robespierra 22.03.06, 16:52 Czytałam wypowiedź glewitza1939 odnośnie tego zasiłku. czy można go otrzymać pomimo tego ze dziecko jest jeszcze w Polsce, bo tak zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gleiwitz1939 Re: child tax benefit 23.03.06, 14:59 Cześć.Odpowiedź brzmi tak.Zasiłek na dziecko przysługuje nawet jeśli dziecko przebywa aktualnie w Polsce.Należy wypełnić stosowny formularz który otrzymasz po wstępnym zgłoszeniu przez internet.Zasiłek należy się od momentu w którym podjęłaś pracę na wyspach.Jeśli dziecko przebywało pod opieką innej osoby,należy w odpowiednich rubrykach wpisać dane tej osoby i czy aktualnie pobiera ona zasiłek na dziecko.Po udowodnieniu że tak nie jest otrzymasz jednorazowo kwotę jaka Ci przysługuje od momentu zatr. czyli na przykład jeśli zgłaszasz się po zasiłek w piątym mies. pracy otrzymasz zwrot za cztery poprzednie i dalej normalnie co 4 tyg.cześć Odpowiedz Link Zgłoś
tomm3 Re: child tax benefit 23.03.06, 22:27 to ci sie chyba pomylilo z child benefit, a to sa kompletnie dwie rozne sprawy. child tax benefit nie dostaniesz jak masz dziecko w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
robespierra Re: child tax benefit 24.03.06, 07:10 dzięki za wypowiedz. poprosze jeszcze kogos o sprecyzowanie jaki zasilek na dziecko mozna otrzymac /dokladna nazwa/, gdy przebywa ono jeszcze w Polsce? dla sprecyzowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gleiwitz1939 Re: child tax benefit 24.03.06, 13:45 Cześć.Na początek sprostowanie.Pisałem w poprzednim poście o child beneficie.Natomiast ten drugi zasiłek nazywa się w pełnym brzmieniu child tax credit.I tak jak napisał kolega wypłaca się go od momentu przyjazdu dziecka do Anglii.Jest on uzależniony od osiąganych dochodów w przeciwieństwie do child benefitu który jest stały.Pozostałe procedury tak jak opisałem w poprzednim poście-dziecko w Anglii np. od stycznia-zgłoszenie w kwietniu-wyrównanie za trzy poprzednie mies.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
robespierra Re: child tax benefit 24.03.06, 19:05 bardzo ci dziękuję za informacje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś