Dodaj do ulubionych

NIP-3 - II czy III US ???

08.03.06, 14:35
Ludzie ja chyba zwariuje...
Dzisiaj probuje zalatwic sprawe, gdzie w koncu zlozyc NIP-3. W miejscowym US
odeslano mnie do II US w Wa-wie. Na ponizszej stronie:
www.izba-skarbowa.waw.pl/Index.htm
jest napisane ze powstal III US, ale II jest dalej wlasciwy do obslugi
podatnikow majacych miejsce zamieszkania poza granicami Polski. W II US
powiedzieli ze jednak III US tym sie zajmuje. Zadzwonilem wiec do III US (tam
bylem kilka razy przekierowywany do kilku osob) i na koncu gdy myslalem ze
dzwonie w koncu do kompetentnej i wlasciwej osoby, dostaem tam opieprz od
babki "ze co ja niby od niej chce, skoro mieszkam poza granicami to nie jest
im nic potrzebne, a jak chce cos zlozyc to do wlasciwego miejscowo US"...
Po prostu rece mi opadly...
Cholera co to za cyrk???
Jesli ktos zalatwial juz ta sprawe prosze o podpowiedz
Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: homiee Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.03.06, 14:47
      i prosze mi teraz powiedziec. Jakie sa szanse na to, ze US bedzie mnie scigal
      za niezaplacenie podatku, skoro sam im nie powiem ze pracowalem za granica?

any ideas?? skoro takie cyrki.
      • walesa4 Nikt Cię nie będzie ścigał chyba, że ktoś na 08.03.06, 14:56
        ciebie doniesie, albo kupisz sobie samochód, dom czy mieszkanie na terenie RP,
        i sprawdzą że nie miałeś dochodów w Polsce pokrywających taki wydatek.
        • Gość: homiee Re: Nikt Cię nie będzie ścigał chyba, że ktoś na IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.03.06, 16:48
          ok, kupie mieszkanie, moze dostane wezwanie zby sie tlumaczyc - ale nie jest to
          pewne. ale czy oni sa w stanie sprawdzic moje dochody w anglii?? skontaktuja
          sie z inland revenue???

sorry za takie pytania, ale jak to by bylo dalej?
          • walesa4 Są w stanie, pamiętaj że 08.03.06, 17:24
            " jeżeli nie ujawnisz w deklaracji podatkowej wszystkich swoich dochodów, a
            urząd skarbowy udowodni Ci, że Twoje wydatki znacznie przekraczają ujawnione
            wpływy i nie masz na to żadnego wytłumaczenia, to będziesz zmuszony zapłacić od
            dochodów z nieujawnionych źródeł karny 75 proc. podatek"

z www.1praca.gov.pl/index.php?id=9&tresc=2235

więc sam im powiesz że masz dochody z UK a nie np. przestępstwa w Polsce
            więc podasz im wszelakie NIN-y, payslip-y itd. więc jak się pofatygują do IR o
            informacje na temat twoich dochodów w UK to będą wiedzieć o wszystkich twoich
            dochodach tam osiągniętych, natomiast IR sam z siebie praktycznie na 100%
            żadnych danych do Polski nie przesyła i nie będzie przesysłał
            Oni mogą sięgać dodochodów 5 lat wstecz nie od zakończenia roku podatkowego W
            Polsce lecz końca daty rozliczenia czyli mają na to prawie 5 i pół roku
            • Gość: homiee Re: Są w stanie, pamiętaj że IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.03.06, 17:34
              kur-de.

dzieki.
            • walesa4 takie mamy przepisy, że teoretycznie mają płacić 08.03.06, 17:44
              tylko ci co pracują zagranicą mniej niż pół roku (według umów), a w praktyce
              chcą (us) by płacić im conajmniej 2 lata, hehehe, najlepiej wyjechać na 6-7 lat
              i wróćic z paszportem, i mieć ich w głębokim powarzaniu, i wali ich czy masz
              dzieci, żone, majątek na terenie RP, także NIP-3 ich za bardzo nie interesuje,
              masz płacić i już, oni mają nagrody motywacyjne za to, ja nie zapłacę im nawet
              grosza, po powrocie wolę się osiedlić pod granicą w RFN, Czechach, czy Słowacji
              niż w Polsce, hehehe, ja im dam prawie 2x30 tys PLN, chyba się nie doczekają
              • Gość: homiee [...] IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.03.06, 19:30
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • walesa4 A właśnie że nie, bo to zależy od dowolnej 08.03.06, 19:53
                  interpretacji konkretnego US, jak będziesz miał pecha to zapłacisz za 2005 (to
                  prawie masz jak w banku, po prawie żaden US w Polsce nie będzie Ci chciał tej
                  kasy podarować) i 2006 rok, bo certyfikat działa do przodu, a nie do tyłu,
                  hehehe i nie złożyłeś go przed nowym rokiem podatkowym 2006, i to jest
                  wku..iające, hehehe, przynajmniej mnie tak powiedziano w informacji US, na
                  szczęście nie w moim US
                  • xiv Re: A właśnie że nie, bo to zależy od dowolnej 09.03.06, 10:28

informacje z US sa tyle warte, ile sa warte... dzieki informacjom US znajomy
                    zrobil "autopoprawke" do zeznania podatkowego (wlasnie o rozliczenie z dochodów
                    z Wielkiej Brytanii), ktora pozniej odkrecal przez pol roku - popros o
                    uzasadnienie i wtedy mozesz dopiero powiedziec, ze cos wiesz
      • Gość: apollo77 Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.server.ntli.net 08.03.06, 18:14
        oki
        ja w ubieglym roku pracowalem ponad ustawowe 183 dni wiec nie zamierzam placic
        podatku w Polsce, mimo ze na poczatku roku jeszcze tam pracowalem. No i dla
        swietego spokoju chce im wyslac ten NIp-3, klopot w tym ze oni sami nie
        wiedza,gdzie go chca;-) Jest gdzies wiekszy burdel???:-)
        Jesli ktos wie, prosze o info
        Dzieki
        • Gość: homiee Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 08.03.06, 19:31
          <<<oki
          > ja w ubieglym roku pracowalem ponad ustawowe 183 dni wiec nie zamierzam placic
          > podatku w Polsce, mimo ze na poczatku roku jeszcze tam pracowalem. No i dla
          > swietego spokoju chce im wyslac ten NIp-3>>>

Czyli jestes zdania, ze zlozenie NIP 3 i ewentualnie zaswiadczenie o rezydencji
          podatkowej w uk wystarczy? Pracowales w 2005 w Polsce chociaz troche?
          • Gość: apollo77 Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.server.ntli.net 08.03.06, 21:36
            pracowalem do maja a potem juz w UK. Zwrocilem sie o interpretacje do doradcy
            podatkowego, a on napisal mi jasno i klarownie, ze istotne dla celow
            podatkowych jest miejsce zamieszkania podatnika i centrum interesow zyciowych.
            Jezeli od maja mieszkam w uk, tu wynajmuje mieszkanie, tu jest moja rodzina
            (narzeczona, za 3 m-ce zona), tu mam prace, przepracowalem ponad 183 dni i
            czekam wlasnie na dokument potwierdzajacy rezydencje podatkowa i doradca
            stwierdzil ze w tym przypadku na podstawie istniejacych przepisow nie musze
            placic podatku w Polsce. Dlatego nie ukrywajac niczego chce po prostu
            poinformowac US o obecnym miejscu zamieszkania, zeby nie bylo nieporozumien.
            Co dziwne - jak w cywilizowanym kraju (za ktory Polska sie uwaza) kazda
            urzedniczyna moze interpretowac przepisy wedle swego "widzi mi sie" i co gorsza
            te interpretacje staja sie wiazace! Po dzisiejszych probach ustalenia gdzie
            wyslac NIP-3 i po ocenie wiedzy jaka dysponuja urzednicy w tym temacie, jestem
            dosc przerazony...
            Pozdro
            • Gość: homiee [...] IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.03.06, 00:22
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: BAGARMOSEN Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: 83.16.31.* 09.03.06, 10:04
      RADA JEST PROSTA NALEŻY ZACZĄĆ WYSYŁAĆ PODANIA ODNOŚNIE ROZPATRZENIA TEJ
      KWESTII DO RZECZNIKA PRAW OBYWATELSKICH UNII EUROPEJSKIEJ mój jest już w
      przygotowaniu ---jest to naruszenie PRAW OBYWATELSKICH UNII
      EUROPEJSKIEJ!!!!!
      • Gość: ula Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.06, 10:23
        Z podatkiem do płacenia w Polsce jest to istny cyrk i straszny bałagan Czy
        jest ktos w stanie konkretnie napisac jak to zrobic . Wiem ze nalezy połaczyc
        dochdy z Polski i Irlandii , złozyc NIP-3 TYLKO CO JESLI SIE DO TEJ PORY TEGO
        JESZCZE NIE ZRÓBIŁO Z PROSTEJ PRZYCZYNY NIEWIEDZY W TYM TEMACIe CZY po
        złozeniu NIP - 3 np. z data 30 marzec do tego dnia bedzie trzeba wykazac
        dochody uzyskane za 3 miesiace czy ponownie za cały rok prosze jesli ktos to
        juz robił nich napisze konkretnie . Narazie mam wrazenie , ze wszyscy łacznie z
        urzednikami bładzimy w temacie dzieki jesli ktos napisze konkretnie mam tez
        sam problem
        • Gość: ziom Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.03.06, 16:24
          Ja tam olewam tem burdel. Nie mam zamiaru wracac do Polski i US moze mi
          naskoczyc. Nie bede placil haraczu za moja prace tylko po to by potem
          obszczymury z budki z piwem dostali zasilek albo zeby kaczory daly na becikowe.
    • Gość: bagarmosen Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: 83.16.31.* 09.03.06, 19:39
      NIP-3 mozesz przeslac z UK ,tylko za bardzo nie wdawaj się w szczegoły,jest
      tam tabelka od kiedy mieszkasz w UK , czy jestes zameldowanaw RP>
      • Gość: apollo77 Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.server.ntli.net 20.03.06, 23:14
        Ok wszystko fajnie, tylko gdzie dokladnie mam to wyslac? W kazdym US podaja
        sprzeczne informacje i odsylaja dalej. Jesli ktos skladal, prosze o info
        • Gość: z wysyłać NIP? IP: *.tvgawex.pl 21.03.06, 08:01
          a ja słyszałam ze nie ma obowiązku wysyłać nip 3. czytałam artykuł , że
          wysyłając nip 3 ujawniasz się, że możesz być potencjalnym dawcą podatku w pl i
          od momantu wysłania jestes juz pod lupa.
          to co w końcu wysyłać czy nie ten nip3?
    • Gość: bagarmosen Re: NIP-3 - II czy III US ??? IP: *.ipt.aol.com 21.03.06, 10:00
      tak jak napisalam - złożyc ale nie wdawac się w szczegoły, np nie podawac swego
      NIN!!!!sprawa prosta wykrecenie się od polskich krwopijcow jest dla singli
      ale dla dzieciatych , majacych jakikowiek majatek w Polsce juz nie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka