Dodaj do ulubionych

problem z polskim aktem urodzenia

10.08.06, 17:23
dziewczyny, wiem, ze wiele z Was umiejscawialo irlandzki akt urodzenia
Waszych dzieci w Polsce. Czy mialyscie z tym jakies problemy? Bo mnie ta cala
zabawa zaczyna powoli meczyc. Nasz sn urodzil sie w Dublinie z zeszlym roku i
ma obywatelstwo tylko polskie. W listopadzie dostalismy dla niego paszport
tymczasowy, wazny rok, po to, by pojechac do Polski i umiejscowic akt
urodzenia. Niestety, nie udalo nam sie tego zrobic, poniewaz panie w USC w
naszym miescie stwierdzily, ze po raz pierwszy w zyciu widza akt urodzenia,
na ktorym nie ma pieczatek i podpisu osoby wydajacej. Pani naczelnik USC
stwierdzila, ze owszem, przyjmie ten akt urodzenia, ale tylko w wypadku, gdy
dublinski konsulat potwierdzi jego autentycznosc. W konsulacie dowiedzialam
sie, ze czegos takiego u nich nie uzyskam i nadal jestem w punkcie wyjscia.
Czy to naprawde JA mam obowiazek latac po urzedach i udowadniac, ze ten
dokument jest autentyczny? Bo wydaje mi sie, ze to wina zlej woli pan
urzedniczek, ktore tkwia jeszcze w starym systemie:(
Czy tez mialyscie jakies problem w polskich urzedach z irlandzkimi aktami
urodzenia? Jak sobie poradzilyscie?
Obserwuj wątek
    • ania.b5 Re: problem z polskim aktem urodzenia 14.08.06, 10:44
      To tylko zalezy od humoru paniusi w USC. Nie powinnas miec z tym zadnych
      problemow! Tylko jest 1 sprawa- musisz przetlumaczyc akt u tlumacza
      przysieglego na j.polski. reszta pownny sie zajac panie w USC. Ja polski akt
      urodzenia uzyskałam w ciagu 2 dni..Powodzenia!
      • renatka_sz Re: problem z polskim aktem urodzenia 14.08.06, 16:02
        tlumaczenie przysiegle oczywiscie mam, problemem jest brak pieczatki..
        • ania.b5 Re: problem z polskim aktem urodzenia 14.08.06, 16:43
          Ale co za bzdura!Jakiej pieczatki??własnie sprawdzam akt ur monisi, nie ma tam
          zadnej pieczatki..A moze zadzwon do ambasady i zapytaj co masz w tym wypadku
          zrobic? Albo zadzwon do USC i popros ta pania niech poda i przepis, wg którego
          musisz miec ta pieczatke..Mnie sie wydaje, ze to tylko jej zła wola utrudnic Ci
          wszystko..
          • renatka_sz Re: problem z polskim aktem urodzenia 14.08.06, 19:41
            oczywiscie, ze na irlandzkim akcie urodzenia nie ma pieczatki. Tyle, ze panie w
            USC tkwia obiema nogami w komunizmie:(
            • maja9991 jak wygląda procedura? 14.08.06, 23:17
              Lada moment urodzę i chcialabym od razu umiejscowic akt urodzenia w polsce zeby
              jak najszybciej uzyskac paszport i w zwiazku z tym mam parę pytań do mam które
              już przez to przeszly.
              1. Ktory akt urodzenia (irlandzki) mam mieć? Long form? short?
              2. czy można zalatwic to droga pocztowa? to znaczy ja wysylam do rodzicow ktorzy
              mi to tlumacza a potem sami wysylaja do urzędu? (wysylaja bo mieszkaja w innym
              mescie)
              3. co muszę wyslać oprocz tego? sa jakies specjalne formularze? jakies pismo
              napisac?
              4. czy potrzebny akt malzenstwa rodzicow?
              5. i co jeszcze????

Chcialbym wszystko na ten temat wiedziec zeby nic nie dosylac bo zalezy mi na
              czasie. Z gory dzieki za odpowiedz.
              • ania.b5 Re: jak wygląda procedura? 15.08.06, 10:54
                Hej Maja. Wow!To pwnie siedzisz juz jak na bombie i wyczekujesz:-)))
                Zeby uzyskac ten akt musisz:
                1.najpierw zarejestrowac dziecko- robia to w szpitalu, albo przy wypisie podaja
                nr tel. pod który trzeba zadzwonic i podac wszystkie detale- akt jest gotowy do
                odebrania zazwyczaj w ciagu 10 dni roboczych, dostaniesz 1 kopie za 1 euro do
                social welfare i kilka zwykłych(my wzielismy 3 - kazda kosztuje 8 e). Tak
                naprawde nie wiem czym one sie roznia, nie mam ich teraz pod reka, jak znajde i
                zobacze roznice to dam znac:-)
                2. Oczywiscie mozesz wysłac akt ur. do rodziców(ten zwykły, nie do SW) ale
                misisz dołączyc pismo- króciótkie:"My..Twoje imie i nazw+imie i nazw.męża
                prosimy o wpis....imie i nazw dziecka do polskich ksiąg urodzenia. I podpisy:-)
                3. Akt trzeba przetłumaczyc u tłumacza przysięgłego i te papiery ktokolwiek z
                Twojej rodziny moze złozyc w USC.Opłata skarbowa- cos ok 50 zł. I dostaniesz 3
                skrócone akty ur. dziecka po polsku.

no to tyle a propos aktu. A jesli chodzi o paszport, to mozesz sie starac o
                paszport tymczasowy- na rok- dopoki nie załatwisz polskiego aktu urodzenia,
                albo od razu o ten na 10 lat.
                1. Zeby dostac paszport na rok mussisz zrobic dziecku 3 zdjecia(lub lepiej 6 bo
                dolaczysz od razu do papierów na ten stały paszport), i z dokumentami ur oraz
                irlandzkim aktem ur. tym zwykłym(nie do SW) jedzisz do ambasady. Tam
                wypełaniasz papiery na oba paszporty, od ręki wydają Ci ten na rok, a
                podpisujesz oswiadczenie, ze dostarczysz polski akt ur. dziecka tak szybko jak
                to mozliwe. Uiszczasz opłate za oba paszporty (w sumie ok 60 e) i tyle.
                Aha-do ambasady radze umówic sie zaraz po ur dziecka, ja dzwoniłam na pocz.
                kwietnia i dostałam termin wizyty na czerwiec..
                4. I nie wiem czy jeszcze ewentualnie to Cie interesuje- ale masz prawo do
                BECIKOWEGO w Polsce:-)))Jesli chcesz wiedziec jak to załatwic to daj znac,
                napisze. Uciekam teraz bo pedze z ssakiem na breastfeeding support
                group.Powodzenia i napisz w którym szpitalu rodzisz:-))
                • maja9991 Re: jak wygląda procedura? 15.08.06, 13:43
                  Hej, dzieki za wyczerpujące info! JEdnak jutro jeszcze zadzwonie do mojego
                  urzedu dopytac sie wszystkiego, upewnić.

Do ambasady już się umówilam, bo wiedzialam ze sporo się czeka. Tez chcemy
                  dostac najpierw paszport tymczasowy i jednoczesnie zlozyc podanie o 10-letni.
                  Zastanawiam się tylko czy z tymi zdjęciami nie będzie problemu bo pod koniec
                  sierpnia wchodzą nowe przepisy odnośnie zdjęć paszportowych i zrobienie takiego
                  to chyba dość skomplikowana sprawa (instrukcja ma kilka stron!!!). Mam nadzieje
                  ze irlandzki fotograf zrozumie jak ma to wyglądać, he he.

A nie wiesz jak to jest z chid benefit? Dostaję już na Ulę i ciekawa jestem czy
                  po zarejestrowaniu dziecka automatycznie dopisują drugie czy też trzeba ich
                  jakoś powiadomić, coś wypelnic?

A o becikowym ze mi sie nalezy to nie wiedzialam i jestem zaskoczona. Oczywiscie
                  jesli sie da to chetnie skorzystam. Napisz koniecznie co muszę zrobić!!!
                  • ania.b5 Re: jak wygląda procedura? 15.08.06, 14:50
                    No moze zadzwon do ambasady apropos tych zdjec bo to rzeczywiscie moze byc
                    kłopot..I jesli chodzi o zdjecie, to moja rada jest taka, zebys je sama zrobiła-
                    jesli masz aparat cyfrowy. Wiekszosc zakładow fotograficznych nie robi zdjec
                    niemowletom, bo nie maja na to miejsca, ja byłam w 3, w 1 zrobili beznadziejne,
                    tylko oczy było widac, w 2 pozostałyuch odmówili. W koncu poszłam do apteki i
                    tam mnie dobili- połozyli mała na białym papierze na ZIEMII i pani
                    sprzedawczyni zrobiła zdjecie cyfrówką...a skoro ta pani umiała, to kazdy
                    potrafi to zrobic. Dziecko musi miec otwarte oczy i w miare mozliwosci patrzec
                    w obiektyw.

Jesli chodzi o child benefit, to poniewaz malenstwo urodzi sie tutaj procedura
                    bedzie wszczeta automatycznie. Po zarejestrowaniu dziecka odczekasz kilka
                    tygodni ale papiery przyjda same poczta, Ty je tylko wypełnisz i odeslesz. I to
                    tyle. Pozniej dostaniesz potwierdzenie o przyznaniu Child benefitu i date,
                    kiedy 1 wpłata wpłynie na konto. Ja wypełniałam papiery w kwietniu a pierwszy
                    payment przyszedł w czerwcu- od razu 450. Zasiłku nie wypłacają za miesiąc, w
                    którym urodziło sie dziecko.

A o becikowe to tak:-)):
                    Masz 3 miesiace od urodzenia dziecka, aby złożyc wniosek. Jesli jestescie z
                    mezem obydwoje z tej samej miejscowosci, to idziesz do Opieki Społecznej-
                    wydział becikowe- i wypełniasz wniosek. Wypłata powinna nastapic dosc szybko,
                    mozesz odebrac pieniadze osobiscie lub poprosic o przelew na konto. Jesli
                    jestescie z innych miejscowosci, to potrwa to dłuzej, bo opieka musi
                    zweryfikowac, czy zasiłek nie został pobrany w miejscu zameldowania męza. U nas
                    tak było, ja jestem zameldowana w dolnoslaskim a mój maz w slaskim, trwało to 5
                    tygodni, ale pieniazki dostalismy. Nie wspominaj pani w opiece absolutnie nic o
                    tym ze mieszkasz w irlandii, bo to nie jest przeszkoda prawna, ale jak widac na
                    przykładzie reni- wszystko zalezy od humoru urzednika..aha, jesli zapytaja ie o
                    nr pesel w opiece- powiedz, ze jeszcze czekasz. z tym nr pesel to w ogóle inna
                    sprawa, bo wystapi o jego nadanie ambasada w dublinie na podstawie polskiego
                    aktu ur dziecka.
                    Uff...no to tyle, jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz:-)Pozdrawiam:-))
                    • ania.b5 Re: jak wygląda procedura? 15.08.06, 15:03
                      A i tak sobie pomyslałam:-)Jak chcesz jakichkolwiek info o porodzie tutaj,
                      szpitalu, opiece itd to mozesz mnie złapac na gg, niedawno to przeszłam wiec
                      pamietam na swiezo. moj nr 2631945:-)Pozdrowionka:-))
    • kamini Re: problem z polskim aktem urodzenia 15.08.06, 15:07
      1. Jezeli znasz imie, nazwisko i stanowisko sluzbowe pracownika, ktory odmowil,
      napisz skarge do Kierownika Urzedu. Przytocz okolicznosci, dane personalne
      osoby, daty i zazadaj wyjasnien.

2. Jezeli nie masz tych danych, a odpowiedz otrzymalas w formie ustnej, powtorz
      wszystko jeszcze raz, tak jak opisuja dziewczyny powyzej. Ale tym razem we
      wniosku wpisz klauzule, ze oczekujesz, iz Twoj wniosek zostanie rozpatrzony
      zgodnie z obowiazujacymi przepisami kodeksu postepowania administracyjnego i ze
      jezeli zapadnie decyzja odmowna, powinna ona zapasc w formie prawem
      przewidzianej i wypelniac wszelkie wymogi formalne wskazane dla tej decyzji w
      k.p.a., tak bys mogla, w przypadku odpowiedzi odmownej nadac sprawie dalszy,
      ustawa przewidziany bieg. Napisz, ze robisz to zastrzezenie, poniewaz
      slyszalas, ze ten USC, jako jedyny w Polsce, robi problemy z umiejscowieniem
      aktow urodzenia wydanych przez inne panstwo czlonkowskie UE.

Brzmi jak belkot, ale powinno pomoc. Jezeli nie to moge poszperac w przepisach
      co dalej, tylko nie dzis bo jakas bez formy jestem. Pozdrawiam i zycze
      powodzenie. K.
      • renatka_sz Re: problem z polskim aktem urodzenia 15.08.06, 17:16
        dziekuje bardzo za pomoc:) Moi rodzice sa wlasnie w Irlandii, za dwa tygodnie
        wracaja do Polski i sprobuja jeszcze raz zlozyc wszystkie dokumenty w moim
        imieniu. Jesli znow beda problemy, to odezwe sie do Ciebie i poprosze o pomoc.
        Mam jednak nadzieje, ze tym razem panie nie beda robic problemow - zreszta
        dzwonilam do USC i urzedniczki byly mile i stwierdzily, ze nie ma problemu.
        Tyle, ze ostatnio tez mialo nie byc problemu:)
        • kamini Re: problem z polskim aktem urodzenia 16.08.06, 12:25
          Nie ma sprawy. Zapomnialam tylko dodac: jezeli rodzice beda skladac wniosek
          osobisci to niech zkseruja oryginal i poprosza o pieczatke z data wplywu na
          kopii, a jezeli poczta, to poleconym za potwierdzeniem odbioru.Powodzenia. K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka