ella241 27.09.06, 10:23 mam pytanie czy w job centre tylko mozna przegladac ofert pracy czy tez mozna zostawic swoje dane a oni jak trafi sie jakas oferta dla nas to dzwonia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bylemwanglii Re: job centre 27.09.06, 10:47 www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Customers/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: job centre IP: *.range81-129.btcentralplus.com 27.09.06, 16:53 twojnet.org/multi/viewtopic.php?p=14&mforum=naszedzieci#14 Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: job centre 27.09.06, 19:18 Mozna tylko przegladac - do normalnego korzystania z JobCentre masz prawo po rocznym pobycie w UK. POza tym w moim JC CODZIENNIE jest ok 130-250 ofert. Nowych. Jest w czym wybierac. Odpowiedz Link Zgłoś
zomo007 Re: job centre 27.09.06, 19:59 > Mozna tylko przegladac - do normalnego korzystania z JobCentre masz prawo po > rocznym pobycie w UK. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ludzie na forum piszą że zaraz po przyjeździe mogą w pełni korzystać z JobCentre. Jak to w końcu jest ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: job centre IP: *.ipt.aol.com 27.09.06, 21:55 u mnie bylo tak ze nie chcieli w job centre potwierdzenia roku pobytu ale za to musialem przedstawic dokumenty z banku ze mam na kazdy dzien 150 funtow? ja nie wiem co oni sobie wymyslaja??? nie jest latwo to jest pewne Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: job centre 27.09.06, 23:15 To jest tak: Na pewno mozesz sprawdzac oferty, na pewno mozesz dzwonic. NIe dostaniesz od nich listu potwierdzajacego, ze szukasz pracy (potrzebny do otwarcia konta) - ja sie dowiedzialem, ze nie moge byc w systemie wlasnie dopoki roku nie przepracuje, dopiero po roku przysluguje mi claim of benefits czyli pelna opcja :) Poza tym jak sobie wyobrazasz wysylanie infa z oferta"? To czasem sa oferty z dnia na dzien, z godziny na godzine. W jednym JC mozesz szukac pracy w calej Wielkiej Brytanii! Troche wysilku wlozyc trzeba, a nie czekac az ktos podsunie miske pod nos, sliniaczek zawiaze, a moze jeszcze nakarmi. Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Jak nie byłeś w systemie to skąd to wiesz? 28.09.06, 22:56 profes79 napisał: > To jest tak: Na pewno mozesz sprawdzac oferty, na pewno mozesz dzwonic. NIe > dostaniesz od nich listu potwierdzajacego, ze szukasz pracy (potrzebny do > otwarcia konta) - ja sie dowiedzialem, ze nie moge byc w systemie wlasnie > dopoki roku nie przepracuje, dopiero po roku przysluguje mi claim of benefits > czyli pelna opcja :) A tak naprawdę to jest tak: Możesz sprawdzać oferty i dzwonić. Nie dostaniesz listu potwierdzającego, że szukasz pracy bo po co komuś? Sam fakt, że dzwonisz do pracodawcy, pytasz czy oferta jest aktualna, prosisz o więcej szczegółów i wysyłasz mu CV wystarczy, żeby uwierzył, iż pracy szukasz. Nawet nielegalny imigrant bez prawa do pracy czy nawet do pobytu może sprawdzać oferty w Job Centrze, dzwonić i wysyłać CV, mimo że teoretycznie nie może dostać żadnych jobów. To sprawa dla pracodawców prywatnych, a nie pracowników JC. Oni wyjaśniają tylko jak działają komputery, telefony i zasiłki. Turysta czy przyszły gastarbeiter z plecakiem nie będzie od razu w benefits systemie, ale to zupełnie inna sprawa. Wtedy trzeba udowodnić, że szukasz pracy. Miejscowym co jakis czas zmienają warunki i tytuły zasiłków, częściowo po to, by oszczędzić budżetowi parę funtów, ale głównie po to, by ukrywać prawdziwą liczbę osób bez pracy. Wiem, jak wygląda system z wewnątrz, bo byłem (bywam) jego częścią, i z zewnątrz bo ostatnio szukałem pracy razem z dziewczyną (Polką). Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak nie byłeś w systemie to skąd to wiesz? 28.09.06, 23:20 "Nie dostaniesz listu potwierdzającego, że szukasz pracy bo po co komuś" Bo na takim liscie jest adres i mozna dzieki niemu otworzyc konto. Sposob poradzila mi angielska wspolokatorka, niestety nie zadzialal :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI5 Re: job centre IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.09.06, 23:23 Ja pierwszego dnia pobytu korzystalem z darmowego telefonu w JC. Wiec nie jest zle, wystarczy znalezc oferte i dzwonic. Co do innych uslug JC, w tym jakies posrednictwo, pomoc w szukaniu, to nie mam pojecia, jak to wyglada. POza tym w moim JC CODZIENNIE jest ok 130-250 ofert. Nowych. Jest w czym > wybierac. Oczywiscie, ze jest. Zalezy komu. Sprzataczka, magazynier, pakowacz, i przynies podaj pozamiataj to najczestsze oferty w JC, chociaz nie twierdze, ze nie nie ma czasami wartych uwagi ogloszen. Dla fachowcow albo ludzi z wyzszym wyksztalceniem bardziej odpowiednie bylyby wyspecjalizowane agencje albo portale typu reed.co.uk albo hays.co.uk. Chociaz taki spawacz np. to fachowiec, i dosc czesto w JC sa ogloszenia tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
hesita Re: job centre 28.09.06, 22:09 Ja poszlam sie zapytac, czy moge porozmawiac z doradca, bo akurat bylam bez pracy i chcialam porozmawiac po prostu, ale powiedzieli mi, ze moge korzystac z czegos takiego tylko wtedy, gdy zglaszam sie do jobseekers allowance. So I did. Ale powiem szczerze prawie nic sie nie dowiedzialam. A juz na pewno nic o self employment, co mnie interesowalo. Oferty dwie mi wydrukowali, takie ktore sama mogla sobie wydrukowac. Wiec moja ocena przydatnosci doradztwa w jobcentre jest niska.. Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: job centre 28.09.06, 23:07 hesita napisała: > Ja poszlam sie zapytac, czy moge porozmawiac z doradca, bo akurat bylam bez > pracy i chcialam porozmawiac po prostu, ale powiedzieli mi, ze moge korzystac z > czegos takiego tylko wtedy, gdy zglaszam sie do jobseekers allowance. So I did. > Ale powiem szczerze prawie nic sie nie dowiedzialam. A juz na pewno nic o self > employment, co mnie interesowalo. Oferty dwie mi wydrukowali, takie ktore sama > mogla sobie wydrukowac. Wiec moja ocena przydatnosci doradztwa w jobcentre jest > niska.. Doradztwo jest na potrzeby bezrobotnych, a zwlaszcza dlugotrwale bezrobotnych. Takie sa zalozenia tej instytucji. Tak na zdrowy rozum, dlaczego mieliby przeznaczac pieniadze podatnikow na doradztwo komus, kto dopiero przyjechal do UK i ma takie widzimisie tu sie zatrudnic, skoro publiczne fundusze i tak sa za male na potrzeby tutejszego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś