Dodaj do ulubionych

Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy

IP: 80.51.240.* 24.10.06, 19:12
Wielka Brytania zapowiedziała we wtorek ograniczenia w dostępie do rynku
pracy dla Rumunów i Bułgarów po wejściu ich państw do Unii Europejskiej 1
stycznia 2007 r. Komisja Europejska wyraziła z tego powodu "ubolewanie".
Ograniczenia polegałyby na tym, że osoby najniżej wykwalifikowane mogłyby
początkowo pracować tylko w sektorze rolno-spożywczym. Ograniczenia będą
obowiązywać przez "okres przejściowy" - oświadczył minister spraw
wewnętrznych John Reid.
I bardzo dobrze! :D
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.proxy.aol.com 24.10.06, 19:27
      " I bardzo dobrze! :D "

pewnie
      dobrze
      co nam beda rumuni prace zabierac!
      • troll.master Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 25.10.06, 11:57
        zalosne Polaczki! juz zapomnieliscie jak trzesliscie gaciami przed wstapieniem
        do UE :-)))))
        i do kogos kto naopisal "czy ktoś pamięta "inwazję"rumunów do
        polski ?" doksztalc sie troche ....bo nie wiesz o czym piszesz!
    • Gość: ww Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:09
      Z tego co wiem to również ci wykwalifikowani będą musieli mieć pozwolenia,
      czyli najwyraźniej nic się nie zmieni.
      www.jobland.pl/aktualnosci/akt.php?id=275
    • Gość: vxr Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 20:26
      odetchnałem sporo moich kolegów tu na walizkach siedzi łacznie ze mna
      boze chron królowa
      • Gość: magda Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.proxy.aol.com 24.10.06, 20:35
        "boze chron królowa" i spraw zeby rumuni i bulgarzy trzymali sie z dala od
        wysp ....hihi
        • Gość: squad Irlandia mówi dość IP: 80.51.240.* 24.10.06, 20:43
          Działacze irlandzkich związków zawodowych twierdzą, że muszą zostać wprowadzone
          ograniczenia w wolnym dostępie do Irlandzkiego rynku pracy dla obywateli
          Bułgarii i Rumunii - donoszą "The Irish Examiner" i "The Sunday Tribune".

Przemawiając na corocznej konferencji największej irlandzkiej centrali
          związkowej SIPTU, przewodniczący Jack O'Connor podkreślił, że Irlandia nie
          powinna całkowicie otwierać swojego rynku pracy dla nowo przyjętych państw
          członkowskich, dopóki nie będzie pewności, że takie otwarcie nie zagraża
          irlandzkiemu rynkowi pracy. W badaniach opinii publicznej 7% zapytanych
          Irlandczyków odpowiedziało, że Unia Europejska kojarzy im się z "wieloma
          pracownikami z zagranicy" i że postrzegają to jako zjawisko negatywne. Wynik
          ten jest dwukrotnie wyższy od średniej unijnej, która wynosi 3%.
          Według badania przeprowadzonego przez "Sunday Tribune", 55% Irlandczyków jest
          przeciwnych natychmiastowemu otwarciu rynku pracy dla 2 nowych państw
          członkowskich, przy tylko 34% zwolenników takiego rozwiązania. Przeciwnikami są
          głównie farmerzy, mieszkańcy odległych od stolicy, małych miast. 11%
          ankietowanych nie ma zdania na ten temat. Stanowisko SIPTU niechętne otwarciu
          irlandzkiego rynku pracy dla obywateli Bułgarii i Rumunii zostało wypracowane
          po tym jak Economic and Social Research Instytut (Instytut Badań Ekonomicznych
          i Społecznych) uczulił rząd, że polityka "otwartych drzwi" nie powinna mieć
          miejsca w przypadku Bułgarii i Rumunii.

Premier Bertie Ahern powiedział, że wprowadzenie pewnych restrykcji wydaje się
          być słuszne. Rząd, do którego należy ostateczna decyzja, wierzy, że obecny
          system przyznawania pozwoleń na pracę dla Bułgarów i Rumunów będzie
          kontynuowany. Premier dodał, że rząd nie odczuwa presji, żeby otworzyć
          całkowicie rynek pracy dla obywateli nowych państw członkowskich.

Gdyby inne państwa otworzyły swoje rynki pracy dla państw "10", prawdopodobnie
          byłaby możliwość otworzenia przez Irlandię swojego rynku pracy dla Bułgarów i
          Rumunów.

Dotychczas jednak tylko trzy państwa - Finlandia, Słowenia i Szwecja -
          potwierdziły, że otworzą swoje rynki pracy dla nowych obywateli UE. Państwa
          członkowskie mogą wstrzymać dostęp do swoich rynków pracy do pięciu lat, jeżeli
          wykażą, że takie otwarcie może zdestabilizować ich rodzimy rynek pracy.

(INTERIA.PL)

PS. cyzli na 99% i Irlandia i UK zostana zamkniete dla Bulgarow i Rumunow
    • Gość: firestar2077 Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.server.ntli.net 25.10.06, 00:35
      Mam nadzieje ze to najwyzej na rok.
      Uwazam ze zasluguja na otwarcie wynku pracy.
      I nie rozumiem waszych polackich komentarzy.
      Na szczescie beda mogli prawdopodobnie zalozyc dzialalnosc i legalnie szukac
      zatrudnienia jako osoba fizyczna.
      Mam nadzieje, ze szybko zmienia zdanie i powitamy w UK i Irlandii nowa
      imigracje.
      A wam ksenofobom i burakom z Bulbonii lancuch i do budy.
    • Gość: tom Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.cache.pol.co.uk 25.10.06, 00:48
      i bardzo dobrze że ich ograniczyli ,czy ktoś pamięta "inwazję"rumunów do
      polski ? albo całkiem nie dawno jak dwóch rumunów chyba we włoszech napadło na
      dwie polskie pary w szopie grożąc im nożem w celu gwałtu ?(na szcęście nasi
      dali im wycisk wspólnie z karabinierami) według mnie(może się mylę ?) rumuni to
      w większości brudne cuchnące dzikusy myślące co by tu tylko dziś ukraść i
      zgwałcić.
      • Gość: schlimazel a ty kim jestes, slowianski nedarzu!!! myslisz IP: *.dyn.optonline.net 25.10.06, 06:11
        ze jak mozesz sobie teraz pozwolic na zakup kostki mydla raz na tydzien to
        jestes bonzo /-:. W Polsce pewnie buraki rwales od wschodu do zachodzu a teraz
        uragasz innym, ktorzy chca zyc lepiej...
        • Gość: blabla Re: a ty kim jestes, slowianski nedarzu!!! myslis IP: 195.8.190.* 25.10.06, 10:30
          no tak polacy zrobili najazd na wyspy i nikt inny niema prawa to pracowac bo to
          ich terytorium , typowe polskie myslenie i zanim ktos me powie ze tez jestem
          polka , to wam dam odpowiedz urodzilam sie w holandi oczywiscie rodzice sa
          polakami widzialam duzo jak polacy przyjezdzali do holandi i co robili , kiedys
          nawet tlumaczylam na policji bo zlapali 4 polakow na kradziezy , nie mowie ze
          wszyscy polacy so tacy sami , mieszkam w uk od ponad 6 lat(moj maz jest
          anglikiem) i to co zobaczylam odkad polska weszla to EU to mnie przeraza,dobrze
          ze w holandi wprowadzili ograniczenia !!!!
          • Gość: steph13 Re: a ty kim jestes, slowianski nedarzu!!! myslis IP: *.bulldogdsl.com 25.10.06, 10:43
            blabla, masz racje. Najsmieszniejsze jest to, ze szara masa polskich emigrantow
            za chlebem jest widziana przez Anglikow dokladnie tak samo jak ci wyrobnicy
            widza teraz Rumunow czy Bulgarow. Polacy odczuwaja fikcyjna wyzszosc na
            zasadzie, ze zalapali sie tu pierwsi. Czyli co dalej, beda sie teraz licytowac
            kto brudniejszy, wiecej klnie, wiecej pije, podlejsze roboty wykonuje etc w
            celu ustalenia elity wsrod najnizszej klasy spoleczenstwa w UK?
            Po przeczytaniu artykulu o traktowaniu Wietnamczykow w Polsce XXI wieku nic
            mnie juz nie zadziwi.
            • Gość: blabla Re: a ty kim jestes, slowianski nedarzu!!! myslis IP: 195.8.190.* 25.10.06, 11:11
              Steph , czytalam ten artykul w gazeta .....i powiem , ze bylam w szoku ze w
              cywilizowanym kraju ludzie tak mysla , pomyls jakby to bylo jezeli w holandi
              czy uk ludzie tak by traktowli emigrantow!!! ja sobie tego nie wyobrazam !!!
              polacy traktuja uk jak swoja wlasnosc i oni tu moga powiedzec kto moze a kto
              nie moze tu pracowac lub mieszkac...zgadzam sie z toba ....dziekuje
              • Gość: steph13 Re: a ty kim jestes, slowianski nedarzu!!! myslis IP: *.bulldogdsl.com 25.10.06, 11:44
                W Polsce nie bylam bardzo wiele lat. Podobno duzo zmienilo sie na lepsze ale
                mentalnosc ludzi, zwlaszcza tego szarego ogolu, ktory niestety stanowi
                wiekszosc, pozostaje najwidoczniej taka sama jak stulecia wczesniej. W sumie
                byloby mi to raczej obojetne gdyby tacy ludzie siedzieli za plotem w granicach
                kraju. Ale tak nie jest i stad wielki wstyd. A to panoszenie sie w UK,
                kretactwo, prymitywizm, wieczna krytyka i brak jakiejkolwiek wdziecznosci za
                szanse na normalne zycie, juz zaczynaja odbijac sie na 'status' Polaka na
                swiecie. I jak historia uczy, znowu winni beda wszyscy, tylko nie sami Polacy.
      • Gość: vxr Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 09:18
        rumuny to europejczycy tez biali ale pełno tam cyganeri cygany juz jada do
        francji wozami drabiniastymi lub ida z workami na plecach i gromada dzieciaków
        ze swoich wiosek w strone wybrzeza francji
        • Gość: wk Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 11:16
          im wiecej ludzi, tym większy popyt na wyprodukowane dobra, anglicy kupują
          mieszkania pod wynajem dla Polaków, zarabiają sobie, więcej dzieci to więcej
          szkół, większe zatrudnienie.
      • Gość: firestar2077 Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.mail.mnd.co.uk 25.10.06, 11:47
        tia tia.
        a polacy to nie gwalca w polsce?
        powiedzialem juz
        do budy bulbonie.
        • Gość: o rany i polakom tez wg niektorych IP: *.server.ntli.net 25.10.06, 11:52
          a niektorzy to rozpowszechniaja info ze polakom tez zabronia hehe od 1 stycznia
          2007, ze juz nie beda rejestrowac w home office nowych polakow
          dobre co?
          ja nie wiem po co ludzie gadaja takie bzdury chyba sie nudza przy wodce i
          piernicza co slina na jezyk przyniesie
    • cdlxxvi Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 25.10.06, 13:30
      Na szczęście będą się mogli przynajmniej samozatrudniać. To akurat ma dobrą
      stronę, bo zrobią to ci, którzy są na tyle rozgarnięci, żeby sobie to
      zorganizować - prawdopodobnie nie naplynie tyle orków, co z Kaczystanu.
      Ciekawe tez, jak się będzie ksztaltowal rynek pracy na czarno.

Ogólnie szkoda - im większa konkurencja, tym lepiej.
      • Gość: firestar2077 Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.mail.mnd.co.uk 25.10.06, 14:44
        dokladnie masz racje z konkurencja.
        W koncu zatrudnienie znalezliby najlepsi a nie pierwszy lepszy z ulicy z
        angielskim ani be ani me.
        Zostaliby najsilniejsi a reszta wrocila by do swoich krajow.
        i tak powinno byc.
      • Gość: squad Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: 80.51.240.* 25.10.06, 14:50
        Jasne ze Bulgarom i Rumunom nalezy sie rowny dostep do rynkow pracy w UE tak
        samo jak Polakom i innym nowym panstwom Unii ale bizne to biznes. Nie czarujmy
        sie, w koncu te dwa kraje to razem okolo 30 mln ludzi, z czego zapewne kilka
        milionow to potencjalna konkurencja. A pieprzenie ze nie sa tak samo pracowici
        jak Polacy to mozna miedzy bajki wsadzic. Poza tym sa to kraje 2 a moze i nawet
        3 krotnie biedniejsze od Polski wiec maja jeszcze wieksza motywacje aby
        wyjechac. I co najwazniejsze mam nadzieje ze np. takie kraje jak Wlochy,
        Hiszpania, Grecja, Wegry itp otworza swoje rynki pracy dla nich przez co nowa
        fala emigracji rozleje sie proporcjonalnie na inne kraje a nie tak jak jest po
        ostatnim rozszerzeniu wszyscy na Wyspy. Niestety kto sie spoznia musi zaplacic
        za swoje.
        • cdlxxvi Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 25.10.06, 15:01
          > Jasne ze Bulgarom i Rumunom nalezy sie rowny dostep do rynkow pracy w UE tak
          > samo jak Polakom i innym nowym panstwom Unii ale bizne to biznes.
          Wiadomo, że najlepiej byloby UE puścić na żywiol, róbta co chceta, każdy pracuje
          i mieszka, gdzie mu wygodniej - ale niestety w każdym państwie są moherowe
          berety, mohair berets czy bérets d'mohair, dla których imigrant to zlo wcielone,
          dlatego takiej wolności jeszcze dlugo nie bedzie.

Na szczescie otwarta dla nich bedzie przynajmniej Szwecja (malo Polaków
          wyjechalo do Szwecji, prawda? Czyżby klimat przeszkadzal?) oraz Finlandia, w
          której AFAIR Polacy też jeszcze nie mogą pracować. Miejmy nadzieję, że się
          poludniowi dalsi sąsiedzi tam rozprzestrzenią i przyniosą trochę świeżej krwi.
      • Gość: Soup Nazi Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: *.sdsl.bell.ca 26.10.06, 18:51
        cdlxxvi napisał:

> prawdopodobnie nie naplynie tyle orków

Skad wziales i kogo rozumiesz pod pojeciem "orkow"? Ciekaw jestem czy dobrze
        rozumiem twoje skojarzenie, bo mam pewien pomysl slowotworczy.
    • cdlxxvi Za to przynajmniej w Polsce będą mogli pracować! 25.10.06, 15:04
      Rzadko mi się zdarza chwalić kaczystowski rząd, ale tym razem nie można nie
      pochwalić.
    • ha-jo Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 25.10.06, 19:44

rumuni czy bulgarzy sa w tej samej syutacji co my kilka lat temu. pytanie, czy
      rynek pracy w uk jest ten sam, co jeszcze kilka lat temu? jesli wciaz moze
      wchlonac setki tys nowych emigrantow, to prosze bardzo, niech przyjezdzaja i
      rumuni. niemniej brytyjski rzad juz sobie na to pytanie odpowiedzial, i rynek po
      debacie za czy przeciw pozostanie zamkniety. podobnie widzi to rzesza polakow,
      stad tyle komenatrzy witajacych decyzje rzadu brytyjskiego z przychylnoscia. i
      nie oznacza to moim zdaniem braku solidarnosci z sasiadami zza poludniowej
      granicy. dla mnie zalazek calego problemu i tak tkwi w tym, ze wciaz wiele
      krajow eu pozostaje zamknietych na nowych czlonkow, co uniemozliwia rozsianie
      mas na wiele krajow.
      • mike-great Boją się Angole-lenie! 26.10.06, 15:58
        Boją się Angole-lenie!

ha-jo napisał:

>
        > rumuni czy bulgarzy sa w tej samej syutacji co my kilka lat temu. pytanie, czy
        > rynek pracy w uk jest ten sam, co jeszcze kilka lat temu? jesli wciaz moze
        > wchlonac setki tys nowych emigrantow, to prosze bardzo, niech przyjezdzaja i
        > rumuni. niemniej brytyjski rzad juz sobie na to pytanie odpowiedzial, i rynek
        p
        > o
        > debacie za czy przeciw pozostanie zamkniety. podobnie widzi to rzesza polakow,
        > stad tyle komenatrzy witajacych decyzje rzadu brytyjskiego z przychylnoscia. i
        > nie oznacza to moim zdaniem braku solidarnosci z sasiadami zza poludniowej
        > granicy. dla mnie zalazek calego problemu i tak tkwi w tym, ze wciaz wiele
        > krajow eu pozostaje zamknietych na nowych czlonkow, co uniemozliwia rozsianie
        > mas na wiele krajow.
      • jasiubleep Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 26.10.06, 19:01
        Ale niby JAK zostanie zamkniety? Rumuni i Bulgarzy beda mieli prawo wjezdzac
        bez wizy i KTO bedzie sprawdzal, czy pracuja legalnie i jesli nie wymierzal
        1000? Dalej panstwo na tym forum wierza w Sw. Mikolaja?
        • Gość: squad Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: 80.51.240.* 26.10.06, 19:27
          Kto ci przyjmie Rumuna czy Bulgara na czarno jak ma mase Polakow do wyboru za
          5.35 F i to w pelni legalnie. pozdro
          • jasiubleep Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 26.10.06, 19:40
            Ja. Po co mi Polak za 5.35, jesli moge miec Rumuna czy Bulgara za 2.00. Taki
            sama 'jakosc'.

Pytacie skad to wzialem? Przebudowuje kuchnie i wstawiam nowe patio doors i mi
            polska sprzataczka mowi, ze ona zna za 30 za dniowke do tej pracy (polska
            jakosc gwarantowana), a to ponizej minimalnego wynagrodzenia.
            • Gość: squad Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy IP: 80.51.240.* 26.10.06, 21:59
              Wiadomo ze praca na czarno byla, jest i bedzie! Nie wyeliminujesz tego,
              szczegolnie jesli chodzi o prace w uslugach (np. sprzatanie) czy w rolnictwie.
              Ogolnie w najgorszych i najmniej oplacanych zawodach. Na swoim przykladzie moge
              stwierdzic (bylem 2 razy w UK) oczywiscie pracowac i w zadnych z miejsc gdzie
              pracowalem nie spotkalem sie z osobami zatrudnionymi na czarno, po prostu nie
              bylo takiej mozliwosci. Prawdopodobnie obawa przed karami. Nie wiem. Szlaban
              dla Bulgarow i Rumunow 100% ochrony dla rynkow pracy UK i Irlnadii nie
              zagwarantuje ale na pewno ukroci stanowczo potencjalna migracje z tych wlasnie
              panstw. W koncu czemu w porownaniu z UK tak malo Polakow jest we Francji?
              • ghrom Re: Wlk. Brytania ograniczy dostęp do rynku pracy 26.10.06, 22:17
                Lol, bo to nora jest, w porownaniu ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka