Dodaj do ulubionych

job centre

27.09.06, 10:23
mam pytanie czy w job centre tylko mozna przegladac ofert pracy czy tez mozna
zostawic swoje dane a oni jak trafi sie jakas oferta dla nas to dzwonia?
Obserwuj wątek
    • bylemwanglii Re: job centre 27.09.06, 10:47
      www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Customers/index.html
      • Gość: uk Re: job centre IP: *.range81-129.btcentralplus.com 27.09.06, 16:53
        twojnet.org/multi/viewtopic.php?p=14&mforum=naszedzieci#14
    • profes79 Re: job centre 27.09.06, 19:18
      Mozna tylko przegladac - do normalnego korzystania z JobCentre masz prawo po
      rocznym pobycie w UK.
      POza tym w moim JC CODZIENNIE jest ok 130-250 ofert. Nowych. Jest w czym
      wybierac.
      • zomo007 Re: job centre 27.09.06, 19:59
        > Mozna tylko przegladac - do normalnego korzystania z JobCentre masz prawo po
        > rocznym pobycie w UK.

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ludzie na forum piszą że zaraz po
        przyjeździe mogą w pełni korzystać z JobCentre.

Jak to w końcu jest ??
        • Gość: pepe Re: job centre IP: *.ipt.aol.com 27.09.06, 21:55
          u mnie bylo tak ze nie chcieli w job centre potwierdzenia roku pobytu ale za to
          musialem przedstawic dokumenty z banku ze mam na kazdy dzien 150 funtow? ja nie
          wiem co oni sobie wymyslaja??? nie jest latwo to jest pewne
        • profes79 Re: job centre 27.09.06, 23:15
          To jest tak: Na pewno mozesz sprawdzac oferty, na pewno mozesz dzwonic. NIe
          dostaniesz od nich listu potwierdzajacego, ze szukasz pracy (potrzebny do
          otwarcia konta) - ja sie dowiedzialem, ze nie moge byc w systemie wlasnie
          dopoki roku nie przepracuje, dopiero po roku przysluguje mi claim of benefits
          czyli pelna opcja :)
          Poza tym jak sobie wyobrazasz wysylanie infa z oferta"? To czasem sa oferty z
          dnia na dzien, z godziny na godzine. W jednym JC mozesz szukac pracy w calej
          Wielkiej Brytanii! Troche wysilku wlozyc trzeba, a nie czekac az ktos podsunie
          miske pod nos, sliniaczek zawiaze, a moze jeszcze nakarmi.
          • ianek70 Jak nie byłeś w systemie to skąd to wiesz? 28.09.06, 22:56
            profes79 napisał:

> To jest tak: Na pewno mozesz sprawdzac oferty, na pewno mozesz dzwonic. NIe
            > dostaniesz od nich listu potwierdzajacego, ze szukasz pracy (potrzebny do
            > otwarcia konta) - ja sie dowiedzialem, ze nie moge byc w systemie wlasnie
            > dopoki roku nie przepracuje, dopiero po roku przysluguje mi claim of benefits
            > czyli pelna opcja :)

A tak naprawdę to jest tak:
            Możesz sprawdzać oferty i dzwonić. Nie dostaniesz listu potwierdzającego, że
            szukasz pracy bo po co komuś? Sam fakt, że dzwonisz do pracodawcy, pytasz czy
            oferta jest aktualna, prosisz o więcej szczegółów i wysyłasz mu CV wystarczy,
            żeby uwierzył, iż pracy szukasz.
            Nawet nielegalny imigrant bez prawa do pracy czy nawet do pobytu może sprawdzać
            oferty w Job Centrze, dzwonić i wysyłać CV, mimo że teoretycznie nie może
            dostać żadnych jobów. To sprawa dla pracodawców prywatnych, a nie pracowników
            JC. Oni wyjaśniają tylko jak działają komputery, telefony i zasiłki.
            Turysta czy przyszły gastarbeiter z plecakiem nie będzie od razu w benefits
            systemie, ale to zupełnie inna sprawa. Wtedy trzeba udowodnić, że szukasz pracy.
            Miejscowym co jakis czas zmienają warunki i tytuły zasiłków, częściowo po to,
            by oszczędzić budżetowi parę funtów, ale głównie po to, by ukrywać prawdziwą
            liczbę osób bez pracy.

Wiem, jak wygląda system z wewnątrz, bo byłem (bywam) jego częścią, i z
            zewnątrz bo ostatnio szukałem pracy razem z dziewczyną (Polką).
            • profes79 Re: Jak nie byłeś w systemie to skąd to wiesz? 28.09.06, 23:20
              "Nie dostaniesz listu potwierdzającego, że
              szukasz pracy bo po co komuś"
              Bo na takim liscie jest adres i mozna dzieki niemu otworzyc konto. Sposob
              poradzila mi angielska wspolokatorka, niestety nie zadzialal :(
      • Gość: MI5 Re: job centre IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.09.06, 23:23
        Ja pierwszego dnia pobytu korzystalem z darmowego telefonu w JC. Wiec nie jest
        zle, wystarczy znalezc oferte i dzwonic. Co do innych uslug JC, w tym jakies
        posrednictwo, pomoc w szukaniu, to nie mam pojecia, jak to wyglada.

POza tym w moim JC CODZIENNIE jest ok 130-250 ofert. Nowych. Jest w czym
        > wybierac.

Oczywiscie, ze jest. Zalezy komu. Sprzataczka, magazynier, pakowacz, i przynies
        podaj pozamiataj to najczestsze oferty w JC, chociaz nie twierdze, ze nie nie ma
        czasami wartych uwagi ogloszen. Dla fachowcow albo ludzi z wyzszym
        wyksztalceniem bardziej odpowiednie bylyby wyspecjalizowane agencje albo portale
        typu reed.co.uk albo hays.co.uk.
        Chociaz taki spawacz np. to fachowiec, i dosc czesto w JC sa ogloszenia tego typu.

• hesita Re: job centre 28.09.06, 22:09
      Ja poszlam sie zapytac, czy moge porozmawiac z doradca, bo akurat bylam bez
      pracy i chcialam porozmawiac po prostu, ale powiedzieli mi, ze moge korzystac z
      czegos takiego tylko wtedy, gdy zglaszam sie do jobseekers allowance. So I did.
      Ale powiem szczerze prawie nic sie nie dowiedzialam. A juz na pewno nic o self
      employment, co mnie interesowalo. Oferty dwie mi wydrukowali, takie ktore sama
      mogla sobie wydrukowac. Wiec moja ocena przydatnosci doradztwa w jobcentre jest
      niska..
      • jaleo Re: job centre 28.09.06, 23:07
        hesita napisała:

> Ja poszlam sie zapytac, czy moge porozmawiac z doradca, bo akurat bylam bez
        > pracy i chcialam porozmawiac po prostu, ale powiedzieli mi, ze moge korzystac
        z
        > czegos takiego tylko wtedy, gdy zglaszam sie do jobseekers allowance. So I
        did.
        > Ale powiem szczerze prawie nic sie nie dowiedzialam. A juz na pewno nic o self
        > employment, co mnie interesowalo. Oferty dwie mi wydrukowali, takie ktore sama
        > mogla sobie wydrukowac. Wiec moja ocena przydatnosci doradztwa w jobcentre
        jest
        > niska..

Doradztwo jest na potrzeby bezrobotnych, a zwlaszcza dlugotrwale bezrobotnych.
        Takie sa zalozenia tej instytucji. Tak na zdrowy rozum, dlaczego mieliby
        przeznaczac pieniadze podatnikow na doradztwo komus, kto dopiero przyjechal do
        UK i ma takie widzimisie tu sie zatrudnic, skoro publiczne fundusze i tak sa za
        male na potrzeby tutejszego spoleczenstwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka