Dodaj do ulubionych

Euthyrox - objawy uboczne

25.01.11, 16:41
Witam serdecznie!

Na początku stycznia endokrynolog przepisała mi Euthyrox 50, z zaleceniem przyjmowania połowy dawki przez pierwsze 5 dni. Tak też robiłam, ale zauważyłam, że od czasu do czasu, w sytuacjach spoczynku odczuwam kołatanie serca. Nie jest to może bardzo męczące, bo serce nie przyspiesza, tylko po prostu "tłucze się" w klatce piersiowej, ale nie mogę przez to zasnąć. Postanowiłam więc sama zmniejszyć sobie dawkę na ćwiartkę tabletki - nie odczuwam już serca. Czy ktoś z Was miał na początku terapii Euthyroxem takie objawy uboczne? Czy kołatanie srerca jest związane ze zbyt szybkim wprowadzaniem Euthyroxu?
Mam wizytę u endo na początku lutego, ale chciałam skonsultować z Wami moją decyzję.
Dla pełnego obrazu podaję moje wyniki:
TSH - 2,9728 norma: 0,35-4,94
fT3 - 2,85 norma: 1,71-3,71
fT4 - 1,04 norma: 0,7 - 1,48
USG tarczycy ze stycznia 2010:
Tarczyca prawidłowej wielkości, o prawidłowym, jednorodnym echogramie, bez zmian ogniskowych. Regionalne ww. chłonne niepowiększone. Prawy płat o wymiarach: 43x13x14mm, lewy płat o wymiarach: 44x12x15mm. Cieśn grubości 2mm. Przybliżona objętość: 7,9ml.
Pozdrawiam, Margaretka
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: Euthyrox - objawy uboczne 25.01.11, 17:09
      witaj
      tak to możliwe, może pozażywać tą ćwiartkę i za tydzień, dwa zwiększyć o ćwiartkę i zobaczysz jak się czujesz. Czasami organizm potrzebuje więcej czasu, żeby przyzwyczaić się do hormonu.
      • t1981 Re: Euthyrox - objawy uboczne 25.01.11, 19:36
        hej.

Ja na początku brania Euthyrexu 50 miałem wysoki puls ponad 100 przez 2 miesiące. Teraz mam max do 90. Nie wiem czy taki tez miałem przed bo nigdy nie mierzyłem- mam 28 lat i jestem mężczyzną.
        • iwanni Re: Euthyrox - objawy uboczne 25.01.11, 19:45
          Ja mialam okropne bole glowy,zoladka i bylam strasznie nerwowa po zmiejszeniu dawki objawy minely.Pozdrawiam
    • harmoniak Re: Euthyrox - objawy uboczne 25.01.11, 20:13
      Kołatania są możliwe. Sama je miałam na początku leczenia. Polecam brać magnez przed snem, mi pomógł bardzo.
      • margaretka03 Re: Euthyrox - objawy uboczne 25.01.11, 23:08
        Dziękuję za rady. Będę więc zwiększać powoli dawkę Euthyroxu i zażywać magnez. Mam nadzieję, że powolniejsze wprowadzanie hormonu nie spowoduje u mnie już takich dokuczliwych objawów ubocznych. Pokładam wielkie nadzieje w kuracji Euthyroxem, bo ostatnio naprawdę czułam się kiepsko - wiecznie zmęczona, rano trudno się zwlekam z łóżka, ciągle mi zimno, libido marne, włosy wypadały garściami. I po tych paru dniach na połowie dawki Euthyroxu 50 poczułam przypływ energii i optymizm smile Mam nadzieję, że tak dobre samopoczucie mi wróci.
        Pozdrawiam, Margaretka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka