IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.06.06, 14:43
Witam wszystkich teskowiczow!
Prześledziłam wielw wątków zwiazanych z załatwianiem przez Tesco spraw
urzędowych tj. konto,rejestracja nr NIN ale tłucze mi sie po głowie jeden
problem, jestem pewna ,że jest wsród Was wiele osób mających dzieci w Polsce
ciekawi mnie czy ktoś z Was załatwił sobie Child Benefit. Prosze odpiszcie
Obserwuj wątek
    • Gość: teskowiczka Re: Benefity IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.06.06, 16:33
      Niby numer mam juz przyznany ale w dalszym ciagu czekam na pieniadze - 4
      miesiace. Pamietaj ze inna jest procedura zalatwiania Child Benefitu jak dzieci
      zostaja w Polsce a inna jak przyjezdzaja do UK.
    • Gość: IR Re: Benefity IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.06.06, 16:37
      jest jeszcze jeden warunek - musisz być w UK conajmniej rok,
      aby przysługiwał Ci Child Benefit. Ja sam nie mam dzieci,
      więc nie wiem dokładnie jak wyglądają procedury.
      • Gość: teskowiczka Re: Benefity IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.06.06, 18:35
        Jesli chodzi o Child Benefit nie musisz pracowac roku zeby miec do niego prawo -
        jest to swiadczenie przyslugujace od momentu rozpoczecia pracy w UK.
        • Gość: Gofka Re: Benefity IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.06.06, 19:27
          dziekuje za odpowiedz
          ja tez szykuje sie do wyjazdu i wlasnie dzieci zostaja w Polsce
          pozdrawiam Gofka
          • Gość: IR Re: Benefity IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.06.06, 22:00
            no to miłej lektury ;)

www.hmrc.gov.uk/taxcredits/residence-rules.htm
            • Gość: teskowiczka Re: Benefity IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.06.06, 11:31
              Jest mala roznica miedzy tax creditem a child benefitem. Tax credit jest
              naliczany w oparciu o zarobki z poprzedniego roku podatkowego a child benefit
              jest wyplacany dla wszystkich w jednakowej wysokosci.
              • Gość: Gofka Re: Benefity IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.06, 12:55
                doczytałam sie,ze child benefit to 16,50/tydzien na pierwsze dziecko i 11,50 na
                każde nastepne i wysokość Child Benefit nie jest zależna od zarobków, ale i tak
                wszystko dopiero wyjdzie w praniu. Musze jeszcze pogrzebac jakie dokumenty są
                do tego potrzebne no i oczywiscie tlumaczenia.
                • Gość: teskowiczka Re: Benefity IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.06.06, 15:25
                  Jesli Twoje dzieci zostaja w Polsce to procedura wyglada troche inaczej, jest
                  regulowana przez prawo unijne a o tym wielu urzednikow IR nie ma pojecia. Jesli
                  jestes jeszcze w PL dowiedz sie o wszystkim w Urzedzie Marszalkowskim, bo to
                  Urzad Marszalkowski zajmuje sie tym od strony Polski. Z dokumentow potrzebne ci
                  beda napewno NIN i akty urodzenia dzieci nie musza byc tlumaczone. Prawo do
                  Child Benefitu nabedziesz w momencie rejestracji w Home Office. Jeszcze tylko
                  dodam ze jesli dzieci maja prawo do rodzinnego w Polsce to strona brytyjska
                  wyplaca roznice miedzy wysokoscia rodzinnego w Polsce a wysokoscia Child
                  Benefitu - chodzi o to zeby dzieci dostawaly maksymalna kwote zasilku. Jest z
                  tym troche zabawy. Wspolczuje separacji z dziecmi - sama to przezywam - mam
                  nadzieje ze jeszcze tylko przez miesiac. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka