Dodaj do ulubionych

Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 18:35

chodzi oczywiście o to, czy wyjeżdżaliście w ciemno - nie mając tam nikogo a
jedynie nagrany pokój załatwiony przez Internet.Czy tez jednak większośc
wyjeżdzała do znajomych, którzy pomogli zaaklimatyzować się w nowym kraju
oraz załatwić niezbędne sprawy urzędowe? a może jakaś częśc w pojedynke
ruszała na podbój Wielkiej Brytanii bądź Irlandii??

Obserwuj wątek
    • Gość: Zaloguj sie Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? IP: *.range86-148.btcentralplus.com 23.03.07, 18:52
      Jest jeszcze moj wariant.Nabor w PL,wszystko ustawione przez firme.
    • Gość: Ralph Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? IP: *.bb.sky.com 23.03.07, 19:12
      Wyjechałem w ciemno - pokój właśnie załatwiłem przez internet, w ciągu 10 dni
      miałem dwie rozmowy kwalifikacyjne i wybrałem sobie lepszą ofertę.
      Jeden drobiazg - trzeba mieć odpowiedni zapas pieniędzy, bo nie można liczyć na
      rodzinę czy znajomych. Zresztą nawet jak ma się rodzinę i znajomych, to lepiej
      na nich nie liczyć...
      • Gość: george_sand pytanie do ralph IP: *.icpnet.pl 23.03.07, 22:31
        na jakiej stronce znalazles ta prace(ja na razie tylko weszlam na hays i
        randstad)?piszesz o zapasie pieniedzy prosze o dokladna kwote podac bo ja chyba
        za rok(w pazdzierniku)wybiore sie do uk,a pokoj na jakiej stronce czy dopiero
        zalatwisz jak pojedziesz?aha najbardziej mnie ciekawi to czy sprawdzisz swojego
        potencjalnego pracodawce bo boje sie sytuacji ze jade tam,niby praca nagrana a
        na miejscu okazuje sie ze ktos inny jest na moje miejsce lub praca nie taka
        jaka chcialam ;/ co do mieszkania to samo-czy da sie sprawdzic czy landlord lub
        pracodawca nas nie robia w ...?
        • Gość: Ralph Re: pytanie do ralph IP: *.bb.sky.com 24.03.07, 02:14
          Pisałem już o tym wiele razy - wziąłem ze sobą 1200 funtów i LEDWO starczyło, a
          raczej zabrakło, ale na szczęście szef dał mi trochę pieniędzy przed oficjalną
          wypłatą.
          Trzeba się przygotować na 2 miesiące (1 miesiąc szukania pracy i drugi zanim się
          dostanie wypłatę):
          600 funtów wynajęcie pokoju
          200 funtów kaucja
          250 funtów jedzenie
          100 funtów dojazdy
          100 funtów inne nieprzewidziane drobiazgi
          Razem 1250 funtów.

Pracę znalazłem po atakowaniu ogłoszeń na jobserve.co.uk i gisajob.co.uk, te
          strony sa najlepsze dla programistów, nie wiem jak z innymi zawodami. Ważne -
          dopiero po przyjeździe do UK i umieszczeniu w CV brytyjskiego telefonu i adresu
          zacząłem odbierać telefony. Wcześniej wieeeeeele miesięcy wysyłałem z Polski
          grube setki CV (dokładnie 841, liczyłem skrupulatnie) i praktycznie nie było
          żadnego odzewu, średnio jeden telefon na 2-3 tygodnie. Po przyjeździe do
          Londynu nagle zmieniło się to w 5-10 telefonów dziennie!
          Bardzo ważne jest dobre CV, bo to ono decyduje czy w ogóle do Ciebie zadzwonią.
          Brytyjskie CV to zupełnie inna bajka niż polskie.

Jak sprawdzić pracodawcę? Na rozmowie kwalifikacyjnej chyba jest dużo możliwości
          poznania z kim ma się do czynienia. Nigdy w życiu bym nie kupował kota w worku.
          Co do landlorda, to trzeba mieć po prostu szczęście. Ja do tej pory miałem wręcz
          niesamowite, ale jak widzę jakie przejścia mają niektórzy moi znajomi...
          Z pracodawcą podpisujesz chyba umowę, tam jest jasno określone kto do czego się
          zobowiązuje. To samo warto zastosować z landlordem, chyba że tak jak w moim
          przypadku trafia się na nieprawdopodobnie życzliwych i pomocnych ludzi.
          Pokój znalazłem na gumtree. Polecam jednak przede wszystkim easyroommate.com.

Powodzenia!
          • Gość: george_sand dziekuje ralph za odp. IP: *.icpnet.pl 24.03.07, 13:55
            przepraszam ralph ze cie zirytowalam nie mialam takiego zamiaru dziekuje za
            obszerne info pomoze mi napewno :) jak chcesz pogadac to daj znac
            george_sand1@gazeta.pl pozdrwaiam i zycze powodzenia przede wszystkim :)
    • Gość: ja Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? IP: *.winn.cable.ntl.com 23.03.07, 19:38
      do "znajomych"
    • aldix Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? 23.03.07, 21:09
      znalazlam prace przez internet, przyjechalam na gotowe. w ciemno w zyciu bym
      nie jechala, choc moj zawod jest jednym z tych, w ktorych miejsca pracy zawsze
      sa dostepne
    • korkix78 Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? 23.03.07, 22:28
      Zupelnie w ciemno.

Utrzymywalem tylko dosc paliwa w aucie + zaskorniaja, aby w razie czego miec jak
      wrocic.

Mieszkanie - rozpoczecie szukania miejsca do mieszkania w upalny wakacyjny dzien
      ok.10 rano, znalezienie, w tenze sam upalny wakacyjny dzien ok 3 godziny pozniej.
      Rozpoczecia szukania pracy w kolejny dzien - znalezienie - w ciagu kilku dni.

Niezmiennie, wbrew skutecznosci - traktuje siebie jak wyjatek potwierdzajacy
      regule - i niezbyt polecam :-)
      Nalezy starac sie byc przygotowanym w sensie pracy. mieszkania, nr telefonu
      najlepiej jak to mozliwe w indywidualnym przypadku.
    • Gość: Belfastczyk Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? IP: *.range217-43.btcentralplus.com 23.03.07, 23:08
      Rekrutacja w PL. Firma potem opłaciła bilet, odebrała z lotniska, znalazła
      mieszkanie, zapłaciła za pierwszy miesiąc czynsz.
      • Gość: :P Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 24.03.07, 08:43
        to Ty chyba pracujesz w farransie :D:)
      • Gość: locust Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? IP: *.belf.cable.ntl.com 24.03.07, 09:23
        a czerwony dywan rozwineli ?
    • donat1234 Re: Jak zaczynaliście swoją "przygodę" z Anglią? 24.03.07, 04:07
      pani magdo, juz nie ma pani innych pomyslow na artykuly?
      • Gość: Magda donat1234.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 12:00
        artykuł? raczej kolejna osoba (czyli ja) która myśli o wyjeździe z kraju - i
        chciałaby poczytać kilka rad doświadczonych osób.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka