luleko 25.06.06, 11:55 Skoro wyjeżdżam do za granicę i pracę zaczynam od pierwszego dnia pobytu, to czy mimo wszystko muszę sobie przed wyjazdem załatwić w NFZ tą kartę zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doc Re: Eurpoejska Karta Zdrowia IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.06.06, 01:21 Jezeli jedziesz do UK to nie jest ci potrzeban. Jezlei jedziesz tu do pracy to wysatwia ci NIN - National Insurance Number. Ochrona zdrowia jest bezplatna. Pracuje tutaj jako chirurg od 5 1/2 roku wiec wiem Doc, UK Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Eurpoejska Karta Zdrowia 26.06.06, 08:16 taka karta jest raczej na 'emergency cases' i tak jak doktorek Ci powiedział tutaj służba zdrowia jest darmowa. Z tym że jak już tu będziesz pracować, to wyrób sobie EHIC tutaj bo jak będziesz jeździł do Polski to będziesz się mógł nią posługiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniol Re: Eurpoejska Karta Zdrowia IP: *.airnet.opole.pl 26.06.06, 10:55 czy ktos mi moze napisac ile trezba czekac na wyrobiebie tej karty? moze robia to na miejscu? i czy cos kosztuje? na stronach nfz jakos nie umialam znalezc tych inf. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Eurpoejska Karta Zdrowia IP: *.md.uwcm.ac.uk 26.06.06, 12:02 Nie wyrabiaj karty z NFZ bo to jest dowod na adres w PL i centrum interesow PL i swiadczy o wyjezdzie TURYSTYCZNYM, a wiec placimy domiar podatkowy. Natomiast jak wyrobisz karte EHIC w UK to bedzie ona wazna na leczenie w PL i bedzie dowodem na centrum interesow w UK. Karte EHIC wyrabia sie przez internet, przysylaja do domu trzeba tylko miec NIN lub NHS number. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żona Re: Eurpoejska Karta Zdrowia IP: *.crowley.pl 26.06.06, 14:45 czy w takim razie dobrze rozumiem, że EHIC jest poprostu karta "turystyczna" taka jak EKUZ? I mieszkajac na stałe w UK nie ma potrzeby wyrabiania jej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Eurpoejska Karta Zdrowia IP: *.md.uwcm.ac.uk 26.06.06, 15:00 Zgadza sie, wyrob karte turystyczna EHIC jako tyrysta brytyjski a nie jako turysta polski. Natomiast jak cos ci sie stanie zanim wyrobisz NIN (odpukac) to i tak w szpitalu przyjma bez zadnej karty z PL. Odpowiedz Link Zgłoś
luleko Re: Eurpoejska Karta Zdrowia 27.06.06, 12:03 Dziękuję Wam za odpowiedź i wyjaśnienia jak to wszystko tam działa. Nie będę w taki razie sobie wyrabiać tej karty w NFZ, a już miałam taki zamiar. Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś