Dodaj do ulubionych

Ci, co sie wymeldowali

08.01.07, 14:49
ze swoich adresow w Polsce - jaki macie teraz adres w dowodzie?
Z tego co pamietam, kazda zmiana stalego adresu wymaga wymiany dowodu
osobistego - czy macie wiec w nowym wpisany adres brytyjski? Czy moze nie
macie dowodu osobistego w ogole?
Obserwuj wątek
    • Gość: fanny Re: Ci, co sie wymeldowali IP: *.winn.cable.ntl.com 08.01.07, 15:05
      My cala rodzina mamy wpisane adres zameldowania: Wielka Brytania
      bez dodatkowych szczegolowych info.
      f.

P.S. jak wczasie pobytu w Polsce mojego syna sprawdzali kontrolerzy biletu
    • Gość: locust Re: Ci, co sie wymeldowali IP: 194.72.105.* 08.01.07, 15:14
      W moim dowodzie jest moj ostatni adres z Polski. Nie wymienilem go po
      wymeldowaniu. Nikt Ci glowy nie urwie jesli Ty tez go nie wymienisz. Uzywam go
      czasem bo jest poreczniejszy niz paszport i sie miesci w portfelu. Czasem
      trzeba pokazac na poczcie, czy w banku.
      • Gość: incognito Re: Ci, co sie wymeldowali IP: *.ipt.aol.com 08.01.07, 15:41
        ja podobnie jak osoba wyżej.
        z tym że złożyłam o nowy dowód, bo trzeba to zrobić.
        natomiast nowy będzie leżał do odbioru z adnotacją w miejscu adresu: osoba bez
        stałego zameldowania na terenie RZP. przez 10 lat, chyba że go odbiorę.
        tak powiedziała mi pani z okienka.
        nie ma problemu.
        • vierablu Re: Ci, co sie wymeldowali 08.01.07, 15:47
          Dziekuje za odpowiedzi. Dla mnie jedna z przyczyn niewymeldowania sie byla
          obawa, ze jak wymelduje corke lat 12, to jak bedzie miala lat 13 i prawo do
          otrzymania dowodu bez zgody ojca, to tego dowodu po prostu jej nie wydadza - bo
          wlasciwie do ktorego urzedu w takiej sprawie mialabym sie zwrocic, skoro dowody
          sa wydawane wg miejsca zameldowania? Musialam sobie wiec zostawic te furtke na
          wypadek problemow z usyskaniem zgody ojca corki na przedluzenie paszportu.
          • novalee1 Re: Ci, co sie wymeldowali 08.01.07, 15:56
            Jak mieszkalam w Polsce wynajmowalam pokoj u prywatnej osoby i przed wyjazdem
            za granice po prostu sie stamtad wymeldowalam ale dowodu juz nie wymienilam.Juz
            niedlugo bede sie mogla starac o paszport brytyjski a o dowod mnie tu raczej
            nikt nie pyta.
    • Gość: biedrina Re: Ci, co sie wymeldowali IP: *.brhm.adsl.virgin.net 08.01.07, 17:52
      Ja mialam ta sama watpliwosci przy wymeldowaniu i grzecznie zapytalam w urzedzie
      co mam zrobic wpisac adres z UK? No i sie dowiedzialam,ze mieszkajac poza
      granicami kraju nie mam obowiazku posiadania dowodu osobistego. Nadal mam swoj
      start ale o nowy nie mysle.

• Gość: gosc Re: Ci, co sie wymeldowali IP: *.range86-131.btcentralplus.com 08.01.07, 18:08
        chce sie wymeldowac i slyszalem ze nie musze sie osobiscie zglaszac w polsce,po
        prostu moi rodzice moga mnie wymeldowac jako osobe nie mieskajaca tam -czy jest
        to prawda ktos wie moze?
        • mysz2006 Re: Ci, co sie wymeldowali 08.01.07, 18:58
          nikt nie moze Cie wymeldowac bez Twojej zgody

jesli dasz rodzicom pelnomocnictwo do zalatwienia tej sprawy w Twoim imieniu to
          owszem. Moze to tez zalatwic inna upowazniona osoba.
          • vierablu Re: Ci, co sie wymeldowali 08.01.07, 19:04
            Do wymeldowania potrzebne sa:
            Formularz zgłoszenia wymeldowania z pobytu stałego lub czasowego trwającego
            ponad 3 miesiące.
            Dowód osobisty.
            Książeczka wojskowa – w przypadku osób podlegających powszechnemu obowiązkowi
            wojskowemu (zwrot karty mobilizacyjnej w przypadku wymeldowania poza teren WKU).
            Odpis skrócony aktu urodzenia – w przypadku osób niepełnoletnich,
            nieposiadających dokumentu stwierdzającego tożsamość.

Należy wypełnić i podpisać formularz zgłoszenia wymeldowania z miejsca pobytu
            stałego lub czasowego trwającego ponad 2 miesiące.
            Wymeldowanie dokonywane jest osobiście lub przez pełnomocnika.
            Za osoby niepełnoletnie lub ubezwłasnowolnione wymeldowania dokonują
            opiekunowie prawni.
          • funny.face Re: Ci, co sie wymeldowali 08.01.07, 19:04
            Jak w takim razie "zrobic" pelnomocnictwo w UK? Wystarczy wyslac zwykly list,
            czy trzeba prosic solicitora o pieczatke? Nie moge znalesc nigdzie odpowiednich
            informacji...
            • vierablu Re: Ci, co sie wymeldowali 09.01.07, 10:07
              Na pewno musi byc potwierdzone notarialnie.
    • Gość: Pat&Co Re: Ci, co sie wymeldowali IP: *.efm.bris.ac.uk 09.01.07, 01:55
      nie mam zadnego, bo pani w okienku mi powiedziala ze do dowodu (starego) sie
      teraz nie wpisuje, jesli chodzi o wymeldowanie to tez nie mam wpisu, dostalem
      tylko wydruk z komputera.
      Natomiast do danych ewidencyjnych wpisali mi Bristol, Zjednoczone Krolestwo -
      przez dobra minute wyjasnialem co to Zjednoczone Krolestwo i ze nie ma takiego
      panstwa jak Anglia
      • harrythestreet Re: Ci, co sie wymeldowali 09.01.07, 09:25
        A jak to jest z nowymi dowodami w Polsce. Czy Ci ktorzy mieli dowody wydane
        przed rokiem 96 musieli je wymienic na nowe w ubieglym roku czy jest jeszcze na
        to czas. Pewnie za brak wymiany na nowy jest jakas kara administracyjna?
        • Gość: lola Re: Ci, co sie wymeldowali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 18:50
          Nie, na pewno nie ma żadnej kary. Dzisiaj byłam w urzędzie się wymeldować i
          pani mi powidziała, że mam na to czas do końca tego roku. Te terminy
          wcześniejsze były po to, aby jak zwykle pod koniec roku wszyscy nie przyszli na
          raz wymieniać dowodów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka