Dodaj do ulubionych

*praca dla dziewczyny po studiach*

29.01.06, 12:10
Poradzcie mi, jaka prace moge znalezc w GB. Jestem po studiach, ale w moim
wyuczonym zawodzie na pewno nie znajde pracy na poczatku. Angielski znam na
poziomie FCE Czy tylko kelnerowanie, praca na recepcji, praca ekspedientki?
Zajmowanie sie dziecmi jest chyba kiepsko oplacane... Sprzątac
nie chce Czy są jeszcze jakies alternatywy??? Czy moze sa jeszcze jakies inne
zadowdy dla kobiet???

Obserwuj wątek
    • allor Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 29.01.06, 13:25
      Możesz być prawnikiem, inżynierem... lub nawet górnikiem...zależy czy pracodawca
      zdecyduje że sie nadajesz. Jakkolwiek bez wcześniejszego dośwaidczenia szanse
      masz marne /żadne.
      • tyldatylda Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 29.01.06, 13:34
        Doswiadczenie mam i to spore, tylko raczej nie w zawodach, które wymienilam (w
        marketingu i dziennikarstwie).
        • allor Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 29.01.06, 17:29
          No więc szukaj w zawodach w których masz doświadczenie.
          • marimax Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 11:21
            A tanczyc na rurze umiesz ?
            • meggie79 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 11:32
              Nie jestem pewna, czy takie sarkastyczne komentarze sa potrzebne. Zadala
              dziewczyna pytanie. Jesli nie potrafisz jej odpowiedziec lub uwazasz jej pytanie
              za pozbawione sensu, to po prostu je pomin i sie nie wypowiadaj.
              Do Tyldatyldy: jesli masz konkretne umiejetnosci, doswiadczenie i znasz jezyk to
              nie wiedze powodu, dla ktorego nie mialabys szukac pracy w swoim zawodzie. Na
              poczatek pewnie bedziesz musiala sie zadowolic praca ponizej Twoich mozliwosci,
              bo od czegos trzeba zaczac, ale w miedzyczasie powinnas szukac swojej wymarzonej
              pracy.
              Zycze powodzenia.
              • tyldatylda Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 13:25
                Mam doswiadczenie w kontaktowaniu się z mediami, pisaniu roznych tekstow
                promocyjnych oraz organizowaniu imprez(czyli w public relations). Problem w
                tym, że sednem public relations jest redagowanie tekstów, a zredagować dobry
                tekst w obcym języku jest bardzo trudno. Kilka lat temu, na studiach zdalam
                egzamin z ang. na poziomie CAE. Ale teraz mój angieleski jest gorszy, gdzieś
                na poziomie FCE.Na szczescie bardzo szybko uczę się językow. Najbiliższe
                miesiące będę sobie przypominać język pracując jako kelnerka. Naprawde
                sądzisz,że moglabym za jakis czas znależc zatrudnienie w jakies firmie w dziale
                marketingu lub w agencji public relations???
                • meggie79 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 14:31
                  Nie widze przeszkod. Dlaczego mloda, ambitna i wyksztalcona osoba mialaby nie
                  znalezc zatrudnienia w swoim zawodzie? Na pewno jezyk bedzie przeszkoda na
                  poczatku, ale to nie znaczy, ze masz sie zniechecac. Nie moge Ci powiedziec, ze
                  dostaniesz prace, o ktorej marzysz, ale jesli nie sprobujesz to sie nie
                  przekonasz. Problemem Polakow przyjezdzajacych na Wyspy jest to, ze nie
                  doceniaja wlasnych mozliwosci i pracuja ponizej swoich umiejetnosci i
                  doswiadczenia.
                  Zycze powodzenia i wytrwalosci.
                  • allor Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 14:55
                    Na poważnie. Meggie79 Polacy może nie doceniają swoich możliwości ale prawda
                    jest że bez solidnych referencji/ doświadczenia szanse na znalezienie pracy w
                    zawodzie masz żadne. Tymbardziej po studiach. Tobie może sie udało, ale nie
                    wierzę że przyjechałaś po studiach, bez doświadczenia i dostałaś wymarzona
                    pracę. Miałaś doświadczenie i bdb język. Za długo tu jestem. Tym bardziej z
                    rekordem kelnerki, jeśli wpoiszesz go do CV. Ci którym udało sie coś osiąnąć
                    pracowali w Polsce na podobnych stanowiskach i znali język prefekt. Inaczej
                    jesteś bez szans (chyba że studiujesz tutaj). Od reguły są wyjątki ale bardzo
                    nieliczne w tym wypadku.
                    Poczytaj posty Korkix'a. On prubuje i co (powodzenia jak najbardziej życzę:))?
                    To nie jest ziemia obiecana i mydlenie ludziom oczu do niczego nie prowadzi.
                    • allor Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 14:58
                      Jeszcze jedno. Meggie79 ilu masz znajomych którym się naprawdę udało (szczerze)?
                      Założe sie że spooro ich przyjechało, bo jest tu 250tys Polaków.
                      • meggie79 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 15:18
                        Nie jestem wyjatkiem, uwierz mi. To, ze mi sie udalo, zawdzieczam swojej
                        ciezkiej pracy,determinacji no i pewnie szczesciu. Przyjechalam prosto po
                        studiach, wiec nie moglam sie pochwalic imponujacym doswiadczeniem. Z jezykiem
                        nadal miewam problemy, ale to nie znaczy, ze mam nie probowac. Ostatnia rzecza,
                        ktora chce robic,to dawac ludziom falszywe nadzieje i przedstawiac Anglie jako
                        ziemie obiecana. Ale uwazam, ze kazdy ma prawo sprobowac swoich sil, przyjechac,
                        przekonac sie na wlasnej skorze. Moze wtedy przestanie po Polsce krazyc mit o
                        cudownym kraju, w ktorym praca lezy na chodniku, wystarczy schylic sie i
                        podniesc. Bo tak niestety wiekszosc Polakow mysli.
                        Skoro zostala nam dana mozliwosc przyjazdu tu i podjecia pracy na takich samych
                        prawach jak Brytyjczycy, dlaczego mamy z niej nie skorzystac? Skoro masz
                        doswiadczenie i umiejetnosci-probuj. Nikt nikomu nie obiecywal, ze bedzie latwo.
                        Jesli chodzi o moich znajomych, to wcale tak wielu ich tu nie przyjechalo. Ci,
                        ktorzy tu sa, pracuja w swoich zawodach i sa zadowoleni. Niektorzy przyjechali,
                        nie podobalo im sie, nie powiodlo i wrocili do Polski. Ale przynajmniej sprobowali.
                    • tyldatylda Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 15:02
                      ale ja pracowalam w Polsce w zawodzie 1,5 roku w marketingu (public relations)
                      i 2,5 roku w dziennikarstwie Mam referencje z Polski z tych miejsc pracy Pracy
                      kelnerki nie zamiezam wpisywac w cv
                      • meggie79 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 15:24
                        A dlaczego nie zamierzasz wpisywac w cv, ze bylas kelnerka? Praca jak kazda
                        inna, nie ma co sie wstydzic. Ja w aplikacji o moja obecna prace podalam, ze
                        pracowalam wczesniej w cateringu. Na rozmowie kwalifikacyjnej wcale nie musialam
                        sie tlumaczyc z tego co robilam wczesniej. A dzieki tej mojej wczesniejszej
                        pracy przynajmniej mialam kogos, kto mi wystawi referencje.
                        • tyldatylda Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 15:39
                          Wychodzę z zalozenia, ze jesli w Pl praktycznie nigdy nie bylam bez pracy,
                          pracowalam w waznych przedsiebiorstwach i instytucjach, poradze sobie i w UK.
                          Tylko ze tam problemem bedzie jezyk, a nie tak jak w Pl mala ilosc miejsc pracy.
                          Meggie mozna wiedziec w jakim zawodzie pracujesz ty i Twoi znajomi???
                          • meggie79 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 15:51
                            Pamietaj tylko, ze to, iz w Polsce nie mialas problemow ze znalezieniem pracy w
                            zawodzie, nie znaczy wcale, ze tu bedzie podobnie.
                            Ja pracuje w administracji,narzeczony w IT, moja kolezanka w laboratorium a jej
                            chlopak jest pszczelarzem. Jak widzisz-rozne profesje, kazdy jakos sobie radzi.
    • allor Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 12:49
      Nie unoś sie tak...z tą rurą to może być dobry pomysł. Widziałem sporo ogłoszeń
      i pewnie nie ma takiej konkurencji jak w innych zawodach.
      • meggie79 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 14:21
        To sam sprobuj. Daj nam znac kiedy debiutujesz, z checia przyjedziemy popatrzec.
        • tomek854 Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 31.01.06, 15:40
          Ja nie przyjdę :-)
          • marimax Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 01.02.06, 23:27
            Anglicy z otwartymi rekami przyjmuja panienki z Polski po studiach z
            doswiadczeniem w dziennikarstwie, public relations czy tez marketingu i z nie
            najlepsza znajomoscia angielskiego.
            Napewno zrobisz duza kariere
            • tintaja Re: *praca dla dziewczyny po studiach* 08.02.06, 18:39
              Wiesz, warto tez sprawdziic tzw 'temping jobs' - rejestrujesz sie w agencji ktora wysyla ludzi na
              ktorsze i dluzsze kontrakty do firm ktre akurat potrzebuja pracownikow. Po pierwsze pozwoli ci to obyc
              sie w srodowisku Brytyjczykao (kelnerowanie to misz masz kulturowy i jezykowy, wiec podejrzewam ze
              biura byloby lepszym miejscem na podszlifowanie angielskiego). Im bedziesz tam dluzej tym wieksze
              masz szanse na przebieranie w ofertach i moze uda ci sie ze bedziesz wysylana do roznych firm PR aby
              w koncu w ktorejs na dluzej sie zaczepic? Moja kolezanka tak zrobila rok temu, przez ostatnie pol roku
              pracowala jako temp dla agencji ktora organizuje London Film Festival, teraz dostala propozycje stalej
              pracy (spelnienie jej najskrytszych marzen - oglada filmy i jeszcze jej za to placa :))

Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka