max9810 30.03.06, 18:33 Jestem zainteresowany otworzeniem własnej firmy w Angli. Jakby ktoś miał jakieś doświadczenie lub mógłby mnie skierowac na odpowiednie linki to będę wdzieczny. Czy wogóle opłaca się zawracać sobie tym głowę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lol21ndm Re: Własna firma w Angli. 30.03.06, 22:16 Zajrzyj na: www.businesslink.gov.uk Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.kimono Re: Własna firma w Angli. 31.03.06, 17:29 Hej. Zalozyc wlasna firme tutaj jest bardzo prosto i obciazenia ZUSowopodne sa bardzo niewielkie (2.20 tygodniowo, jesli nie przynosisz dochodu), wiec jak najbardziej sie oplaca. Poszperaj na stronie Inland Revenue. ZK Odpowiedz Link Zgłoś
max9810 Re: Własna firma w Angli. 31.03.06, 22:54 Dziękuje za odpowiedzi. Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś sugestie to proszę uprzejmie o podzielenie się nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
bournemouth Re: Własna firma w Angli. 01.04.06, 22:31 dowiedz sie o self employment, czasami to wystarcza. nie musisz sie rejestrowac chyba przez miesiac. maja taki okres probny ;) ale najlepiej przejdz sie do IR i sie dowiedz. albo poczekaj ze 3 dni to ci napisze bo sam jestem w trakcje zalatwiania spraw ;) -- www.e-angielski.com - nauka angielskiego online za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria0 Re: Własna firma w Angli. 02.04.06, 13:00 Sa rozne typy wlasnego biznesu, b.latwo zarejestrowac sie jako self-employed lub jako sole trader (jesli np. sprzedajesz duzo przez Ebay, rejestrujesz sie jako sole trader). Natomiast jesli chcesz zalozyc firme typu limited, co znaczy, ze np zatrudniasz inne osoby i zalezy Ci na ochronie marki, zastrzezeniu nazwy i innych korzysciach, jakie wynikaja z operowania jako limited company, rejestracja jest bardziej skomplikowana, musisz wyslac poswiadczone przez prawnika (notary lub solicitor) dokumenty do Companies House i czekac na rejestracje. Rowniez polecam strone Businesslink i kontakt z nimi, mnie calkiem sporo pomogli. Odpowiedz Link Zgłoś
max9810 Re: Własna firma w Angli. 03.04.06, 07:56 Jescze raz chciałem podziekować za cenne info. Spokojnie moge poczekać klika dni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Jeden telefon do Inland Revenue ze zgloszeniem 05.04.06, 20:29 dzialalnosci jako tzw. solid trader/ self asessment/ self employed. Tu znajdziesz telefony (pojecia nie mam, gdzie w UK zamieszkasz): www.hmrc.gov.uk/local/individuals/index.htm Mozesz to takze zrobic on line: www.hmrc.gov.uk/individuals/tmaself-assessment.shtml Nb. Strona zawiera wiele pozytecznych informacji Od tego momentu mozesz wystawiac rachunki, oplacac ubezpieczenie (na poczatek cos ze 2 funty tygodniowo); a IR we wlasciwym czasie przysle ci na zgloszony telefonicznie adres fakture oplat ubezpieczenia (na poczatek to cos ze 2 funty tygodniowo) i formularz podatkowy do wypelnienia (mozesz miec zysk zerowy, ale odeslac po wypelnieniu musisz - sa grzywny). Pomocy i informacji udziela ci darmowe lokalne biura panstwowego Business Link. www.businesslink.gov.uk Masz tam zreszta takze i formularz zgloszenia dzialalnosci pod: "Starting up" www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/detail?r.l3=1073875654&r.l2=1073859215&r.l1=1073858808&r.s=sc&type=RESOURCES&itemId=107 3789950 Odpowiedz Link Zgłoś
hodos Re: Własna firma w Angli. 06.04.06, 20:07 Ja też chciałam otworzyc jakiś własny biznes w Anglii, na razie zapisałam się na kurs online "Starting your own business". Bardzo ciekawy. Niestety nie bardzo wiem jaką działalność bym chciała prowadzić. Jak już się poduczę to napiszę parę rad. Odpowiedz Link Zgłoś