Dodaj do ulubionych

Własna firma w Angli.

30.03.06, 18:33
Jestem zainteresowany otworzeniem własnej firmy w Angli. Jakby ktoś miał
jakieś doświadczenie lub mógłby mnie skierowac na odpowiednie linki to będę
wdzieczny.
Czy wogóle opłaca się zawracać sobie tym głowę?
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: Własna firma w Angli. 30.03.06, 22:16
      Zajrzyj na: www.businesslink.gov.uk
    • zbyszek.kimono Re: Własna firma w Angli. 31.03.06, 17:29
      Hej.
      Zalozyc wlasna firme tutaj jest bardzo prosto i obciazenia ZUSowopodne sa bardzo
      niewielkie (2.20 tygodniowo, jesli nie przynosisz dochodu), wiec jak najbardziej
      sie oplaca. Poszperaj na stronie Inland Revenue.
      ZK
    • max9810 Re: Własna firma w Angli. 31.03.06, 22:54
      Dziękuje za odpowiedzi. Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś sugestie to proszę
      uprzejmie o podzielenie się nimi.
      • bournemouth Re: Własna firma w Angli. 01.04.06, 22:31
        dowiedz sie o self employment, czasami to wystarcza. nie musisz sie rejestrowac
        chyba przez miesiac. maja taki okres probny ;) ale najlepiej przejdz sie do IR
        i sie dowiedz. albo poczekaj ze 3 dni to ci napisze bo sam jestem w trakcje
        zalatwiania spraw ;)

--
        www.e-angielski.com - nauka angielskiego online za darmo
        • annamaria0 Re: Własna firma w Angli. 02.04.06, 13:00
          Sa rozne typy wlasnego biznesu, b.latwo zarejestrowac sie jako self-employed lub
          jako sole trader (jesli np. sprzedajesz duzo przez Ebay, rejestrujesz sie jako
          sole trader).
          Natomiast jesli chcesz zalozyc firme typu limited, co znaczy, ze np zatrudniasz
          inne osoby i zalezy Ci na ochronie marki, zastrzezeniu nazwy i innych
          korzysciach, jakie wynikaja z operowania jako limited company, rejestracja jest
          bardziej skomplikowana, musisz wyslac poswiadczone przez prawnika (notary lub
          solicitor) dokumenty do Companies House i czekac na rejestracje.
          Rowniez polecam strone Businesslink i kontakt z nimi, mnie calkiem sporo pomogli.
    • max9810 Re: Własna firma w Angli. 03.04.06, 07:56
      Jescze raz chciałem podziekować za cenne info. Spokojnie moge poczekać klika
      dni. Pozdrawiam
    • kropek_oxford Jeden telefon do Inland Revenue ze zgloszeniem 05.04.06, 20:29
      dzialalnosci jako tzw. solid trader/ self asessment/ self employed. Tu
      znajdziesz telefony (pojecia nie mam, gdzie w UK zamieszkasz):
      www.hmrc.gov.uk/local/individuals/index.htm
      Mozesz to takze zrobic on line:
      www.hmrc.gov.uk/individuals/tmaself-assessment.shtml
      Nb. Strona zawiera wiele pozytecznych informacji
      Od tego momentu mozesz wystawiac rachunki, oplacac ubezpieczenie (na poczatek
      cos ze 2 funty tygodniowo); a IR we wlasciwym czasie przysle ci na zgloszony
      telefonicznie adres fakture oplat ubezpieczenia (na poczatek to cos ze 2 funty
      tygodniowo) i formularz podatkowy do wypelnienia (mozesz miec zysk zerowy, ale
      odeslac po wypelnieniu musisz - sa grzywny). Pomocy i informacji udziela ci
      darmowe lokalne biura panstwowego Business Link.
      www.businesslink.gov.uk
      Masz tam zreszta takze i formularz zgloszenia dzialalnosci pod: "Starting up"
      www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/detail?r.l3=1073875654&r.l2=1073859215&r.l1=1073858808&r.s=sc&type=RESOURCES&itemId=107
      3789950
    • hodos Re: Własna firma w Angli. 06.04.06, 20:07
      Ja też chciałam otworzyc jakiś własny biznes w Anglii, na razie zapisałam się
      na kurs online "Starting your own business". Bardzo ciekawy. Niestety nie
      bardzo wiem jaką działalność bym chciała prowadzić. Jak już się poduczę to
      napiszę parę rad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka