Dodaj do ulubionych

SLUB W ANGLII

IP: *.range86-130.btcentralplus.com 05.01.07, 20:33
czesc , mieszkam juz z dziewczyna w anglii od 7 miesiecy i chcialbym z nia
wziasc tutaj w anglii slub cywilny, mam pytanie, czy ktos z was bral juz tak
slub, jak to jest z waznoscia tego slubu w polsce i wogole, dodam jeszcze ze
nie jestem z londynu, tylko z polnoy anglii, czekam na info
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: SLUB W ANGLII IP: *.range86-130.btcentralplus.com 06.01.07, 11:16
      naprawde nikt nie bral slubu w anglii
      • Gość: vitek Re: SLUB W ANGLII IP: *.leed.cable.ntl.com 06.01.07, 12:18
        Związek małżeński zawarty w dowolnym kraju jest ważny wszędzie na świecie.
        JAk kiedyś wrócisz do Polski oddasz w urzędzie stanu angielskie świadectwo
        ślubu i dostaniesz w zamian polskie tak samo jak z prawem jazdy
        • Gość: pawel Re: SLUB W ANGLII IP: *.range86-130.btcentralplus.com 06.01.07, 19:22
          a ktos bral z was
    • Gość: koko Re: SLUB W ANGLII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 19:37
      W tak istotnej sprawie nie lepiej skontaktowac sie bezposrednio z kosulatem RP
      w Londynie?

Chyba bezpieczniej u zrodla, niz na forum.
    • kuzynka.edyta Re: SLUB W ANGLII 07.01.07, 00:15
      ja wzielam slub wlasnie dzisiaj :)
      jakich informacji potrzebujesz?
      • Gość: eno Re: SLUB W ANGLII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 00:41
        i noc poślubną spędzasz pisząc na forum? :)
        tak też można...:)
        • kuzynka.edyta Re: SLUB W ANGLII 07.01.07, 11:49
          Ach te sledcze umysly forumowiczow... wszedzie wietrza spiski, konfabulacje i
          lgarstwo. Tylko z czego wydedukowales Watsonie, ze cala noc spedzilam na forum?

• jagienkaa Re: SLUB W ANGLII 07.01.07, 12:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=46881726&a=46894173
      • Gość: pawel Re: SLUB W ANGLII IP: *.range86-130.btcentralplus.com 08.01.07, 08:07
        jak to sie odbyla, czy mieliscie duzo gosci, czy myslicie o koscielnym, tego
        jestem ciekaw
        • jagienkaa Re: SLUB W ANGLII 08.01.07, 08:45
          szybko
          nie (24)
          był w Polsce
          • Gość: pawel Re: SLUB W ANGLII IP: *.range86-133.btcentralplus.com 19.01.07, 15:07
            mam jeszcze jedno pytanie, czy pozniej z wiadectwem slubu trzeba jechac do
            polski , przetlumaczyc i zaniesc do urzedu stanu cywilnego czy to urzad
            angielski zalatwia, dzieki za pomoc
            • samaka Re: SLUB W ANGLII 19.01.07, 16:34
              musisz sam przetlumaczyc przez tlumacza przysieglego i zaniesc do urzedu w
              Polsce.
            • kuzynka.edyta Re: SLUB W ANGLII 19.01.07, 21:57
              Nie wiem, czy juz jestes po slubie, czy jeszcze przed, wiec moze na informacja
              jest juz nieaktualna, ale:

Warto pamietac, ze jesli potrzebujesz dodatkowe swiadectwo slubu, to lepiej
              zadeklarowac to w trakcie slubu (a wlasciwie tuz przed). Wydanie dodatkowego
              swiadectwa slubu w pozniejszym terminie kosztuje duzo wiecej.
              Ja np. placilam 42.5 plus 3.5 za drugi egzemplarz, ktorego wydanie w pozniejszym
              terminie kosztowaloby 12 funtow!
    • fischer3 Re: SLUB W ANGLII 19.01.07, 22:06
      ....a ja od siebie.....CHLOPIE CO ROBISZ??????
    • Gość: mate Re: SLUB W ANGLII IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.01.07, 00:51
      czy Polacy moga brac slub TYLKO w polskim konsulacie czy tez wolno nam zawierac
      zwiazki malzenskie w angielskich urzedach? jesli tak to jakie dokumenty sa wymagane?
      • samaka Re: SLUB W ANGLII 20.01.07, 13:03
        mozesz brac slub we wszystkich miejscach, które sa zarejestrowane
        jako 'venue', ich lista znajduje sie na stronach twojego urzedu. oprocz
        budynkow urzedu sa bardzo czasto restauracje, hotele, zabytki, koscioly itd.
        mozesz brac slub w dowolnym miejscu Anglii i Walii, ale potrzebujesz
        zaswiadczenie z urzedu w twoim miejscu zamieszkania. po rozmowie z urzednikiem,
        na ktore musisz sie umowic i przyniesc paszport i dokument potwiedzajacy twoje
        zamieszkanie w danym councilu odbierasz aswiadczenie po 2 tyg i wysylasz je do
        miejsca gdzie chcesz miec slub. jesli decydujesz sie na budynek inny niz urzad,
        osobno musisz zamowic urzednika na date, ktora wybierzesz. Rozmowa z
        urzednikiem kosztuje 30 funtów od osoby, musicie przyjsc razem na to spotkanie,
        a sama uroczystosc zalezy od miejsca, ktore wybierzesz, najtaniej jest w tym
        samym urzedzie.
        • Gość: pawel Re: SLUB W ANGLII IP: *.range86-133.btcentralplus.com 20.01.07, 14:19
          niezle, slub po angielsku, troche glupio, a z drugiej strony fajnie, duzo
          waszych zmnajomych tak brala slub
          • kuzynka.edyta Re: SLUB W ANGLII 20.01.07, 19:04
            eee tam, zaraz glupio ;) Fajnie bylo.
            Cala uroczystosc jest bardzo krotka, tekst powtarzanej za urzednikiem przysiegi
            prosty, rach-ciach i juz bedziecie malzenstwem!

Nie wiem, czy to specyfika urzedu, w ktorym ja bralam slub, ale w trakcie
            uroczystosci nie mozna bylo robic zdjec, a dopiero po ('symulowalismy'
            podpisywanie w ksiedze)
            Acha, jeszcze jedno, swiadkowie musza znac jezyk angielski (ale to chyba
            oczywiste :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka