Dodaj do ulubionych

Pytanie o landlorda

22.02.07, 16:50
Tym razem mam pytanie do tych którzy wynajmują miszkania/pokoje samodzielnie.
Jak wygląda technicznie takie wynajęcie mieszkania? Tzn. Dzwonię, pytam,
umawiamy się na obejrzenie mieszkania, podoba mi sie i co dalej? Jak wygląda
taka umowa? Na zwykłej kartce czy to jest jakiś "gotowy" formularz? Przecież
będzie żądał depozytu, więc musi być jakieś solidne potwierdzenie, że wziął
ode mnie kasę. Mam na myśli "prywatnego" właściciela, a nie agencję.
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: Pytanie o landlorda 22.02.07, 19:06
      Umowa wygląda jak umowa :) Kilka kartek formatu A4 z określonymi warunkami
      umowy, czyli:
      - na jaki czas jest zawarta umowa
      - jaki czas wypowiedzenia mieszkania masz Ty (a jaki czas na wypowiedzenie
      mieszkania Tobie ma landlord)
      - jaka jest kwota depozytu, kiedy ma być zwrócona (lub do czego wykorzystana -
      zniszczenia jakie np dokonasz w mieszkaniu)
      -obowiązki Twoje wobec landlorda i mieszkania (tzn za co płacisz, za co odpowiadasz)
      - obowiązki landlorda wobec Ciebie (za co on odpowiada, co musi Ci zapewnić i co
      naprawia na własny koszt)
      - opis postępowania w przypadku złamania umowy

Dodatkowo powinieneś z landlordem omówić stan mieszkania.. standardowo na kartce
      opisać każde pomieszczenie z osobna - jaki kolor ścian, jaki stan itp itd - to
      jest dosyć ważne, bo zabezpiecza Twój depozyt na pokrycie szkód w mieszkaniu
      (chyba nie chcesz płacić za remont czegoś, co już było uszkodzone zanim
      podpisałeś umowę)
      • Gość: 1spag Re: Pytanie o landlorda IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 23.02.07, 11:05
        Moj patent to filmowanie (kamera video) mieszkania zaraz po wejsciu (nawet przed
        umeblowaniem, jak bierze sie unfurnished ) na tasmie jest data wiec trudno
        bedzie udowodnic, ze stan byl cudowny przed twoim wejsciem jesli taki nie byl,
        jesli nie posiadasz kamery to wez aparat fotograficzny lub kup jakis aparat
        jednorazowy z filmem!!!, ale nie wiem czy one maja mozliwosc wstawiania daty i
        zrob zdjecia calego mieszkania/pokoju a najwiecej miejsc ktore wedlug ciebie
        moga byc "podejrzane", jesli nie ma mozliwosci wstawiania daty to zrob to w
        obecnosci landlorda te zdjecia i wez najlepiej gazete z tego dnia, on bedzie
        wiedzial ze to nie przelewki a jesli bedzie cos marudzil to po prostu zmien
        landlorda,ale wybor zawsze nalezy do ciebie Pamietaj to sa twoje pieniadze!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka