Dodaj do ulubionych

Paranoja,,,

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.06, 19:01
jezeli przecietnie zarabia sie 1000 -1500funtow na miesiac a ponoc wszystko w
anglii 5 razy drozsze to tak jakby sie w polsce mialo do dyspozycji 300 zl!
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu IP: *.tvgawex.pl 13.04.06, 19:20
      szkoda tłumaczenia przy tak głupim toku myślenia, ale...

przyjmując twoją teorię o 5 krotnie droższj cenie, masz chyba na myśli koszt
      dla kogoś kto zarabia w złotówkach
      kurs funta ok 5,5zł
      jeśli więc zarabiasz 1000 funtów to w/g twojej teorii musisz wziąć pod uwagę
      zarobki w przeliczeniu na zł, czyli 5500 zł
      lub 1500 funtów- 8250zł. nie wiem jak ci wyszło 300zł- matymatykę kiedyś
      miałaś, -eś
      • Gość: spinka Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 13.04.06, 19:28
        srasznie plytkie i prostackie jest przeliczanie funtow na zlotowki i
        odwrotnie!! a co jest 5 razy drozsze bo ja juz tu troche zyje oprucz cen
        miszkan nic mnie nie zszokowalo! np ladne ciuszki np spdnie za 30-50 funtow
        znajdziesz cos za 30zl w polsce??NIE perfumy ok 30-40funtow za 30 zl to
        perfumy na targowiskach !!jedzenie tez nie jest tak mega drogie batoniki za 30
        p czy za 30 gr kupisz sobie Marsa??NIE itp
        pozdro
        • dartles Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu 14.04.06, 01:03
          ...a za 90 groszy nie kupisz litra benzyny w Polsce... ale generalnie można
          przyjąć "kurs uśredniony", a więc 1 PLN = 1 GB (gdyby mieszkania i wizyty u
          dentysty były tańsze funt miałby znacznie większą wartość nabywczą :D). Nie
          mniej za 1000 funtów (brutto - po NI i TAX zostanie ok. 850) możesz w Anglii
          wynając sobie pokój, zjeść (nie oszczędzając), pobalować i co nieco (marne co
          nieco, ale zawsze) odłożyć... a w Polsce za tysiaka to raczej możesz sobie...
          trumnę kupić... sosnową...

Pozdrawiam

dartles@wp.pl
      • Gość: paddy Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu IP: 86.42.76.* 14.04.06, 03:26
        Matematyka to jedno, ale logika wykonywania dzialan matematycznych
        tez przydatna rzecz.
        Czyli zakladajac dla uproszczenia, ze 1L=5,5 zl, a zycie jest 5,5 razy
        drozsze w UK, to zarobkek 1000 funtow bylby odpowiednikiem 1000zl w PL.
        Ale tylko matematycznie.

pozdrawiam
        • Gość: bbb Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu IP: *.tvgawex.pl 14.04.06, 07:21
          chyba z twoją logiką też już za dobrze nie było.
          jeśli już tak się czepiamy to zadanie matematyczne posiada dane:
          życie droższe 5 razy,a w matematyce nie ma uproszczeń.:))))
          • Gość: kooler Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.04.06, 22:16
            za 1000 zl w Polsce tez wynajmiesz pokoj zjesz i pobalujesz i ze 100 na wakacje
            odlozysz ( nie wierzysz zapytaj studentow) tylko pytanie ile tak mozna zyc
            chyba rodziny wlasnej do wynajetego pokoju nie wladujesz? generalnia bida i tu
            i w UK
            • Gość: lukas baker Re: Paranoja,,, ale w rozumowaniu IP: *.server.ntli.net 14.04.06, 22:41
              do kogos kto napisal wczesniej, ze przelicznie funtow na zlotowki jest
              prostackie... dla mnie prostackie jest zakladanie ze 1 f to 1 zl. no bo jesli
              tak jest to po zrob w Polsce zakupy za 30 zl na caly tydzien ;)
              (takie myslenie dziala tez w druga strone, nie tylko w ta bardzej wygodna)

ja zawsze przeliczalem i mam nadal zamiar przeliczac czytaj sprawdzac wartosc
              towaru w funtach i zl. np . staram sie nie kupowac towarow o wygorowanych
              cenach. jako Polacy jestesmy w bardzo dobrej sytuacji bo znamy 2 ceny kazdego
              towaru (polska i angielska) mozemy sobie porownac , co jest tanie a co nie.

do kooler:
              niestety jestes w bledzie. byc moze w Polsce jest nadal przesrane, ale w UK
              jest wiecej plusow pomagajacych przy starie w zycie.
              zarabiajac 1 tys funtow mozna sobie naprawde na duzo pozwolic.

• Gość: Pawel Re: Paranoja,,, IP: *.demon.co.uk 15.04.06, 00:13
      A ja zarabiam na reke 700 na miesiac i tez daje rade.
      Mieszkam w malej miejscowosci kolo Newcastle.
      Mieszkam z dziewczyna, moim bratem i jego dziewczyna (4 osoby).
      Za mieszkanie z 2 sypialniami + salon placimu 350f na miesiac. council tax - 80
      miesiecznie, woda - ok. 15 miesiecznie, TV - 10, internet - 25, telefon - 10,
      gaz+prad - 40 funtow na miesiac.
      Razem daje to ok. 450 funtow, dzielac na 4 osoby to po 110-115 funtow.
      Jedzenie - tu zalezy, kto co lubi. Ja z dziewczyna wydajemy po ok. 70 funtow
      miesiecznie, i naprawde jemy to co chcemy, nie odmawiamy sobie niczego.
      Kupujemy glownie w Morisons i w Lidlu, czasem na targu. Gotujemy sami, zadnych
      gotowych rzeczy.

Podsumowujac - jakby nie liczyc zostaje mi duzo pieniedzy.
      W Polsce pracowalem za 1 tys.
      Jestem tutaj od pol roku, zdazylem kupic sobie kilka rzeczy na ktore w Polsce
      nie bylo mnie stac (konsola PSP - 200f, aparat cyfrowy - 400f), bylem w
      miedzyczasie w Polsce, gdzie wydalem ok. 300f, w czerwcu jade na MS do Niemiec,
      we wrzesniu do Tunezji na tydzien.

Wiec przestancie pisac bzdury ze lipa i w Polsce i w Anglii bo sie
      osmieszacie...

Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze np. w Londynie moje 700f to inna para kaloszy.
      • Gość: zdziwiony Re: Paranoja,,, IP: *.cantv.net / 201.242.240.* 18.04.06, 03:52
        jakto 70 funtow miesiecznie na jedzenie ?? chyba tygodniowo, kurcze ja wydaje
        dziennie w polsce 50 zlotych na jedzenie i wcale nie jem dobrze , stary co ty
        jesz
    • elaweybridge Re: Paranoja,,, 18.04.06, 13:24
      Gość portalu: dsa napisał(a):

> jezeli przecietnie zarabia sie 1000 -1500funtow na miesiac a ponoc wszystko w
      > anglii 5 razy drozsze to tak jakby sie w polsce mialo do dyspozycji 300 zl!

troche ci sie pokielbasilo. zapominasz ze ceny sa w PL takie same jak w Uk (po
      przeliczeniu)

prosty przyklad:
      - w PL zarabiasz PLN 1500 - dobry aparat cyfrowy kosztuje okolo PLN 1500
      - w UK zarabiasz £ 1500 - ten sam aparat cyfrowy kosztuje cie £ 200
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka