Dodaj do ulubionych

Opiekun Osob Starszych

IP: *.chello.pl 06.04.07, 13:40
Rok temu opiekowalam sie starszymi osobami ale 24h/dobe. Chce zmienic prace
teraz na okolo 40h tygodniowo + troche nadgodzin :D byle by moc wracac do
siebie do domu :) moze ktos wie o jakiejs firmie ktora oferuje taki tryb
pracy? I gdzie nie trzeba podpisywac umowy na rok? :) POMOCY! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.chello.pl 06.04.07, 15:42
      Wiem, ze biuro Christies Care oferuje opieke u osob starszych i podobno calkiem
      niezle placa.
      • Gość: Gee Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.chello.pl 06.04.07, 15:43
        no tak tylko tam tez 24h/dobe a malo tego na co najmniej 7 miesiecy (?) ehh no
        i co tu robic? ..
        • Gość: opiekun Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.cable.ubr02.chel.blueyonder.co.uk 08.04.07, 15:35
          Sprobuj firmy BUPA i Four Seasons chociażby. Praca godzinowa w domach opieki, a nie w domu rezydenta.
      • Gość: ja Re: Opiekun Osob Starszych IP: 83.97.32.* 16.05.07, 07:23
        Niezle placa????Przepraszam, ale wlasnie pracuje w tej firmi i po miesiacu
        uciekam gdzie pieprz rosnie!Naciagacze!!!!Zero planowania wakacji, praca nie
        jest na stale bo sa przestoje,ludzie koczujacy i czekajacy na prace po 2-3 tyg.
        to normalka. Wiecej opiekunow i pracy. Omijac szerokim lukiem te agencje i
        szukac raczej w domach opieki. Pozdrawiam
    • Gość: gerda Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.153.198.* 09.04.07, 20:14
      Czemu nie chcesz pracowac w trybie live-in? Zarobek jest znacznie lepszy i
      klient tylko jeden zamiast 20 na dzien? Wiem, ze sa zawsze plusy i minusy
      kazdej pracy stad pytam z zaciekawieniem?
      • anula36 Re: Opiekun Osob Starszych 10.04.07, 00:41
        nie wiem jak bohaterka postu, ale z mojego doswiadczenia wynika ze wszelka praca 24/H, w czyims domu to wspolczesna forma niewolnictwa, klient jeden , ale z tendencja do zawlaszczenia kazdej minuty dla siebie.Wiekszosc ludzi pragnie jednak czesc doby spedzic z dala od najbardziej nawet slodkiego podopiecznego.
        • Gość: Gerda Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.153.110.* 10.04.07, 11:47
          Obawiam sie ze praca opiekuna ma w sobie w ogole duza doze dyspozycyjnosci czy
          niewolnictwa (jak zwal tak zwal). Wszystko zalezy na jakiego klienta trafisz.
          Jesli trafisz na klienta z ktorym spokojnie mozna zyc i opiekowac sie (a wierze
          ze tacy sie zdarzaja) to 100 razy bardziej wydaje mi sie sensowna niz praca
          support workera, ktora przez chwile wykonywalam. Dzien caly masz rozwalony a
          zarobek gowniany bo koszty mieszkania, wyzywienia, samochodu - ogromne! Jesli
          ktos lubi opiekowac sie ludzmi i jest w stanie wytrzymac kilkumiesieczne
          mieszkanie pod dachem tej osoby - wydaje mi sie to do przyjecia zamiast
          biegania po miescie niczym kot z pecherzem caly dzien, wracania tylko an noc do
          domu a at the end of the day - kieszen i tak prawie pusta.... Nie polecam.
          • Gość: theshe Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 14:08
            Zgadzam się. Live in "carerstwo" ma swoje dobre strony")Ja trafilam kapitalnie,
            można mnie odwiedzac w domu pracodawcy, moj syn spedzil u mnie dwa
            tygodnie,znajomi przyjezdzaja na weekend, nie czuje sie niewolnikiem.Do domu
            przychodza 4x dziennie home carers do pomocy,carers z prywatnej agencji
            pokrywajacy moje przerwy, terapeuci, znajomi i rodzina klienta.Poznalam mnostwo
            ludzi siedzac w jednym miejscu, zwiedzam, bywam na koncertach i w kinie / za
            darmo/, nawiazalam przyjaznie itp.:)))) Dodatkowym atutem jest posiadanie
            wlasnego pokoju za ktory placic nie musze,podobnie jak za jedzenie.Jako support
            worker nie odlozylam ani grosza i zylam w ciaglym strachu co bedzie jesli
            kupiony za psie pieniadze gruchot przestanie jezdzic.Polecam znalezienie dobrej
            agencji live in, ktora dba o opiekunow- dba tez o to, zeby umieszczac ich tam
            gdzie bedzie to dla nich najlepsze. Na UK rynku jest ich kilka. Nie pracuje dla
            Christies.
            • greg_b Re: Opiekun Osob Starszych 18.06.07, 22:17
              Moje doświadczenia w Christies są chyba nawet lepsze niż twoje. Z pierwszym
              klientem (2 lata temu) byłem w Marbelli. Z ostatnim ( jestem tam w szkocji od
              ponad roku) właśnie byłem na rejsie po Atlantyku, wybrzeża Irlandii i Francja.
              Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli jesteś dobry, nie boisz się pracy i masz odrobinę
              szczęścia, to można się tu naprawdę urządzić. Moja rodzina też do mnie
              przyjedzie w sierpniu. Mój klient załatwił mi za darmo domek letniskowy
              znajomych, żebyśmy nie musieli wpadac w koszty.
        • Gość: Gerda Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.153.110.* 10.04.07, 11:50
          Anula napisz cos wiecej o pracy live-in, jesli masz jakie doswiadczenia.
          Rozwazam taki rodzaj pracy i chetnie wyslucham twej opinii - zdaje sobie sprawe
          ze roznie to wyglada w praktyce... pozdrawiam
          • anula36 Re: Opiekun Osob Starszych 10.04.07, 13:41
            moze zaczne od tego ze widze ten problem z drugiej strony - pracuje, przynajmniej na razie, w Polsce, dla fundacji zajmujacej sie starszymi ludzmi, ktorym min. oplacamy opiekunki domowe, opiekunki te "pochodza" z roznych zrodel: agencja, osoby zaprzyjaznione z klientem, Ukrainki- one czesto tak pracyja w Polsce w wersji "live-in". Jako przedstawiciel organizacji dajacej kase na uslugi opiekuncze musze regularnie monitorowac prace opiekunek i ich relacje z klientem.I widze jak bardzo czasami starsi ludzie potrafia dac w dupe zwlaszcza kiedy nie ma takiego bata nad nimi, jak mozliwosc wyjscia opiekunki do siebie, z haslem " widzimy sie jutro o 8-mej".To jakos udrawia wszelkie konflikty i niezdrowe emocje. Wiekszosc uslugobiorcow idealnie wchodzi w role tyrana- tym latwiej ze od pewnego wieku nasilaja sie zmiany organiczne w mozgu, a tym samym nacilaja negatywne cechy charakteru, upor, trzymanie sie utartych schematow.Wymagaja stalego towarzyszenia, ciaglej uwagi dniem i noca, utrudniaja na wszysstkie sposoby wyjscie z domu. Oczywiscie trafiaja sie tez jednostki pozytywne- ale w mniejszosci.Moze angielscy staruszkowie sa bardziej liberalni:)
            Z moim charakterem oddycham z ulga ze moge wylaczyc sluzbowa komorke o 15:00, a w ostatecznosci kopac rowy niz spedzac noce i dnie w ciaglej gotowosci do reanimacji;) Mysle ze zalezy na kogo sie trafi - mnie sobiscie z mojej klienteli nabardziej mecza osoby z zaburzeniami psychicznymi, tacy to w ogole nie wiadomo z czym wyskocza, ja to przynajmniej mam wglad w ich dokumentacje medyczna i tyle doswiadczenia zeby zachowac zimna krew, ale nie kazdej opiekunce udaje sie zachowac w takich przypadkach zimna krew. Chyle czola przed wszystkimi opiekunami zamieszkujacymi i dochodzacymi.
          • Gość: enya Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.ipt.aol.com 16.04.07, 00:52
            Czesc,
            Pisze z Anglii, wiec nie mam polskich znakow. Skorzystalam kiedys z informacji
            zawartych na tym forum i mysle, ze pora sie teraz odwdzieczyc.
            Pracuje dla Christies Care od 6 miesiecy i moge podzielic sie kilkoma uwagami.
            Praca jest b.rozna, bo rozni sa ludzie u ktorych sie pracuje i maja rozne
            schorzenia. W czasie treningu jest dodatkowa rozmowa, w trakcie ktorej pytaja, z
            kim nie chcemy pracowac, np. z palaczami, czy z konkretnymi chorobami. Radze od
            razu powiedziec, ze nie chcecie z MRSA POSITIVE (gronkowiec zlocisty -bo to
            wymaga szczegolnych srodkow ostroznosci).Jesli chodzi o moje doswiadczenie, to
            musze powiedziec, ze mialam szczescie (tylko zeby mi ktos nie zarzucil. ze sieje
            propagande). Regula jest, ze u jednego klienta pracuje sie 2-3 tyg. i jedzie sie
            do nastepnego. Zdarza sie, ze CC nie ma nastepnego zlecenia i wtedy mozna wpasc
            do Polski, albo przeczekac u nich w Saxmundham, ale trzeba placic za pokoj. Mnie
            udalo sie o tyle, ze po 2 tygodniach pracy u pierwszego klienta trafilam do
            pani,ktora chciala, zebym zostala u niej na stale i zalatwila to z CC. Jest to
            najlepsze wyjscie, bo nie trzeba ciagle wedrowac z bagazem. Nie wszyscy klienci
            wiedza, ze mozna to zalatwic, wiec jezeli traficie na kogos sensownego, to
            namowcie go na to. Nie ma wtedy problemu z brakiem pracy przez tydzien czy
            wiecej. Jak chce jechac na urlop, to CC przysyla zastepstwo. Moja podopieczna,
            chociaz bardzo wiekowa, nie wymaga specjalnej opieki, bo jest w miare sprawna
            fizycznie (balkonik w mieszkaniu, wozek na spacerze)i umyslowo,raczej osoby do
            towarzystwa i drobnej pomocy. Nie przemeczam sie, bo gotuje glownie w kuchence
            mikrofalowej, a mieso - dusze na zapas i do zamrazarki. 2 x w tygodniu
            przychodzi sprzataczka,posciel idzie do pralni.W niedziele chodzimy na lunch do
            restauracyjki. Zaprzyjaznilam sie z rodzina i mam jak u Pana Boga za piecem, i
            do tego 430 funtow brutto tygodniowo, bo jest to prywatna klientka CC.
            Znam jednak ludzi, ktorzy pracuja za duzo mniejsze pieniadze (np.380
            tygodniowo), bo trafiaja na klientow, za ktorych placi ichnia opieka spoleczna,
            czy z powaznymi schorzeniami, przy ktorych jest duzo ciezkiej pracy i przenosza
            sie co 2-3 tygodnie.
            Roznie wiec bywa i wiem, ze sa rozne sytuacje i rozne opinie. Mnie sie udalo
            (odpukac).
            CC pomaga w zalatwieniu wielu spraw, np. w zalozeniu konta (jeszcze w czasie
            kursu), mowia co gdzie trzeba zglosic, daja formularze. Za niewielka oplata
            mozna korzystac z ich adresu jako pobytowego w UK, co jest bardzo wazne przy
            rejestracji w roznych urzedach.
            Pozdrawiam wszystkich na tym forum. E.
    • aniaheasley Re: Opiekun Osob Starszych 16.04.07, 23:08
      Hourly Rate Mon – Fri £6.55
      Sat & Sun £8.70
      Bank Hol £12.80

Accommodation is £50.00 per week in a shared room with communal facilities ( A
      Large 4 Bedroom house in Melksham)

If you work regular days i.e. you work am and evenings there is no problem in
      getting more than the 40 hours per week
      There are also opportunities to do wake in nights or sleep in duties with the
      clients.
      We would initially provide you with a pool vehicle that is used by carers in
      the community, however after a period of time if you wanted to purchase your
      own vehicle we would give you an interest free loan to buy a car.

We would assist you in obtaining NVQ 2 Qualification in care and when this is
      achieved you get a further 20p per hour on your care rates.

Contracts are usually for 6 or 12 months however if you are happy working for
      us and we are happy with you you would then be on a permanent contract

During this period working 6 months contract you would get 2 weeks paid holiday
      and 12 months 4 weeks paid holiday.

You are provided with free uniform and payment when training.
      If you require any further information please feel free to contact me
      • Gość: Kori Re: Opiekun Osob Starszych IP: 81.5.171.* 17.04.07, 11:12
        Ania, wez ty sie schowaj kobito z tymi swoimi ofertami. Ludzie potem do Ciebie
        pisza a ty nie odpowiadasz na korespondencje. Po co ta cala szopka? Nie masz co
        robic z czasem? Wez sie lepiej do jakiejs sensownej roboty a nie sobie zarty
        stroisz.
        • Gość: Luis Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.marton.net.pl 17.04.07, 11:55
          To co piszesz Kori o Ani to pryszcz.Zeby to była tylko prawdziwa oferta-nie
          znowu jakiś przekręt i oszukany Polak w samych skarpetkach wyrzucony z
          samochodu pod Londynem.Pozdrawiam
        • Gość: AP Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.demon.co.uk 17.04.07, 13:07
          Jest to prawdziwa oferta, jak wszystkie ktore podaje. Bardzo pilnie poszukiwane
          opiekunki typu community care, szczegoly w poscie powyzej. Tylko KOBIETY Z
          PRAWEM JAZDY I CHECIA PROWADZENIA SAMOCHODU.
          Nie jestem w stanie odpisywac na wszystkie emaile to fakt.
          Nie odpisuje na emaile od osob, ktore po prostu try their luck wysylajac do
          mnie CV.
          Nie odpisuje na emaile od osob, ktore pytaja jak oszukac system.
          Staram sie odpisywac jak najwiekszej ilosci osob.
          • Gość: Kori Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.153.104.* 17.04.07, 16:24
            Sluchaj moscia panno - powiem krotko: 'bredzisz'. Wyslalam kiedys na to twoje
            zakichane ogloszenie zapytanie o prace - odpowiedzialas ze oferta jest
            aktualna, poprosilas o przyslanie CV, poslalam CV - potwierdzilas ze
            otrzymalas, ze wszystko jest ok i doslesz mi dokladne warunki pracy co i jak.
            Nigdy nikogo sama nie zasypywalam bezsensownymi emailami, co probujesz
            insynuowac, nigdy nie pytalam o to jak mozna oszukac system (jaki system?), -
            do dzisiaj czekalabym na te twoje dokladne warunki pracy gdybym sobie nie dala
            spokoju widzac ze jestes calkowicie niekompetentna. Nie jestes w stanie
            odpisywac na wszystkie emaile - zgoda - mialoby to sens gdybys dopisala na
            wszystkie jakie przychodza, ale nieodpisywanie ne emaile osob, z ktorymi
            nawiazalas kontakt i zapewniasz ze wszystko jest ok - nie najlepiej swiadczy o
            tobie, dlatego troche mnie smiesza twoje tlumaczenia i jak co rusz tutaj
            wklejasz swoje dziwne oferty - raczej bym przestrzegala osoby probujace znalezc
            prace przed takimi jak ty. Tak to widze niestety. Bez pozdrowien - sama na to
            zapracowalas.
            • Gość: AP Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.demon.co.uk 17.04.07, 17:15
              Najwidoczniej w tym przypadku nie zostalas zaproszona na rozmowe, zdarza sie.
              Nie rozumiem przed czym przestrzegasz? Przed tym, ze nie wszyscy aplikujacy
              kandydaci dostaja prace?
              Nie rozumiem dlaczego uwazasz moje oferty za 'dziwne'. Sa jak najbardziej
              normalne. Standardowe powiedzialabym. Ani lepsze ani gorsze od innych. Przezyje
              brak pozdrowien.
              • Gość: Kori Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.153.104.* 17.04.07, 19:14
                O jakim zaproszeniu na interview ty mowisz? Nikt tu nie mowi o dalszym etapie -
                po prostu dalas plame bo zostawilas korespondencje 'w powietrzu' - mialas
                napisac jakie sa konkretne warunki pracy, ja mialam sie zastanwoic czy mi to
                odpowiada i dac znac czy jestem zaintetresowana, dopiero wtedy mialo to pojsc
                dalej - olalas sprawe i tyle i sorry za slowo ale pieprzysz od rzeczy.
                • Gość: AP Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.demon.co.uk 17.04.07, 19:30
                  Sadzac po tym jaka osobowosc prezentujesz w tym watku to w sumie dobrze ze nie
                  doszlo do dalszego etapu.
                  Jak pisalam wczesniej - nie odpowiadam na wszystkie emaile. Chcialabym, ale nie
                  jest to mozliwe. Wiem ze sporo osob jest w zwiazku z tym urazonych, wcale sie
                  im nie dziwie, ale niestety nie jestem w stanie tego zmienic.
                  • Gość: Kori Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.153.104.* 17.04.07, 19:34
                    No wlasnie, jestem jedna z tych urazonych a jesli to wg ciebie nie tlumaczy
                    mojego zachowania (obrazilam majestat bo napisalam prawde) to tym bardziej
                    twoje - totalnie olewackie - tlumaczy jaka firme prowadzisz, co to za firma i
                    jak bardzo jest wiarygodna. Nie polecam innym.
                    • Gość: Gee Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.chello.pl 13.05.07, 19:55
                      Kurcze wracajac do wczesniejszego pytania zadanego okolo 3 tygodni temu, to
                      odpowiadam, ze wole pracowac na godziny, wracac do "siebie do domu" pobyc
                      troche ze znajomymi i zarabiac nawet polowe mniej, niz siedziec jak w wiezieniu
                      i tracic zycie na prace 24h/dobe.. malo tego nie moze Cie odwiedzic rodzina,
                      nie odwiedzja Cie znajomi a zycie jest za krotkie zeby marnowac je siedzac z
                      kims kto caly dzien Cie krytykuje, komu musisz 24/dobe uslugiwac itp. nie nie
                      nie :)
                      • Gość: Kori Re: Opiekun Osob Starszych IP: 82.152.249.* 14.05.07, 11:12
                        Mozesz napisac dla jakiej agencji pracowalas? pzdr.
                      • Gość: kristof Re: Opiekun Osob Starszych IP: *.zen.co.uk 07.06.07, 19:40
                        jak chcesz pracowac w London to mam namiary na niezla prace. Ja z nimi juz
                        pracuje 7 lat.
    • Gość: gość A o tym już wiecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:19
      www.myspace.com/thezimmersband
      ;-)
      • Gość: Gee Re: A o tym już wiecie? IP: *.chello.pl 15.05.07, 13:07
        Zaczynam sie stresowac.. ani pracy 24 na dobe, ani na godziny, a chcialam
        zaczac w polowie czerwca :( pomocy! Szukam, sprawdzam :) juz przeboleje 24hr
        live in care ale moje biuro cos nie odpowiada :/
        • Gość: Simek Re: A o tym już wiecie? IP: 81.144.199.* 15.05.07, 18:03
          Sam zastanawiam sie nad praca opiekuna.Jestem terapeuta zajeciowym,lecz nie
          wiem jaki jest zakres obowiazkow dla opiekuna/mezczyzny i zwiazana z tym
          niepewnosc czy podolam.Obecnie pracuje w Anglii za najnizsze pieniadze przez
          agencje nie w swoim zawodzie ;).Pozdrawiam
          • Gość: palejo Re: A o tym już wiecie? IP: *.sotn.cable.ntl.com 15.05.07, 20:24
            Jesli znasz angielski w stopniu min komunikatywnym napisz do mnie na priva,
            zobaczymy co da sie zrobic
            palejo1@wp.pl
          • Gość: aneta Re: A o tym już wiecie? IP: *.wfd80a.dsl.pol.co.uk 19.06.07, 10:14
            zalezy do kogo trafisz, sa np. podopieczni ktorzy caly czas ogladaja TV a ty
            podajesz im herbatke i kupione w sklepie puddingi... generalnie opiekun
            asystuje osobie starszej lub niepelnosprawnej, nic skomplikowanego

aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka