Dodaj do ulubionych

moneybookers - problemy

19.09.06, 10:14
Czy ktos jest moze na forum, kto mial problemy z przeslaniem kasy
poprzez "moneybookers"? Zalozylam konto, zweryfikowalam, przeslalam drobna
kwote z ang konta na konto MB i pieniadze NIE DOSZLY. Wyslalam ponownie kilka
funtow i tez zero. Dziwne, bo poprzez karte kredytowa pieniadze doszly od
razu, ale ta droga sie nie oplaca przesylac wiekszych sum na konto MB, bo
pobiera 2.5% prowizji. Mieliscie jakies negatywne doswiadczenia z MB?
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 10:46
      pozwole sobie powtorzyc: you get what you pay for.
      dlaczego przed wyborem firmy nikt nie pyta o problemy, tylko o cene.
      polecam western union. drogie - i bardzo dobrze, ale przynajmniej nie ma tego
      typu problemow.
    • kerryman Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 10:48
      a tak zeby nie bylo ze tylko zlosliwy potrafie byc:
      -dostalas jakiegos maila z komunikatem o bledzie albo cokolwiek? jesli jest
      najmniejszy blad np w numerze system odrzuci transakcje. ale musisz miec jakis
      slad po tym.
      • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 10:57
        Z tego co czytalam tu na forum o MB, a bylo kilka watkow juz na ten temat, nikt
        nie zglaszal problemow, takich jaki sie u mnie pojawil, wiec czemu mialam na
        sile dopytywac o te problemy, skoro seriws sie sprawdza(l)? Jedyny problem jaki
        ludzie tu mieli byl z prawidlowym zalozeniem konta na MB - nikt nie pisal, ze
        pieniadze nie doszly - padlo akurat na mnie ;)

Nie dostalam zadnego linka powiadamiajacego mnie o jakimkolwiek problemie.
        Sprawdzalam kilka razy moje ang konto, bo pomyslalam, ze moze to ja cos zle
        zrobilam - bledu sie jednak nie doszukalam. Nic z tego nie rozumiem. Napisalam
        juz do servisu MB w tej sprawie. Zobaczymy czy bedzie jakikolwiek odzew.
        • kerryman Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 11:29
          ja tam bym dzwonil od razu.
        • kerryman Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 11:33
          > nikt nie zglaszal problemow, takich jaki sie u mnie pojawil, wiec czemu mialam na
          > sile dopytywac o te problemy, skoro seriws sie sprawdza(l)?

jesli cos jest duzo tansze niz u konkurencji trzeba byc odrobine bardziej
          podejrzliwym.
          • Gość: Ralph Re: moneybookers - problemy IP: *.server.ntli.net 19.09.06, 19:32
            kerryman napisała:
            > jesli cos jest duzo tansze niz u konkurencji trzeba byc odrobine bardziej
            > podejrzliwym.

Ja też na początku byłem podejrzliwy (nawet założyłem kiedyś wątek na ten
            temat), ale widzę na swoim przykładzie i wielu znajomych, że Moneybookers działa
            i to rewelacyjnie!
            Tańsze nie zawsze oznacza gorsze.
    • Gość: MI5 Re: moneybookers - problemy IP: *.claimtracker.com 19.09.06, 11:54
      A kiedy ta kase przeslalas? To moze trwac nawet 4-5 dni.
      • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 12:34
        Pierwsza drobna kwote wyslalam 4 wrzesnia!!! Druga - 15 wrzesnia. Mysle, ze
        bede musiala sprobowac zmienic bank na inny po powrocie do UK. Do tej pory nie
        mialam zadnych problemow z Barclays, nie lubie HSBC, ale moze do przelewow tego
        typu bedzie wygodniejszy. Cholera wie, w sumie nie wiem na jakim etapie (kto
        jest winny) te pieniadze szlag trafil - czy to wina MB czy mojego banku.
        • Gość: jaca Re: moneybookers - problemy IP: *.server.ntli.net 19.09.06, 12:43
          A czy dobrze wpisalas wszelkie dane, ktore musza sie zgadzac na koncie bankowym
          i MB oraz czy podalas nr ID w tresci przelewu?
          • Gość: MI5 Re: moneybookers - problemy IP: *.claimtracker.com 19.09.06, 12:46
            Wlasnie. Czy podalas swoj ID w opisie przelewu? I czy przelew na angielskie
            konto MB?
        • Gość: Lukasz Re: moneybookers - problemy IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 19.09.06, 12:46
          Ja przelewam do MB z Barclaysa i nie mam zadnych problemow.
          Trwa to ok 4 dni. Piszesz, ze zweryfikowalas konto w MB, ale w MB weryfikacja
          nastepuje po przeslaniu pieniedzy z twojego konta w banku (chyba, ze masz na
          mysli weryfikacje karta kred.) wiec jak te pieniadze nie dotarly to nie masz
          zweryfikowanego konta w MB. Moze przy przelewie podawalas zly numer
          referencyjny lub twoje dane, na ktore masz otwarte konto w Barclays lub innym
          banku nie sa dokladnie takie jak te, ktore podalas MB(problem moze byc nawet
          wtedy, choc nie musi gdy konto masz zarejestrowane na dwa imiona bo tak bylo w
          twoim paszporcie, a w MB podalas jedno imie)
          • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 14:08
            Lukasz mysle, ze mozesz miec racje z dwoma imionami - w barclays mam otwarte
            konto na dwa imiona, w MB - podalam tylko jedno. Ale z drugiej strony
            zweryfikowalam karte w MB i nie mialam zadnych problemow z wplata na konto MB z
            mojego konta, wiec czemu przelew mialby stanowic problem? Czemu przy przelewie
            sa istotne dwa imiona a przy wplacie na konto z karty juz nie sa? Zwlaszcza, ze
            sama wydaje instrukcje w "online banking" ze swojego konta, sprawdzalam juz
            kilka razy i nie ma mozliwosci, zebym polenila blad, reference ID tez podalam.
            Jasny gwint, no :)
            • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 14:19
              I jeszcze jedna uwaga odnosnie roznic w imionach - skoro cos nie gra im na
              kontach i nie moga tego zaksiegowac, to pieniadze powinny wrocic z powrotem na
              moje konto w Barclays, a nie wrocily!

Acha, i dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem. Pzdr. dla
              wszystkich.
    • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 15:10
      Wlasnie dostalam odpowiedz z MB service w mojej sprawie. Pierwsza kwota zostala
      przez nich zlokalizowana i zostanie zaksiegowana w ciagu 24 godzin na moim
      koncie. Napisali, ze nie podalam ref. ID, co jest bzdura, bo wiem co mam na
      koncie i co wpisalam. Jedynym bledem z mojej strony moglo byc nie dodanie
      slowa "ID" przed numerem i tu upatruje przyczyne zamieszania. Natomiast w
      przypadku drugiej kwoty, zadaja ode mnie "screenshot of my online bank
      statement", czego im nie wysle absolutnie - raz ze nie mam programu sluzacego
      do robienia screenshot'ow a po drugie bez przesady. W drugim transferze przelew
      poszedl tak jak trzeba, wlacznie ze slowem ID i numerem - dokladnie tak jak
      podano w instrukcji. Jesli pieniadze sie nie znajda na koncie w ciagu kilku
      dni - zliwkiduje konto - widac MB nie jest dla wszystkich.

P.S. Acha, nie wspomnieli nic o roznicy w imionach na kontach, wiec nie ma to
      chyba takiego znaczenia.
      • Gość: Lukasz Re: moneybookers - problemy IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 19.09.06, 15:46
        Pisalem o problemie z imionami bo taki mial moj kumpel, ale tam zdaje sie tez
        wchodzila w gre jakas literowka. Ja nie pisze slowa ID podaje sam numer i
        wszystko dochodzi, albo gdzies sie pomylilas, albo faktycznie masz pecha:(
        Ps
        w prosty sposob zrzut ekranu mozesz zrobic naciskajac z klawiatury
        klawisz "PrtSc" (lewy gorny rog) a potem otworzyc systemowego paint'a i
        nacisnac ctrl+v
      • Gość: MI5 Re: moneybookers - problemy IP: *.claimtracker.com 19.09.06, 16:33
        podano w instrukcji. Jesli pieniadze sie nie znajda na koncie w ciagu kilku
        > dni - zliwkiduje konto - widac MB nie jest dla wszystkich.

Oczywiscie, ze nie jest dla wszytskich. Jest dla tych, ktorzy postepuja zgodnie
        z instrukcja. Pisze wyraznie: podac ID, konta maja byc na ta sama osobe - to
        samo imie i nazwisko.
        Ja nigdy nie mialem problemow z MB. To jest najlepszy sposob na przesylanie
        pieniedzy do POlski. Reklame moze im robie, ale naprawde sposb jest w deche.
        • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 16:54
          No jasne, ty jestes taki madry i wszystko wiedzacy - tobie sie nigdy w zyciu
          nic nie przydarzylo mimo, ze robiles zgodnie z "instrukcja" - lepiej mnie nie
          irytuj.

Zanim cokolwiek przeleje poprzez MB teraz, 10 razy sie najpierw zastanowie, bo
          powtarzam jeszcze raz - wszystko zrobilam zgodnie z instrukcja, a jednak jakies
          problemy z dotarciem pieniedzy na konto sa i to nie z mojej winy. Nie sadze,
          zeby ktokolwiek na moim miejscu, gdyby mial podobna sytuacje, tak ot sobie
          nonszalancko zaczal przelewac poprzez MB kilka tysiecy funtow do Polski, gdyby
          na poczatku 5 lub 10 funtow mu na konto MB nie dotarlo. A wysylanie im
          screenshotow za kazdym razem jak dokonam operacji przelewu z konta bankowego na
          konto MB - mija sie z celem i wywoluje smiech na sali. Widocznie MB jest nie
          dla mnie. Musze szukac czegos innego. Kurde, troche mi ciesnienie podskoczylo -
          jeszcze mnie dzisiaj wkurzyli w banku w POlsce - faktycznie jesli chodzi o
          obsluge klienta Polska jest 100 lat za murzynami. Pzdr. dla wszystkich.
          • Gość: Ralph Re: moneybookers - problemy IP: *.server.ntli.net 19.09.06, 19:37
            Buena_xena, nie denerwuj się - jesteś pierwszą osobą, która miała kłopoty z
            Moneybookers. To naprawdę działa.
            Jeżeli drugi przelew zrobiłaś 15 września, to nie ma szans żeby już dotarł,
            pieniądze mogą dotrzeć do Moneybookers nawet dopiero w czwartek. To nie Polska,
            tu przelewy międzybankowe trwają wiele dni.
            • buena_xena Re: moneybookers - problemy 19.09.06, 22:27
              > Buena_xena, nie denerwuj się - jesteś pierwszą osobą, która miała kłopoty z
              > Moneybookers.

heh, bycie prekursorem w tym przypadku naprawde nie jest przyjemne :) jako
              lunarny skorpion znosze to faktycznie zle! ;)

> Jeżeli drugi przelew zrobiłaś 15 września, to nie ma szans żeby już dotarł,
              > pieniądze mogą dotrzeć do Moneybookers nawet dopiero w czwartek. To nie Polska
              > tu przelewy międzybankowe trwają wiele dni.

No i tak nie mam innego wyjscia jak czekac. Jak nie dostyane tej kasy do piatku
              to nakope im do tylka ;) - musze troche pomachac szabelka choc w slowach,
              troche mi ulzy :D
    • buena_xena Re: moneybookers - problemy 20.09.06, 11:23
      Dostalam dzisiaj powiadomienie, ze pieniadze zostaly ulokowane na moim MB
      koncie - obdwie kwoty. Dziwi mnie tylko wyjasnienie:

The reason for the delay is that the payments came without the reference id.
      Sometimes that banks simply cut off the reference fields of the transactions,
      and this is why we are unable to recognize our customers' deposits. We would
      like to apologize if this has caused you inconveniences.

Dla mnie sie to kupy nie trzyma - jak bank moze wycinac ref ID???? Przeciez
      jest to podstawa do alokacji pieniedzy! Po to sa w koncu miejsca na dodatkowe
      informacje, za co pieniadze komus wysylamy (np. zaplata za fakture) lub
      otrzymujemy (np.payslip z pracy). Jak dla mnie troche kreca. Tym bardziej, ze
      ktos tu z was pisal, ze tez ma konto w Barclays i nie mial zadnych problemow
      tego typu - wiec jak to jest? w koncu personal banking online jest dla Barclays
      tylko jeden?!

Ciesze sie, ze pieniadze dotarly nareszcie po wielkich bojach, ale w takim
      razie jaki jest dla mnie sens wysylania poprzez MB pieniedzy do Polski, jesli
      za kazdym razem bede musiala sie dopraszac, zeby raczyli odnalezc moj depozyt i
      ulokowac na moim koncie. Przemysle to. Dziekuje wszystkim za dobre rady i
      pomoc. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka