Dodaj do ulubionych

Jak zacząć

IP: *.227-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.05.07, 22:02
Witam,jako obywatel RP nr 4 mam już zdecydownie dość :-)))
Jesli moge sie spytać - ile kasy trzeba na start w Londynie (pokój) i ile
czasu może zająć znalezienie najprostrzej parcy? (przyslowiowy zmywak)
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: andrej Re: Jak zacząć IP: *.lei3.cable.ntl.com 26.05.07, 22:17
      ale pytam po co???Tu niema nic ciekawego i ladnego,a pieniedzy na pewno
      niezarobisz!!!Chyba ze fluent englisch+wieloletnie doswiadczenie zagraniczne na
      jakims dobrze platnym stanowisku-to tak,ale robic tu fizycznie to procz garba
      niczego sie nie dorobisz!!!Sa ciolki co zyju w 20 w 2bedroom flat,jedza fasolke
      i pija wina w parku i wielcy z nich bizmesmeni bo po 3latach odloza 5000£-i co
      zrobia z tymi groszami???Szczeke wydzierzawia na targowisku i srajtasme beda
      sprzedawac???5000£ to niektorzy "nowi ruscy"daja napiwku jak uznaja ze obsluga
      jest super...Angielskiego tez trudno sie nauczyc-wiekszosc pracuje z Polakami
      lub ciapakami wiec nic sie nieucza,ale z angolami pracujac za duzo sie nie
      nauczysz(znam z autopsji).Buractwo jest takie co w PL,wandalizm podobny-jak nie
      jestes rasista to bedziesz-jedyne co wyniesiesz z emigracji!!I niesluchaja
      ciolkow co tyraja fizycznie za smieszne 5,35£ i mowia ze tu jest super.Za 5,35
      zyjesz jak w PL za 800zl netto.A zupelnie dziwie sie ludziom po studiach co tu
      na zmywaku robia-kompletni masochisci i idioci!!!Bo jak skonczyles zawodowke
      lub podstawowke to moze tu troszke lepiej jak chodzi o finanse-wiadomo w PL
      robole maja najgorzej..
      • Gość: bbbbbbbb Re: Jak zacząć IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 26.05.07, 22:30
        ja zaczynalam od sprzatania (8F/h), pozniej byl care home (5.35F/h)(
        potrzebowalam legalnej pracy);) a teraz praca na lotnisku przy check-in (8F),
        male kroczki i dojdziesz do celu: ) na twoim miejscu, jezeli nie zalezy ci na
        wielkiej i szybkiej kasie, roznosilabym cv do domow opieki,np w Kenley,
        Catherham, Purley, jedyny minus to to ze trzeba czekac na zaswiadczenie o
        niekaralnosci, obecnie okolo 6 tyg.
        • Gość: przyszłyemigrant Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 13:31
          Dzieki !
          w szybka kasę nie wierzę (- zreszta mam troche oszczędnosci :-))) jest tylko w
          filmach
          czy szukałas pracy przed wyjazdem do Uk?
          i moze udało ci sie znaleźć?
      • Gość: bbb Re: Jak zacząć IP: *.xdsl.murphx.net 27.05.07, 10:07
        niestety masz wiele racji,choc napewno 5.35/h to nie to samo co 800PlN w
        Polsce,Przyjazd tutaj z mysla ze popracuje sie troche ,odlozy pare funtow i
        wroci naprawde mija sie z celem.Wykonujac prace fizyczna ,nie rozwijajac sie to
        okazuje sie ze po paru latach wszyscy poszli do przodu a my stoimi w miejscu.
        • Gość: przyszłyemigarnt Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 13:36
          chciałbym wyemigrowac na stałe :)))) wiec zadne odkładnie mnie nie intersuje bo
          to poprostu ułuda.
          Chce emigrowac bo poziom zycia na zachodzie jest generlanie wyzszy i 1000 F to
          znacznie więcej niz 800 pln.
          W polsce zarabiam duzo wiecej niz 800 pln ale nic z tego nie wynika poprostu
          relacja zarobków do kosztów jest chora ( III swiatowa) i potrwa dekady zanim
          sie to zmieni
          chciałbym w miarę sensownie pozyc :-))0
          • Gość: bbb Re: Jak zacząć IP: *.xdsl.murphx.net 27.05.07, 14:01
            sadzac po twoim ip to juz jestes za granica,co?
            • Gość: przyszłyemigarnt Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 15:31
              teraz tak ale za granica bywam dość często
      • Gość: przyszłyemigarnt Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 13:39
        Ok ale jestes tam
        mam wyższe wykształcenie i kasę sporo ponad średnią krajową tylko co z tego
        wynika z PL?
        poziom życia jest badziewny a rynek rpacy de facto zamknięty ( powyżej pewnego
        pzoimu nie awansujesz)
        po cholerę sie męczyć?
        • Gość: A Re: Jak zacząć IP: *.189.18.194.griffin.managedbroadband.co.uk 27.05.07, 14:45
          Chcesz dolaczyc do grona osob z wyzszym wyksztalceniem, pracujacych fizycznie?
          Dlaczego nie bedziesz szukal pracy w zawodzie? Slabo znacz angielski? Dlaczego
          nie wezmiesz sie za to najpierw? Wtedy szanse awansu w Polsce tez wzrosna.
          • Gość: przyszłyemigrant Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 15:36
            W zawodzie w PL doszedłem już do sciany, a angielski francuski i niemiecki jej
            nie przebiją tylko dobry uklad z którym trzeba się urodzić :-)))
        • Gość: bbb Re: Jak zacząć IP: *.xdsl.murphx.net 27.05.07, 15:15
          "powyżej pewnego
          pzoimu nie awansujesz"
          w UK,podobnie,szcegolnie jesli jestes emigrantem,Owszem dojdziesz do jakiegos
          szeregowego stanowiska,powyzej to przebijaja sie jzu tylko jednostki
    • elaweybridge Re: Jak zacząć 27.05.07, 00:15
      Porady dla emigrujacych do UK
      • Gość: przyszłyemigrant Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 15:33
        dzieki
        czy jesli w CV będzie inny niż angielski numer telefonu to zmniejszy moje
        szanse?
    • Gość: ff Re: Jak zacząć IP: *.ipt.aol.com 27.05.07, 10:12
      andrej ma racje...

jak juz na prawde sie uprzesz to jedz ale nie do londynu. minimalna pensja
      wszedzie taka sama ale koszty zycia juz nie.
    • racz31 Re: Jak zacząć 27.05.07, 15:14
      Wyjazd do Uk lub Eire ma obecnie sens tylko wtedy jeśli dobrze znasz język,
      masz w miarę dobry fach w ręku oraz spore doświadczenie zawodowe, w innym
      bowiem przypadku jeśli nawet Ci sie uda coś znaleźć to za najniższa stawkę 5,35
      brutto. Skończyly sie juz czasy ze sie tam pojechalo i wystarczylo powiedziec
      ze chce sie pracowac, teraz jest tam tylu Polaków, oferty pracy może i są z tym
      że jest bardzo dużo chętnych (teraz do października dojdą jeszcze żacy) na
      jedno miejsce a Anglicy wiedząc o tym zaczeli już wybrzydzać i nie przyjmują
      każdego chętnego tylko dlatego że chce pracować. Jeśli pomimo wszystko się
      zdecydowałeś to radziłbym Ci omijać Londyn ze względu na duże koszty życia w
      stosunku do pensji(Najniższa krajowa miesiecznie netto to coś około 710
      funtów).Zycze powodzenie
      • Gość: przyszłyemigarnt Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 15:30
        Dzieki,język znam biegle (nie tylko angielski) z fachem problem bo mocno
        zlokalizowany a w nim doświadczenie dośc spore, ale chyba nieprzydatne na nowym
        gruncie.
        Raczej taki fresh start - póki jeszcze można ( nie za dużo lat na karku).
        Ale czy w Londynie nie ma najwiekszych szans na znalezienie czegoś?

• racz31 Re: Jak zacząć 27.05.07, 15:48
          Jeśli faktycznie znasz język biegle to już połowa sukcesu wg mnie i wyjazd
          staje sie sensowny, nie mniej jednak zastanów się czy nie warto na początek
          zacząc gdzies poza Londynem ze względu na mniejsze koszty zycia ponieważ musisz
          założyć że na początek nie dostaniesz żadnych kokosów co w tym przypadku nie
          jest bez znaczenia. Pozdrawiam
          • Gość: przyszłyemigarnt Re: Jak zacząć IP: *.225-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 27.05.07, 16:07
            Dzieki za info. Czy tak jak to zostało opisane na stronie
            ghrom.com/faqs/emigracja/uk-londyn-faq.html są szanse na znalezie pracy
            z przysłowiej ulicy, gdyby nie udało sie przez najbliższe pół roku :-(((
            może orientujecie się ile kosztuje wynajęcie samodzielnego ( bez 20
            wspólokatorów ) pokoju w Londynie?
        • Gość: A Re: Jak zacząć IP: *.189.18.194.griffin.managedbroadband.co.uk 27.05.07, 16:32
          Jesli znasz biegle angielski i inne jezyki to pytanie o najprostsze prace jest w
          dalszym ciagu nie na miejscu. Brak Ci pewnosci siebie? To moze lepiej nie wyjezdzaj.
          Jesli uwazasz, ze nie znajdziesz pracy w swoim zawodzie, to dlaczego nie
          poszukac czegos w podobnym zawodzie/specjalnosci? Dlaczego nie wykorzystac
          swojego doswiadczenia?
          • Gość: przyszlyemigrant Re: Jak zacząć IP: *.17-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 29.05.07, 19:40
            Jesli uwazasz, ze nie znajdziesz pracy w swoim zawodzie, to dlaczego nie
            > poszukac czegos w podobnym zawodzie/specjalnosci? Dlaczego nie wykorzystac
            > swojego doswiadczenia?

Jestem prawnikiem a prawo jest praktycznie w 100 % krajowe. W Polsce
            praktycznie nie ma perspektyw na rozwój a poziom życia jaki jest kazdy widzi.
            Czym mogłbym się zając mając 31 lat na karku :-)))
            na studia juz jestem za stary, moze po czasie uda mi sie przebić do jakiejś
            pracy biurowej ale na początku bedzie napewno fizyczna
        • barbakana Re: Jak zacząć 29.05.07, 22:31
          jeśli wykonujesz zawód prawnika, masz odpowiednie papiery, referencje i całą
          resztę, znasz język to nie powinno być problemu. ja szukałem przez internet ale
          wcale nie było łatwo. ze 150 mejli z ogłoszeń przyszła 1 odpowiedź, negatywna
          zresztą. najlepiej pojechać i poszukać na miejscu. wcale nie musisz zaczynać od
          pracy fizycznej. jeżeli twój angielski jest naprawdę biegły to wierz mi, że
          znajdziesz pracę bardzo szybko, np. w instytucjacj finansowych czy w banku.
          rozrastają się jak grzyby po deszczu. tam wcale nie musisz mieć wykształcenia
          finansowego (aczkolwiek przydatne, nie powiem), jeśli potrafisz sprzedawać,
          jesteś mocny 'on call', potrafisz szybko się uczyć to przyjmą cię z otwartymi
          rękami. zapotrzebowanie jest naprawdę spore. a to moze być tylko przystanek na
          długiej drodze. wiekiem się nie przejmuj, ja jechałem w podobnym, nie ma to
          większego znaczenia, liczy sie to co sobą prezentujesz, a nie to czy do
          emerytury już ci bliżej niż dalej.
          • Gość: przyszłyemigarnt Re: Jak zacząć IP: *.201-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.05.07, 23:06
            jeśli wykonujesz zawód prawnika, masz odpowiednie papiery, referencje i całą
            > resztę, znasz język to nie powinno być problemu. ja szukałem przez internet
            ale
            > wcale nie było łatwo. ze 150 mejli z ogłoszeń przyszła 1 odpowiedź, negatywna
            > zresztą.

:-))) no właśnie nad tym sie zastanawiam czy jest sens szukania przez internet

ile szukałes jesli moge sie spytać?
            • barbakana Re: Jak zacząć 30.05.07, 00:19
              oczywiście, że jest sens szukania pracy przez net. ja szukałem pracy przez 6
              miesięcy (prawnikiem ani 'wykształciuchem' żadnym innym nie jestem)
              bezskutecznie. w końcu po prostu wyjechałem. u ciebie powinno pójść o wiele
              szybciej i sprawniej. generalnie mając taki zawód coś już sobą reprezentujesz,
              nie jest to może lekarz czy architekt, ale przecież znajomośc prawa jest tutaj
              bardzo przydatna, chociażby w policji. jeżeli masz możliwość to po prostu weź
              sobie wolne i przyjedź na rekonesans, zobaczysz jak to wszystko tutaj działa i
              jak łatwo o pracę mając dobre 'podstawy'. w ciągu krótkiego czasu będziesz
              wiedział czy musisz zaczynać od łopaty czy od długopisu. powodzenia
      • Gość: Emigrant Re: Jak zacząć IP: *.chello.pl 27.05.07, 15:54
        Zawsze mozna wyjechac PO TO, aby sie doszkolic (oczywiscie pracujac... nawet
        gdziekolwiek), poprawic jezyk i potem pracowac w zawodzie (nawet tym wyuczonym
        dopiero w UK) lub w kazdej innej lepiej platnej pracy, prawda? I dostawac wiecej
        niz 5.35...

Czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka