Dodaj do ulubionych

konto bankowe - tesco

25.02.06, 15:01
czy to prawda, że tesco otwiera konto bankowe swoim pracownikom? jak wygląda
taka procedura? czy papiery wypełnia się jeszcze w polsce czy tez jużna miejscu?
Obserwuj wątek
    • kubisiemce Re: konto bankowe - tesco 25.02.06, 21:03
      papiery sie wypelnia w krakowie i oni to wysylaja
      ale nie jest na 100% pewne ze bedziesz miala od razu konto jak przyjedziesz
      czasem jeszcze trzeba troche poczekac
      jakbys chciala konto zalozyc w UK ot jest podobno bardzo ciezko
      • barbakana Re: konto bankowe - tesco 26.02.06, 09:20
        dzięki za odpowiedź. Czy musze mieć konto w Polsce, żeby otworzyli mi tam w UK?
        Dodam, że ovczywiście jadę z programu. A ktoś może wie, czy na początku będą nam
        liczyli ten największy podatek (BR bodajże) czy też złożenie wniosków o
        tymczasowy NIN może coś pomóc albo przyspieszyć przyznanie właściwego kodu
        podatkowego?
        • 1spag Re: konto bankowe - tesco 26.02.06, 21:11
          nie musisz miec konta w PL zeby ci otworzyli w UK
          na poczatku beda liczyli ci 22%
          NIN nie ma raczej zwiazku z przyznaniem kodu (ale bardzo sie NIN przyda jest na
          całe zycie)
          jedni maja szybciej kod 489L ,inni (jak piszacy nadal sie wnerwia) nie dostali
          nawet po 4 miechach,
          Tesco otwiera konta w NatWest-cie Manchester Branch,jezeli udasz sie po
          informacje o nr konta to musisz podac branch,taka tu centralizacja systemu
          bankowego ;) ogolnie nalezy uzbroic sie w cierpliwosc zanim przyjda karty,czeki
          a w koncu (czasem kilka miesiecy) ukochany wyciag bankowy (ktory tu jest BARDZO
          WAŻNYM DOKUMENTEM!!)
          • barbakana Re: konto bankowe - tesco 27.02.06, 12:29
            dzięki 1spag. Ale czegoś nie roxzumiem nadal. Napisałeś, że na początku będa mi
            liczyli 22% podatku, czyli ten najwyższy próg podejrzewam, to w takim razie
            później jesczze mniej będa mi liczyć? I jeszcze czy można jakoś przyspieszyć
            otrzymanie NIN? aha i co to jest WRS bo to mamy ponoc wypełniać w Krakowie?
            • kubisiemce Re: konto bankowe - tesco 27.02.06, 19:57
              22% plus oczywiscie 11% wiec razem 33% ale to dopiero jak bedziesz miala NIN,
              jak nie mas zninu to masz podatek 40% potem jak dostajesz nr to ci maleje do 33%
              • 1spag Re: konto bankowe - tesco 27.02.06, 21:01
                a skad ty wzielas takie stawki? nie ma czegos takiego jak 22%+11% jest stawka BR
                (Basi rate) 22% i to kazdy zaczynajacy prace ma taka stawke,poki nie zostganie
                mu przydzielony tax code w tym roku 489L czyli ze 4890gbp moze zarobic bez
                podatku (jak ma BR i mu zmienia to dostaje zwrot nadplaconego), 11% owszem jest
                ale to jest ubezpieczenie spol tak jak u nas ZUS i w rzeczywistosci jest liczone
                nie od 100% dochodu ale od dochodu pomniejszonego o kwote wolna od podatku czyli
                4890GBP( w rozbiciu tygodniowym to jest ok 94GBP) wiec nawet przy 22% podatku to
                ubezp nie jest 11%,stawka 40% jest ( o ile sie nie myle nie dotyczy mojej
                wysokosci dochodow) dla zarabiajacych powyzej 32000gbp rocznie, wiec kubisiemce
                nie opowiadaj bzdur, sam liczylem moje dochody i widze jakie stawki wychodza,
                NIN tez nie ma wiele wspolnego bo kolega nie ma NIN a ma kod 489L na payslipie i
                podatek liczony od 0-4890 0% powyzej 4890 do ok 7000 10% i to co powyzej to 22%.
                nigdzie nie ma o 40% a ni tym bardziej ze pozniej spada do 33%, nie doszukalem
                sie nigdzie zeby roznica miedzy, suma podatku i ubezpieczenia na poczatku i
                pozniej byla 7%
                • kubisiemce Re: konto bankowe - tesco 28.02.06, 13:19
                  moze i masz racje
                  mowie to co mowili na spotkaniu i z tego zo wyczytalem
                  ale i tak wszystko okaze sie na miejscu
                  jeszcze 17 dni!!!
                  pozdro
                  • 1spag Re: konto bankowe - tesco 28.02.06, 15:53
                    no na spotkaniu to Panie blyszcza wiedza :) no ale one ucza sie na sucho nie
                    wiem czy ktos im przesyla jakies info uwagi etc. sam sie kiedys zastanwialem ,
                    ale stwierdzilem szkoda mojego czasu
                    • barbakana Re: konto bankowe - tesco 01.03.06, 14:32
                      jeszcze raz dzięki 1spag. Skomplikowane toto, może na miejscu uda mi się
                      rozgryźć. Jeszcze jedna rzecz gdybyś mógł. Wziąwszy pod uwage liczbę godzin -
                      146 to na początku pracy na BR ile to powinno wyjść tygodniowo? Bo każdy podaje
                      inne liczby, a listentotaxman jeszcze inaczej. Moja stawka około 6.34 GBP ze
                      wszystkim, czy wyjdzie jakieś 160 GBP netto?
                      • Gość: Kris Re: konto bankowe - tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 20:40
                        Mam pytanie ponieważ już byłem w Anglii i mam już konto bankowe to czy w takim
                        razie tesco będzie mi narzucało konto w Netwest czy też mogę pozostać przy swoim?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka