Dodaj do ulubionych

28000 funtow rocznie

08.11.06, 12:01
Witam,
dostalam z nienacka ;-) ciekawa propozycje pracy w Londynie. Nigdy nie
zamierzalam wyjechac ale oferta zawodowo jest dosyc ciekawa wiec powaznie
zaczelam sie zastanawiac. Przegladam od dwoch dni wasze watki i mam zupelny
metlik w glowie. Wystarczy to zeby tak sobie spokojnie zyc czy nie? Nie mam
zamiaru odkladac ani oszczedzac, wysylac rodzinie czy utrzymywac jeszcze
kogos innego. To ma byc pensja przeznaczona tylko na moje potrzeby -
wynajecie mieszkania (sypialnie + pokoj), normalne jedzenie, puby ciuchy no i
moze dodatkowo - przynajmniej raz na dwa tygodnie samolot do kraju.

Pytalam paru znajomych anglikow i oni twierdza ze 28 000 rocznie to "pensja
przecietna". Chcialabym wiec zapytac Was, ktorzy maja troche inne spojrzenie
na zycie w badz co badz nieprzecietnie drogim dla nas kraju.

Obserwuj wątek
    • trelemorele Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 12:04
      to przecietna pensja na Londyn. O ile sie nie myle to srednia krajowa...?
      • business3 Zależy co robisz - nawóz od smoka wyrzucasz? 08.11.06, 13:13
        Zależy co robisz - nawóz od smoka wyrzucasz? czy co?
      • jawlondynie :: Srednia krajowa plus... 09.11.06, 03:35
        O ile pamietam z jakiegos zestawienia to srednia krajowa jest chyba nawet troche nizsza. Gdzie dobrze placa tam wiory leca.

Piotrek
        ----================----
        Bez pracy nie ma kolaczy
        www.jawlondynie.pl
    • zsa-zsa Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 12:56
      The average salary in the UK is £28,000. If you earn this, you are richer than
      97% of the rest of the world :)
      • trelemorele Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 13:01
        zsa-zsa napisała:

> The average salary in the UK is £28,000. If you earn this, you are richer
        > than
        > 97% of the rest of the world :)
        >

but the rest of the world does not live in London, and that's what we are
        talking about, isn't it? :)
        • Gość: Rafal.74 Re: 28000 funtow rocznie IP: 167.127.24.* 16.11.06, 19:39
          Trele.
          Nie zlapales kontekstu. To byl cytat przypowiesci angielskich zaczynajacych sie od pytania "Did You know that ..." Juz to widzialem. Generalnie przypowiesc skierowana jest do "bogatych" brytyjczykow a nie do osob probujacych przyjechac i ulozyc sobie zycie w UK.
          Nothing personal. Pozdrowka.
    • Gość: magda Re: 28000 funtow rocznie IP: *.proxy.aol.com 08.11.06, 13:10
      zeby spokojnie zyc wystarczy napewno
      bez oszczedzania i wysylania tym bardziej
      "pensja przecietna" w londynie - tak

• jawlondynie :: Lepiej niz "spokojnie"!! 09.11.06, 03:38
        Mam wrazenie, ze 75% forumowiczow zarabia w UK ponad 2000 funtow miesiecznie. Mysle, ze mozna powiedziec, ze to co dla Anglika jest przecietna pensja dla Polaka jest dobra pensja.

Z reszta zobaczcie w Polsce: srednia krajowa wg GUS to 2.500 - a to juz wyplata w potocznym rozumieniu nie "srednia" lecz (chyba) DOBRA.
        Jak myslicie?

Piotrek
        ----================----
        Bez pracy nie ma kolaczy
        www.jawlondynie.pl
    • mysia-mysia Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 13:21
      www.reed.co.uk/
      sprawdź sobie w tej wyszukiwarce jakąś podobną ofertę pracy - przy większości
      podana jest pensja i zobacz czy cenią cię odpowiednio
    • Gość: AP Re: 28000 funtow rocznie IP: *.demon.co.uk 08.11.06, 13:28
      Mysle, ze sama znasz dobrze odpowiedz na swoje pytanie - to swietna pensja na
      poczatek, zreszta nie tylko. To ze jest to przecietna pensja w Londynie, to nie
      znaczy ze jest to pensja wiekszosci londynczykow. Pensja powyzej 25tys na jedna
      osobe bez zobowiazan jest juz bardzo ok.
      • korkix78 Wiekszosci nie, ale polowy to juz tak 08.11.06, 13:35

Nie mam pewnosci czy na podanej stronie sa dane dot. Londynu i nie mam czasu
        teraz zerknac, ale mysle ze jest powszechnie oczywiste ze londynskie zarobki sa
        wyzsze niz w UK jako calosci, natomiast w UK jako calosci sytuacja w roku 2005
        byla taka...:

"Average male full-time earnings rise to £31,500 a year
        Average annual earnings for full-time male employees in the UK stood at
        £31,515 a year in April 2005 according to the latest Annual Survey of Hours
        and Earnings (ASHE). Average female full-time earnings were £22,975 a year.
        The average earnings for all full-time employees were £28,258, which was an
        increase of 4.5 per cent on the previous year’s figure.

Low pay estimates
        There were some 327,000 jobs with pay less than the national minimum wage,
        constituting 1.3 per cent of the number of UK jobs. However, this does not
        necessarily imply that all of these jobs were being illegally paid below the
        NMW, because the legislation allows certain categories of workers (such as
        apprentices) to be paid below the statutory minimum.

The median is the level at which half of the sample are above and half are
        below. The average is the total earnings divided by the number in the sample.
        Because the earnings distribution is very skewed, a small number of employees
        with extremely high earnings pull up the average figure well above the
        median. When looking at the annual earnings of men, the average of £31,515 is
        much higher than the median of £25,112. This is because the highest-paid
        individuals on very large salaries pull up the average figure significantly. "

www.incomesdata.co.uk/report/view942.htm
        • jaleo Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 13:52
          Jak jest po polsku "median" i "average"? Mnie sie juz kilka razy zdazylo
          rozmawiajac z Polakami kompletnie ich skonfudowac, jak probowalam wytlumaczyc
          roznice miedzy "median" i "average", bo oni zdawali sie znac tyko jedno
          okreslenie, "srednia". A jednak miedzy pojeciami median i average jest spora
          roznica. Jak to sie tlumaczy dzieciom na matematyce skoro w jez. polskim jest
          tylko jeden wyraz, "srednia"?
          • jaleo I jeszcze przy okazji... 08.11.06, 13:54
            I hak jest "weighted average" po Polsku (jak juz przy srednich jestesmy).
            • korkix78 Re: I jeszcze przy okazji... 08.11.06, 14:05
              "Srednia wazona"

np jest sredni wazony koszt kapitalu = average weighted capital cost

Moving average jak sie domyslasz zapewne to srednia ruchoma.

Ja mam zwykle odwrotny problem - cos, co wiem jak jest po polsku nie do konca
              wiem jak powiedziec po angielsku no i w rezultacie jak cos powiem to brzmie jak
              pajac - to co powiem okreznie brzmi po prostu prymitywnie.
          • korkix78 Re: Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 14:03

Average to srednia.
            Median - to po prostu mediana.

Ale zwykly czlowiek moze nie znac tego pojecia, to nie jest pospolite, uzywane
            przez typowego Zenka spod 6-tki slowo. Osobiscie spotkalem sie bodajze z nim
            dopiero na statystyce na studiach.

A wytlumaczyc innym mysle najlepiej na jakims prostym przykladzie..

Bo mowienie o dzieleniu populacji na dwie rowne polowy pod wzgledem liczebnosci
            moze nie do kazdego trafiac.
            • jaleo Re: Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 14:20
              korkix78 napisał:

>
              > > Ale zwykly czlowiek moze nie znac tego pojecia, to nie jest pospolite,
              uzywane
              > przez typowego Zenka spod 6-tki slowo. Osobiscie spotkalem sie bodajze z nim
              > dopiero na statystyce na studiach.
              >

Tutaj roznice miedzy mean, median i mode to sie omawia juz na poziomie GCSE
              Maths. Ale za to pewnie roznych innych rzeczy, ktore sie w Polsce uczy w
              liceum, tutaj sie nie uczy ;-) Ale wg. mnie to jest bardzo przydatna wiedza, bo
              w zyciu wszedzie sie nam na kazdym kroku wciska statystyki, i warto wiedziec,
              co tak naprawde dana wartosc statystyczna nam mowi. Srednia placa to jest
              wlasnie doskonaly przyklad, bo roznica miedzy mean a median moze byc dosc
              spora.
              • vierablu Re: Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 21:44
                > Tutaj roznice miedzy mean, median i mode to sie omawia juz na poziomie GCSE
                > Maths. Ale za to pewnie roznych innych rzeczy, ktore sie w Polsce uczy w
                > liceum, tutaj sie nie uczy ;-)

Masz racje, statystyka w Polsce jest (byla? - nie mam jakichs najswiezszych
                wiadomosci) traktowana dosc po macoszemu.
          • mysz2006 Re: Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 14:05
            median = posredni
            • carnivore69 Re: Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 14:14
              Np. median tax - podatek posredni.

Pzdr.
          • korkix78 A dominanta 08.11.06, 14:09
            Pojecia rzeczywiscie nie sa tozsame !
            W Polsce nie wiedziec czemu czesciej mowi sie o sredniej.

Tu wyjasnienie wikipediowe, ale jak ot juz zwykel w jezyku polskim bywa,
            definicja raczej przecietniaka konfuduje niz klaryfikuje.

pl.wikipedia.org/wiki/Mediana

A to moze ja skorzystam z Twojej wiedzy i spytam jak jest po ang dominanta ??
            (najczesciej wystepujaca wartosc)
            • jaleo Re: A dominanta 08.11.06, 14:15
              Najczesciej wystepujaca wartosc to jest mode.
              • aniaheasley Re: A dominanta 08.11.06, 14:39
                Pamietam z Polski takie pojecie srednia arytmetyczna - to co to oznacza?
                • cdlxxvi Re: A dominanta 08.11.06, 17:07
                  > Pamietam z Polski takie pojecie srednia arytmetyczna - to co to oznacza?
                  Zwyklą, ludową średnią.

x = (a1 + a2 + a3 + ... + an) / n
              • fibba Re: A dominanta 08.11.06, 14:46
                Dzieki za wszystkie opinie. Na reed.co.uk bylam juz wczesniej i patrzylam na
                oferowane wynagrodzenie. Te 28 tys. to wychodzi rzeczywiscie "srednio" jak
                i "srednia" ;-))
                Wychodzi na to ze bede mogla sobie spokojnie za to pomieszkac i zobaczyc jak to
                jest gdzie indziej.
                Mam czas do konca listopada zeby sie zdecydowac. Dzieki jeszcze raz.
                A i jeszcze jedno: odpowiadajac na jeden z postow powyzej - nie mialam zadnego
                pojecia wczesniej o tym jak sie zarabia i tym bardziej jak sie wydaje w
                Londynie. Nigdy wczesniej sie nie interesowalam praca za granica ani tym
                bardziej praca za granica mna.
          • sabina Re: Off topic slightly, do Korkixa 08.11.06, 21:31
            median - to po polsku mediana, a jak ktos nie wie co to mediana to inna sprawa ;)
    • ha-jo Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 14:50
      zeby zyc spokojnie wystarczy. a czy to jest dobra pensja, czy nie, trudno
      zweryfikowac, bo nie napisalas, w jakiej branzy pracujesz.
      • fibba Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 19:04
        Szeroko pojete zarzadzanie projektami. Glownie unijnymi.
        • vierablu Re: 28000 funtow rocznie 08.11.06, 21:56
          > Szeroko pojete zarzadzanie projektami. Glownie unijnymi.

Moim zdaniem UK to - w przeciwienstwie do Polski - raj dla zajmujacych sie
          zarzadzaniem projektami. Ofert pracy mnostwo no i przyzwoite perspektywy
          rozwoju finansowego.

Tu jest strona firmy rekrutacyjnej specjalizujacej sie w tej dziedzinie. Mozna
          sie z nimi umowic na (telefoniczna) rozmowe na temat Twojej wlasnej kariery, w
          tym pomocy w CV itp. Na stronach sa daty i godziny na ktore sie mozna umowic.
          Jest tez salary survey, rozne linki i nowinki z ktorych mozna sie sporo
          dowiedziec na temat tego, jak wlasciwie ten PM w Uk wyglada.

Bardzo ich lubie, bo znalezli mi prace :)
          • vierablu link 08.11.06, 21:56
            zapomnialam o linku:
            www.arraspeople.co.uk/index.html
            • fibba Do Vierablu!! 09.11.06, 09:05
              Dziekuje bardzo!! Strona rewelacyjna. Bardzo mi sie przyda.
    • ghrom Re: 28000 funtow rocznie 09.11.06, 01:01
      To tak, jakby w Polsce miec 4449.45PLN
      ghrom.com/articles/main/paye-tax-calculator.html
      • Gość: eno Re: 28000 funtow rocznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 01:04
        4449.45PLN miesięcznie:)
        • ghrom Re: 28000 funtow rocznie 09.11.06, 01:15
          Uh, indeed :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka