Dodaj do ulubionych

Dlaczego wyjezdzamy z Polski?

22.03.07, 16:05
Witam wszystkich.
Podobnie jak duza czesc moich rodakow zdecydowalem sie wyjechac. Wybralem
Anglie. Wyjechalem bo mam marzenia do zrealizowania, a praca w Polsce nie
pozwalala mi na to, poza tym mialem dosc przebywac w chorym Panstwie jakim
jest Polska,mimo ze zostawilem w ojczyznie swoich rodzicow i znajomych to i
tak wyjechalem.
Po ponad rocznym pobycie zaczalem pozanawac coraz to wiecej nowych ludzi -
Polakow.
Zawsze mi sie wydawalo ze wiekszosc ludzi ktorzy decyduja sie na wyjazd z
kraju robia to poniewaz w Polsce jest duze bezrobocie, ale czy to prawda.
Wszystkich ktorych dotad spotkalem mieli w Polsce prace i duza czesc z nich
dobrze platna.
Co tak naprawde nas zacheca lub zmusza do pozostawienia swoich rodzin,
znajomych i swojej przeszlosci z Polska?
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 22.03.07, 16:27
      > Co tak naprawde nas zacheca lub zmusza do pozostawienia swoich rodzin,
      > znajomych i swojej przeszlosci z Polska?

zdrowy rozsadek. jesli masz mozliwosc spelnienia marzen albo chociaz poprawienia
      bytu, to dlaczego mialabys zostac?
      czy rodzina i znajomi to naprawde wszystko?
    • Gość: Soup Nazi Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.sdsl.bell.ca 22.03.07, 17:06
      gonia6 napisała:

> Po ponad rocznym pobycie zaczalem pozanawac coraz to wiecej nowych ludzi -
      > Polakow.
      > Zawsze mi sie wydawalo ze wiekszosc ludzi ktorzy decyduja sie na wyjazd z
      > kraju robia to poniewaz w Polsce jest duze bezrobocie, ale czy to prawda.

Prawda, prawda - bezrobocie, glodowe zarobki, buractwo na kazdym kroku, glupota
      na kazdym kroku, etc.

> Wszystkich ktorych dotad spotkalem mieli w Polsce prace i duza czesc z nich
      > dobrze platna.

Hehehe, poznasz jeszcze niejednego takiego z domu zamorzonego. Po prostu Polacy
      sa narodem bardzo "honorowym" i nawet miedzy soba nie chca sie przyznac, ze sa
      emigracja zarobkowa z powodu bezrobocia i dziadostwa. Prawda jest taka, ze jesli
      ktos mieszka w kraju demokratycznym, chocby i pelnym biurokracji i buractwa, ma
      stabilna prace i w miare pelna kieszen na przecietnym europejskim poziomie to
      9.99 raza na 10 siedzie na doopie tam gdzie sie urodzil i pluje kaczorom oraz
      innym rydzykom na glowe z dziesiatego pietra. Na dluzsze pobyty za granica
      wyruszaja niektorzy z checi przygod, super pracy, studenci, etc.
    • aldix Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 22.03.07, 17:55
      jestes calkowicie przekonana, ze ludzie zotawili "dobrze platne" posady w
      Polsce i przyjechali zarabiac w Anglii?

ja pracuje w swoim zawodzie, w kraju zarabialam marnie (1500zl netto
      miesiecznie).

nie wierze, ze duza czesc Twoich znajomych to nie jest emigracja ekonomiczna
      • Gość: A Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.189.18.194.griffin.managedbroadband.co.uk 22.03.07, 21:43
        A jak okreslic ludzi, ktorzy zarabiali bardzo dobrze w PL, ale zarabiaja jeszcze
        lepiej w UK? Czy to tez emigracja zarobkowa? Ale chyba troche sie rozni od tej
        zarobkowej mniejszego pulapu?

Mozesz nie wierzyc, ze ktos ma takich znajomych, ale tak moze byc. Wszystko
        zalezy w jakim gronie ludzi obracasz sie.
    • korkix78 W poszukiwaniu normalnosci ? 22.03.07, 18:05
      Szerzej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=49110398&a=49302961
    • joanna.d2 Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 22.03.07, 20:42
      Ja wyjechalam tylko na pol roku ,a jestem juz 3 lata.Pojechalam ,bo chcialam
      splacic dlugi.Udalo sie i teraz probuje oszczedzac i kto wie moze wroce do
      Polski ,sama jeszcze nie wiem.
      • Gość: wk Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 20:45
        to sporo zarabiałaś te 1500,-zł mój syn zarabiał 800,-zł netto, wyższe
        wykształcenie.
        • aldix Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 22.03.07, 21:03
          Gość portalu: wk napisał(a):

> to sporo zarabiałaś te 1500,-zł mój syn zarabiał 800,-zł netto, wyższe
          > wykształcenie.

ale duze ryzyko wypadku. jestem jezdzcem w stajni wyscigowej.
          • Gość: wk Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 21:07
            no tak a On był tylko analitykiem.
            • flipflap Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 23.03.07, 05:43
              Wiekszosc obecnych (tymczasowych) emigrantow nie wroci do Polski. Po kilku
              latach pobytu w normalnosci, zalozeniu rodziny, nikt przy zdrowych zmyslach nie
              wroci na gorsze. W wiekszosci, dzieci nowych emigrantow nigdy nie zasymiuja sie
              z Polska , i jej dziwnymi ukladami.
              Z Polski wyjezdzalo sie od pokolen. Wszystkie najlepsze i najwieksze
              osiagniecia Polakow dokonaly sie na emigracji. Nie ma wtym nic nowego.
              • aldix Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 23.03.07, 08:21
                to fakt. byla fala emigracji powojennej, czasu stanu wojennego, teraz jest
                emigracja unijna...

osobiscie nie widze siebie na obczyznie za pare lat.
                • Gość: Doc Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.proxy.aol.com 23.03.07, 11:28
                  Hm, moze to rzeczywiscie tak jest, ze ludzie wyjezdzali i beda wyjezdzac z PL.
                  Ja wyjechalem 6 lat temu i nie wyobrazam sobie juz powrotu do PL. Tutja mam
                  stabilna dobrze platna prace w swoim zawodzie, tutaj kupilem dom i mam
                  dziewczyne. Polska to teraz kraj na wakacje od czasu do czasu.
                  Doc
              • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.wfd106.dsl.pol.co.uk 24.03.07, 07:56
                byl taki jeden polski KROL , ktory zbudowal polske od moza do moza - on byl tez
                na emigracji
                • Gość: Soup Nazi [...] IP: *.sdsl.bell.ca 27.03.07, 15:51
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: Soup Nazi [...] IP: *.sdsl.bell.ca 27.03.07, 17:48
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.l3.c5.dsl.pol.co.uk 23.03.07, 13:41
      czy tylko duch Targowicy jest tutaj obrcny.......i ludzie ktorzy sprzedadza sie
      za pare groszy , zeby sobie cos kupic o ??? czy tylko takie wartosci sa obecne
      w emigrantach - bardzo mnie to zastanawia ???
      nie mieszkam w kraju juz pare lat ale nigdy nie wyzrkne sie Moich korzeni i
      wartosci ktore dala mi POLSKA .
      czasami bardzo mnie smiesz polscy emigranci w niemczech wstydzadzy sie nawet
      mowic po polsku ( szlas mnie trafa )............ i dlatego moze niemiaszki
      traktuja nas jak papier toaletowy - bo nie potrafimy szanowac samych siebie
      • Gość: gosc Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 23.03.07, 17:10
        Ja tam sie nie wstydze ,ze jestem z Polski i nigdy sie tego nie wypre.Jezeli
        niektorzy zachowuja sie jak idioci i przynosza wstyd ,to sobie.Mysle ze wsrod
        kazdej narodowosci znajda sie tacy co do ktorych lepiej sie nie przyznawac ,ale
        to nie znaczy ,ze wszystkich trzeba pod to "podpiac"
        • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.wfd74a.dsl.pol.co.uk 23.03.07, 17:53
          no "gosciu" sciskam Ci dlon wirtualnie oczywiscie !!!
      • Gość: wrw Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.proxy.aol.com 24.03.07, 02:43
        Gość portalu: rh+ napisał(a):

> nie mieszkam w kraju juz pare lat ale nigdy nie wyzrkne sie Moich korzeni i
        > wartosci ktore dala mi POLSKA .

Zechcialbys kilka z tych wartosci wymienic?
        • Gość: Soup Nazi Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.03.07, 05:05
          Hehe, cisza. Cierpietnik szlachetny zrobil inwentaryzacje i wyszlo duze manko,
          buahahaha. Cieciostwo z wiecznie glupio sie poruszajacymi zuchwami.
          • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.wfd106.dsl.pol.co.uk 24.03.07, 07:11
            jestes typkiem chava jak nie wiesz co to takiego spytaj kumpli angoli z z
            council-u to ci powiedza .
            zarobic , nawpie..c sie , popie..c ( za 20 F angielska k.....e )i wysrac
            sie ............ i swiat jest piekny co nie !!!
            pewnie juz wyslales aplikacje na rezydenturę i nosisz koszulke z napisem
            angland- powodzenia ; a cha zapomnialem dodac ze niektórzy sie czeszą na
            kogutka ( tylko czacha ma kształt jaja- polac mozna)
        • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.wfd106.dsl.pol.co.uk 24.03.07, 07:24
          jezeli ty nie masz zadnych poza "bo moge sobie cos kupic na co w kraju
          odkladalbym rok" to przepraszam ale nie jestes partnerem do rozmowy - i jezeli
          nie wnosisz nic merytorycznego to lepiej nie zabieraj głosu tylko idz i sobie
          cos kup - zaraz poprawisz sobie humor
          • korkix78 Polak - Arab Polnocy 24.03.07, 13:31
            Oto ja - spadkobierca tysiącletniej tradycji, rodak Chopina i Kopernika,
            pogromca komunizmu, mieszkaniec kraju zjawiskowych blondynek, żubrów i bocianów.
            Istny cud świata. Tylko dlaczego jestem wiecznie wku..ony?

Jednak:
            kiedy zapytano (IPOS na zlecenie "Reader's Digest") wkraczajacych w doroslosc
            ludzi, co jest najlepsze w byciu Polakiem, prawie polowa odpowiedziala: NIC.

Niewielu ludzi w swiecie slyszalo o urodzie polskich kobiet, pysznych polskich
            potrawach i dziwach przyrody. O naszych megawieszczach wiedza tylko
            literaturoznawcy, Milosz, Szymborska sa tak samo rozpoznawalni na swiecie jak w
            Polsce Martison, Elitis i Soyinka (wszyscy dostali Nobla). W lidze narodow
            szwendamy sie gdzies w dole tabeli, cywilizacyjnie blizsi Polwyspowi Arabskiemu
            niz Skandynawii.
            Boje sie kontynuowac te analogie, bo jest na swiecie kultura porownywalna do
            naszej. Przesiaknieta religia, przekonana, ze nie dajac nic w zamian, moze
            wymagac wszystkiego: szacunku, przywilejow, dobr, specjalnego traktowania.
            Agresywna wobec kazdej innosci, agresywna wobec siebie samej, a jednoczesnie
            przekonana o slusznosci, wyjatkowosci i byciu wybranym. To islam.
            I moze powiedzenie, ze Polacy sa Arabami Polnocy byloby ciut na wyrost.
            Ale tylko ciut.

To powyzej to byla mala kompilacja cytatow.

A wszystko w swietle jednego - dlaczego nie odpowiadasz na prosto postawione
            pytanie ?

Szacuneczek.
            • Gość: rh+ Re: Polak - Arab Polnocy IP: *.lns4-c11.dsl.pol.co.uk 24.03.07, 15:13
              przeciez , bylismy narodem , bardzo otwartym , z roznymi wyznaniami i co sie
              stalo - w jaki sposob doszlo do tego , ze im glu[szy tym ma wiekszp posluch...o
              nawt wiecej chce rzadzic . Co zostalo z" polski oswiecenia" i dlaczego jak po
              pochylni jedziemy w dół.
    • Gość: ania Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.cable.ubr05.newt.blueyonder.co.uk 25.03.07, 19:50
      bo mnie w polsce nie bylo stac na studia w innym miescie. a nie chcialam na
      zawsze utknac w 'duchowej stolicy Polski' skad niestety pochodze...i dlatego ze
      mnie wkurzal fakt, ze chociaz mam tyle zainteresowan (fotografia, muzyka,
      jezyki obce itp) to moglam je w polsce rozwijac tylko w bardzo malym stopniu.
      przyjechalam po maturze i wydaje mi sie ze juz dosc duzo tutaj osiagnelam (na
      czym oczywiscie jeszcze nie koniec). studiuje, zdobywam doswiadczenie zawodowe
      i wreszcie moge robic to co kocham.
      • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.l4.c2.dsl.pol.co.uk 25.03.07, 21:47
        oczywiscie ,ze sie z toba zgasdzam , tutaj mozna sie rozwijac , masz wieksze
        szanse rozwoju , ale co mnie irytuje czasami w wypowiedziach to brak szacunku
        do POLSKI ( a co sie z tym wiąże także barak do siebie samych )
        • korkix78 Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 26.03.07, 00:24
          O, dobrze, ze to napisales.
          A propos : autentycznie, bez zadnej ironii : czy moglbys odpowiedziec na
          nastepujace pytanie

Wskaz prosze ktore z nastepujacych zdan (czesto powstarzane przez rozne osoby)
          jest brakiem szacunku dla Polski (chcialbym wiedziec w ktorym momencie tym sie
          ktos charakteryzuje):

a) w Polsce nie podoba mi sie, ze tak rozpowszechniona jest tu korupcja
          b) przeraza mnie stan polskich drog
          c) W Polsce bardzo ciezko o porzadna dobrzeplatna prace dla przecietnej osoby
          d) Uprzejmosc urzednikow zwykle pozostawia wiele do zyczenia
          e) podatki w Polsce generalnie sa stanowczo za wysokie
          f) nie podoba mi sie wynik wyborow parlamentarnych / prezydenckich
          g) obecna sytuacja polityczna jeszcze rok temu wydawala i sie nie do pomyslenia
          h) w Polsce wiele osob ledwo wiaze koniec z koncem

Vide: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=54961005&a=54973553
          • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.l3.c2.dsl.pol.co.uk 26.03.07, 07:59
            moze , zie jestes z tego rocznika i juz nie pamietasz lub nie chcesz pamietac
            ilu ludzi zginelo bez wiesci , zebysmy byli "wolni" , zeby ktos mogl powiedziec
            co mysli ( czasami zenujaco) o kraju i ludziach , ktorzy dalli mu wyksztalcenie
            i mozliwosc wyboru miejsca zamieszkania w EUROPIE ( UK ) Moze nawet i sytuacja
            zmusza nas do innego rodzaju myslenia ( kombinowania ) co wychodzi w sumie na
            plusy.
            co do wsazywania -jest wiele postow traktukacych POLSKE - jak papier toaletowy
            ( w dodatku kiepskiej jakosci )-
            politykow sami wybieramy - a jak wczesniej napisales " wiecznie obrazony" to na
            przekor ne pojde na wybory ...i tak idzie juz blisko 20 lat . zawsze beda ludze
            niezadowoleni . Moze pamietasz przed Margaretka , kiedy obejmowala wladz tu tez
            byla bieda i jakos nikt nie jechal z anglia jak zs "szmatka".
            widzisz korki x po wielu latach zatwardziale komuny ciezko jest sie szybko
            PODNIESC ( zapomniales , jak to ZLEDNOCZONE KROLESTWO - nas sprzedalo w
            jalcie ........dopiero w latach 70 przyznali sie , ze to POLACY rozwiazali
            enigme -itd itp...........)
            i w tej chwili tez zapie..my na nierobow angielskich , ktorzy dobrze sobie
            zyja z grantow jakie dostaja
            cdn...

• aznar33 Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 26.03.07, 10:43
              > ZLEDNOCZONE KROLESTWO - nas sprzedalo w jalcie
              > POLACY rozwiazali enigme

Twoja wiedza historyczna jest bardzo powierzchowna. Szkoda że nie wspomniałeś
              dywizjonu 303 i jak to uratował on Anglię.

BTW - druga wojna światowa nie jest specjalnie dobrym powodem do dumy narodowej.
              Przegraliśmy tak bardzo jak tylko było można i tyle razy ile było można.
              • Gość: Soup Nazi Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: *.sdsl.bell.ca 26.03.07, 18:09
                aznar33 napisał:

> > ZLEDNOCZONE KROLESTWO - nas sprzedalo w jalcie
                > > POLACY rozwiazali enigme
                >
                > Twoja wiedza historyczna jest bardzo powierzchowna. Szkoda że nie wspomniałeś
                > dywizjonu 303 i jak to uratował on Anglię.

Smierdzi wrecz niegdysiejszym Expressem Wieczornym. No i dlaczego nie wspomnial
                o Monte Cassino, ktore jak wiadomo (Polakom) bardzo duzo narodowosci zdobywalo i
                zdobyc nie moglo, a Polacy zdobyli bo byli najdzielniejsi i jak wiadomo
                (Polakom) byli najbitniejszym zolnierzami na swiecie, co im do dzisiaj siem
                zostalo. May The Force be with them. And with him.
                • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: 62.136.42.* 27.03.07, 19:18
                  no i dlatego dzisiaj ( zakladajac , ze mialbys szanse sie urodzic ) , bys
                  polerowal byty ( za darmo !!!) i sie cieszyl , ze jesz cze zyjesz
                  troche pokory
                  • shilla01 Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? 27.03.07, 19:52
                    zle pytanie . Nie - dlaczego wyjezdzamy z Polski - tylko dlaczego tam nie
                    chcemy wracać.
                    • Gość: rh+ Re: Dlaczego wyjezdzamy z Polski? IP: 62.136.42.* 27.03.07, 20:16
                      bo , obraz naszego spoleczenstwa przypomina to forum ( lustrzane odbicie), nie
                      ma zasnej merytorycznej dyskusji tylko obrzucanie sie blotem................
                      pikanterii dodaja ludzie , ktorzy klepia co kolwiek byle klepac i bluzgac !!!
                      on & on w jakis shizofremicznym swiecie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka