Dodaj do ulubionych

trainee technician

26.05.06, 00:26
Witam

Czy ktos sie orientuje jakie sa orientacyjne zarobki na stanowisku trainee
technician - pool, przy zatrudnieniu przez agencje pracy tymczasowej??
i jesli ktos byl na takim stanowisku to jaki jest zakres obowowiazkow, bo z
tego co zrozumialem to jest szkolenie technika od poczatku i wlasciwie do
wszystkiego,
wiec czy to jest rozwojowe stanowisko czy raczej tania sila robocza??
I majac ukonczone studia wyzsze w Polsce czy warto sie w takim razie pchac na
takie stanowisko ?? czy nie bedzie problemu ze zdobyciem pozniej stanowiska
inzynierskiego??
jestem bez doswiadczenia

z gory dzieki za wszelka pomoc

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • parafun Re: trainee technician 26.05.06, 00:29
      a i jeszcze dodam ze stanowisko jest w szkocji
    • Gość: lomerk Re: trainee technician IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.05.06, 10:15
      Problemow ze zdobyciem (jak to napisales) stanowiska inzynierskiego nie
      bedziesz mial w ogole. Kwestia czasu. Pol roku, rok moze i wezma cie jako
      graduate engineer. Oni (ci anglicy:) nie zdaja sobie sprawy ze stopnia
      znajomosci Polakow oprogramowania Cad (Autocad, Microstation itp) z jednego
      powodu - u nich nielegalne wersje tych programow sa 'troszke mniej' popularne i
      uczya sie ich obslugi dopiero w firmie lub na kursach. Twoja wiedza z zakresu
      obslugi M.Office tez powinna byc duuuzo wieksza niz nowo przyjetego trainee.
      Nie napisales jaka to dzialka inzynierska, jak budowlana to polecam. Jezeli
      przyjechales tutaj na dluzej to od czegos trzeba zaczac w koncu, a z wlasnego
      doswiadczenia wiem, ze o pierwsza prace w zawodzie (bo mimo wszystko technician
      taka praca jest) w uk jest najtrudniej, potem juz z gorki. Warto sie pomeczyc
      chocby pol roku. Lepsze to niz zapie..gdzie indziej (poznasz slownictwo
      techniczne-kolejny plus). Poza tym oni biora technikow , szkola ich a pozniej
      wysylaja na studia w systemie part-time, wiec z dyplomem moglbys przejsc ten
      ich system troche szybciej:)
      Pozdrawiam
      • parafun Re: trainee technician 26.05.06, 10:24
        hej
        dzieki za odpowiedz

branza jest oil&gas,
        czyli mowisz ze pomimo tego ze w opisie stanowiska pracy nie wymagaja wyzszego
        wyksztalcenia to i tak zwracaja na nie uwage??
        wiesz boje sie zeby pozniej pomimo posiadania dyplomu inzyniera nie zostac caly
        czas technikiem,
        a planuje wlasnie tam zostac na dluzej niz na pol roku.
        budowlana branza kwitnie strasznie, niestety z tym nie mam nic wspolnego,
        jestem po elektrycznym wydziale, i w tym zawodzie chcialbym sie rozwijac, i
        wlasnie nie wiem czy to stanowisko pozwoli mi na to.
        No i chcialbym rozwijac sie wlasnie w zakresie projektowania CAD itp a nie wiem
        czy w oil&gas to jest tak bardzo wykorzystywane.
        zobaczymy:) ale dzieki
        • Gość: lomerk Re: trainee technician IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.05.06, 10:54
          W budowlanych firmach projektowych maja zazwyczaj taki system-wziac mlodego
          technika, dac mu szkolenie i jezeli kolo jest zdolny (a zazwyczaj jezeli mu
          zalezy i chce) to oplacaja mu part-time na uniwersytecie co prowadzi oczywiscie
          do uzyskania dyplomu. Mialem wiec na mysl to,ze jezeli ewentualnie z Ciebie
          bylybi zadowoleni, to droga od technician do graduate engineer bylaby znacznie
          krotsza bo dyplom posiadasz. Kwestia poznania sie na twojej wiedzy i
          umiejetnosciach. Tutaj nie ma zwyczaju marnowania potencjalu ludzkiego:)
          Odpowiedz sobie co w tym momencie mozesz robic. Nie masz doswiadczenia (nie
          wiem jak jezyk, a wierz mi ze techniczna strona angielskiego to dopiero jest
          wyzwanie-jako technik nie bedzie na tobie wielkiej presji a angielski
          podciagniesz, co zaowocuje w przyszlosci), jak tam z ofertami pracy w twoim
          zawodzie itp. Jezeli angielski super, duzo ofert to pewnie,ze szukaj czegos
          innego. Z drugiej strony majac juz pierwsza prace w uk, kto powiedzial,ze nie
          mozesz szukac czegos innego??
          I tak dalej i tak dalej.
    • Gość: Kaska Re: trainee technician IP: 193.128.110.* 26.05.06, 14:02
      hej,
      zainteresowal mnie Twoj post, a to ze wzgledu na to, ze moj chlopak pracuje na
      stanowsku 'slot technician' juz od 12-stu lat w kasynie ale w Stanach. Ostatnio
      probuje cos znalezc w Europie i ma trudnosci. Naprawde nie jest glupi,
      angielski jest jego pierwszym jezykiem, bo olbrzymie doswiedczenie, a jednak
      nikt go nie zatrudnia. Czy to ze wzgledu na to, ze nie ma wyzszego
      wyksztalcenia, czy dlatego ze nie chca przyjac Amerykanina? Wiadomo, ze szuka w
      roznych branzach, ale albo nikt nie odpowiada albo odpowiedaja, ze juz kogos
      przejeli. I co on ma biedny zrobic? Ja narazie nie moge wyjechac do Stanow,
      dlatego tez on musi przyjechac tutaj. A moze jego CV jest zle skonstruowane?
      Sama nie wiem..
      Pozdrawiam
      • Gość: rth Re: trainee technician IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 13:04
        kobieto, pytasz inżyniera elektryka który rozważa ofertę pracy w branżny
        naftowej o pracę dla konserwatora jednorękich bandytów - co oni ze sobą mają
        wspólnego?
      • Gość: hmm Re: trainee technician IP: 81.219.27.* 27.05.06, 18:30
        to ze nie ma wyzszego wyksztalcenia nie liczy sie tak bardzo w UK. liczy sie
        doswiadczenie, najlepiej zdobyte na wyspach. Jesli twoj facet jest amerykaninem
        z amerykanskim obywatelstwem, to oczywiscie, nikt go nie zatrudni z tego powodu
        ze dana firma musialaby mu zalatwic wize. Wizy zalatwiaja tylko wysokiej klasy
        specjalistom i dopiero wtedy gdy na rodzimym rynku pracy nie moga znalesc
        nikogo do pracy, oraz gdy nikt z UE nie aplikuje. Ewentualnie sam moze sobie
        starac sie o wize i przyjechac na wlasna reke.

Wlasciwie komu z UK chcialo by sie dac prace komus ze stanow ot tak bez rozmowy
        face to face, troche to malo realne.

Jesli jest polakiem, to automatycznie jest obywatelem UE i nie widze problemu.
        Choc wtedy jezyk, nie jest jego pierwszym jezykiem skoro jest tam dopiero od
        lat 12, chyba ze wyjechal jako dziecko i tam chodzil do szkoly itp itd, wtedy
        moze jest bilingual.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka