Dodaj do ulubionych

Płaca w Tesco

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 11:12
Kochani staram się o wyjazd do Angli z Tesco.
Napiszci prosze jak naprawdę jest z zarobkami?
Ile zarabiacie?
Jaką gotówką netto dysponujecie?
I tak serio ile mozna odłozyc:
Przepraszam że pytam ale mam dwoje dzieci w wieku 14 i 12lat jeżeli mam ich
nie widziec cały rok i nic dla nich nie zarobic to może lepiej tu zostac z
800 zł wypłaty!
Obserwuj wątek
    • pan_niemota Re: Płaca w Tesco 14.12.06, 16:27

po pierwsze, to temat pieniędzy był juz tutaj tak czeto poruszany, ze nie sadzę
      zeby ci jeszcze kto na to odpowiedział :)
      A co do widzenia się z dziećmi dopiero po roku - jeden kolega lata do Polski
      przynajmniej raz w miesiącu, drugi kolega drugi raz sciąga na miejsce swoja żonę
      (nie pracującą, czyli w pełni utrzymuje mieszkanie swoje w uk i życie żony z
      dzieckiem w pl), bez dziecka ze względów emocjonalnych. Ja byłem na przestrzeni
      pół roku dwa razy w kraju po około 2 tygodnie.

A co do 800pln wypłaty, to policz soobie tak - 800pln ~= 140 ft, a to jest kwota
      którą zarabiasz tu tygodniowo, bez nadgodzin i w początkowym okresie czasu, po
      odliczeniu mieszkania. A co z tym zrobisz...

--
      zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe
    • macsad.uk Re: Płaca w Tesco 14.12.06, 16:58
      Jak napisał ktoś wcześniej, temat zarobków poruszany był już wiele razy.
      Odpowiem ponieważ miałem podobny dylemat jak ty. Zarobki miesięczne w Tesco to
      od 700 do 800 GBP na miesiąc, oczywiście netto. Podana kwota nie obejmuje
      nadgodzin i dodatków za prace w niedziele. Koszt utrzymania przez miesiąc w
      zależności od wybranej opcji (hostel lub mieszkanie CRM), miejscowości do której
      trafisz, trybu życia itd. wynosi od 350 GBP (ale te 350 to naprawdę bardzo
      optymistycznie, przy normalnym życiu zdecydowanie więcej). Prosto licząc jesteś
      w stanie odłożyć nawet około 400 GBP, albo nawet więcej. Odnośnie rodziny u mnie
      skończyło się na tym, że żona przeprowadza się do UK, utrzymanie faktycznie
      dwóch domów jest męczące na dłuższą metę. Ponadto jest jeszcze kwestia świadczeń
      emerytalnych, po prostu jak masz już tutaj legalną pracę to moim zdaniem warto
      przepracować min. 5 lat aby na stare lata coś skapnęło do emerytury. Dzieci mam
      nieco starsze więc trochę mniej problemów, starsza córka idzie na studia w
      Polsce, dla młodszej właśnie załatwiam szkołę w UK. Nie namawiam oczywiście do
      emigracji całą rodziną, ale w moim przypadku było to jedyne racjonalne wyjście.
      Wracając do wątku finansowego to na pewno będziesz w stanie wysłać minimum te
      200 GBP dla rodzinki. Jakby co powodzenia.
      • Gość: moze pracownik Re: Płaca w Tesco IP: *.ghnet.pl 14.12.06, 17:57
        Witam, ja jade to tesco uk w styczniu i mam pytanie do ciebie,wiem ze temat był
        wałkowany na forum i wertowałem posty ale chciałbym sie dowiedziec ile najwiecej
        zarobiłes w miesiac,czy da sie zarobic 1000 funtów,jade z dziewczyna wiec sadze
        ze na mieszkanie i zycie wydamy jedna pensje (400ł mieszkanie,200 jedzenie ,wiem
        ze sie da bo bylem juz w uk i 100 na baspasy ni tel ) wiec druga zostanie:)
        Jak jest z tymi nadgodzinami sa czy nie,da sie wiecej pracowac bo te 146 to
        troszeczje mało,mam jeszcze pytanie o zakres pracy,co dokładnie robisz i na czym
        polega twoja praca czy tylko dokładasz towar czy cos jeszcze,masz swój dzial czy
        robisz wszystko?.prosze o odpowiedz,dzieki
        • pan_niemota Re: Płaca w Tesco 16.12.06, 11:09
          Szanowny moze pracowniku !

Po pierwsze - ceny wynajmu. Mozesz znaleźć cisny pokój za 40ft/tydz/osoba +
          opłaty, a możesz znaleźć w tej samej cenie juz uwzględniający opłaty. Mozesz tez
          wynająć chałupę np. z dwoma bedroomami za 650 mies + opłaty. Wszytko w twich
          rękach, żeby znaleźć odpowiednia opcję.
          Po drugie, ma znaczenie w jakim rejonie będziesz - jak płytki/glęboki jest rynek
          nieruchomości itd. Ja ekspertem nie jestem, ale jedną ze stron dającą ci pogląd
          w sytuacji jest np. gumtree.com
          Po trzecie, da sie zarobić miesięcznie 1000 ft (weź tez pod uwagę, ze płacowe
          okresy rozliczeniowe w uk to 4 tygodnie, a tym samym w roku masz 13 wypłat)
          Co do samej pracy w tesco, to wszystko zalezy od lokalnej organizacji. To, czy
          ma sie "własną" alejkę, ile mozna brac nadgodzin, jacy sa menagerowie... uzbrój
          się w cierpliwość, przyjedź na miejsce i się rozejrzyj.

Dodam jeszcze tyle, że w "moim" teso zarówno zdarzały sie przypadki, że
          chłopaka/żone/dziewczynę* udało się "wkrecić", jak i w drrugą stronę że pary
          znajdowały sobie pracę poza tesco.
          Generalnie przyjmij tak, ze jak chcesz to na pewno sobie poradzicie. Z płacy
          minimalnej jestes w stanie się na miejscu spokojnie utrzymać, a w tesco masz
          (dzieki związkom zawodowym oraz premiom nocnym) wyżej niż minimum. niewiele bo
          niewiele, ale zawsze więcej. Przyjedziesz na miejsce, rozejrzysz sie i po jakims
          czasie będziesz mieć własne zdanie, raczej pozytywne.

*(niepotrzebne skreślić a potrzebne dodać)
          --
          zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka