.
                  • carnivore69 Znaffco... 17.09.10, 14:18
                    Jesli bez funduszy PL mialaby, powiedzmy, -1%, a Slowacja 8% a z fuduszami bylo - odpowiednio - 2% i -5%, to stwierdzenie "PL osiagnela dodatni wzrost tylko dzieki plynacym funduszom unijnym" wciaz pozostanie prawdziwe.

Pzdr.
                    • qvintesencja Re: Znaffco... 17.09.10, 14:40
                      carnivore69 napisał:

> Jesli bez funduszy PL mialaby, powiedzmy, -1%, a Slowacja 8% a z fuduszami bylo
                      > - odpowiednio - 2% i -5%, to stwierdzenie "PL osiagnela dodatni wzrost tylko d
                      > zieki plynacym funduszom unijnym" wciaz pozostanie prawdziwe.

Kolo co za nawij? Inne kraje mialy duzy dolek nawet majac fundusze unijne. Jaki stad wniosek? Ano taki ze fundusze unijne nie pomoga jak nie ma odpowiednieich warunkow makro.
                      • carnivore69 Re: Znaffco... 17.09.10, 15:14
                        Poczytaj o roznicy miedzy warunkiem koniecznym a wystarczajacym.

Pzdr.
              • Gość: steph13 Re: A jak meteor walnie? IP: *.haye.cable.virginmedia.com 17.09.10, 13:21
                > Taaa, poglady godne czytelniczki brukowcow z wielkimi literami. EU akurat zacz
                > yna nowy etap integracji z traktatu lizbonskiego wiec mozesz spokojnie oczekiwa
                > c ze za twojego zywota EU sie jeszcze znacznie powiekszy. Owszem, mozna krzycze
                > c ze "za 100 lat EU zniknie bez sladu" ale co to kogo obchodzi?

EU moze sobie zaczynac co chce. EU to nie monolit, sklada sie z krajow czlonkowskich a te z kolei posiadaja miliony ludzi, ktorzy tez moja prawo do osobistych opinii - jestes to sobie w stanie wyobrazic? Moze kiedys doswiadczysz takiego przywileju osobiscie i przestaniesz powtarzac z uporem co malym naturalnie druczkiem glosi propaganda w Polsce lub Brukseli. Gdyby narody Europy mialy mozliwosc glosowania na temat Lisbon Treaty to troche inaczej wygladalby teraz ten ped do integracji. Ale taki scenariusz nie pasowal biurokratom Europy. Pozostaje jednak nadzieja, ze w obecnej sytuacji ekonomicznej rzady poszczegolnych krajow pojda jednak na jakims etapie po rozum do glowy i pozbeda sie tej zupelnie zbednej i sztucznie narzuconej strefy dodatkowej biurokracji, z ktorej ja na przyklad, nie mam zadnej praktycznej korzysci. A ty mozesz sie pienic to your heart's content, z podobnie niklym skutkiem.
                • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 14:18
                  EU to nie monolit, sklada sie z krajow czlonkowskich

To prawda. To ze urzedowi UE sie wydaje ze jakies tam prawa i regulacje sa zaciesniane to nie oznacza ze nie sa to osobne kraje jakie na skutek dalszej recesji moglby latwo odwrocic sie na piecie. Bylo w historii wiele umow ( jak chocby te z co Polska miala z Anglia i Francja przed IIwojna swiatowa, a w '39 nikt nie wsparl z nich Polski) jakie okazaly sie szybko zlamane w przypadku gdy bylo zagrozenie czy bylo niewygodne.
                  • tuhanka Re: A jak meteor walnie? 19.09.10, 14:20
                    Powiazania gospodarcze miedzy krajami UE sa juz na tyle silne, ze zadne odwrocenie sie na piecie, jak raczysz to nazwac, nie byloby proste. Nawet osmiele sie stwierdzic, ze w wiekszosci przypadkow byloby to skrajnie niekorzystne dla kraju, ktory by zdecydowal sie na radykalny krok wystapienia z Unii. Do ujednolicania prawodawstwa, zwlaszcza w dziedzinie gospodarki, mam jedno zastrzezenie: wciaz idzie za wolno i transgraniczne przedsiebiorstwa wciaz musza godzic rozne sprzeczne regulacje na terenie roznych panstw. Im wiekszosc jednolitosc warunkow prowadzenia przedsiebiorstwa, tym lepiej dla gospodarki. Im mniej kosztow, tym lepiej. Chociazby strefa euro: wiele osob pomstuje na wspolna walute, a najwiecej ci, co nie maja z nia na co dzien do czynienia. Tymczasem koszty obrotu finansowego w ramach strefy znacznie zmalaly. Nie ma prowizji za wymiane pieniedzy, nie ma widelek wymiany i ryzyka kursowego, przelewy w ramach strefy euro sa traktowane jak przelewy krajowe (system SEPA). Dodam, ze system SEPA jest rozciagniety w zasadzie na cala UE, dzieki czemu przelewy eurowe zarowno w strefie euro, jak i do Polski i UK sa dla mnie zupelnie bezplatne. Niestety, ani Polska, ani UK w strefie euro nie sa, wiec nie majac oplaty za przelew wciaz ponosze koszty wymiany pieniedzy w polskim BZ WBK i brytyjskim LLoydsie. Natomiast jezdzac po wielu innych krajach europejskich mam poczucie wygody, kiedy nie musze wymieniac pieniedzy. Tutaj w Belgii bardzo wiele osob jezdzi na wieksze zakupy do Niemiec, Holandii czy Francji. Gdyby musieli sie martwic za kazdym razem o wymiane pieniedzy, na pewno spora ich czesc nie zdecydowalaby sie na cos takiego. Jednoczesnie wspolna waluta poszerza oferte rynkowa, bo przy malym stosunkowo rynku belgijskim mimo wszystko handlujacy musza uwzgledniac czynnik konkurencji ulokowanej w sasiednim kraju tuz przy granicy.
                    Kolejny pozytyw to strefa Schengen. To rowniez wiaze sie z mniejszymi kosztami, bo - co oczywiste - czas to pieniadz. Nie stoisz w kolejkach na granicy, nie ma kontroli celnych na granicach (moga sie zdarzyc wyrywkowe i niekoniecznie na samej granicy, dzieki czemu plynnosc ruchu transgranicznego nie jest zagrozona). To oznacza tez wiekszy wybor miejsca zamieszkania - latwiej jest zdecydowac sie zamieszkac w jednym kraju i pracowac w drugim. Nie wymieniasz waluty, nie przekraczasz realnej granicy.
                    A tansze rozmowy w roamingu? Czy eurosceptycy nie zdaja sobie sprawy, ze zawdzieczaja rozporzadzeniu Rady UE i Parlamentu Europejskiego, ktora zmusila operatorow GSM w calej UE i Europejskim Obszarze Gospodarczym do obnizenia stawek, istnieja zas dalsze plany doprowadzenia do sytuacji, gdy rozmowy w ramach UE beda traktowane jako rozmowy krajowe (wstepnie slyszalam o 2015 r., oczywiscie nie ma jeszcze pewnosci, czy wejdzie to w zycie)? Poza tym zwiekszenie praw pasazerow w ruchu lotniczym, a takze (nieco pozniej) w kolejowym? Nawet Ryanair nie moze sie wykrecic od respektowania tych praw w obawie przed drakonskimi karami (pomijajac to, ze poszkodowany pasazer "w cuglach" wygrywa sprawe przed sadem przeciwko przewoznikowi).
                    Swiat sie globalizuje, tego nie unikniemy. Integracja nie jest moze idealna, ale na pewno jest niezlym srodkiem na zminimalizowanie negatywow globalizacji i wzmocnienie jej pozytywow. Wiele osob narzeka na "eurokolchoz" i generalnie jest "na nie", ale czasem mam wrazenie, ze po prostu nie sa swiadomi pozytywnych zmian, jakie przynioslo prawodawstwo unijne, albo do jakich zmian doprowadzi ono docelowo.
        • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 10:55

> qvintesencjo, to co mowisz jest trafne ale tylko przy zalozeniu ze EU bedzie si
          > e nadal dzwigac z recesji. Czego i sobie i Wam zycze i szczeeze
          > Niemniej jednak w przypadku czarnego scenariusza jezeli recesja z jakiegos powo
          > du mialaby double dip, bezrobocie kontynuowaloby i kolejne kraje zaczna bankru
          > towac (Hiszpania, Wlochy etc) jak to ma miejsce z Grecja to zapewniam, ze propo
          > nowany przez Sarkozego plan B (czyli strefa supereuro) zostanie stworzona, bo
          > z pewnoscia zamozniejsze kraje nie beda inwestowac w zyjace ponad stan zakredy
          > towane te biedniejsze.
          > Oczywiscie nie sadze by zaraz wyrzucali nagle Polakow z innych krajow jacy juz
          > sa osiedleni, bo wiekszosc z nas tak ma( lub niebawem bedzie miec) status stal
          > ego rezydenta czy obywatelstwo , ale zapewne wprowadziliby restrykcje wobec now
          > oprzybywajacych z innych krajow poza strefa supereuro do jakiej z pewnoscia Pol
          > ski nie zalicza.
          > Mam jednak nadzieje ze ten scenariusz sie nie sprawdzi i wylazimy juz z recesji.

O supereuro to juz tuhanka jako urzedniczka europejska odpowiedziala. Politycy rzucaja jakies szalone nieoficjalne pomysly ale realia sa inne.

EU bedzie sie dzwigac z recesji podobnie jak UK i USA czyli powoli i z mozolem. A co do bankructwa krajow to sprawe rozwiazuje sie drukowaniem kasy i oszczednosciami i nie ma w tym zasadniczych roznic miedzy strefa euro, UK i USA. Gdyby nie Quantitative Easing to co by bylo w UK biala wilczyco? Ale w strefie euro dokonano juz drakonskich oszczednosci a UK ma ta pigule jeszcze przed soba.

Opowiadania o ograniczaniu przeplywu sily roboczej w ramach EU to sa bajki o czerwonym kapturku. W EU nie ma z tym zadnego problemu, wrecz przeciwnie przeplywy sily roboczej sa ogolnie zbyt male. Ludzie z Polski jako miare tych przeplywow biora okres sprzed kilku lat ale to byly nienormalne czasy nadymanego balona ekonomicznego ktore zbiegly sie z otwarciem rynku pracy dla nowych krajow Unii. Obecnie wracaja normalne czasy, rynek pracy nigdzie nie jest przegrzany, po 7 latach od przystapienia do EU znikna wszelkie restrykcje dla nowych krajow ale wskutek rozwoju jaki dokonal sie w ciagu tych 7 lat migracja na stale przestala byc najbardziej kuszaca opcja na zycie. Pozostal wiec taki sobie wolny wybor dla niektorych.
          • Gość: bonzee Re: A jak meteor walnie? IP: 94.254.225.* 17.09.10, 11:01
            strasznie jeste ciekawa czym sie w polsce zajmujesz. Jestes bardzo pewny siebie, pomimo tego, ze masz slaba znajomosc tematu (PR niezly), lubisz wycieczki osobiste (obrazasz, nie szanujesz dyskutanta) i frazesy. pewnie jestes polskim politykiem.
            • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 11:11

> strasznie jeste ciekawa czym sie w polsce zajmujesz. Jestes bardzo pewny siebie
              > , pomimo tego, ze masz slaba znajomosc tematu (PR niezly), lubisz wycieczki oso
              > biste (obrazasz, nie szanujesz dyskutanta) i frazesy. pewnie jestes polskim pol
              > itykiem.

Jak widzisz slabosc w temacie to ja wytknij ale nie popisuj sie totalna ignorancja. Szacunek
              ma sie do dyskutanta ktory wnosi cos konstruktywnego do dyskusji, ignorant marnuje ludziom czas. Co do obelgi hehe "polski polityk" to wszedzie ludzie nie maja dobrej opinii o politykach
              ale ty nie masz pojecia o polityce w UK.
              • Gość: bonzee Re: A jak meteor walnie? IP: 94.254.225.* 17.09.10, 11:20
                wiesz, co nie chce mi sie z toba gadac (Linda)
                a ten link to wywiad z prof. rybinskim o budzecie opartym na PR.(wygogluj, byl na gazecie)
                Mimo wszystko milego dnia i weekendu.
          • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 11:59
            ...., wrecz przeciwnie przeplywy sily roboczej sa ogolnie zbyt male.

A to niby dlaczego??

Jest bezrobocie wysokie i nikt nikogo nigdzie nie zaprasza przeciez, wrecz przeciwnie sa ruchy opozycyjne w kazdym kraju wobec zatrudniania obcokrajowcow
            • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 15:01

> ...., wrecz przeciwnie przeplywy sily roboczej sa ogolnie zbyt male.
              > A to niby dlaczego??
              > Jest bezrobocie wysokie i nikt nikogo nigdzie nie zaprasza przeciez, wrecz prze
              > ciwnie sa ruchy opozycyjne w kazdym kraju wobec zatrudniania obcokrajowcow

No niby tak jest ale pracodawcy narzekaja ze w wielu miejsach i sektorach sa trudnosci ze znalezieniem pracownikow z kwalifikacjami i motywacja. Na to powinien czesciowo pomagac unijny rynek pracy.
              • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 15:40
                qvintesencja napisał

> No niby tak jest ale pracodawcy narzekaja ze w wielu miejsach i sektorach sa tr
                > udnosci ze znalezieniem pracownikow z kwalifikacjami i motywacja.

To chyba sytuacja kiedy jacys odrealnieni ze za jakas denna pensje nie wiadomo jak wykwalifikowanych szukaja bo poza tym nie slyszalam o czyms podobnym...
            • tuhanka Re: A jak meteor walnie? 19.09.10, 13:58
              Ruchy w kazdym kraju? Jakos w Belgii tego nie zauwazylam. Belgowie w ubieglym roku palcem nie kiwneli, kiedy rzad stwierdzil, ze nie bedzie przedluzac okresow przejsciowych dla Polakow i pozostalych obywateli EU-10 (rozszerzenie z 2004). Zadnych emocji nie bylo, spoleczenstwo przeszlo nad tym do porzadku dziennego. To wiem z bezposredniego doswiadczenia. Z kolei w Niemczech, z tego co czytalam/slyszalam, w szczegolnosci zas na terenie dawnego NRD, wladze niektorych landow pomstowaly na ograniczenia prawa do pracy, bo chcieli Polakow sciagac "na wczoraj". Nie znam sytuacji z pierwszej reki, wiec nie potwierdzam, czy bylo dokladnie tak, jak to przedstawiano w mediach.
          • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 12:03
            O supereuro to juz tuhanka jako urzedniczka europejska odpowiedziala. Politycy rzucaja jakies szalone nieoficjalne pomysly ale realia sa inne.

Powtarzam jeszcze raz wyraznie. Tak, przy zalozeniu ze Europa bedzie sie dzwigac z recesji. Tez mam takie zyczenie.
            Niestety nie znamy przyszlosci i tego co faktycznie bedzie mialo miejsce.
            • qvintesencja Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 14:56

> O supereuro to juz tuhanka jako urzedniczka europejska odpowiedziala. Polity
              > cy rzucaja jakies szalone nieoficjalne pomysly ale realia sa inne.

>
              > Powtarzam jeszcze raz wyraznie. Tak, przy zalozeniu ze Europa bedzie sie dzwiga
              > c z recesji. Tez mam takie zyczenie.
              > Niestety nie znamy przyszlosci i tego co faktycznie bedzie mialo miejsce.

OK, powiedzmy to wyraznie: twoje zalozenie jest takie ze Unia moze sie rozpasc wskutek problemow ekonomicznych (a w konsekwencji wprowadzi sie wizy dla ludzi z Polski). Jest to zalozenie kompletnie oderwane od rzeczywistosci bo EU jest struktura polityczna wiec ekonomia ostatecznie nie decyduje. Pokazal to najpierw przyklad Grecji, nieslychany balagan i oszustwa na skale panstwowa nie spowodowaly wywalenia Grecji EU (co formalnie byloby uzasadnione) tylko pomoc wraz ostrym nadzorem na podrzadkami. Podobnie zagrozenie dla wyplacalnosci innych krajow spowodowalo powstanie funduszu stabilizacyjnego ok. 1000 mld euro. Recesja nie ma wiec wplywu na stablinosc samej EU. Na stabilnosc EU moze miec wplyw polityka mniej wiecej tak samo jak na stabilnosc UK, np. Szkocja moze sie odlaczyc. Ale nawet w tym przypadku jest niezwykle daleko do wprowadzania wiz i pozwolen na prace.
              • princesswhitewolf Re: A jak meteor walnie? 17.09.10, 15:43
                qvintesencja napisał:
                Jest to zalozenie kompletnie oderwane od rzeczywistosci bo EU jest s
                > truktura polityczna wiec ekonomia ostatecznie nie decyduje.

Alez decyzje makroekonomiczne sa jak najbardziej CZESCIA polityki. Polityka to nie tylko przymierza militarne. I jakby takich " bankrutujacych Grecji" bylo wiecej to zapewniam ze zamozniejsze kraje podwinelyby ogon i odmowilyby pisania sie na wlasne bankructwo aby wspierac Hiszpanie Grecje Wlochy Portugalie...
                No ale to czany scenariusz i miejmy nadzieje ze dlugo sie nie sprawdzi.
                • Gość: steph13 Re: A jak meteor walnie? IP: *.haye.cable.virginmedia.com 17.09.10, 16:30
                  > [i]qvintesencja napisał:
                  > Jest to zalozenie kompletnie oderwane od rzeczywistosci bo EU jest s
                  > > truktura polityczna wiec ekonomia ostatecznie nie decyduje

Nieslychany absurd! EU nie istnieje w prozni lecz w rzeczywistym swiecie gdzie ekonomia moze obalic wszelkie plany polityczne w mgnieniu oka. Gdyby np ekonomia krajow Europy poludniowej zaczela sie ostro walic to znalazlyby sie panstwa w ramch EU, ktore logicznie stwierdzilyby, ze teorie polityczne versus dobrobyt wlasnego narodu to nie taki trudny wybor. Jakby nie bylo, charity begins at home.
    • qvintesencja Bek do tematu 22.09.10, 14:27
      Ocena stosunku nowych rzadzacych w UK do EU. Wszystko jest wiec w porzo a opowiesci o wystepowaniu z EU to legendy miejskie opowiadane przez wonsatych Maryjanow tipsiastym Marjolom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka