Dodaj do ulubionych

Daily Mail - their daily crap

IP: *.cable.ubr10.azte.blueyonder.co.uk 28.08.06, 11:32
www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=402423&in_page_id=1770
Wyglada ze jeszcze nikt tego nie wkleil. Jezeli ktos to zrobil, to sorry.
Zaczyna sie coraz ostrzejsza nagonka - oczywiscie ten artykul prezentuje
poziom przecietnego czytelnika tej gazetki. Skad autor wytrzasnal 40000
Polakow na socjalu?

Zapraszam do lektury
Obserwuj wątek
    • luiza70 BBC Should there be restrictions on new migrant wo 28.08.06, 11:49
      Jest tez dyskusja na stronie BBC, z haslem wywolawczym:
      Should there be restrictions on new migrant workers?
      Would you like to see a cap on the number of immigrants?

Informacja wprowadzajaca:

Immigration figures out today show nearly 600,000 migrant workers have come to
      the UK from the expanded EU.

Nintey-seven percent are registered in full-time work, and 93% are in the UK
      with no registered dependents.

Do we need a cap on immigrants? Or are they a valuable asset? Are you an
      immigrant? How have you been received by you host country? Send us your views
      and experiences.

newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?sortBy=1&threadID=3341&start=135&tstart=0&edition=2&ttl=20060828080251&#paginato
      r

Duzo ludzi sie wypowiada, wiec nie policzylam, ilu Brytyjczyków jest za, a ilu
      przeciw.
      • Gość: master chief Re: BBC Should there be restrictions on new migra IP: *.cable.ubr10.azte.blueyonder.co.uk 28.08.06, 12:08
        Wiekszosc jest przeciw.

Coz, i tak nie zamierzalem zostawac tu na zawsze. Jeszcze rok, moze poltora,
        nastepny awans lub dwa i pozegnam w koncu ten gowniany kraj. Jezeli urazilem
        jakos brytofila - trudno, naprawde ciezko mi znalezc jakies pozytywy tutaj poza
        mozliwosciami zawodowymi. A komfort bycia Polakiem tutaj coraz bardziej sie
        obniza , przynajmniej wedlug mnie.
        • luiza70 Re: BBC Should there be restrictions on new migra 28.08.06, 12:12
          A komfort bycia Polakiem tutaj coraz bardziej sie
          > obniza , przynajmniej wedlug mnie.

Niestety, jest w tym i nasza "zasluga":-(
          • Gość: master chief Re: BBC Should there be restrictions on new migra IP: *.cable.ubr10.azte.blueyonder.co.uk 28.08.06, 12:27
            Wiecej, glownie to nasza 'zasluga'. Ale co mozna zrobic? Nie zakazesz przyjazdu
            nowym ludziom z Polski tak samo jak nie zmienisz pokutujacego stereotypu Polaka
            wsrod miejscowych, ktory notabene czesto jest potwierdzany przez niektorych.

Nagonka medialna, ktora sie pewnie dopiero rozkreca wywolana jest pewnie tym, ze
            dotychczasowi imigranci i nizsze klasy Brytyjczykow zaczynaja czuc sie zagrozone
            polska konkurencja - a oni maja prawo glosu, my nie. Dodatkowo to ich kraj
            (mniej lub bardziej) nie nasz. Wiec oni ustalaja reguly. Chcialbym sie mylic,
            ale wyglada ze do przepychanek miedzy torysami a laburzystami beda
            wykorzystywane 'polskie' leki. Rozni Polacy roznie to odczuja, ale te masy w
            fabrykach czy magazynach moga miec naprawde niezbyt milo.
        • magda2219 Re: BBC Should there be restrictions on new migra 28.08.06, 12:21
          "A komfort bycia Polakiem tutaj coraz bardziej sie
          > obniza , przynajmniej wedlug mnie."

komfortu bycia polakiem to tu nigdy duzego nie bylo, a napewno nie
          jest "fajnie" byc polakiem w uk teraz.

mnie artykul w daily mail nie zdziwil, takie jest podejscie anglikow do
          problemu immigration, tylko ze tego nie uslyszymy bezposrednio z ich ust, bo
          tego poprostu "sie nie mowi".

600 000 przyjezdnych do jednego kraju,
          przeciez to normalne ze oni maja obawy.
      • aznar33 Re: BBC Should there be restrictions on new migra 28.08.06, 17:11
        Dzięki za tego linka.

Panie, Panowie

W myśl zasady `nic o nas bez nas` proponuję zabrać głos w dyskusji na forum BBC.

• ratpole Re: BBC Should there be restrictions on new migra 29.08.06, 20:42
          aznar33 napisał:

> W myśl zasady `nic o nas bez nas` proponuję zabrać głos w dyskusji na forum BBC

Proponuje, zeby sie na nim wypowiedzial kolega "masterchief".
          Wlasciwie to moze tylko wkleic swoja wczesniejsza wypowiedz typowego Crapollo
          kasajacego reke, ktora go karmi: "Coz, i tak nie zamierzalem zostawac tu na
          zawsze. Jeszcze rok, moze poltora,nastepny awans lub dwa i pozegnam w koncu ten
          gowniany kraj.", hehehe
          Nedzarze, niewdzieczni nedzarze i lajdacy-polacy
    • seiw83 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 12:26
      problem jest w tym ze pracodawcy cenia polakow ktorzy sie nie obijaja
      oczywiscie sa czrne owce. ale my stajemy sue dla nich zagrozeniem. co innego
      czrny czy muslim.
    • b467 Gdy Murzyni lub Islam napiera Angol siedzi cicho!! 28.08.06, 13:29
      Londyn juz nie od dzisiaj wyglada jak Kalkuta, na niktorych ulicach juz zadnej
      bialej twarzy nie zobaczysz. Za to widzisz poniewierajacych sie kolorowych
      nygusow i to caly dzien bo malo kto z nich pracuje.
      Polacy w 99.99% pracuja a nie spia w parkach czy kradna.
      Ale za to stali sie chlopcami do bicia bo mowienie prawdy o kolorowych w UK to
      jest TABOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO.
      • Gość: jess Re: Gdy Murzyni lub Islam napiera Angol siedzi ci IP: *.bulldogdsl.com 28.08.06, 14:23
        Powiedzmy sobie szczerze, Polakow jest zwyczajniej za duzo w UK. Kiedys nie
        bylo problemu; dwadziescia lat temu jesli ktos uslyszal, ze jestem z Polski to
        z rozrzewnieniem opowiadal jak to sasiad ojca walczyl z Polakami w Bitwie o
        Anglie itp. Teraz reakcja jest -'ja mam polska sprzataczke', 'widzialem
        bezdomnych Polakow na Victoria Station', 'Czy nie moga pracowac w knajpach w
        Polsce?'. Niestety, narod, ktory przyjezdza masowo 'za chlebem' i plasuje sie w
        wiekszosci wsrod najnizszych klas spoleczenstwa, traci blyskawicznie na
        prestizu. A Anglicy, jak na razie, i tak bardzo oglednie wypowiadaja sie o tym
        co tak naprawde o tej imigracji mysla.
        • jasiubleep Re: Gdy Murzyni lub Islam napiera Angol siedzi ci 31.08.06, 00:07
          To swieta prawda. A ci murzyni i azjaci bardziej pasuja do kultury wysp niz
          nietolerancyjni i gruboskorni polaccy. nawet nie wspomniec ciezkiego jezyka.
    • tamara_t Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 14:39
      Powinni zastanowic sie nad tym fragmentem [ktory nota bene jest bardzo
      prawdziwy]

I read a hard truth in a magazine recently. Immigrants going to America find it
      very difficult to get benefit but they find it easy to get a job. In Europe,
      including the UK, it is the opposite.

Gdyby otrzymanie benefitow w UK nie bylo latwiejsze niz znalezienie pracy, nie
      korzystaloby z nich az tak wielu.
      • Gość: jess Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.bulldogdsl.com 28.08.06, 14:55
        Calkowicie sie z toba zgadzam. Wystarczy przejrzec pare watkow na forum Gazety
        aby zorientowac sie ilu Polakow pobiera przerozne benefits kiedy tylko sie da;
        ja spedzilam tutaj wiekszosc zycia ale nie mialabym pojecia co sie nalezy, od
        kogo i dlaczego. Nowoprzyjezdni jednak orientuja sie swietnie co skad
        wyciagnac, jak zataic prawdziwe dochody, jak zadac tlumacza, extra lekcji dla
        dzieci itp.
        Naturalnie nie wszyscy maja takie podejscie ale o tych co zyja z godnoscia i o
        wlasnych silach nie warto pisac w prasie.
        Osobiscie, od dwoch lat nie przyznaje sie do polskiego pochodzenia bo
        zwyczajnie wstyd, oraz potencjalnie, narazanie sie na szydercze i ponizajace
        uwagi.
        • Gość: bbb Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.xdsl.murphx.net 28.08.06, 15:51
          jak ci tak wstyd i sie odcinasz od rodakow to po co jeszce zagladasz na to
          forum???
          • kicior99 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 16:14
            kto sie odcina od rodakow? Mam dokladnie takie samo zdanie jak przedmowca,
            odcinam sie od cwaniakow i kombinatorow. Wiesz np. ile osob bierze zasilek na
            dzieci KTORE SA W POLSCE?
            • Gość: bbb Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.xdsl.murphx.net 28.08.06, 16:59
              a czy branie zasilku na dzieci przebywajaca w Polsce jest zabronione?? bo
              jezeli nie to niech biora ile chca,nic nam do tego
              • kicior99 Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 17:12
                owszem, jest. W kazdym revenue ci powiedza ze podpada pod benefit fraud.
      • Gość: halo Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.range86-132.btcentralplus.com 28.08.06, 17:37
        tamara_t napisała:
        " Krytykować potrafi każdy głupiec. I wielu z nich to robi. "

No i ty wlasnie krytykujesz?

USA ma to do siebie ze i z praca i z benefitami jest tam do luftu.
        Zreszta podobnie jest w UK.
        Jak jestes murzynem albo Arabem to dostajesz benefity od reki jak jestes bialy
        to won do roboty.
    • kicior99 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 16:31
      Napisalem komentarz podwazajacy wiarygodnosc podanych danych. jak myslicie,
      ukazal sie? Ta szmata publikuje tylko to co podpada pod ich teze.
      • Gość: jess Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.bulldogdsl.com 28.08.06, 16:47
        Kicior, a z ktora czescia ich oceny nie zgadzasz sie tak naprawde?
        Wydrukowali kilka moich listow na przestrzeni lat na temat roznych zjawisk
        politycznych/spolecznych w UK. Mozesz wyrazac opinie kontrawersyjne ale
        grzecznie, wtedy naogol ukazuja sie w druku.
        • jot-23 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 16:51
          oni wszyscy chcieliby pisac o czarnych i muzulmanach, to ich naprawde
          boli...ale boja sie, sa slabi i tchozliwi...tak wiec odreagowuja swoja zlosc (w
          wiekszosci na siebie samcyh) i pisza te banialuki o polakach i
          innych "normalnych" imigrantach...
          • Gość: jess Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.bulldogdsl.com 28.08.06, 16:59
            jot, to nie prawda, Muzulmanach pisza on daily basis. O 'normalnych'
            imigrantach niewiele bo ci nikogo w oczy nie kluja; o bezosobowej masie
            zalosnych poszukiwaczy pracy i zasilkow pisza sporo bo zjawisko jest na duza
            miare i trudno przeoczyc. Poza tym nie nalezy opierac wlasnych opinii wylacznie
            o Daily Mail, chociaz ich komentarze coraz czesciej powtarzane sa przes tzw
            broad sheets, tylko z lekko lzejszym innym tonem.
        • kicior99 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 16:54
          podalem w watpliwosc liczby podane przez nich i ich zrodlo - jesli nawet jest
          to 600 000, to tyle wynosi liczba wydanych WRS - do znalezienia w bardziej
          rzetelnych gazetach. Wielu ludzi juz zdazylo wyjechac - podejrzewam ze jakies
          30 proc, bon wielu wsrod nich to pracownicy sezonowi. Natomiast zadna inna
          instytucja nie dysponuje podobnymi danymi - no chyba ze insurance, ale te dane
          maja podobna nature.
      • jot-23 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 16:48
        kicior99 napisał:

> Napisalem komentarz podwazajacy wiarygodnosc podanych danych. jak myslicie,
        > ukazal sie? Ta szmata publikuje tylko to co podpada pod ich teze.

hehe, "publikuje tylko to co podpada pod ich teze"...nie badz naiwny, wiekszasc
        tych komentarzy jest przez nich fabrykowana.
        • kicior99 Re: Daily Mail - their daily crap 28.08.06, 16:56
          napisalem do tej pory 3 komentarze - 2 sie ukazaly, 2 listy do redakcji - 1
          ukazal sie drukiem. Chyba nie jest tak zle.
          • Gość: 123 Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 28.08.06, 17:05
            Ja walnąłem jeden koment, oczywiście cisza. Chyba szkoda czasu, lepiej zając się własnymi sprawami, oni i tak wiedzą lepiej. A po wazeliniarskim tonie tych opublikowanych chyba faktycznie można przypuszczać że sami sobie "kalszczą".
            • Gość: master chief Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.cable.ubr10.azte.blueyonder.co.uk 28.08.06, 18:20
              Ja napisalem jeden rano - poki co tez cisza. Fakt, ze zarzucilem im ordynarna
              manipulacje oraz przypomnialem ich uwielbienie Hitlera przed IIWS jako
              potwierdzenie ich wiarygodnosci:) Zobaczymy. Liczba komentarzy zatrzymala sie na
              11 od dluzszego czasu, moze jeszcze nie zdazyli przemoderowac wszystkiego.
              • luiza70 Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 09:02
                Dzis Gazeta Wyborcza zajela sie tematem, w redakcyjnym tekscie. Nawet sensownie
                napisany.

"Napływ setek tysięcy pracowników z nowych krajów Unii zaczyna wywoływać w
                Wielkiej Brytanii antyimigracyjną histerię. Czy przez nas Brytyjczycy zamkną
                teraz drzwi przed Rumunami i Bułgarami?"
                "... coraz więcej mediów, głównie brukowców, niemal codziennie straszy
                Brytyjczyków tak jak "Daily Mail". Ostatnio tym, że przybysze z nowych krajów
                Unii pozbawią ich ryb, bo zaczęli pojawiać się wędkarze imigranci bez karty
                wędkarskiej, a zatem kłusownicy."
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3579299.html
                PS.
                Manipulacja jest "normalnym" narzedziem polityki.
                Ale odwolywanie sie do tak odleglej historii, jak IIWS w kontekscie aktualnej
                imigracji jest zupelnie niecelowe. Mnie w dodatku kojarzy sie z polityka w
                wykonaniu polskich, pozal sie Boze "politykow", ktorzy nader chetnie odwoluja
                sie do historycznych zaszlosci, zamiast osobiscie i natychmiast zabrac sie za
                robote na rzecz dzisiejszej Polski.
                Moze wtedy Brytyjczycy mieliby mniej okazji do narzekania na imigrantow;-)

• magda2219 Nareszcie 29.08.06, 11:28
                  nie czytam polskich gazet ani nie oglodam pl tv,
                  ale moim zdaniem dobrze ze o tym juz mowi sie w Polsce.

Mit o tym jaki to Raj na Ziemi panuje w UK byl dobry kilka lat temu,
                  teraz jest juz tylko szkodliwy.

• magda2219 Re: Nareszcie 29.08.06, 11:32
                    i jeszcze jedno;

zgadzam sie ze manipulacje prasy jest zalosna, ale

manipulacja to jedno, a fakty i sytuacja jaka jest, to drugie...
                  • ratpole Re: Nareszcie 29.08.06, 20:49
                    magda2219 napisała:

> Mit o tym jaki to Raj na Ziemi panuje w UK byl dobry kilka lat temu,
                    > teraz jest juz tylko szkodliwy.

Bardzo dobrze.
                    Mam nadzieje, ze teraz to przedziwne zjawisko, ktore nazywam "nowymi polakami"
                    zacznie masowo wracac do kRaju, gdzie ich miejsce.
              • eeela Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 11:32
                > Ja napisalem jeden rano - poki co tez cisza.

Ja tez napisalam wczoraj. Dzis wciaz jest 11 tych samych komentarzy, mysle wiec,
                ze nasze wysilki sa zbedne - musza oni tam miec zatrudniona ekipe do pisania
                jedynie slusznych opinii, innych nie przepuszcza ;-P
                O wiele lepiej jest na bbc. Tam, jesli nie nawsadza sie brzydkich wyrazow,
                przechodzi wszystko :-)
    • u25 Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 17:25
      Jest nas tu za duzo. Nie wiem czy jestem przwrazliwona, ale ostatnio mam
      wrazenie, ze polowa mijajaych mnie ludzi mowi po polsku (Londyn). Jeszcze
      troche i podzielimy tu los 'Meksykanow' w US czy 'Chinczykow' w AU..
      • u25 Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 17:30
        A chcialam dodac, ze ja niedlugo stad fruune dalej i namawiam innych do pojscia
        moim sladem. Dla dobra calego narodu ;-)
        • Gość: jess Re: Daily Mail - their daily crap IP: *.bulldogdsl.com 29.08.06, 20:11
          Absolutnie masz racje, chodzi o ilosc. Inne mniejszosci narodowe tez nikomu nie
          przeszkadzaly dopoki nie zaczely kolonizowac calych dzielnic. Ten obecny zalew
          wkurza dosyc powaznie rodowitych mieszkancow wysp bo ich kraj robi sie
          niewydazrzonym zlepkiem ludnosci.Ja lubilam Anglie taka jaka byla 20 lat temu;
          obecnie kraj traci raptownie swoj charakter i staje sie wybiegiem dla
          bezrobotnych z calego swiata. U steru potrzebny ktos w rodzaju Mrs T ale to
          tylko marzenie aktualnie.
        • ratpole Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 20:51
          u25 napisała:

> A chcialam dodac, ze ja niedlugo stad fruune dalej i namawiam innych do pojscia
          >
          > moim sladem. Dla dobra calego narodu ;-)

Hehehe, dla dobra narodu?
          Dla dobra narodu to niech narod wraca na Dzikie Pola ;-)
          • walesa4 Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 21:03
            a ty, k.u.r.wa skad jestes jak nie z Polski?, znow sie zaczyna, przyganial
            kociol garnkowi, co za debile!!
            • ratpole Re: Daily Mail - their daily crap 29.08.06, 21:13
              walesa4 napisała:

> a ty, k.u.r.wa skad jestes jak nie z Polski?, znow sie zaczyna, przyganial
              > kociol garnkowi, co za debile!!

Ja jestem Polak starego chowu. Calkiem inny od "swiezego narybku", hehehe
              Ja bylbym wdzieczny nawet za mozliwosc niezakloconego przespania sie na Victoria
              Station
    • jasiubleep Re: Daily Mail - their daily crap 31.08.06, 00:05
      Dlaczego? Bo nigdy od 18tego wieku tylu obcokrajowcow o obcej i wrogiej
      kulturze sie tu nie najechalo. Ciekawe jakie by by byly reakcje na najazd
      200tys. Turkow do polszy??
      • jot-23 Re: Daily Mail - their daily crap 31.08.06, 00:57
        albo 3 milionow zydow!...oh wait...no wobec zydow musimy byc tolerancyjni! bo w
        pape

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka