mandi.ole 19.01.07, 12:31 Wiecie moze, jak zalatwic wize do Stanow bedac tutaj? dokladnie Szkocja. Zastanawiam sie nad wakacjami tam, ale nigdy wczesniej takiej wizy nei zalatwialam, nawet w Polsce, wiec pytam,czy moze ktos z Was to robil tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 13:02 wize zalatwiasz w Londynie a czy ja dostaniesz to zalezy jak przekonasz Konsula. london.usembassy.gov/cons_new/visa/niv/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trelemorele Re: Wiza do Stanow.. IP: 62.189.241.* 19.01.07, 13:13 oo, mialem o to samo wczoraj pytac. Super.Wole gadac z nimi tu niz w Polsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 13:21 a wiesz o tym ze masz takie same szanse na wize czy bedziesz sie starac o nia w Anglii czy tez w Polsce?Dla nich jestes ciagle potencjalnym imigrantem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandi.ole Re: Wiza do Stanow.. IP: *.plus.com 19.01.07, 13:25 czy nie ma szansy tego zrobic gdzies blizej? no i na czym taka gadka polega? jak przekonac ww urzednika? Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 13:47 to jest podobnie jak ze staraniem się o kredyt - musisz udowodnić, że go nie potrzebujesz ;) najlepiej mieć samochód albo dwa, własnościowe mieszkanie, ponadprzeciętne zarobki - wtedy nie jesteś podejrzewany o chęć myknięcia na kontraktorkę ;) z drugiej strony - ciekaw jestem jak patrzą na kogoś, kto już raz wyemigrował ze swojego kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Wiza do Stanow.. IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 19.01.07, 13:52 Jest konsulat w Edynburgu, ale: 'The U.S. Consulate in Edinburgh does NOT process any type of immigrant or non- immigrant visas. We cannot accept telephone or e-mail inquiries about visas, work permits, green cards, or immigration. The American Embassy in London handles visa processing for Scotland. Further information may be obtained from American Embassy London Visa Services' Pytaja kiedy chcesz jechac do Stanow, cel wizyty, gdzie sie zatrzymasz. Mnie pytali co robi moj chlopak - jego nazwisko bylo na umowie wynajmu mieszkania. Przynioslam kontrakt z pracy, wydruki z kont - oszczednosci i biezace. Wize przyslali za kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandi.ole Re: Wiza do Stanow.. IP: *.plus.com 19.01.07, 13:57 ok, czyli trzeba sie jakos z nimi umowic czy co? czy najpierw trzeba wypelnic jakies dokumenty? prosze o praktyczne rady. czy nalezy sie przyznac ze jade tylko na wakacje? juz sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 14:10 na pewno nie mów, starając się o wizę turystyczną, że chcesz sobie dorobić koszeniem trawy u znajomych ani że kiedykolwiek pracowałaś na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Wiza do Stanow.. IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 19.01.07, 15:59 Wszystkie informacje znajdziesz na stronie internetowej ambasady. Ja dzwonilam na numer telefonu gdzie oplata jest wyzsza niz normalnie, ale szybko umawiaja cie na spotkanie wiec nie ma naciagania na dlugie rozmowy :). Wszystkie dokumenty wypelniasz na miejscu. Pytana o cel wizyty powiedzialam ze chce pojechac na weekend na zakupy do Nowego Yorku :). Odpowiedz Link Zgłoś
sith_space Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 16:07 Tez nie do konca. Lepiej aplikacje wypelnic na komputerze i wydrukowac. Zreszta to jest na stronie ambasady napisane. W pierwszej kolejnosci rozpatrzane sa wnioski komputerowe i wydrukowane, bo oni sie nie musza babrac z rozczytywaniem co kto napisal, tylko sobie to skanuja i czesc. Na miejscu po przyjsciu do ambasady, najpierw zobacza Ci twoja aplikacje i najwyzej dopowiedza, ze tego pan/pani nie wpisala i kaza dopisac. Ale to i tak bedzie co innego niz jak przyjdziesz z recznie wypelnionym wnioskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Wiza do Stanow.. IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 19.01.07, 16:38 Masz racje z tym wypelnieniem wnioskow. Zapomnialam juz jak to bylo. Trzeba tez miec dowod wplaty. Maja tez bardzo duze wymagania co do zdjecia. Najlepiej sprawdzic na stronie internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wiza do Stanow.. IP: *.unknown.be.uu.net 19.01.07, 14:24 > a wiesz o tym ze masz takie same szanse na wize czy bedziesz sie starac o nia w > Anglii czy tez w Polsce?Dla nich jestes ciagle potencjalnym imigrantem. no nie koniecznie inaczej jest jak zarabiasz 300dolarow na miesiac i mowisz z ejedziesz na wakacje inaczej jak zarabiasz 3000 dolarow na miesiac i mowisz z ejedziesz na wakaja w tym drugim wypadku poprostu cie na to stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jinx Re: Wiza do Stanow.. IP: *.mynow.co.uk 19.01.07, 14:31 8 miesiecy w Londynie, kontrakt na 1400 funtow miesiecznie, wczesniejszy 3 miesieczny pobyt w Stanach na wizie studenckiej, zaswiadczenie o niekaralnosci, umowa najmu mieszkania - a jednak to wszystko nie wystarczylo. w grudniu ubiegalem sie o wize turystyczna w ambasadzie w Londynie i jej nie otrzymalem, choc intencje naprawde mialem czyste. jak to stwierdzil konsul: mam niewystarczajaco silne zwiazki z Wielka Brytania. spojrzal na moja wize, wydana wczesniej w Krakowie po czym stwierdzil, ze moze lepiej by bylo gdybym ubiegal sie o wize wlasnie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 14:57 A mysmy potrzebowali wize tranzytowa (przelot przez SZAPe), a dali nam 10letnia wielowjazdowa. Najlepszy ubaw mialem w Houston na lotnisku, gdzie cala straz graniczna byla pochodzenia meksykanskiego i sie okazalo, ze Houston znam lepiej niz oni :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wiza do Stanow.. IP: *.unknown.be.uu.net 19.01.07, 15:29 8 miesiecy w Londynie, kontrakt na 1400 funtow miesiecznie no wiesz akurat moze u ciebie jednak te 8 miesiecy to nie bylo wystarczajace Odpowiedz Link Zgłoś
sith_space Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 16:04 Bylem w bardzo podobnej sytuacji, tylko jak aplikowalem, to bylem jeszcze krocej i ty. Reszta sie zgadza. Mialem uprzednio wize turystyczna wydana w Warszawie. Wszystkie inne papiery tez. Zadnego przesiedzenia poprzedniego pobytu. Na koniec mi powiedzial gosc, ze lepiej by bylo, gdybym sprobowal w Polsce, to mialbym wieksze szanse. Tutaj nie mam domu na wlasnosc, rodziny etc etc. Wiec jesli ktos jest w UK dajmy na to niespelna rok i chce skoczyc sobie do USA na wakacje, to imo, jadac wczesniej do PL, niech sobie tam probuje wize wyrobic. Gość portalu: Jinx napisał(a): > 8 miesiecy w Londynie, kontrakt na 1400 funtow miesiecznie, wczesniejszy 3 > miesieczny pobyt w Stanach na wizie studenckiej, zaswiadczenie o niekaralnosci, > > umowa najmu mieszkania - a jednak to wszystko nie wystarczylo. w grudniu > ubiegalem sie o wize turystyczna w ambasadzie w Londynie i jej nie otrzymalem, > choc intencje naprawde mialem czyste. jak to stwierdzil konsul: mam > niewystarczajaco silne zwiazki z Wielka Brytania. spojrzal na moja wize, wydana > > wczesniej w Krakowie po czym stwierdzil, ze moze lepiej by bylo gdybym ubiegal > sie o wize wlasnie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep Re: Wiza do Stanow.. 19.01.07, 21:09 Mam Polaka lekarza w moim teamie. Wyslal dokumentacje poczta do konsulatu i dostal wize po 2 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: Wiza do Stanow.. 20.01.07, 00:37 Jak poszukasz strony ambasady amerykanskiej to sie wszystkiego dowiesz, uwazam takie posty za bezsensowne .....bardziej ufasz porada z tad niz oficjalnej stronie????? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiubleep Re: Wiza do Stanow.. 20.01.07, 00:43 Ty masz, dziecko, problemy z ortografia w rodzinnym jezyku. Czego tu szukasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
sith_space Re: Wiza do Stanow.. 20.01.07, 13:46 To bardzo ciekawe. Czyli mowisz, ze w ogole w ambasadzie sie nie pojawil ? A odciski palcow tez wyslal poczta ? :< Odpowiedz Link Zgłoś