mak4701 19.04.07, 20:55 Czy wiecie w jakim czasie odsylaja dokumenty, tj paszporty? Wybieramy sie w czerwcu do PL a maz ma tylko jeden dokument - ktory wlasnie wyslal z aplikacja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mak4701 Re: Rezydent 10.05.07, 12:18 My czekamy juz 1,5 m-ca i dostalismy tylko list z podziekowaniami za wyslanie formy, zalacznikow i takie tam... I tez nadal czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
eliss2 Re: Rezydent 12.05.07, 11:54 Teraz mi przyslali,ze musze dostarczyc dodatkowe dokumety miedzy innymi,ze moje dzieci sa zarejstrowane w szkolach :) Odpowiedz Link Zgłoś
mak4701 Re: Rezydent 12.05.07, 23:35 Czyli znowu sie zwleczee. Ale to tez dobry znak bo oznacza ze ktos zajal sie twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkafiglarka Re: Rezydent 26.07.09, 11:39 powinnas zadzwonic lub wyslac faks do nich z zawiadomieniem ze potrzebny jest paszport w zwiazku z wyjazdem na urlop, czasami wymagaja przefaksowania biletu itp, zalezy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myszula_lodz a czy sie za to placi? 12.07.08, 20:57 slyszalam ze niby za aplikacje nie ale pozniej tak, ctz pozniej? i jesli tak to ile, czytalam ze od tysiaca do tysiaca dwustu funtow, wiec jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mak4701 Re: a czy sie za to placi? 14.07.08, 18:08 Kto ci takich bzdur naopowiadał? Nic sie za to nie płaci. Wiec bez obawy. Ale przyznam szczerze ze Polacy czasem maja bujna wyobraznie. Naprawde :( Odpowiedz Link Zgłoś
anita3333 Re: a czy sie za to placi? 15.07.08, 15:36 My czekaliśmy dokładnie 5 miesięcy na rezydenta.. Odpowiedz Link Zgłoś
mak4701 Re: a czy sie za to placi? 17.07.08, 23:02 A czy ktos wie jakie sa wymagane dokumenty jesli sie jest self employer? Odpowiedz Link Zgłoś
nieszka2006 Re: a czy sie za to placi? 05.08.08, 11:26 mak4701 napisała: > A czy ktos wie jakie sa wymagane dokumenty jesli sie jest self employer? zaswiadczenie od swojego ksiegowego ze prowadzi sie tutaj dzialanosc typu self employed. twoj ksiegowy powinien wiedziec co nalezy wyslac. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: a czy sie za to placi? 17.03.10, 18:19 Wyobraźnię jak wyobraźnię ale za grosz rozumu i znajomości języka- wystarczy wejść sobie na oficjalną stronę HO- wszystko wytłumaczone jak wołowi na miedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nieszka2006 Re: Rezydent 05.08.08, 11:27 zadzwon tam i powiedz im ze wybierasz sie na krotki urlop i ze chcialabys miec swoj paszport spowrotem. u mojej kolezanki to poskutkowalo odeslali jej paszporty w ciagu kolejnych 2 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
olinka2008 Re: Rezydent 23.04.09, 16:33 Witaj nie wiem czy dobrze zrozumialam twoje pytanie, bo w temacie masz wyraz REZYDENT. jesli masz na mysli ile oczekuje sie na Certfikat Rezydenta UK to akurat mam to za soba!Zlozylam dokumenty(wszystkie wymagane- komletne) w listopadzie a otrzymalam je spowrotem wraz z paszportem i Certyfikatem 2 kwietnia! Z tego co wiem trwa to przecietnie 6 miesiecy ale moze i trwac do 9ciu-zalezy czy wszystkie dokumenty sa zalaczone! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
nsc23 Re: Rezydent 23.04.09, 22:54 Przepraszam, ze glupio pytam, ale jaki sens ma skladanie podania o te papiery od momentu wejscia do UE? Czy one cos daja? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marty Re: Rezydent 26.06.09, 13:25 nsc23 napisała: > Przepraszam, ze glupio pytam, ale jaki sens ma skladanie podania o te papiery o > d > momentu wejscia do UE? Czy one cos daja? dają, dają - jak będziesz kiedyś musiała załatwiać jakieś sprawy z urzędami a już w szczególności z JobcentrePlus to zobaczysz, że samo stwierdzenie, że przecież Polska należy do Unii nie wystarczy. Zapewne są jeszcze inne sytuacje kiedy ten papierek może pomóc. Jeśli ma się rezydenta stałego to czasami podlega się już pod inne paragrafy. Zatem, czemu tego nie zrobić jak to nawet nic nie kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
nsc23 Re: Rezydent 30.06.09, 23:05 Mamo marty, ale ja myslalam, ze Polacy je nabywaja automatycznie i nie trzeba nic skladac - te papiery z HO to tylko dla potwierdzenia? Dla mnie zlozenie tego podania to duze zamieszanie, bo jestem studentka (a wczesniej bylam tu w liceum) i musialabym zalatwic listy potwierdzajace, ze tam chodzilam - juz nawet sie tym zainteresowalam, ale oczywiscie nie jest to takie proste. Kurcze, juz sama nie wiem. A czy zlozenie podania o Permanent Residency jest obowiazkowym krokiem w drodze po obywatelstwo, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
moccabristol Re: Rezydent 30.06.09, 23:37 ghrom.com/lang-pl/residence-permit. Moje dziecko też najpierw było tutaj w szkole średniej zanim my do niego "dobiliśmy". Rezydenturę jednak ma. Ona się bardzo przydaje , dzięki temu w jest taktowne jak Brytyjczyk jeśli chodzi o wszystkie sprawy związane ze stypendiami i grantami. Warto wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
moccabristol Re: Rezydent 30.06.09, 23:39 Sorry , bo mi się kropka na końcu wbiła :) ghrom.com/lang-pl/residence-permit Odpowiedz Link Zgłoś