Dodaj do ulubionych

jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania?

IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 06.06.07, 00:36
Polska - jest tam trudno i beznadziejnie itd ale w koncu to moj dom

Irlandia - latwo o prace i wyplate ktora pozwoli na godne zycie, ale za to
pogoda beznadziejna i brzydko

Hiszpania - piekny kraj, sloneczny, za to gorzej z praca.
Obserwuj wątek
    • dis_and_dat_kid Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 00:40
      Arizona - piekny, sloneczny kraj (state), gdzie latwo o prace i wyplate (dobra),

what d'ya say, eh?
      • Gość: Alex Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.gotadsl.co.uk 06.06.07, 14:31
        dis_and_dat_kid napisał:

> Arizona - piekny, sloneczny kraj (state), gdzie latwo o prace i wyplate
        (dobra)
        > ,
        >
        > what d'ya say, eh?
        >

Czy Ty kiedykolwiek byles w Arizonie?
        • dis_and_dat_kid Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 14:41
          a co Ci sie nie podoba?

piekny,
          ok, piekno moze byc kwestia gustu, niektorym sie podobaja londynskie slumsy czy
          bawarski bog, hehe

sloneczny stan, nie da sie zaprzeczyc

kasa nie tak duza jak na polnocnym wschodzie czy Cal, ale koszty zycia o wiele
          mniejsze
        • soup.nazi Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 17:10
          Gość portalu: Alex napisał(a):

> dis_and_dat_kid napisał:
          >
          > > Arizona - piekny, sloneczny kraj (state), gdzie latwo o prace i wyplate
          > (dobra)
          > > ,
          > >
          > > what d'ya say, eh?
          > >
          >
          > Czy Ty kiedykolwiek byles w Arizonie?

Ja bylem, wielokrotnie, i calkowicie potwierdzam jego zdanie. Ale wiesz jak to
          jest z gustami - jedni wola Arizone, a drudzy lubia jak im nogi smierdza.
      • Gość: wojslaw Bialorus IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 06.06.07, 19:50
        Prezydent dba o ludzi, jest praca, wodka i gdzie mieszkac
    • Gość: Kodem_PL USA IP: *.hor.brad.ac.uk 06.06.07, 01:18
      Praca jest, klimat masz jaki chcesz (moze byc zimno, moze 'polsko', moze
      goraco), zarobki jak w UK, ceny to 50% z UK.
      • Gość: Alex Re: USA IP: *.gotadsl.co.uk 06.06.07, 14:29
        Tak, prawda, tylko ze usa jest strasznie brzydkim krajem.....a w pytaniu
        chodzilo o najmilszy kraj do mieszkania. Nie wiem, byc moze poludniowe Niemcy,
        zarobki prawie takie jak w uk a ceny o polowe nizsze, w dodatku piekne gory,
        zadbane, sliczne miasteczka i swietne piwo.
        • kicior99 Francja 06.06.07, 14:42
          Ładniej, wiekszy wybór przyrodniczo-klimatyczny, taniej no i przede wszystkim
          SMACZNIEJ!!!!!!!
          • Gość: W Re: Francja IP: 217.150.120.* 06.06.07, 15:08
            Jedyna wada, za duzo Francuzow ... A kraj faktycznie sliczny
        • dis_and_dat_kid Re: USA 06.06.07, 15:06

> Tak, prawda, tylko ze usa jest strasznie brzydkim krajem....

dla mnie Niemcy sa strasznie brzydkim krajem,

poczucie estetyki i architektura stanowiace kontynuacje i rozwiniecie mysli
          przewodniej pracy doktorskiej: "Ostatnie slowo ludzkosci w dziedzinie
          architektury - koszary czy wiezienie?"
        • soup.nazi Re: USA 06.06.07, 18:18

> Tak, prawda, tylko ze usa jest strasznie brzydkim krajem...

Dlaczego pytasz go wyzej czy byl w Arizonie? Sam najwyrazniej nigdzie nie byles,
          albo byles - na Jackowie?

Jak bys tak sprecyzowal, ktore miejsce w Stanach jest takie brzydkie - bo tam
          jest duzo stref klimatycznych a kraj ma szerokosci kontynentu - znacznie
          szerszego niz ten na ktorym przebywasz?
          • Gość: Alex Re: USA IP: *.ipt.aol.com 07.06.07, 22:59
            Nie chce juz mi sie z Toba dyskutowac na ten temat....prowadzilismy przeciez
            podobna rozmowe przy innej okazji kilka tygodni temu. Ja nie pisze o
            przyrodzie, gdyz ta jest w Stanach wspaniala. Pisze o koszmarnych amerykanskich
            miastach i beznadziejnej amerykanskiej architekturze. Z racji swojego zawodu
            prawie cale zycie spedzam w miescie i jego jakosc i uroda sa dla mnie duzo
            wazniejsze od pieknych gor skalistych. Gdybym byl Theodore Kazynski i mieszkal
            w pustelni w Montanie to pewnie mowilbym inaczej.
        • Gość: marta Re: USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 19:31
          "Tak, prawda, tylko ze usa jest strasznie brzydkim krajem....."

hhii dobre...no to chyba on taki najladniejszy z najbrzydszych...czy jak?
        • Gość: Lomatko Re: USA IP: 78.146.49.* 06.06.07, 20:19
          no najfajniej jak ludzie maja bajkowe wyobrazenia o US.
          Czy wiecie ze:
          w USA nie ma NHS i sluzby zdrowia a jak nie macie prywatnego ubezpieczenia (
          bagatela 300 dol miesiecznie albo firma ubezpiecza) to wystawia wam w szpitalu
          po wypadku rachunek na 80 tys
          czy wiecie ze:
          w USA nie ma zasilku dla bezrobotnych wiec jak stracisz prace to zaprzyjaznisz
          sie z tymi zyjacymi w kartonach?
          czy wiecie ze:
          Emerytury panstwowej nie ma jesli sobie sam na nia nie wplacasz z czesci pensji
          ( stad te podatki sa nizsze he he- wszystko to iluzja z tymi niskimi podatkami)?
          czy wiecie ze:
          George Bush zmniejszyl liczbe H2B wiz dla immigrantow i sa prawie rzadne szanse
          na dostanie tam legalnej pracy a jesli w ogole to do 6 lat i dowidzenia?
          czy wiecie ze:
          Londyn ma takie samy ceny za 1 m kw mieszkania jak Nowy Jork?
          czy wiecie ze:
          poza paroma city ( NYC Chicago and few) trzeba zdac US prawojazdy( polskiego nie
          honoruja) i kupic samochod i stac w korkach w miescie bo przemysl automotive
          wytlukl tam transport publiczny?
          czy wiecie ze:
          w USA trzeba zalozyc karte kredytowa bo bez tego nie wynajmie sie w 99%
          przypadkow mieszkania bo nie ma sie credit report rating, a sama karte nie daja
          od razu jak sie nie ma ssn albo credit report , acz komus kto juz ma credit
          rating to az blagaja by wzial.? Rodzaj blednego kola
          czy wiecie ze:
          Yankee gll uprawiaja old boys network i dziala on silniej niz w UK. ?Linkend to
          tylko niesmiala manifestacja tego. Prace dostaje swoj i swoj awansuje na wyzsze
          stanowiska niz te dla foreginers.

Oh zylam tam i studiowalam 1999-2005. DLugo by opowiadac o red tape tam. Ale co
          tam, nie narzekajmy! W Etiopii maja gorzej!!!!!!
          • dis_and_dat_kid Re: USA 06.06.07, 20:27
            a to bylo niebajkowe;-)

nie bede odpowiadal na wszystko, tylko jeden punkt:
            Londyn ma takie same ceny za metr kwadratowy jak NYC:
            w NYC dom kosztuje 300 k USD, czyli jakies 150 k funtow (za CNN/real estate),
            w Londynie dom kosztuje 280 k funtow, czyli 560 k USD (za Times/bussiness)

wiec albo te nowojorskie domy takie male, a londynskie takie wielkie, albo cena
            jest jednak rozna

pozdrawiam ksiezniczko Bialowilkowiecka
            • Gość: Bialowilkowiecka Re: USA IP: 78.146.49.* 06.06.07, 22:13
              disanddat. ja tam nie patrze na CNN ale rozmawiam ze znajomymi ktorym jak sobie
              podjeczalam ile to placilam za wynajem to mi rzucily ceny ile one placa za
              kawalerke w NYC i wyszlo ze podobnie wiec sie zatkalam
              W SF placilam 1800 usd za 2 pokojowe mieszkanie i bylo ponoc nie przedrozone. Tu
              tyle samo.
              Co do sprzedazy w NYC to nie wiem bo tego nie badalam

a skad wiesz ze jestem ksiezniczka ( poprawila nerwowo tiare i podciagnela
              futrzany tren? dla dodania animuszu he he???) spryciarz:)))wyczai wszystko!
              • dis_and_dat_kid Re: USA 07.06.07, 00:34
                zgaduje ze cena wynajmu nie jest zawsze idealnie skorelowany z cena kupna,
                mysle ze w UK wynajem jest w porownaniu do kupna troche tanszy niz w US,

a jesli chodzi o ceny nieruchomosci, to ktoregos wieczoru kiedy nie mialem
                zadnej interesujacej opcji przed soba zajalem sie narodowym sportem brytyjskim
                (evidently i'm getting native;-) - ie wyszukiwaniem nieruchomosci za granica i
                porownywaniem cen. US prezentowalo sie raczej tanio, no moze z wyjatkiem NYC,
                Boston, itp

i trudno Cie nie poznac, kazdy ma jakis styl pisania, Twoj na pewno
                charakterystyczny;-)
              • dis_and_dat_kid Re: USA 07.06.07, 09:14
                odpowiem na jeszcze jeden punkt - nie wiem dlaczego piszesz ze nie honoruja
                polskiego prawa jazdy, w NC przynajmniej honorowali,
                nawet czeskie i rosyjskie honorowali (co do rosyjskiego to zdaje mi sie ze
                zaufanie Jankesow szlo za daleko jak sobie przypomne styl prowadzenia przyjaciol
                Moskali)

a jesli chodzi o egzamin, znowu powtorze nie wiem jak w Cal ale w NC bylo tak ze
                prawie plakalem ze egzamin w Pl nie wyglada podobnie - proste egzaminy
                teoretyczne i praktyczne, zadnych kursow jesli nie chcesz (co najwyzej
                oblejesz), a sam egzamin ledwie 25 dolcow

i to nie przemysl samochodowy wykonczyl transport publiczny - zauwaz ze
                transport publiczny wymaga pewnych podstawowych zalozen - duza ilosc ludzi
                mieszkajacych w duzym zageszczeniu w jednym miejscu - tam gdzie zachodza
                odpowiednie przeslanki (NYC, Boston) transport publiczny jak najbardziej istnieje
                • Gość: Bialowilkowiecka Re: USA IP: 78.146.49.* 08.06.07, 21:06
                  prawojazdy zagraniczne sa honorowane rowno 1 miesiac. Ja tam bylam 5 lat i
                  niestety musialam zdawac. Fakt, egzamin jest z mysla o tepakach tam, ale trzeba
                  miec SSN w Kalifornii aby go zdawac/
          • soup.nazi Ty, bzdziongwo, jestes wyraznie nienormalna 07.06.07, 06:14

• Gość: Bialowilkowiecka Re: Ty, bzdziongwo, jestes wyraznie nienormalna IP: 78.146.49.* 10.06.07, 11:21
              sam sobie wystawiasz opinie takimi tekstami soup.
          • comrade Re: USA 10.06.07, 09:25
            > Emerytury panstwowej nie ma jesli sobie sam na nia nie wplacasz z czesci pensji
            > ( stad te podatki sa nizsze he he- wszystko to iluzja z tymi niskimi podatkami)
            > ?

To akurat przecież ma same zalety. Wiadomo że więcej sie samemu uskłada niż we
            wspólnym worku, no i systam taki jest całkowicie niezależny od demografii. W
            Europie prawo zakazuje przedsięwzięć na zasadzie tzw. piramidy finansowej a
            jednoczesnie panstwa same stosuja piramide finansowa w postaci przymusowego
            systemu ubezpieczen. A potem płacz ze starzejace sie spoleczenstwo i niski
            przyrost naturalny wykonczą system.
            • Gość: Bialowilkowiecka Re: USA IP: 78.146.49.* 10.06.07, 11:24
              comrade no zgadzam sie ale przy zalozeniu ze bedzie to osoba na tyle
              systematyczna ze sobie bedzie skladac na ta emeryture, no i ze pensje bedzie
              mial ow czlowiek taka ze i zostanie na odlozenie na emeryture.
              Z tego co zauwazylam jednak, wielu Amerykanow zyje ponad stan, splaca jedynie
              odsetki z ich dlugow na kartach kredytowych, i niewielu stac na odkladanie na
              emeryture.
    • maja92 Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 14:58
      Gość portalu: emilka napisał(a):

> Irlandia - latwo o prace i wyplate ktora pozwoli na godne zycie, ale za to
      > pogoda beznadziejna i brzydko

Sloneczko, a co Ty z tej Irlandii widzialas, ze Ci tu brzydko?
      Poza praca-dom-praca-dom...gdzies sie ruszylas, by cos zobaczyc i zwiedzic?

Walbrzych, czy kopalnie w Belchatowie tez brzytkie sa......
      ;-))))))))))))))
      • carnivore69 Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 15:00
        > Walbrzych, czy kopalnie w Belchatowie tez brzytkie sa......

Jak brzytwa. Znaczy - Oleksy.

Pzdr.
        • maja92 Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 15:06
          carnivore69 napisał:

> > Walbrzych, czy kopalnie w Belchatowie tez brzytkie sa......
          >
          > Jak brzytwa. Znaczy - Oleksy.
          >
          > Pzdr.
          Przepraszam - przejezyczylam sie - "BRZYDKIE" chcialam powiedziec.

Coz - nie korzystam duzo przez ostatnie dziewiec lat z jezyka polskiego
          pisanego.

Pozdrowienia,
          • carnivore69 Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 06.06.07, 15:16
            Nic nie szkodzi - tak mi sie skojarzylo.

Pzdr.

PS. A co do tematu - British Columbia nie stoi najgorzej w rankingach.
    • Gość: Crusader Re: Szwecja IP: *.range81-158.btcentralplus.com 06.06.07, 15:48
      Czysto, zdrowo, spokojnie.
      Mówię z autopsji, bo w latach studenckich mieszkałem tam przez rok czasu.
      Klimat akurat mi bardzo odpowiada, a na wybrzeżu wcale nie ma ekstremalnie
      śnieżnych i mroźnych zim.
      To jeżeli o "miły, piękny kraj".

Natomiast od strony ekonomii, to jest tam wręcz niewyobrażalne zdzierstwo
      podatkowe. A że na każdym szkoleniu organizowanym przez NHS, nieuchronnie na
      jednym z pierwszych slajdów pojawia się: "U.K. doctors are now the highest paid
      doctors in Europe", to jesteśmy właśnie tutaj.
      I można tutaj znaleźć naprawdę dużo ładnych miejsc do życia i do odwiedzania.
      • Gość: Alex Re: Szwecja IP: *.gotadsl.co.uk 06.06.07, 15:55
        Szwecja to kraj ladny, ale niebezpieczny.....slyszalem, ze za kapanie rocznej
        coreczki we wannie oraz za odmowe kupienia dziecku zabawki mozna tam isc do
        wiezienia.
        • Gość: Crusader Re: Szwecja IP: *.range81-158.btcentralplus.com 06.06.07, 16:07
          Tak - to prawda.
          Zwłaszcza jeżeli dziecko w miejscu publicznym głośno protestuje (płacze), to
          zawsze winny jest dorosły, a kary są poważne.
          No ale takich przypadków tam zbyt wiele się nie spotyka, a ostatecznie
          więzienia są tam podobno lepsze od mieszkania w tzw. polskiej,
          osiedlowej "wielkiej płycie".
    • Gość: marta Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 16:05
      a co ci sie emilka w polsce nie podoba?
    • soup.nazi Teletubbieland, w morde 06.06.07, 17:15
      zeby nie te cholerne fioletowe zboki z torebkami. No i oczywiscie Bulbonia,
      mityczna kraina, ktora jest nirwaniczna i w ktorej jest nie mniej nirwanicznie,
      tyle tylko ze slepy to widzial i nikt poza nim.
      • kicior99 Re: Teletubbieland, w morde 06.06.07, 17:27
        vtec.aster.net.pl/Twinky-Winky.jpg
        • soup.nazi Mocarne 06.06.07, 18:18
          Zawylem, hehehe
          • Gość: adam Re: Mocarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:25
            Ukraina - miliony najpiekniejszych kobiet na swiecie:)
            • Gość: do adama Re: Mocarne IP: 78.146.49.* 06.06.07, 20:21
              az sie nie zestarzeja a starzeja sie szybciej niz inne nacje. Z wiotkiej
              wysokiej blondynki szybko mamy przygarbiona otyla 40 letnia ukrainke w
              kwiaciastej chuscie na glowie ktora wyglada na 65 lat
              • dasiek11 Re: Mocarne 06.06.07, 23:38
                Sek w tym,ze nawet 40-letnie kobiety sa tam duzo piekniejsze niz Polki w tym
                wieku.Bylem duzo razy i mialem okazje sie przekonac.Poza tym chyba trudno
                oczekiwac ze stara babcia pamietajaca Stalina bedzie wygladala jak modelka?
    • Gość: gosc Barcelona!!! IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 06.06.07, 21:57
    • Gość: .... Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.range86-131.btcentralplus.com 07.06.07, 00:48
      zdecydowanie wlochy sa najlepszym panstwem do mieszkania moim zdaniem.swietna
      pogoda,super ludzie-przyjazni i usmiechnieci,super jedzenie, a ten ich jezyk
      • kicior99 Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? 07.06.07, 04:03
        bałaganiarze, erotomani, niasłowni, hałaśliwi... To ja wolę Anglię
    • Gość: matylda Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 07.06.07, 01:12
      Polska - w koncu tam jest moj dom, moja rodzina, moi przyjaciele.
    • luiza-w-ogrodzie Dla mnie Australia n/t 07.06.07, 06:11

• kropkacom Czechy. 07.06.07, 08:39
        Niedawno staliśmy przed wyborem czy zostać w tu czy też szukać szczęścia w innym
        kraju. W grę wchodziły (z racji znajomości języka angielskiego) Wielka Brytania
        i Irlandia. Oba te kraje zwiedzaliśmy, mamy tam znajomych i rodzinę.
        Stwierdziliśmy jednak że w Czechach mamy wszystko czego nam trzeba do szczęścia:
        spokój, miłych ludzi, piękne krajobrazy, tanie życie i dobrą pracę.
        • Gość: ppp Litwa! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:17
          coś jak Czechy, tylko więcej pięknych kobiet :)
      • Gość: bambus-w-ogrodzie Re: Dla mnie Australia n/t IP: *.range86-149.btcentralplus.com 09.06.07, 06:26
        a dla mnie najlepszy jest Mozambik.
        Australia byla modna jak w sklepach stal tylko ocet.
    • Gość: zuzia Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.sol2.cable.ntl.com 08.06.07, 22:22
      Anglia.
    • Gość: los Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.belf.cable.ntl.com 09.06.07, 09:41
    • Gość: locust Re: jakie jest najmilsze panstwo do mieszkania? IP: *.belf.cable.ntl.com 09.06.07, 09:42
      Szwajcaria. Czysto, bezpiecznie, mili ludzie i przepyszne jedzenie.
    • bigbadelectriccow Dania 10.06.07, 10:44
      piekny kraj. czysto,bezpiecznie, wysoki poziom spoleczno-ekonomiczno-kulturalny. Tyle ze podatki wysokie, ludzie troche zimni, no i z emigracja z krajow arabskich troche przesadzili ;(
    • Gość: Ralph UK IP: *.bb.sky.com 10.06.07, 11:39
      Z państw w których spędziłem przynajmniej trzy tygodnie (Belgia, Francja,
      Szwajcaria, UK) zdecydowanie wybieram UK.
      Podejrzewam, że jest kilka krajów w których żyłoby się lepiej (np. Kanada), ale
      nigdy w nich nie byłem, więc nie mam prawa się wypowiadać.
    • Gość: Espanha tylko i wylacznie Hiszpania IP: *.b-ras1.blp.dublin.eircom.net 24.06.07, 21:51
      Piekny kraj
      • maciej508 Tylko Polska... 25.06.07, 08:03
        przepiękny kraj,panuje tu prawo i sprawiedliwość,nie ma bezrobocia,nik nie musi
        emigrować za chlebkiem,bezpłatna nauka,służba zdrowia,więzienia też bezpłatne!!!
        Po prostu tu można spokojnie żyć i ..umierać!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka