Dodaj do ulubionych

Census 2011 - ethnicity

IP: *.range109-155.btcentralplus.com 12.12.12, 12:58
www.ons.gov.uk/ons/interactive/census-map-2-1---ethnicity/index.html
I chyba Polacy sa juz najwieksza grupa etniczna po Anglikach, Szkotach i Walijczykach. Ciekawe przez ile trzebaby przemnozyc liczby ze spisu powszechnego, robiac korekte o tych ktorzy nie brali w nim udzialu?
Obserwuj wątek
    • lechwroc Re: Census 2011 - ethnicity 13.12.12, 01:52
      Spis powszechny dotyczyl tylko Anglii i Walii.

Polacy sa druga grupa narodowosciowa - po Hindusach.

Ale tak jak mowisz - podejrzewam ze troche tez albo nie zrozumieli pytan, albo wyrzucili kwestionariusz do kosza.

Z drugiej strony Hindusi mogli zrobic to samo...
      • Gość: Jaro Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.range109-155.btcentralplus.com 14.12.12, 11:17
        Ja pisalem ze Polacy sa najwieksza grupa etniczna nie narodowosciowa (obywatelstwo). Wsrod Hindusow jest wiele grup etnicznych i wiele jezykow, a w Polsce nawet gdyby uwzglednic Slazakow, Kaszubow czy Bialorusinow (czy Gorali) to i tak tozsamosc Polska bedzie dominowala.

Najciekawsze wyniki spisu sa jednak niedostebne, te zwiazane z national identity. Opublikowano tylko dane dotyczace Irlandii Polnocnej, Kornwalii (Cornish) czy Yorkshire, bo tam jest ciekawie. Bylo miejsce do wpisania wlasnej tozsamosci (to tam gdzie sie wpisuje Jedi :) i wiem ze niektorzy wpisywali Polish, inni British, jeszcze inni European, ale tych danych nie ma, zostaly wrzucone do jednego worka jako Other, choc w wyjasnieniach Polish i Greek podane sa jako przykladowe wpisy. Ciekawe ilu Polakow, urodzonych w Polsce, wpisalo British. Moze jednak jakies dane beda dostepne.
        • Gość: roll Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.play-internet.pl 14.12.12, 21:23
          wez sie do pracy, to nie na TWOJA GLOWE TEN TEMAT
        • Gość: Synhwyrol Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 16:02
          Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Ciekawe ilu Polakow, urodzonych w Polsce, wpisalo British.

Po co Polak urodzony w Polsce miałby udawać British?
        • princesswhitewolf Re: Census 2011 - ethnicity 16.12.12, 23:22
          Ciekawe ilu Polakow, urodzonych w Polsce, wpisalo British.

masz na mysli ilu wpisalo ze jest Anglikami czy Szkotami? To jest pochodzenie a nie rzecz nabyta. Bycie British jest jak najbardziej do nabycia
          Bo Brytyjczykami jest kazdy ten kto ma rowniez paszport brytyjski
          Wielu z nas jest Polish British.
          • Gość: Jaro Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.range109-155.btcentralplus.com 17.12.12, 12:15
            Co to znaczy pochodzenie? Geny? A Ed Miliband jaki jest? Wnukowie powojennych Polakow to juz w duzej mierze English ("I am English but my grandparents came from Poland"). Nie ma powodu dla ktorego imigrant nie moze byc English a jedynie moze byc British. A jak sie uprze to mize byc nawet Cornish.
            • princesswhitewolf Re: Census 2011 - ethnicity 18.12.12, 14:32
              Nie ma powodu dla ktorego imigrant nie moze byc English a jedynie
              > moze byc British.

No wlasnie bycie English wiaze sie z tym ze ktos sie urodzil w Anglii. I tu nie chodzi o pochodzenie rodzicow ale miejsce urodzenia.

Jako, ze sie nie urodzilam w Anglii tylko w Polsce nie bede nigdy Angielka. Jestem Polka i jestem Brytyjka, bo bycie Brytyjczykiem to rzecz nabyta przez obywatelstwo jakie jest do osiagniecia na kazdym etapie zycia a nie tylko w momencie urodzenia.

I nie sa to moje pomysly ale naprawde duzo informacj na ten temat jest w necie
              • jaleo Re: Census 2011 - ethnicity 18.12.12, 17:22
                princesswhitewolf napisała:

> Nie ma powodu dla ktorego imigrant nie moze byc English a jedynie
                > > moze byc British.

>
                > No wlasnie bycie English wiaze sie z tym ze ktos sie urodzil w Anglii. I tu nie
                > chodzi o pochodzenie rodzicow ale miejsce urodzenia.

Niezupelnie.
                Jest wielu ludzi urodzonych np w Anglii, definiujacych siebie jako Scottish, Irish etc i vice versa. Np znany kolarz David Miller urodzil sie na Malcie, a definiuje sie jako Scottish. Samoswiadomosc bycia English/Scottish/Welsh/Irish jest trudna do zdefiniowania, jest to zazwyczaj kombinacja urodzenia, pochodzenia rodzicow, i gdzie sie spedzilo wiekszosc zycia. Generalnie, zalezy w jakiej kulturze i swiadomosci ktos jest wychowany. To nie jest tak proste, jak miejsce urodzenia.
      • Gość: Jaro Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.range109-155.btcentralplus.com 14.12.12, 11:19
        No i jesli chodzi o same jezyki, to chyba w UK polski bedzie na drugim miejscu po angielskim. Tak na pewno jest w Irlandii.
        • Gość: MM Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.12.12, 15:08
          Tylko ciekawe jak długo ten emigrancki polski będzie można nazwać polskim. Już teraz w londyńskim metrze uszy więdną jak słyszą polszczyznę w stylu "zostawiłem kara na kornerze"
          • Gość: Jaro Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.range109-155.btcentralplus.com 17.12.12, 12:17
            To prawda, ale angielski wiekszosci Anglikow jest na podobnym poziomie.
      • Gość: Synhwyrol Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 16:04
        lechwroc napisał:

> Ale tak jak mowisz - podejrzewam ze troche tez albo nie zrozumieli pytan, albo
        > wyrzucili kwestionariusz do kosza.
        >
        > Z drugiej strony Hindusi mogli zrobic to samo...

Anglicy też.
    • Gość: zyb Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 10:37
      Za 2-3 pokolenia was nie będzie, zgermanizujecie się szybciej niż w Niemczech, niestety.
      • ratpole Re: Census 2011 - ethnicity 15.12.12, 21:52
        Gość portalu: zyb napisał(a):

> Za 2-3 pokolenia was nie będzie, zgermanizujecie się szybciej niż w Niemczech,
        > niestety.

Jestes pewien, ze niestety, a nie na szczescie?
        • Gość: zyb Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 11:26
          I już wiem kim jesteś, i na kogo głosujesz, wiem takze to, ze nie pozyczyłbym ci pieniędzy.
          Dobrej niedzieli zyczę :)
          Raptole, have a nice day
          • ratpole Re: Census 2011 - ethnicity 16.12.12, 15:41
            Gość portalu: zyb napisał(a):

> I już wiem kim jesteś,
            Fail

> i na kogo głosujesz,
            Fail

> wiem takze to, ze nie pozyczyłbym ci pieniędzy.
            Miserably fail

> Dobrej niedzieli zyczę :)
            > Raptole, have a nice day
            Likewise.
            Please, do not ever climb out of the polish cauldron hehehe
            • lechwroc Re: Census 2011 - ethnicity 17.12.12, 13:42
              Zgadzam sie Raptole.
              Nie widze jakie wartosci nosi dzis "Polskosc", szczegolnie ta w wykonaniu tzw. "prawdziwych Polakow"

Chyba tylko takie jak Twoj przedmowca reprezentuje:
              - brak szacunku dla drugiego czlowieka, szczegolnie jesli jest troche inny
              - koltunstwo i homofobia,
              - ciagle narzekanie i szukanie dziury w calym,
              - z mlekiem matki wyssany egocentryzm itp. itd.

.. to juz wole sie zgermanizowac (czy jest slowo zangielszczyc?)
              • Gość: zyb Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 17:26
                Lechwroc, chyba lekko nadinterpretujesz ( takie nowoczesne słówko, ale podoba mi się i tutaj pasuje :) zdążyłeś nawet po drodze przypisać mi homofobię (następne nowe słówko, choć ono już mniej mi się podoba) czyli tych którzy odczuwają fobię wobec homoseksualistów. Lekko niedorzecznie.

Jesli chodzi o "Polskośc" to jest to niezmienne od lat, od wieków, czyli przede wszystkim tolerancja.... problemem Twoim jest to, że łyknąłeś to co przekazuje Ci mainstrem, opanowany przez wiadomo kogo, i kształtujący wiadomo jaki światopogląd.
                • Gość: link Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.17-2.cable.virginmedia.com 17.12.12, 18:42
                  czyli tych którzy odczuwają f
                  > obię wobec homoseksualistów.

homofobia nie jest fobią wobec homoseksualistów, tylko spektrum negatywnych emocji wobec homoseksualizmu. Mógłbyś przynajmniej zapoznać się z definicją słowa.

problemem Twoim jest to, że łyknąłeś to co przekazuje
                  > Ci mainstrem, opanowany przez wiadomo kogo, i kształtujący wiadomo jaki świato
                  > pogląd.

a twoim problemem jest to że łyknąłeś to, co przekazuje ci mainstream, udający podziemie, opanowany przez szczerze powiedziawszy niewiadomo kogo i kształtujący światopogląd, który do niczego dobrego zazwyczaj nie prowadzi.
                • lechwroc Re: Census 2011 - ethnicity 18.12.12, 00:39
                  "że łyknąłeś to co przekazuje Ci mainstrem"

że co prosze? Nie mieszkam w PL od 8 lat wiec nic nie łyknąłem. Jedyne co łyknąłem to normalne życie na obczyźnie (dla Ciebie), a teraz dla mnie po prostu w moim drugim domu.
                  I powiem Ci, że jestem o wiele szczęśliwszy.

Polskość to tolerancja? Dobry żart - daj mi 3 przykłady "polskich" mediów, które nie należą do mainstreamu a których to, wg Ciebie, powinienem słuchać...
                  Ciekawy jestem jak bardzo są one tolerancyjne.

"opanowany przez wiadomo kogo, i kształtujący wiadomo jaki światopogląd"

Wiadomo dla Ciebie - nie wiadomo dla mnie - proszę oświeć mnie jaki światopogląd one kształtują i dlaczego jest on taki zły...
      • Gość: Jaro Re: Census 2011 - ethnicity IP: *.range109-155.btcentralplus.com 17.12.12, 12:19
        Dokladnie. Rzymiamnie tez sie zanglicyzowli. Anglosasi zreszta tez :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka