Dodaj do ulubionych

Centrum interesow zyciowych

IP: 169.71.50.* 11.01.06, 13:58
Czy ktos z Was moze sie w miare kompetentnie wypowiedziec odnosnie wykladni
terminu 'centrum interesow zyciowych'.Taki wlasnie zwrot zostal uzyty w
ustawie i nie jestesmy zmuszeni do placenia wyrownania podatkowego w Polsce
jedynie gdy nasze 'centrum...'zostalo przeniesione do UK.Ja wymeldowalem sie
z Polski i mam umowe o prace na czas nieokreslony w UK, ale inwestuje w
Polsce, m.in kupujac nieruchomosci.Przeczytalem gdzies interpretacje jednego
z prawnikow ze fakt iz posiadamy mieszkanie w Polsce moze sugerowac ze nie
wyjechalismy na stale, wiec de facto swojego centrum interesow zyciowych nie
przenieslismy. Wiem ze samo wymeldowanie sie z Polski nie ma nic do rzeczy.
Ja do Polski zamierzam wrocic za rok, 2 lata i chce miec pewnosc jak
rozwiazac te kwestie zeby nie placic kilkudziesieciu tys pln podatku. Moze
ktos z Was ma jakies doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • izakosinska Re: Centrum interesow zyciowych 11.01.06, 14:06
      Ja również jestem w podobnej sytuacji i mam podobny problem. Według uzyskanych
      informacji m.in. w US wynika, że rzeczywiście nie płaci się podatku od dochodów
      uzyskanych w UK pod warunkiem, że nie ma się żadnych przychodów w Polsce, wtedy
      obowiązuje nas niestety nieograniczony obowiązek podatkowy. Centrum interesów
      życiowych z tego co ja zrozumiałam (nie ma sprecyzowanego pojęcia i obawiam
      się, że interpretacja zależy od tego na jakiego urzędnika i który US się trafi)
      to miejsce w którym przebywa się przez wiekszą ilość czasu w roku, tam się
      mieszka, pracuje itp. Nie należy ego mylić z zameldowaniem w Polsce. Nie wiem
      natomiast jak to się ma do posiadania nieruchomości w Polsce (ja takową
      posiadam). Jeśli w jakiś sposób uzyskujesz przychody w Polsce , mimo że nie
      jesteś zameldowany to będziesz musiał się z tego rozliczyć z US, niestety.
      Jeśli masz wątpliwości, to zawsze możesz poprosić o interpretację przepisu i
      zadanego przez ciebie pytania. Powodzenia.
      • Gość: Emigrant Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 11.01.06, 14:18
        O tym już sporo było, polecam najbezpieczniejsze rozwiązanie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=34159631&a=34185454
        • izakosinska Re: Centrum interesow zyciowych 11.01.06, 14:20
          Dzięki za informację, poczytam sobie.
    • Gość: Lili Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.range86-129.btcentralplus.com 11.01.06, 14:20
      Niestety chyba poki co nikt nie poda dokladnej definicji owego centrum, ale z
      tego co ja sie dowiedzialam i choc nie zamierzam wracac do Pl stosuje sie do
      tego bo jeszcze moze mi sie zmienic to ulatwia znacznie sprawe:
      umowa o prace w UK - referencje
      bycie rezydentem UK
      konto w banku
      wszystkie rachunki mieszkaniowe
      dokumentacja zakupu auta, mieszkania, i innych dobr mniej lub bardziej stalych
      bilety lotnicze (gdzie sie wiecej czasu spedza,jak czesto sie jezdzi, itp)
      zapisanie sie do parafii
      dokumentacja od lekarza rodzinnego w UK
      a nawet referencje od angielskich przyjaciol

w przypadku dzieci oczywiscie szkoly, przedszkola, zajecia pozalekcyjne, obozy
      Ale niestety jak juz wiadomo to czy zostanie to uznane jako centrum zalezy poki
      co od urzednika

• Gość: Emigrant Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 11.01.06, 14:21
      Niestety nie będzie ci łatwo. Polecam założenie firmy w UK i wrzucanie ile się
      da w koszty żeby mieć straty. Zamknij także konta bankowe w PL bo odsetki to
      tez dochód. A mieszkanie możesz przepisac np. na dziecko.
      • izakosinska Re: Centrum interesow zyciowych 11.01.06, 14:24
        A jeszcze zapomniałam się zapytać...
        Jak ma się do tego mieszkanie kupione w Polsce, czy ktos z Was się orientuje?
        • Gość: jasss Re: Centrum interesow zyciowych IP: 169.71.50.* 11.01.06, 16:20
          to juz nie powinno byc problemem,bo przeciez jako osoba fizyczna w UE mozesz
          inwestowac w nieruchomosci gdziekolwiek Ci sie podoba (skoro nie jestes
          zameldowana tam)- mozesz przeciez kupowac papiery wartosciowe w Polsce
          itd,niczym sie to nie rozni przeciez
    • randybvain Re: Centrum interesow zyciowych 11.01.06, 19:12
      Ja do Polski zamierzam wrocic za rok, 2 lata i chce miec pewnosc jak
      > rozwiazac te kwestie zeby nie placic kilkudziesieciu tys pln podatku.

To jest przyklad tego, ze faktycznie nie przeniosles swego centrum zyciowego.
      Musisz wszedzie twierdzic, ze wyjezdzasz na zawsze. Wymeldowac sie nie trzeba.
      Kto ci zabrania miec prawo do posiadania mieszkania w kazdym z kraju UE?
      • croux Re: Centrum interesow zyciowych 11.01.06, 19:38
        witam:
        moja sytacja jest podobna d omawianej z ta roznica, iz prowadze firme w PL,
        kupuje nieruchomosci i zamierzam inwestowac na gieldzie za jakis czas.
        Do UK przeprowadzilem sie w polowie tego roku, i zostaje tu na stale. Pracuje
        na umowie na czas niekroslony.

Absolutnie nie mam zamiaru placic roznicy w podatku nawet gdybym sie zdecydowal
        wrocic za kilka lat (w co raczej watpie). Posiadanie certyfikatu rezydencji
        podatkowej w UK powoduje iz w PL obowiazuje nas ograniczony obowiazek
        podatkowy, co w skrocie sprowadza sie do faktu: za przychodu w UK rozliczamy
        sie tylko w UK a za przychody w PL rozliczamy sie w PL oraz w UK (pomniejszone
        o zaplacony podatek w PL). Podpieram sie w tym miejscu interpretacja podatkowa
        ( nie swoja ) znaleziona na stronie MF.

Pozdrawiam!
        • Gość: jasss Re: Centrum interesow zyciowych IP: 169.71.50.* 12.01.06, 10:43
          Wymeldowac sie trzeba,bo jak w przypadku problemow uzasadnic fakt ze caly czas
          sie bylo zameldowanym w Polsce (kazdy obywatel jest prawnie zobowiazany do
          uaktualnienia takich informacji jesli stan faktyczny ulegnie zmianie). Mysle ze
          fakt wymeldowania sie z Polski (informuje sie wowczas o wyjezdzie za granice
          Polski), wymeldowanie sie z US( podajac nowe miejsce zamieszkania w UK) wraz z
          dokumentem rezydencji podatkowej powinny wszystko zalatwic
          • Gość: ds Re: Centrum interesow zyciowych IP: 62.69.102.* 12.01.06, 12:30
            sam sobie to wymysliles?

mylisz pojecia

zameldowanie to NIE jest miejsce zamieszkania
            • croux Re: Centrum interesow zyciowych 12.01.06, 13:21
              Oczywiscie, ze to nie jest to samo, aczkolwiek obawiam sie, iz moze to wplywac
              na o potwierdzeniu badz nie miejsca zamieszkania.
              Teoretycznie powtarzam teoretycznie to dwie rozne rzeczy. Jest ale, w Polsce
              przywiaznie do zameldowanie jest tak wysokie iz utozsamiane jest z
              zamieszkaniem. Dla wiekszoci ludzi jest niepojete to, iz mozna mieszkac w UK a
              byc zameldowanym w PL. Ja dla swietego spokoju jak tylko dostane kredyt zaraz
              sie wymelduje.

Pozdrawiam
            • Gość: jasss Re: Centrum interesow zyciowych IP: 169.71.50.* 12.01.06, 15:00
              a na czym wedlug Ciebie polega obowiazek meldunkowy w Polsce, skoro nawet
              przyjezdzajac do hotelu na 48 godz masz obowiazek sie zameldowac?
              • croux Re: Centrum interesow zyciowych 12.01.06, 16:22
                Na czym polega obowiazek meldunkowy? - na wypelnieniu dokumentow, bo absolutnie
                nie mowi o moim miejscu zamieszkania. Jak sam mowisz obowiazek meldunkowy w
                hotelu - czyu to znaczy ze moje centrum interesow zyciowych jest w hotelu na
                korsyce skoro tam sie zarejestrowalem na 7 dni.

Wystarczy poczytac interpretacje US z calej Polski, niemalze w kazdej jest
                potwierdzone iz zameldowanie nie jest wyznaczyniem dla potwierdzenia miejsca
                zamieszkania.

Zasada dla unikniecia doplaty z podatku w UK jest prosta, wystarczy posiadac
                certyfikat rezydencjii podatkowej UK i zmienic rezydentore na UK - tak podaja
                interpretacje US oraz MF.
                Poczytajcie wypowiedz werki na ten temat, onna jako jedna z pierwszych
                ttrabila, ze certyfikat bedzie niezbedny.

Pozdrawiam
                • Gość: Emigrant Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 12.01.06, 17:20
                  To przy założeniu że nic więcej cię z Polską nie wiąże. Ale jeśli np. masz
                  nieruchomość (w której nie nawet mieszkasz, bo zameldowany jesteś np. u babci),
                  masz konto w banku i, co gorsza, kredyt, do tego masz jeszcze dziecko w szkole
                  w PL, to radzę się wymeldować, bo im więcej argumentów zgromadzisz na swoją
                  korzyść, tym większa masz szanse na wygraną z US w sądzie. A poza tym
                  zameldowanie to prawo wyborcze. Gdybym ja bym ministrem finansów to dla mnie
                  centrum interesów życiowych byłoby tam gdzie wybieram swoich przedstawicieli
                  którzy decydują póżniej o moich życiowych interesach :) No chyba że można się
                  wykreślić z listy wyborców bez zmiany zameldowania i to w okresie w którym
                  akurat nie ma wyborów.
                  • Gość: fds Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.ipt.aol.com 12.01.06, 17:36
                    wymeldowanie to zaden argument
                    tak samo jak np. miejsce pracy tez nie jest argumentem

mozna miec setke takich argumentow a wystarczy jeden jak np. pozostawiona
                    rodzina w polsce i podatek trzeba bedzie w polsce zaplacic
                    • Gość: Emigrant Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 12.01.06, 17:42
                      Wobec tego, gdy wymeldujesz rodzinę to nie będzie już ta
                      rodzina "pozostawiona", a co najwyżej będzie odwiedzac Polskę turystycznie.
                      Wobec takiego podatku rodzinie nie opłaca się też w PL pracować, już lepiej na
                      wolontariacie, co moga robić i turyści.
                      • Gość: scottie Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.not-set-yet.ntli.net 13.01.06, 13:54
                        ja zamierzam zlozyc w US druczek NIP-3 (aktualizacyjny) gdzie miejsce
                        zameldowania i miejsce zamieszkania stanowia dwie osobne rubryki, co raczej
                        swiadczy o tym ze to nie to samo. Miejsce zameldowania wpisze polskie, a
                        miejsce zamieszkania angielskie. I powinno wystarczyc. Jak beda robic jeszcze
                        schody to wymelduje sie tez... Bo ja doplacac w Polsce nie zamierzam...
    • Gość: kbel Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.01.06, 14:45
      A moze warto zainteresowac takze druga strona tzn. UK

Polecam poczytac broszure: IR20 - Residents and non-residents: Liability to tax
      in the United Kingdom

Wedlug mnie status rezydenta nie rozstrzyga sprawy:

"is possible to be resident (or ordinarily resident) in both the UK and some
      other country (or countries) at the same time. If you are resident (or
      ordinarily resident) in another country, this does not mean that you cannot
      also be resident (or ordinarily resident) in the UK. Where, however, you are
      resident both in the UK and a country with which the UK has a double taxation
      agreement, there may be special provisions in the agreement for treating you as
      a resident of only one of the countries for the purposes of the agreement (see
      paragraph 9.2)."

Jedyne co daloby pewnosc ze nie musisz rozliczac sie w Polsce to status tzw.
      domicile czyli nieograniczony obowiazek podatkowy w UK (jezeli jestes tylko
      rezydentem nie musisz rozliczac sie tutaj z dochodow otrzymanych w Polsce)

"Domicile is a general law concept. It is not possible to list all the factors
      that affect your domicile, but some of the main points are explained in this
      Chapter.

Broadly speaking, you are domiciled in the country where you have your
      permanent home. Domicile is distinct from nationality or residence. You can
      only have one domicile at any given time.

You have the legal capacity to acquire a new domicile (a domicile of choice)
      when you reach age 16. To do so, you must broadly leave your current country of
      domicile and settle in another country. You need to provide strong evidence
      that you intend to live there permanently or indefinitely. Living in another
      country for a long time, although an important factor, is not enough in itself
      to prove you have acquired a new domicile. "

Niestety tak samo jak ciezko sie jest "wymeldowac z polskiego urzedu" tak samo
      ciezko bedzie przekonac urzad podatkowy tutaj ze zostaje sie na stale.
      • Gość: croux Re: Centrum interesow zyciowych IP: 194.72.111.* 13.01.06, 16:02
        to co przytoczyles bardziej mi wyglada na sytuacje kiedy obywatel badz rezydent
        UK chce zmienic miejsce zamieszkania i tym samym rezydencje podatkowa na inna.
        Mam wrazenie ze nie jest wcale tak ciezko przekonac IR ze chce sie zostac u
        nich i placic podatki skoro juz tu jestes i je placisz.

pozdrawiam
        • Gość: kbel Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.01.06, 16:25
          Niezupelnie. Te informacje sa zarowno dla tych co przyjezdzaja jak i wyjezdzaja
          z UK.

Problem polega na tym ze w ich prawie istnieje mozliwosc "wypisania sie" z
          urzedu na czas podytu za granica i nie placenia podatkow za to co zarabiasz w
          innym kraju.

Niestety u nas tak nie ma, zeby nie placic podatkow w Polsce musisz zmienic
          swoje domicile, czyli wyjechac na stale. W tej broszurce jest tylko wyjasnione
          co to jest domicile i ze mozesz go zmienic, ale jako obywatel UK nie musisz go
          zmieniac na czas pobytu za granica, bo po prostu na ten czas nasz inna
          rezydenture. Gdyby takie prawo byloby takze w Polsce nie byloby problemu.
          Wiec chociaz dla Brytyjczykow moze to nie byc zrozumiale Polak zeby uniknac
          koniecznosci placenia podatkow w Polsce musi stac sie ich domicile.
      • Gość: Emigrant Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.01.06, 16:31
        Trafiłeś w sedno sprawy. Domicile (podobnie jak residency) jest określane w
        oparciu o formularz P86 który dobrze jest złozyć od razu po przybyciu do UK. W
        tym formularzu są pytania wpływające na residency i odrębne pytania które
        pozwolą określić domicile w kontekście podatkowym, np. czy masz dochody z
        rachunków bakowych w innym kraju. Jeśli masz ROR w Polsce to uzyskujesz dochód
        z odsetek (chyba że jestes szczęśliwcem i mam ROR nieoprocentowany :) i już
        jest jakaś wątpliwość do twojego domicile. Podobnie, w formularzu należy
        określić czy pozostawiło się w PL jakies nieruchomości. Jeśli skłamiesz, a IR
        się dowie, to możesz nie dostać w przyszłosci obywatelstwa UK.
        • Gość: kbel Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.01.06, 16:53
          Niestety niezupelnie
          "Those who are resident in the UK but not domiciled here receive special tax
          treatment in respect of income and gains arising outside the UK. For details,
          see paragraphs 5.12 and 6.2 (income tax) and 8.8 (capital gains tax). We will
          consider the question of your domicile only where this will affect your current
          tax liability."

Czyli owszem wypelniasz P86 ale oni wcale nie rozwazaja wtedy twojego domicile
          tylko rezydenture. Aby zostac domicile musisz sie do nich zwrocic o
          rozpatrzenie twojej sprawy i udowodnic im ze chcesz tu zostac na stale, same
          P86 nie wystarczy. A nie jest latwo to udowodnic, szczegolnie jesli np. jestes
          tutaj powiedzmy od 2 lat, nie posiadasz tutaj domu, wynajmujesz pokoj i placisz
          tylko czynsz za wynajem bez rachunkow na twoje nazwisko. Urzednik cie nie zna
          wie tylko to co podales do wiadomosci, jak myslisz jaka bedzie jego decyzja?

To niestety tak samo jak ze sprawa tzw. "centrum interesow zyciowych" wszystko
          zalezy od urzednika.
          • Gość: Emigrant Re: Centrum interesow zyciowych IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.01.06, 17:54
            Może masz rację. Więc może lepiej mieć te dochody z konta w Polsce (pkt.10)
            albo miec pokryta przez pracodawcę część kosztów przeprowadzki (pkt. 11), żeby
            tę część wnisku rozpatrzono z uwzglednieniem dalszych pytań o cel przybycia do
            UK i to czy uważamy że jesteśmy domiciled w UK. A jesli chodzi o dom lub
            mieszkanie, to z wielu względów lepiej kupić na kredyt niż wynajmować, choć do
            obywatelstwa kluczowy będzie kontrakt z pracodawcą, a nie nieruchomość. W
            przypadku gdy ktoś pracuje dorywczo polecam prowadzenie działalności
            gospodarczej, to tylko 2F/tydz. W ogóle praca na firmę się bardziej opłaca, no
            i tyle można wrzucić w koszty że problem z podatkiem w PL przestanie istnieć.
            Oczywiscie nie w każdym zawodzie jest to pożądane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka