Dodaj do ulubionych

Konto w banku jeszcze raz

IP: *.dolsat.pl 06.11.05, 16:48
Wiadomo, ze aby zalozlyc konto w banku w UK trzeba raczej miec utility bill.
Ale jesli nie jestem w stanie przedlozyc rachunku za gaz, telefon, itp to czy
moge np zamowic w sklepie internetowym jakis tani towar i jako adres dostawy
podac ten pod ktory przebywam?
Czy bank to uzna?
Wielka prosba: Bardzo prosze o odpowiedz osoby, ktore tak zrobily, a nie
ktorym sie wydaje ze tak mozna badz nie mozna.

Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 16:53

Nie, nie wystarczy, bo zamiawiając coś możesz podać jakikolwiek adres, kolegi,
      babci, sąsiada - nie musi to być Twój adres.

Jeśli masz polskie prawo jazdy, weź je, idź do Barclays i tam otwórz. Na ich
      liście dopuszczalnych dokumentów do potwierdzenia adresu mają prawko EU.
      • Gość: lilian Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 17:35
        Ja założyłam w HSBC, trwało to miesiąc czyli nie za długo i nie za krótko :-)
        Najpierw wysłałam im formularz elektroniczny znajdujący się oczywiście na ich
        stronie. Pamiętam że musiałam coś ściemnić w kwestii adresu - wymagali żeby być
        mieszkańcem UK od co najmniej 5 lat a więc wpisałam najpierw aktualny adres w UK
        a potem, jako poprzedni, swój polski adres żeby tylko komputer to łyknął :-) bo
        luk w formularzu nie akceptował. Potem mi przysłali stertę papierów, podpisałam
        co trzeba było, do tego dołączyłam ksero paszportu (proof of identity), wyciąg z
        polskiego banku przysłany na adres w UK (jako potwierdzenie adresu)i w sumie
        tyle...Odpisali mi że niestety nie spełniam warunków bla bla i konta mi nie
        otworzą. Więc dosłałam jeszcze list od pracodawcy że mieszkam i pracuję tam i
        tam...Tym razem to łyknęli bez problemu i pozostało mi tylko czekać na kartę
        SOLO. Ot, i tyle. Cała zabawa odbywała się na drodze internetowo - listownej i
        jak widać, się powiodła. Życzę więc powodzenia - nothing's impossible !
      • Gość: Maro Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.dolsat.pl 06.11.05, 17:39
        Ale nie bardzo rozumiem co mi da prawo jazdy - przeciez polskim prawkiem jazdy
        nie udowodnie ze mam adres zamieszkania w uk.
        • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 17:50

Nie wiem co Ci da prawko polskie, ale ja tak miałam i konto otworzyłam i od
          razu dopstałam kartę VISA. Miałam polski paszport i polskie prawko. Miałam
          jeszcze list do manager'a banku od pracodawcy, ale to nie było potrzebne.
          • Gość: Maro Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.dolsat.pl 06.11.05, 18:54
            A to juz jasne - jednym slowem w Twoim wypadku nie potrzebny byl utility bill.
            dzieki za info.
            moze mi wiec tez sie uda bez tego nieszczesnego papierka.
            Pozdrawiam
          • Gość: Ralph Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.server.ntli.net 06.11.05, 20:57
            Natalia, miałaś dużo szczęścia. Niestety wszystko zależy od tego na kogo się
            trafi. Podejrzewam że w Twoim przypadku duże znaczenie miała też doskonała
            znajomość angielskiego.
            W Barclays pokazałem polski paszport, dowód osobisty, prawo jazdy, list od
            angielskiego pracodawcy (który miał konto też w Barclays), list od landlorda,
            listy z Jobcenter, potwierdzenie z HomeOffice otrzymania mojego zgłoszenia i to
            wszystko okazało się niewystarczające.
            Polski adres ich nie interesował. To samo było w 5 innych bankach (w HSBC
            otworzyli mi konto, po czym stwierdzili że za słaby dowód adresu i zamknęli),
            dopiero w Lloydsie się udało, bo mój landlord to ich dobry klient.
            • natalia.brzeska Ralph, 06.11.05, 21:16
              jak widzisz, nawet na ich stronie jest napisane, ze wystarczy polski(!!) dowod
              jako "proof of address". Niestety w wielu oddziałach o tym nie wiedzą. W
              Barclays mają taką specjalną, klikustronicową listę dokumentów na potwierdzenie
              tego. W oddziale w Oxfordzie facet mi to pokazywal (ja otworzylam u siebie) i
              na tej liscie bylo prawko EU! Jesli w jakims oddziale powiedza, ze to nie
              wystarcza trzeba poprosic o ta liste. Czesto przeszkoda w otwarciu konta sa
              niedoinformowani pracownicy.
              • Gość: Ralph Re: Ralph, IP: *.server.ntli.net 07.11.05, 00:54
                Akceptują polskie dokumenty, ale wyłącznie jako dowód tożsamości. Widziałem tę
                listę, pokazywali mi w kilku bankach, ale polski paszport, dowód i prawo jazdy
                mogły być tylko i wyłącznie potwierdzeniem tożsamości. Jako potwierdzenie
                adresu były wymagane dokumenty, których w żaden sposób w krótkim czasie nie
                mogłem zdobyć.
                • natalia.brzeska Re: Ralph, 07.11.05, 09:24
                  Spójrz na listę z netu - przecież jest czarno na białym napisane, ze
                  jako "proof of address" akceptują dowód osobisty z EU. W banku ta lista jest
                  dwa razy dłuższa.
                  Najwyraźniej miałeś bardzo dużego pecha.
                  Jak pisałam, mi wystarczył polski paszport i polskie prawo jazdy. Dostałam
                  nawet od ręki kartę visa. Konto działało juz na drugi dzień!
                  Pozdrawiam.
                  PS. Aczkolwiek w innych bankach (HSBC, NatWest, Lloyds) problemy z otwarciem
                  konta miałam bardzo duże, ale od razu widziałam, że mam do czynienia z
                  olbrzymimi tumanami, którzy nawet nie wiedzieli co to za kraj jak Polska...
                  • Gość: Ralph Re: Ralph, IP: *.server.ntli.net 07.11.05, 22:15
                    Na to wygląda, że mnie w bankach nie lubią. Po kilku miesiącach korzystania z
                    konta dla cudzoziemców w Lloyds bank zaczął pobierać opłaty za prowadzenie
                    konta, więc przeniosłem się do Barclays i tutaj mimo już normalnych dowodów
                    adresu, wszelkich dokumentów, historii z Lloyds powiedzieli że mogą mi dać tylko
                    Visę Electron. Już mi się nie chciało ganiać po innych bankach...
                    Może coś się zmieniło, ale jak pół roku temu walczyłem z bankami, to w HSBC i
                    Barclays widziałem listy dokumentów traktowanych jako 'proof of address' i
                    dowodu tam nie było (tzn. był, ale w części dotyczącej potwierdzenia tożsamości).
                    Nic już nie rozumiem. A może pokazują listę 'skróconą' jeżeli ktoś im nie
                    przypadnie do gustu?
                    • natalia.brzeska Re: Ralph, 07.11.05, 22:45
                      Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Na to wygląda, że mnie w bankach nie lubią.

Widzisz Ralph, po prostu nie jesteś niebieskooką, długowłosą blondynką... ;-)
                    • Gość: Gralka Re: Ralph, IP: 62.60.124.* 10.11.05, 11:54
                      Ja wlasnie tez mialam ogromny problem z otwarciem konta i dopiero w Lloyds mi
                      otworzyli, no nie jestem niebieskooka dlugowlosa blondynka;-)

Czy mozesz napisac po jakim czasie zaczeli pobierac oplaty? Bo ja to konto dla
                      zudzoziemcow mam od kwietnia.A poinformowali cie chociaz ze zaczna pobierac?
                      Dzienks
                      • natalia.brzeska Re: Ralph, 10.11.05, 12:15
                        Gość portalu: Gralka napisał(a):

>A poinformowali cie chociaz ze zaczna pobierac?
                        > Dzienks

mmmm opłaty? jakie opłaty? Zadnych opłat jeszcze nie pobrali i nic nie mowili o
                        oplatach. W umowie nie mam nic o oplatach, wiec niech tylko sprobuja cos mi
                        pobierac :-)

• Gość: Ralph Gralka IP: *.server.ntli.net 10.11.05, 20:16
                        Jakieś 2 miesiące temu przysłali mi pismo, że wprowadzają opłaty. Nie pamiętam
                        ile dokładnie to było, w okolicach 10 funtów miesięcznie. W dodatku ze strony
                        www zniknęły wszelkie linki i reklamy kont "www check account" prowadzonych
                        przez Lloyds TSB Offshore Ltd. Na to wygląda, że po prostu chcą zlikwidować te
                        konta i zamiast oficjalnie wszystko zamknąć i wywalić ludzi na bruk, wprowadzili
                        opłaty, żeby ludzie sami porezygnowali.
        • Gość: lilian Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 18:53
          Prawko może Ci ewentualnie posłużyć jako potwierdzenie tożsamości - proof of
          identity.
          • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 19:11
            Gość portalu: lilian napisał(a):

> Prawko może Ci ewentualnie posłużyć jako potwierdzenie tożsamości - proof of
            > identity.

O Boze ile razy mam pisać?
            Proof of identity - miałam paszport
            Proof of address - miałam polskie (!!!) prawko.

Czy mam to jeszcze raz napisać?
            • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 19:17

Za strony Barclays:

To confirm who you are, we need one of the following:

Full UK passport.
              Full foreign passport.
              Passport in old name (must have supporting document regarding change of name,
              eg marriage certificate, Decree Nisi with birth certificate or Deed Poll
              document).
              UK driving licence: Paper version - full licence only. Photocard version - full
              and provisional.
              Blue Disabled driver's pass (must be current).
              European Union member state identity card.
              Firearms licence (must be current).
              Police warrant card.
              UK Armed Forces ID card.

To confirm where you live, we need one of the following:

UK driving licence with current address: Paper version - full licence only.
              Photocard version - full and provisional. (Cannot be used if it has already
              been used for ID).
              European Union member state identity card (if not used as ID).
              UK bank statement - no older than three months (Internet statements are not
              acceptable).
              UK credit card statement - no older than three months (Internet statements are
              not acceptable).
              UK mortgage statement - no older than 12 months (Internet statements are not
              acceptable).
              Foreign bank statement.
              Gas, water, electric, cable TV or landline phone bill (less than three months
              old). Mobile phone bills are not acceptable.
              Local authority council tax bill (current financial year).
              Council rent book (must be current).
              Household or motor insurance certificate (no older than 12 months).
              If you're applying for a joint account, we will need this identification

Tak więc "to confirm where you live" wystarczy - European Union member state
              identity card (if not used as ID), czyli nawet wystarczy dowód (w moim wypadku
              uznali prawko).
    • seth.destructor Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 17:45
      Potwierdzenie tożsamości i adresu. Do tożsamości wystarczy paszport albo ID, do
      adresu: umowa od agencji albo council tax. Jeżeli mieszkasz u prywatnej osoby,
      bedzie ciężej, bo nie wszystkie banki honorują pismo od landlorda. Niektóre
      akceptują pismo od pracodawcy.

Wszystko zależy od osoby, która cię obsługuje. Jednemu powiedzą, że bez siedmiu
      różnych dokumentów i potwierdzeń od lokalnych lekarzy i księży się nie da, inny
      dostaje od razu wszystko łącznie z kartą kredytową na stary dowód osobisty.
      • Gość: sabna Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.creativesupport.co.uk 07.11.05, 17:37
        Zeby bylo smieszniej mi nie zaakceptowali umowy najmu z agencji :), rachunku z
        BT, dopiero za prad ich oblaskawil :). O akceptacji PL prawojazdy to moze by
        chcieli uslyszec jakbym miala angielski adres na nim :). Wymagali tez dowodu
        polskiego adresu i do tej pory zdarza sie im przyslac list z jakas oferta do
        moich rodzicow.
    • edgar2005 Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 19:22
      A może jest jakiś bank na świecie, gdzie można prowadzić rachunek w funtach
      przez internet, tak jak u nas w PLN w mBanku? Oczywiście pewnie byłby problem z
      opłatami przy przelewach z UK. A może na wyspie Man?
      • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 19:23
        Ja przez internet mam Barclays.
        • Gość: Maro Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.dolsat.pl 06.11.05, 21:01
          Natalio kamien mi spadl z serca dzieki tobie ;-)
          mam jeszcze ostatnie pytane.
          pewnie w banku musialas podac jakis adres. nie wydaje mi sie ze wpisali ten z
          polskiego prawa jazdy - oczywiscie moze sie myle.
          domyslam sie wiec ze podalas jakis adres w uk. I rozumiem, ze w banku uwierzyli
          na slowo?
          pozdrawiam
          • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 21:17
            Jako "permanent address" mam ten z prawka, czyli polski. Jako "mailing address"
            mam ten brytyjski, jednak obecnie ten polski gdyż przebywam tymczasowo w
            Polsce. Z konta nadal korzystam, podobnie jak z karty, w banku wiedzą, że
            jestem w Polsce.
            • natalia.brzeska Re: Konto w banku jeszcze raz 06.11.05, 21:19

na dodatek obecnie ten moj "mailing address" jest inny od tego
              polskiego "permanent address" bo na prawku mam inny adres, a mieszkam gdzie
              indziej :-) Ale w banku ich to nie obchodzi.
              • edgar2005 Re: Konto w banku jeszcze raz 07.11.05, 11:33
                Czy opłaty, prowizje i odsetki są podobne do tych w przypadku "zwykłego" konta
                zakładanego przez Anglików? Gdzieś czytałem, że można bez problemu założyć
                rachunek na dokumenty spoza UK, ale warunki uwowy sa złodziejskie. A przy
                okazji mam pytanie, czy przynosząc np. 10 tys. funtów do jekiegokolwiek banku
                nie otworzą mi rachunku (lokaty terminowej), bo nie mam listu od landlorda? No
                a jeśli już otworzę lokatę, to bez problemu mogę też otworzyć również rachunek
                bieżący. Potem mogę zlikwidować lokatę, gdybym musiał oddać pożyczone pieniądze.
                • deadeasy Re: Konto w banku jeszcze raz 07.11.05, 23:51
                  Dowodow tozsamosci i adresu zadaja niezaleznie od tego ile pieniedzy chcesz
                  ulokowac. Smiem nawet twierdzic, ze im wiecej gotowki chcesz ulokowac za
                  jednym zamachem tym wiecej pytan moga zadawac. Nie wiem jak to jest w Polskich
                  bankach ale tu to raczej nie witaja takich klientow (nieznanych im, wchodzacych
                  prosto z ulicy z workiem pieniedzy) z otwartymi ramionami...
                  :)
    • jasiubleep Re: Konto w banku jeszcze raz 07.11.05, 19:49
      Sposob na zalozenie konta na polski dokument poswiadczajacy 'stale' miejsce
      pobytu jest dobry. Trzeba jednak pamietac, zeby (niezwlocznie po otrzymaniu
      utility bill) pojsc do banku i zmienic adres na UK. Bo inaczej Polska figuruje
      jako 'country of residence'. Niby nie ma znaczenia, ale na przyklad bedzie
      konieczne do otwarcia ISA.
      • Gość: xyz Re: Konto w banku jeszcze raz IP: 82.112.141.* 09.11.05, 22:52
        Musze powiedziec, ze Natalia miala bardzo duzo szczescia, bo ja pracuje w
        Barclays'ie i tak prosto nie bylo, musialam zaniesc dokumenty dow.os.,
        paszport, potwierdzenie adresu w anglii + kontrakt, ktory zawarlam z nimi o
        prace. I udalo mi sie tam otworzyc konto dopiero jak mnie tam zatrudnili.
        Wczesniej probowalam i sie nie udalo, uslyszalam, ze moge otworzyc konto tylko
        w banku w ktorym moj pracodawca ma rowniez konto.
    • Gość: kbelfast Re: Konto w banku jeszcze raz IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.11.05, 10:50
      Jest jeszcze inna opcja Jako potwierdzenie adresu zamieszkania mozna rowniez
      przedstawic "Inland Revenue tax notification for the current or next tax year".
      Jezeli placisz podatki wystarczy pojsc do Twojego Inland Revenue i poprosic ich
      o potwierdzenie Twojego kodu podatkowego. Poprosza Cie o wypelnienie formularza
      P86 (co i tak kazdy powinnien zrobic zaraz po przyjesdzie do UK)i po kilku
      dniach przysla ci na Twoj adres w UK list z twoim kodem podatkowym. Na to bez
      problemu mozna otworzyc konto (przynajmniej dziala to w Polnocnej Irlandii)Ale
      najlepiej sprawdz liste dokumentow wymaganych w Twoim banku.
    • Gość: HI paszport dowod list od pracodawcy i to wszystko IP: 195.82.120.* 10.11.05, 16:32
      Paszport, dowod osobisty, list od pracodawcy i to wszystko co potrzebowalam zeby otworzyc konto w
      Barclay. Towarzyszyl mi anglik jako wsparcie w mowieniu :)

Powiedzialam, co bylo zgodne z prawda ze mieszkam to mniej niz miesiac i nie mam zadnego rachunku
      wystarczyl moj adres z polski. Po konsultacji z menagerem banku to wystarczylo.

Pozdrawiam
      Hi
      • natalia.brzeska Re: paszport dowod list od pracodawcy i to wszyst 10.11.05, 16:34
        Gość portalu: HI napisał(a):

. Po konsultacji z menagerem banku to wystarczylo.
        >
        > Pozdrawiam
        > Hi

O własnie, zapomniałam napisać, że ja otwierałam konto u manager'a banku, a nie
        u "konsultanta", czy "panienki z okienka". Może własni tu tkwi łatwośc/trudność
        w otwieraniu konta?
        • Gość: kszkszkszksz Re: paszport dowod list od pracodawcy i to wszyst IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 10.11.05, 20:34
          a ja otworzylem konto na karte rowerowa i peknietego condoma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka