Dodaj do ulubionych

Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014

02.12.13, 21:38
Witam,
wiem, że watków na temat MK było sporo...ale nie ma nic nowego czym mogę się podeprzeć.
Mianowicie w styczniu 2014 roku chcę wyjechać do MK na stałe. Po świętach chcę zacząć jeszcze z Polski szukać pokoju i tu moje pierwsze pytanie. Czy nie mając jeszcze pracy i referencji jest możliwość wynajęcia pokoju.
Jestem osobą bardzo zdeterminowaną i wyszukuję jak najwięcej informacji na temat Agencji pracy. Ze względu na fakt iż mój angielski jest na poziomie 3+ na początek wezmę każdą pracę a że w MK jest dużo magazynów i pracy na produkcji myślę, że jest to dobry wybór co do miejsca docelowego.Nie zamierzam czekać na gwiazdkę z nieba i od razu po przyjeździe zamierzam odwiedzić jak największą ilość Agencji. Tutaj mam drugie pytanie które z agencji polecacie dla osób z dostateczną znajomością języka angielskiego. Myślę,że nie powinnam mieć problemu ze zrozumieniem rozmówcy gorzej będzie z dialogiem ( na zasadzie kali jeść kali spać).

Trzecie pytanie dotyczy konta bankowego , które zaraz po przyjeździe chciałam założyć, który bank polecacie w MK dla osoby, która jeszcze pracy nie ma i jakie dokumenty będą mi potrzebne.
Proszę o wszelkie informacje dla " świeżaka" jakim jestem :)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: autor Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.t-mobile.co.uk 02.12.13, 22:02
      Styczen to najgorszy okres na poszukiwanie pracy. Mozesz byc mocno zawiedziona. Miedzy Bozym Narodzeniem a Wielkanoca agencje cienko przeda. Przywiez duzo pieniazkow bo roznie to moze byc I moze sie okazac ze dobre checi I zapal to za malo
      • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 02.12.13, 22:17
        dużo czytałam na temat wyjazdów na początku roku...ale łudzę się, że może aż tak źle nie będzie. Nie szukam pracy na 10 Ł, ale za najniższa krajową i byłam pewna, że sytuacja nie jest aż tak zła. Zdania niestety zmienić już nie mogę i wyjazd w styczniu jest już przesądzony. Mam nadzieję, że jednak mi się poszczęści. Może ktoś kto pracuje i mieszka obecnie w Milton Keynes będzie chciał pogadać i opowiedzieć jak żyje się i pracuje w MK to czekam na wieści
        • Gość: Ralph Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.skybroadband.com 02.12.13, 22:55
          Mieszkam w tym mieście i mówię Ci: tak, będzie aż tak źle. Co roku między styczniem a marcem jest prawdziwa tragedia z pracą. Pamiętaj że to nie są dawne czasy, Wielka Brytania jeszcze do końca nie doszła do siebie po recesji. Jeżeli sama przyznajesz że będziesz mówiła po angielsku "kali jeść kali spać", to marnie widzę zdobywanie pracy w tym okresie. Angielski w polskich szkołach jest na tragicznie niskim poziomie, jeżeli masz 3+, to znaczy że masz problemy z podstawami.
          Dlaczego koniecznie chcesz jechać już teraz, zamiast przeznaczyć pół roku na podszkolenie języka na tyle, żeby w miarę swobodnie się porozumiewać i przyjechać np. na początku października?

Jeżeli chodzi o agencje, to pamiętam że gdzieś po internecie krążyły jakieś listy. Wymieniam teraz z pamięci:
          Quality Personnel
          Interaction
          Blue Arrow
          M&M
          Barker Ross
          Harpur
          Insight
          • Gość: Ralph Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.skybroadband.com 02.12.13, 23:02
            Aha, wynająć pokój nie mając pracy można od osoby prywatnej (nie od agencji), jest to wyłącznie kwestia posiadanych pieniędzy (kaucja) i umiejętności pokazania się jako osoba godna zaufania. Bywają właściciele którzy koniecznie chcą widzieć umowę o pracę, zarobki i stan konta, ale na szczęście to mniejszość. Gdzie znaleźć pokój? Polecam stronę easyroommate.com.
          • florrr Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 11.01.14, 10:24
            Niestety ale po świetach jest quiet większość agencji nie ma pracy a na dodatek coraz wiecej Rumunów i Bulgarów z dniem otwarcia dla nich rynku radzilabym ci raczej sprobowac na wiosne my juz siedzimy 3 tydz bez pracy chodzimy do agencji ale wszedzie cisza:{ ale i tak zrobisz jak zechcesz wiec powodzenia;]
            • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 11.01.14, 19:43
              Hej,
              mam wykupiony bilet na 12 lutego. Przeczekam jeszcze styczeń. Naczytałam się różnych wpisów i fakt styczeń nie jest dobrym miesiącem. Dziękuję za wszystkie informacje. Odezwę się jak będę na miejscu :)
        • Gość: logic Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.17-1.cable.virginm.net 03.12.13, 07:37
          lublinianka74 napisał(a):

> dużo czytałam na temat wyjazdów na początku roku...ale łudzę się, że może aż ta
          > k źle nie będzie. Nie szukam pracy na 10 Ł, ale za najniższa krajową i byłam pe
          > wna, że sytuacja nie jest aż tak zła.

Ty tak na powaznie? Ludzie, ktorzy siedza tu latami, znaja angielski, znaja doskonale lokalny rynek pracy, maja wyrobiona dobra opinie w agencjach i ciagle maja problem z praca w styczniu to Ty, ze slbym angielskim, bez doswiadczenia i znajomosci znajdziesz prace od reki. Poczekaj do wrzesnia to bedziesz miec jakas szanse na powodzenie.
          • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 03.12.13, 10:47
            Dziękuję za informacje...to mnie załamaliście. Jeśli chodzi o ten angielski to troszeczkę przesadziłam. 10 lat temu byłam w Stanach pół roku i pracowałam w Fabryce Motoroli jako Line Leader. Po powrocie nie miałam styczności z angielskim. Myslę, że to tylko kwestia czasu aby się wdrożyć. Wyjechać musze najpóźniej na początku lutego ponieważ pracuję w Polsce tylko do końca roku. A pracy w moim mieście nie ma.
            Ralph czy z tych agencji które wymieniłeś polecałbyś którąś ?
            • Gość: Ralph Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.skybroadband.com 04.12.13, 00:01
              > Ralph czy z tych agencji które wymieniłeś polecałbyś którąś ?

Wszystkie. Nie łudź się że pójdziesz w styczniu do jednej agencji i dostaniesz pracę, musisz zarejestrować się we WSZYSTKICH agencjach w mieście, wtedy będziesz miała jakieś szanse. Pamiętaj że czasem agencje w ogóle odmawiają rejestrowania, bo mają za dużo kandydatów.
    • black.joanna Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 03.12.13, 15:59
      www.indeed.co.uk/jobs?l=Milton+Keynes&matchtype=b&network=g&device=c&devicemodel=&creative=27968064410&keyword=%2Bjobs%20in%20%2Bmilton%20%2Bkeynes&placement=¶m1=¶m2={param2%29&random=21343799851273386620&aceid=&adposition=1t1&gclid=CPHq6LmolLsCFUtP3god9h8A_g
      • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 03.12.13, 16:29
        dziękuję Joanna za link. Śledzę go na bieżąco. Widzę, że ofert jest bardzo dużo...ale wcześniejsze wpisy chłopaków mnie troszkę podłamały.
        • black.joanna Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 03.12.13, 23:23
          Ofert dużo, fakt. Tylko nie tak łatwo pracę dostać. Powodzenia
    • Gość: miltonianin Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.as13285.net 07.12.13, 23:05
      Podaj swój email to napiszę ci kilka słów o Miltonie.
      • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 08.12.13, 11:11
        monika@lublin.info
        • londynwarszawaparyz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 08.12.13, 18:12
          wszystko pieknie ale zapomnieliscie o jednym- wszystkie agencje pracy, wszystkie bez wyjatku beda oczekiwaly NIN od dziewczyny i bez tego pracy nie dostanie nawet na tasmie w fabryce. zeby miec go trzeba tu mieszkac (nie da rady zalatwic z PL), zadzwonic, umowic sie na spotkanie (oczywiscie w j. angielskim) i na nie czekac. A potem zaczekac az NIN przyjdzie poczta (od 2 tyg do 4).
          to taki aspekt nie brany pod uwage a bardzo wazny przy szukaniu pracy- bez NIN nie chca zatrudniac. Wlasnie niektorzy wracaja do Pl bo w oczekiwaniu na niego koncza im sie pieniadze na pobyt. Duzo kasy potrzeba na start i naprawde dobry jezyk.
          Masa Polakow zna teraz jezyk, bo przez lata pobytu juz sie go nauczyli. maja lokalne doswiadczenie, znaja rynek...ale nowym nie da sie wytlumaczyc, i napieraja tu "bo jakos to bedzie". Ale to nie 2004 rok jest,i, niestety, coraz gorzej z praca. Wiadomo ze jak maja przyjac swiezynke z Polski z jezykiem kali miec kali mowic i Polaka od 5 lat w UK z doswiadczeniem i dobrym angielskim nikt sobie glowy nie bedzie zawracal nowobrzybylymi i im pietnascie razy powtarzal polecen.......
          • kalpa Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 08.12.13, 21:40
            Londyn ma rację... kwestii NIN nie da się na ogół przeskoczyc, choć dwie koleżanki mojej znajomej dostały prace z agencji kiedy wykazały, że czekają na NIN. Ale to było lato, sezon urlopowy i fabryka potrzebowała ludzi na zastępstwo.
            • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 09.12.13, 10:04
              Odnośnie NIN nie masz racji, ponieważ można pracować czekając na NIN - to akurat nie jest problem. Największy problem to chyba okres jaki wybrałam na wyjazd. Jeśli chodzi o pieniądze na pierwsze dwa miesiące to mam. Wiem, że pracy nie dostane od razu po przyjeździe. Ale myślę,że " chcieć to móc".
              • londynwarszawaparyz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 09.12.13, 12:33
                > Odnośnie NIN nie masz racji, ponieważ można pracować czekając na NIN - to akura
                > t nie jest problem

Zrobisz jak uwazasz, ja tylko pisze z doswiadczenia znajomych- dwojka z nich wrocila do Polski bo nie znalezli pracy bez NIN. Nie wiem jak mozesz byc pewna ze bez podstawowego numeru od reki wezma Cie do pracy, zwlaszcza ze nie znasz jezyka. Koledze co prawda zaproponowali w koncu prace bez NIN na czarno w fabryce na wsi za miastem, ale tam byl na 5 rano potrzebny swoj transport a samochodu/roweru/hulajnogi nie zdazyl sie dorobic. To nie te czasy co biora bez NIN na pierwszy rzut, a w miedzyczasie wyrabiasz dokumenty- teraz sprawdzaja emigrantow, i to jak widze, coraz mocniej. Nie chca miec problemow. Druga rzecz to niekaralnosc- jej sprawdzanie przez agencje moze zajac do dwoch tygodni, i wtedy oczekujesz tez na prace- bez tego Cie nie zatrudnia, a zanim to sprawdza w PL minie sporo czasu. No ale zawsze mozna sie ludzic ze "jakos to bedzie"...

Największy problem to chyba okres jaki wybrałam na wyjazd.

Najwiekszym problemem jest to ze nie znasz dobrze jezyka. a opisany przez ciebie poziom jest ledwo podstawowy. po skonfrontowaniu z jezykiem rzeczywistym, a nie szkolnym, taki realnym w jakim mowia Brytyjczycy, moze sie okazac ze nie zrozumiesz pytania "what u loooking for"
                • Gość: ukasz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 13:10
                  londynwarszawaparyz wydaje mi się jednym z tych Rodaków przez duże "R". W listopadzie przyjechałem do Northampton w ciemno, samochodem z kolegą. W drugim dniu, mieszkając w hotelu, po wyspaniu się i zabalowaniu wieczorem poszliśmy "na podbój" agencji pracy. Poszliśmy tylko do dwóch, ponieważ w obydwu zaproponowali nam pracę. I tutaj najważniejsze - bez NIN, bez mieszkania, bez konta. Umówiliśmy się, że mieszkanie i konto załatwimy w ciągu kilku dni i po temacie. O ile, być może rzeczywiście łatwiej w listopadzie to NIN i konto każdy wyrabia pracując. A Twoi znajomi - no cóż... Tak czy inaczej - zrobiła się moda, że Rodacy siedzący w UK po prostu nie chcą więcej "Polaczków", którym miałoby się udać. Zawiść i tyle. Także dziewczyno! Najważniejsze z tych wszystkich rzeczy, które tutaj czytasz jest to - Nie licz na pomoc swoich Rodaków!
                  • Gość: ukasz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 13:16
                    AHA! Pragnę dodać, że do spotkania w sprawie NIN można sobie zaznaczyć, że potrzebujesz tłumacza ;)

Ale tego Ci nikt nie powie, bo jeszcze by Ci się udało i co wtedy?!
                  • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 02.02.14, 13:46
                    brawo ukasz,
                    masz racje od początku " londynwarszawaparyz" na moim poście zniechęcał wszystkich do wyjazdu. Ja na szczęście nie zwracam uwagi na to i 12 wylatuję. Nie ma racji, że ludzie mają dość kolejnych podobnych postów, bo miałam dużo odzewu i chętnie się podzielę swoimi odczuciami. Uważam ,że kto chce to pracę znajdzie, kto nie chce znajdzie wymówkę aby jej nie dostać!
                    Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nastawionych
                    • Gość: ukasz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 17:30
                      Jedziesz sama, czy z kimś? Warto jechać we dwójkę bo po pierwsze taniej a po drugie jest do kogo gębę otworzyć :). Jak rozumiem masz bilet na samolot. Ja jestem zwolennikiem czterech kółek bo zawsze łatwiej się poruszać :). Pozdrawiam i powodzenia. Też chętnie się dowiem jak Ci poszło. Ja musiałem przyjechać do kraju ze względów prywatnych, ale w połowie lutego jadę z powrotem.
                    • Gość: Ralph Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.skybroadband.com 02.02.14, 20:26
                      Nie zniechęcał "wszystkich", tylko tych, którzy słabo znają język i nie dają sobie wytłumaczyć że w styczniu jest naprawdę trudno znaleźć jakąkolwiek pracę. To duża różnica. Już tylu "kamikadze" widzieliśmy chyba wszyscy w UK, że próbujemy wytłumaczyć ludziom żeby nie podejmowali szalonych decyzji, tylko dobrze się do wyjazdu przygotowali. Ja do lekcji się przygotowałem: jak przyjechałem do Anglii znałem płynnie angielski, miałem fundusze na przeżycie 2-3 miesięcy i przede wszystkim przyjechałem pod koniec kwietnia, kiedy było łatwo zdobyć pracę. Niestety ludzie będą mówić "jakoś to będzie" i przyjeżdżać w ciemno w najgorszym okresie, bez żadnego przygotowania, a później błagać Polaków którzy w UK mieszkają dłużej żeby chodzili z nimi załatwiać różne sprawy, wypełniali formularze, tłumaczyli, dali dach nad głową osobie, która nie jest w stanie za nie płacić, bo nie ma pracy, a 200 funtów które przywiozła już dawno się skończyły.
                      • londynwarszawaparyz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 04.02.14, 19:21
                        Ralph, stuprocentowa racja. Kilkakrotnie bylam proszona o uslugi tlumaczenia/zalatwiania czegos- i tak w koncu brak znajomosci jezyka powodowal ze pracy nie mogly znalezc takie osoby i wracaly do Polski z podkulonym ogonem na koszt rodzicow.
                • Gość: eweleaaaa Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.as13285.net 10.03.14, 14:13
                  chyba masz zle doswiadczenia po prostu, na samej stronie urzedu wydajacego nin jest informacja ze mozna pracowac bez ale to sie wiaze z wiekszymi podatkami itd, zreszta jak zlozylo sie juz aplikacje to nie ma problemow, kazda agencja cie zarejestruje jesli powiesz ze masz umowione spotkanie o nin. Ja sama tutaj przyjechalam miesiac temu i ninu jeszcze nie mam, a pracuje juz kilka dni i to bezposrednio, nie przez agencje i kazda agencja mnie rejestrowala bez problemu, wiec człowieku nie siej herezji.
              • nowainnaja1 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 11.12.13, 01:16
                Witaj.
                Jest pewne rozwiązanie, które mogłabyś wypróbować. Praca w charakterze care assistant. Zapotrzebowanie na pracowników nie ma charakteru sezonowego, wiec termin styczeń / luty kompletnie nie rzutuje na Twoje szanse. Nie wiem, jak wygląda współpraca z brytyjskim agencjami w tym zakresie, bo sama zostałam zrekrutowana przez polską. Wiem natomiast, że i NIN-o i świadectwo niekaralności otrzymałam już po podjęciu pracy. Pracodawcy oczekują znajomości angielskiego na poziomie komunikatywnym, sama musisz ocenić czy jesteś w stanie sprostać temu wymogowi. Życzę powodzenia.
                • londynwarszawaparyz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 11.12.13, 10:59
                  autorka watku napisala;

"Ze względu na fakt iż mój angielski jest na poziomie 3+ na początek wezmę każdą pracę....."
                  Wiec niestety nie zna jezyka komunikatywnie. A praca jako opiekun faktycznie jest caloroczna.
                  • nowainnaja1 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 11.12.13, 15:17
                    Optymistycznie zakładam, iż po kilku miesiącach pobytu w USA, potrafi prawdopodnie posługiwać się prostymi komunikatami. Jeśli będzie miała nieco szczęścia, to wystarczy aby przejść rekrutację. Miałam dokładnie taki poziom, na dodatek nie poparty pobytem na obczyźnie. Więc można, byleby tylko mieć farta, takiego malusiego. A że praca w tym charakterze nie cieszy się szczególną popularnością, to szanse są znacznie wyższe niż w innych segmentach.
                    • lublinianka74 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 11.12.13, 17:22
                      nowainnaja ma rację i dziękuję za wsparcie...angielski oceniam na 3+ ze względu na fakt iż nie mam z nim styczności od 10 lat. Kwestia czasu jak przypomnę sobie słownictwo i zwroty. W stanach nie miałam problemu z komunikacją bez najmniejszych problemów porozumiewałam się z amerykanami a nawet z Afroamerykanami :)
                      Uważam że wszystko jest kwestią szczęścia, determinacji i wytrwałości a tego wszystkiego mi nie brakuje :)
                      dziękuję za wszystkie wpisy i informacje. Wyjeżdżam 12 lutego. Jak tylko załatwię wszelkie formalności (mieszkanie, NIN, konto w banku, praca) na pewno podzielę się swoimi spostrzeżeniami dla takich samych laików jak jestem ja na dzień dzisiejszy.
                      Pozdrawiam wszystkich
                      • Gość: babsy Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.12.13, 17:11
                        Będę czekać na Twoje wpisy-sama również bardzo poważnie rozważam wyjazd do UK.
                        • Gość: pogi 86 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.opera-mini.net 28.12.13, 01:38
                          zeby legalnie pracowac to musisz miec NIN
                          • Gość: pogi 86 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.opera-mini.net 28.12.13, 01:53
                            zeby miec NIN musisz miec adres ! w jop center dostaniesz tlumacza jak nie znasz jezyka :)
                            • Gość: pogi 86 Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 IP: *.opera-mini.net 28.12.13, 01:57
                              i pamietaj ze w styczniu bedzie najazd rumunow i bulgarow tak ze moze nie byc latwo o prace!
                              • londynwarszawaparyz Re: Milton Keynes - wyjazd na stałe styczeń 2014 29.12.13, 17:31
                                Jezeli ci Rumui i Bulgarzy tak znac beda jezyk jak Ty pogi86, to nawet rejestracja w zadnym "jop center" im nie pomoze ........nawet z tlumaczem- napisz prosze po cholere tlumacz, skoro jestes w UK i pracy masz szukac w jezyku angielskim? Zaden tlumacz nie bedzie dzwonil z wspomnianego JoP Centre zeby znalezc prace Polakowi, ktory nawet nie umie zapytac I'm looking for a job :(
    • Gość: magda wyjazd do UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.14, 15:38
      hej!
      jestem w takiej samej sytuacji jak pomysłodawczyni tematu. moj angielski jest na jeszcze nizszym poziomie, równiez wyjezdzam na pocz.lutego. Mam wielkie obawy ale jestem pełna nadziei , że sobie poradzę. Na pewno napiszę jak już się trochę ustabilizuję, żeby mogło to być pomocą dla wszystkich zainteresowanych realiami w UK.
      • londynwarszawaparyz Re: wyjazd do UK 30.01.14, 11:13
        Na pewno napiszę jak już się troc
        > hę ustabilizuję, żeby mogło to być pomocą dla wszystkich zainteresowanych reali
        > ami w UK.

Taa, a takich watkow na przestrzeni 10 lat bylo tutaj juz z tysiac. Realia w UK na biezaco sa opisywane i wiadac jak jest.. Nie jestes pierwsza wyjezdzajaca ze wszyscy czekaja na twoj wpis jak ci sie na wyspach wiedzie :)
        • gaja2524 Re: wyjazd do UK 14.03.14, 12:34
          Witam,
          u mnie też jest podobna sytuacja tylko ja chce wyjechać razem z chłopakiem w połowie kwietnia, już z PL poszukujemy pracy przez różnego rodzaju portale w MK. Jest to mój pierwszy wyjazd do UK natomiast chłopak już był ale było to parę lat temu. Jak wygląda teraz sytuacja??? wiem że na start MK jest dobrym punktem
          Pozdrawiam
          • Gość: lesz Re: wyjazd do UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 12:46
            a co to jest MK?
            • gaja2524 Re: wyjazd do UK 14.03.14, 13:01
              MK= Milton Keynes
    • Gość: monika :) IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.14, 17:53
      Witam wszystkich,
      My również (ja i chłopak) planujemy wyjazd do MK pod koniec czerwca. Nasz angielski jest na poziomie komunikatywnym także mam nadzieję, że damy sobie radę.

Powodzenia dla reszty! :)
    • Gość: Rad Strony Wyjazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.14, 10:47
      Cześć, jesli szukasz info dot. wyjazdu do anglii i jesteś zdeterminowany/a do tego żeby wyjechać - daj znać - www.facebook.com/groups/anglia2014.15/
    • Gość: Agata And??!!! IP: *.6-1.cable.virginm.net 24.04.14, 01:07
      Lublinianka74? magda? monika?..... Przyjechałyście do UK dziewczyny? Gdzie? Jak sobie radzicie? Jak Wasz ang? Praca??...... Dajcie jakiś c.d... Jestem ciekawa -:) <wink>
      • agata.richardson Re: And??!!! 24.04.14, 01:10
        To ja powyżej. A. Richardson (nie zalogowało mnie properly)
        • Gość: Monika Re: And??!!! IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.14, 17:56
          Będę dopiero pod koniec czerwca, dam znać co i jak! :)
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka