IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 11:24
Witam wszystkich! Od semestru zimowego zacznę studia doktoranckie na Unwersytecie Oksfordzkim. Byłam w tym mieście tylko jeden raz - na rozmowie wstępnej i musze przyznać, ze wywarło na mnie niesamowite wrażenie!
Chciałabym się jednak dowiedzieć czy w Oksfordzie mieszkają jacyć Polacy (wiem, że na uczelni jest kilkoro, ale są to ludzie w wieku ok. 19-20 lat). A ja mam 28... Jeśli ktoś mieszka, pracuje w Oksfordzie proszę o kontakt!
Obserwuj wątek
    • Gość: kikku Re: OXFORD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 15:28
      na gronie poszukaj, jest tam sporo ludzi studiujacych i pracujących w
      Oxfordzie...no i mniej anonimowo.

pzdr
    • Gość: Marecki Re: OXFORD IP: *.dsl.ip.tiscali.nl 13.10.06, 22:37
      Czesc

Mieszkam niedaleko Oxfordu. Bedzie ok 10 mil, takze moge zawsze podjechac w 20
      minut w zaleznosci jaki trafic jest. Z tego co wiem to jest nas troche w
      Oxfordzie ale znajdzie sie miejsce dla nastepnej osoby.:)
      Witam i pozdrawiam
      • Gość: alicja Re: OXFORD IP: *.ukonline.co.uk 13.10.06, 23:37
        Jest nas tu potwornie dużo. Też studiuję tutaj - na który koledż przyjeżdżasz?
        Polaków jest jak mrówek, zwłaszcza po polskiej mszy. Na uni jest polski klub
        (też dla postgradów). Poza tym ja już zdążylam złapać polaka na kradzieży w
        autobusie, spotkać nieskończoną ilość polaków na mieście, w knajpach a nawet
        dziś jak doładowywałam komórke. Tu jest fabryka BMW i jest ich na prawdę dużo...
        • Gość: Ludwik Warynski Re: OXFORD IP: *.brhm.cable.ntl.com 14.10.06, 01:25
          hej

ja mieszkam na oxford str. tylko ze w rugby :))) jak sie czujesz samotna w UK
          to moge podjechac i Cie pocieszyc :))

jak cos to daj znac ,odezwe sie
          • nieszka2006 A ja mieszkam kolo Rugby 27.10.06, 12:14
            a zakupy robie na Oxford Str w moim malutkim miasteczku hehe. Do Rugby jezdze do
            kina albo na silownie czasem
    • eeela Re: OXFORD 14.10.06, 11:40
      To co ty jeszcze robisz w Polsce, semestr juz sie zaczal!
      A poza tym - gratulacje :-)
    • Gość: krzysiek Re: OXFORD IP: 213.232.79.* 14.10.06, 13:14
      mieszkam w henley-on thames ,jakies 30 km od oxfordu.w czym moge pomoc i mam 27
      lat
      • donk81 Re: OXFORD 20.10.06, 20:46
        mieszkam w Bicester, kilkanascie mil od Oxfordu. Mozna sie tu wybrac np. na
        zakupy - zapraszam;) (priv)
      • Gość: lily22 Re: henley on thames IP: 195.94.220.* 22.10.06, 23:10
        przepraszam ze nie na temat do konca:)
        piszesz ze miszkasz w henley on thames,wybieram sie tam w listopadzie, czy
        moglbys mi napisac cos o tej miejscowosci?jak Ci sie tam zyje itp?
        • Gość: nina skad na Oxfordzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 09:29
          hej
          a jak dostalas sie na studia doktoranckie? od czego zaczelas i ile cie to
          kosztuje ? jestem zaintersowana ale nie wiem od czego zaczac? wiekowo podobnie
          jak ty, ale na nauke nigdy nie bedzie za pozno, poprosze cie o info:)
          pozdrawiam
        • Gość: krzysiek Re: henley on thames IP: 213.232.79.* 02.11.06, 16:45
          hej,moze juz tu jestes?spokojna mala miescina polozona jak sama nazwa wskazuja
          na tamiza.w sezonie letnim jest calkiem sypatycznie ale jesien nie jest
          najpiekniejsza pora roku.pracy jest mnostwo tak jak polakow.polskie piwko 1,10
          funtau hindusa ....moze kiedys sie spotkamy????????
          • Gość: lily22 Re: henley on thames IP: 195.94.220.* 02.11.06, 20:20
            hej hej,jeszcze mnie nie ma,wylot dopiero 19lisotpada,poki co odpoczywam:)choc
            strasznie mi sie tu juz nudzi,zaluje z enie zarezerwowalam tego biletu np na
            5-go,no ale coz... do zobaczenia w henley:)pozdrawiam
            • Gość: krzysiek Re: henley on thames IP: 213.232.79.* 03.11.06, 15:56
              hej,19 powiadasz.a skad bedziesz wylatywac?bede na weekend w polsce i powrot 19
              mam z lodzi
              • Gość: lily22 Re: henley on thames IP: 195.94.220.* 03.11.06, 21:59
                wylatuje z katowic
                • Gość: krzysiek Re: henley on thames IP: 213.232.79.* 09.11.06, 16:38
                  powodzenia w henley.pa
      • Gość: malina Re: PIWO IP: *.range81-159.btcentralplus.com 16.06.13, 00:59
        Cześć piszesz że mieszkasz w Henley to może umówimy się na piwko, mieszkam tu od miesiąca i dosyć się nudzę :-(
    • edka-schizofredka Re: OXFORD 20.10.06, 21:13
      Ja mieszkam i ucze sie w oxfordzie :) Polakow mnostwo jak w calej angli, na
      uczelniach raczej malo :)
      Moj nr 077 07 37-58-11
      • Gość: marek henley on thames IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.10.06, 00:26
        oj henley to wspaniale miasteczko ale troche snobistycne od groma tu bogatych
        angoli mieszkam 5 mil od henley ;)polecam
        • Gość: Jaro Re: henley on thames IP: *.range86-157.btcentralplus.com 17.06.13, 10:06
          No i miasteczko tradycyjnie polskie, bo byla tu kiedys polska szkola z internatem. Ale z nowej imigracji raczej Polakow tu nie ma, choc od czasu do czasu sie slyszy. Polecam Henley Festival, bo o regatach wszyscy wiedza :)
          www.henley-festival.co.uk/Programme
    • Gość: annika Re: OXFORD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 11:16
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
      Jakoś milej mi sie zrobiło wiedząc, że znajdę w Oxford i okolicy ciekawych ludzi z Polski. Wyjeżdżam dopiero w styczniu, wciąz jestem na etapie załatwiania całej masy formalności. Ktoś pytał jak mi się to udało - jestem stypendystką St. Antony's College, skończyłam socjologię i prawo na UW i zaczęłam studia doktoranckie w Polsce. W czasie studiów brałam udział w programie Socrates i jeździłam na wymiany do Anglii - tak nawiązłam masę kontaktów. A stypendium jest osiągalne - trzeba tylko spełniać odpowiednie warunki tzn. mieć rozpoczęte studia doktoranckie w Polsce, przynajmniej kilka publikacji na koncie (mogą być również z okresu studiów magisterskich), wypełnić stosy papierów i czekać na zaproszenie na rozmowę:) O znajomości jężyka chyba nie musze pisać:)
      • eeela Re: OXFORD 27.10.06, 15:28
        A stypendium jest osiągal
        > ne - trzeba tylko spełniać odpowiednie warunki tzn. mieć rozpoczęte studia
        dokt
        > oranckie w Polsce,

W moim przypadku nie bylo wymogu bycia na studiach doktoranckich w Polsce.
        Bardzo dziwny to wymog.
        • Gość: tomek Re: OXFORD IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.10.06, 23:29
          Czesc

Moze zechcialby mi ktos powiedziec jak duze stypendium dostaje doktorant i ile
          lat okolo zejdzie aby zrobic ten doktorat? Na razie pracuje jako nauczyciel w
          szkole sredniej i powoli zastanawiam sie czy warto. Za bardzo nie warto uzerac
          sie z mlodzieza anglieska i uczyc w szkole sredniej.

Pozdrawiam
          • eeela Re: OXFORD 09.11.06, 16:50
            Studia doktoranckie trwaja trzy lata, normalne stypendium wynosi £12000 rocznie.
            Z jakims nedznym kawalkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka