monomotapa 18.08.08, 11:48 witam zostałem poszkodowany w kolizji, tyle że nie miałem ważnych badań technicznych samochodu. Czy ubezpieczyciel sprawcy (PTU) może przez to odmówić wypłaty odszkodowania? jeśli tak, to na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wichura Re: OC a nieważne badania techniczne 18.08.08, 16:26 Może próbować odmowy (bo czemu nie? jakbym ja pisał wytyczne dla pracowników to kazałbym każde zgłoszenie na wstępie spławiać :)) Ale, jeśli stan Twojego pojazdu nie miał wpływu na zaistnienie i rozmiar szkody, to nie ma prawnych podstaw do odmowy lub współwiny (czyli 362 KC). Mogą (o ile ktoś w PTU pomyśli) próbować "wydymać" Cię na wycenie auta sprzed kolizji (czyli: nie miał badań, bo to stary rzęch, lampy pewnie miał zbite i połowa tych wgnieceń powstała wcześniej). Ale prawo jest po Twojej stronie - w razie odmowy pisz odwołanie a nawet idź do sądu (choć domyślam się, że nie jest to Twoim marzeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
monomotapa Re: OC a nieważne badania techniczne 19.08.08, 12:45 dzięki za dodanie otuchy. Odpowiedz Link Zgłoś