Dodaj do ulubionych

mandat za predkosc

IP: *.server.ntli.net 25.08.06, 19:54
Czy ktos dostal moze "speed ticket" na angielskich drogach na angielskich
tablicach rejestracyjnych ale na polskim prawie jazdy??? Co sie dzieje z
punktami???
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • jasiubleep Re: mandat za predkosc 25.08.06, 21:01
      Typowo polskie, probowac obejsc prawo, moze sprobujesz dac DVLA lapowke?
      • Gość: aaa Re: mandat za predkosc IP: *.brnt.cable.ntl.com 25.08.06, 21:08
        Przeciez on nie pytal jak obejsc, tylko co sie dzieje w takiej sytuacji. Wykaz
        minimum zrozuienia dla tego co czytasz.
        Zdaje sie ,ze na jednym z forow "angielskich" juz cos o tym bylo. O ile dobrze
        pamietam to chyba jest troche inaczej niz przy tutejszym prawie jazdy. Cos mi
        sie kojarzy, ze poniewaz nie moga dac punktow na polskie prawo jazdy to cala
        sprawa idzie do sadu itam chyba orzekaja jakas kare. Ale na 100 % procent nie
        jestem pewien.
        • jasiubleep Re: mandat za predkosc 25.08.06, 21:15
          Nie ma zrozumienia dla ludzi z kryminalnym attitude. Po co piszesz, jak nie
          wiesz? Jesli ma dobre zamiary, powinna zadzwonic do DVLA i sie spytac, zamiast
          szukac odpowiedzi w tym rynsztoku??
          • Gość: aaa Re: mandat za predkosc IP: *.brnt.cable.ntl.com 26.08.06, 00:27
            Rynsztok to raczej Twoja pierwsza odpowiedz. Wystarczylo , zamiast sugerowac
            lapowke dla DVLA po prostu jej doradzic to co teraz napisales, ewentualnie podac
            link.
            I jeszcze to Twoje pretensjonalne wtracanie angielskich slowek... Ale to pewnie
            typowy objaw Polakow, ktorzy po rocznym pobycie poza Polska zapominaja
            ojczystego jezyka, hehehe
            • Gość: aaa Do Ani- mandat IP: *.brnt.cable.ntl.com 26.08.06, 00:28
              www.dvla.gov.uk/
            • jasiubleep Re: mandat za predkosc 26.08.06, 00:39
              W sposob oczywisty zaslania swoje wykroczenie nieznajomoscia prawa i szuka
              mozliwosci obejscia go, zamiast wyjasnic sprawe. Niedawno minela 15 rocznica
              mojego pobytu na wyspach i zbliza sie 20ta. Gdy przyjezdzalem, Polacy mieli
              doskonala i nieskazitelna opinie i bylem dumny z mojej ojczyzna. Od pewnego
              czasy trwa zalew Polakow (takze przestepcow) i opinia o Polakach ulega zmianie.
              Takze w kwestii Highway code.
              • Gość: Ralph Re: mandat za predkosc IP: *.server.ntli.net 26.08.06, 00:47
                Wiesz co, jasiubleep, powinieneś się leczyć. Nie wiem tylko czy koledzy dadzą
                radę, bo widzę że ciężki przypadek z ciebie.
                Dziewczyna pyta jak wygląda sytuacja gdy nie ma brytyjskiego tylko polskie prawo
                jazdy, a ty wyskakujesz od razu że próbuje obejść prawo i chwalisz się ile lat
                spędziłeś na wyspach.
                Następny, który wszędzie węszy podstęp, albo jakiś układ.
                • jasiubleep Re: mandat za predkosc 26.08.06, 01:01
                  Dziekuje mam sie dobrze. Niczym sie nie chwale, tylko odpowiadam na post
                  powyzej. Jesli dziewczyna ma dobre zamiary, dlaczego do tej pory nie wyjasnila
                  sprawy z policja albo DVLA? Za duzo bylo postow na tym forum 'nie martw sie,
                  nie znajda ciebie'. Porzadny 'nowy obywatel' stara sie poznac prawa jak
                  najszybciej i wspolpracuje z wladzami.
              • Gość: aaa Re: mandat za predkosc IP: *.brnt.cable.ntl.com 26.08.06, 00:54
                >Czy ktos dostal moze "speed ticket" na angielskich drogach na angielskich
                tablicach rejestracyjnych ale na polskim prawie jazdy??? Co sie dzieje z
                punktami???
                Z gory dziekuje<

To jest tresc pierwszego postu. Gdzie tu jest cokolwiek o zaslanianiu swojego
                wykroczenia nieznajomoscia prawa i szukanie mozliwosci obejscia czegokolwiek?

Co do doskonalej opinii, bylo i jest tak, ze opinie to sie ma raczej o
                poszczegolnych ludziach a nie o calym narodzie, bo w tym przypadku to juz
                nacjonalizm albo rasizm. Moi znajomi Anglicy maja dobra lub zla opinie o
                Polakach, ktorych znaja i sa dalecy od oceniania na tej podstawie wszystkich
                Polakow. Jesli zas masz takich znajomych, ktorzy na podstawie jednostek oceniaja
                caly Narod to moze zmien znajomych.

Na marginesie oceniajac BEZPODSTAWNIE Anie o chec oszustwa przylaczasz sie do
                tych, ktorzy produkuja falszywe opinie o Polakach
                • jasiubleep Re: mandat za predkosc 26.08.06, 01:12
                  Oceniaja, oceniaja. Moja firma zrobila szkolenie 'How to manage Polish
                  attitude'. Dlaczego mam odchodzic z najwiekszej firmy farmaceutyczbej na
                  swiecie?? Ale do rzeczy. Bylem na tym forum od poczatku starajac sie doradzic,
                  ale zawsze bylo, ze ktos jest 2 miesiace i wie lepej. Potem szczere wypowiedzi
                  Angoli, i znow komentarze, ze czytam bulwarowke itp. Potem dlugie dyskusje na
                  temat wykroczen drogowych i 'oni cie nie znajda'. W podsumowaniu, znacie ten
                  kraj lepiej iz Angole, bo nie pytacie sie ich o zdanie, tylkow ustalacie fakty
                  w swoim gronie. Dokad to prowadzi, paranoicy??
                  • Gość: ff Re: mandat za predkosc IP: *.ipt.aol.com 27.08.06, 10:09
                    Twoja firma?

Chyba firma w ktorej pracujesz.

Chcesz to sie jeszcze czyms pochwal bo widac ze az kipisz zeby sie popisac.
                    Smieja sie z ciebie w pracy bo jestes polakiem?

hehe
                • Gość: Misia Re: mandat za predkosc IP: *.cable.ubr03.brad.blueyonder.co.uk 27.08.06, 22:25
                  ja dostalam mandat za predkosc 60 funtow, 3 punkty karne i mam w dalszym ciagu
                  polskie prawo jazdy. Wyslalam pismo do DVLA, gdzie dali mi do zrozumienia, ze
                  musze sie postarac o Counterpart Driving Licence i tylko tak moga mi sciagnac
                  punkty karne z polskiego prawa jazdy. Jezeli sie o to nie postaram sciagna mi
                  na drodze sadowej.W ten sposob zaplacilam kare, wysylajac czek, a punkty mi
                  sciagneli przez Counter Driving Licence,
                  pozdrawiam
              • xiv Re: mandat za predkosc 26.08.06, 01:00

cytuje:

> Gdy przyjezdzalem, Polacy mieli
                > doskonala i nieskazitelna opinie i bylem dumny z mojej ojczyzna.

i wlasnie... przyjechales i popatrz...
                • jasiubleep Re: mandat za predkosc 26.08.06, 01:02
                  Dobre :))))))))
                  • Gość: croux Re: mandat za predkosc IP: *.ipt.aol.com 26.08.06, 11:12
                    mandat za przekroczenie predkosci z polskim prawem jazdy: dostajesz wezwanie z
                    zapytaniem kto prowadzil samochod, jezeli Ty to sprawa jest kierowana do sadu
                    (poniewaz nie moga dopisac punktow do polskich praw jazdy), ktory to nalicza Ci
                    £60 kary prosi o wypelnienie druku counterpart licence na ktorym to punktu juz
                    beda.
                    Placisz karta lub na poczcie dostajesz 3 pkt karne i koniec histori.

Tak na marginesie pierwszy post odrazu skojarzyl mi sie z zapytaniem: Czy jak
                    nie zaplace bo mialem/am polskie prawko to bede miec jakies konsekwecje? -
                    byc moze wynika to z czestogu tonu tego forum czyli KOMBINATORSTWA !!
                    • Gość: Ralph Re: mandat za predkosc IP: *.server.ntli.net 26.08.06, 11:32
                      Dziewczyna się pytała co się dzieje z punktami, a nie czy uda jej się uniknąć
                      kary, więc nie rozumiem całej nagonki. Zakładacie że każdy Polak musi
                      kombinować i oszukiwać. Przypominam że Wy też jesteście Polakami i pewnie nie
                      jest wam przyjemnie jak słyszycie uogólnienia pod własnym adresem, dlaczego więc
                      tak zachowujecie się w stosunku do innych?
      • Gość: ania Re: mandat za predkosc IP: *.server.ntli.net 02.09.06, 02:36
        Wszytkowiedzacy Jasiu.... tylko ludzie o zerowym poziomie IQ uwazaja ze wszytko
        najlepiej wiedza... gratulacje nizej zejsc nie mogles.
    • Gość: teo Re: mandat za predkosc IP: *.ipt.aol.com 26.08.06, 17:34
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=36619504&a=36619504
    • deadeasy z innej beczki - w jedym dniu - obserwacje 28.08.06, 21:58
      Dzisiaj moja "brzydsza polowa" odbierala mnie z lotniska... jeden kierowca na
      polskich blachach o malo sie nie wladowal w bok samochodu bo sobie tak po
      prostu zmienil pas bez sprawdzenia czy ktos jest na lewym pasie (pasy byly
      wyraznie oznaczone jesli chodzi o cel i kierunek jazdy - fakt, w jezyku
      tubylczym byly). Koles na dodatek "znaczaco" zmierzyl polowe wzrokiem dajac do
      zrozumenia, ze moja polowa powinna miec krzysztalowa kule, oczy naokolo glowy i
      szosty zmysl.

Przy wyjezdzie z parkingu inny koles na polskich blachach ustawl sie w poprzek
      wyjazu z barierka.

Na M57 jakis inny na polskich blachach opuscil autostrade w ostatnim momencie
      zajezdzajac droge innemu kierowcy.

Wszystko w przeciagu jednej godziny. ;)
      • ralphos Re: z innej beczki - w jedym dniu - obserwacje 28.08.06, 23:14
        deadeasy napisała:
        > jeden kierowca na polskich blachach o malo sie nie wladowal w bok samochodu
        > bo sobie tak po prostu zmienil pas bez sprawdzenia czy ktos jest na lewym pasie

Gdzie byli mundurowi jak działy się te historie?
        Tu mnie krew zalewa, bo policja tylko mierzy prędkość i ściąga miliony funtów w
        mandatach, a wariaci robią sobie co chcą stwarzając autentyczne zagrożenie dla
        innych ludzi. W Polsce zresztą jest podobnie :(
        • deadeasy Re: z innej beczki - w jedym dniu - obserwacje 28.08.06, 23:33
          Podejrzewam, ze zajmie im roche czasu zanim sie dokopia do statystyk
          wypadkow/stluczek. Zanim sie to stanie, tubylcy pewnie sami sie
          zajma "wymierzaniem sprawiedliwosci" o ile ich wczasniej krew nie zaleje ;o)

Mundurowych to rzeczywiscie powinni ustawic przy droach wylotowych z lotnisk.
          Sceny sie tam zaiscie dantejskie dzieja. ;)
      • jasiubleep Re: z innej beczki - w jedym dniu - obserwacje 31.08.06, 00:00
        W ostatni weekend dwa razy chlopcy z polszy raz w Hondzie Civic a raz a w
        fiescie postanowili sie scigac i ustawili sie na pasie autobusowym. Za kazdym
        razem zostali w tyle z oczywistych powodow hehe ale dla dlaczego mlodzi polacy
        sa bardziej murzynscy od rosjan albo jamajczykow? Kompleksy jakies?
    • Gość: ania Re: mandat za predkosc IP: *.server.ntli.net 02.09.06, 02:33
      Wszytkim ktorzy udzielili mi rad serdecznie dziekuje. Do ludzi ktorzy
      podejrzewaja mnie o "kombinatorstwo" - chcialabym tylko zauwazyc ze jakos
      bardzo szybko doszliscie do takiego wniosku i najwidoczniej to WY SAMI I TYLKO
      WY jestescie najgorszymi kombinatorami (hanba dla POLSKI).Po parunastu latach
      na wyspach moge gwarantowac ze moj polski jest nadal w bardzo dobrym stanie ja
      w przeciwienstwie to tych KOMBINATOROW do Polski naprawde czesto i regolarnie
      jezdze i na pewno nie po to aby stracic przytomnosc pod wplywem taniego
      alkoholu. No coz w kazdym narodzie sa ludzie przez ktorych potem cale
      spoleczenstwo ma bardzo zla opinie. Zawsze z checia udzielalam rad dla
      podrozujacych i nie tylko ale doszlam do wniosku ze wiecej o pomoc POLACZKOW
      (przepraszam tych ktorzy sa po mojej stonie oczywiscie was to nie dotyczy)
      prosic nie bede. Skoro jestescie tak wszytkowiedzacy sami sobie radzcie.
      ZEGNAJCIE. P.S. A jednak bardzo sie ciesze ze moj ukochany jest anglikiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka