xyz1212 21.08.07, 17:50 witam mój partner otworzył dziełaność self-employment,budowlanka, remonty. Czy musi wyrabiac karte cis jeżli pracuje dla ludzi prywatnie. Nie jest żadny podwykonawcą, dla nikogo nie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrodarczyk.witold Re: self-empoyment- budowlanka a CIS 21.08.07, 17:53 Kart CIS już nie ma, jest tylko rejestracja CIS. Więcej na ten temat: www.jobland.pl/zasady-praca-za-granica/anglia.php#cis-construction-industry-scheme Co do zasady, nie podchodzą pod CIS płatności za budowy wykonywane dla prywatnych domów lub firm niebudowlanych, o ile łączna wartość prac budowlanych zlecanych przez danego wykonawcę nie przekracza 1 miliona funtów w ciągu roku. Przypominam, że to na płacącym spoczywa obowiazek sprawdzenia, czy dana czynność podchodzi pod CIS i weryfikacji podwykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz1212 Re: self-empoyment- budowlanka a CIS 21.08.07, 18:18 czyli mój partner w takiej sytuacji nie ma obowiązku rejestracji cis Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: self-empoyment- budowlanka a CIS 21.08.07, 21:33 Nie, jeśli będzie wykonywał prace które są wyłączone z CIS, np. prace w domach prywatnych, które wydają na budowę mniej niż 1 mln funtów rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrodarczyk.witold Re: self-empoyment- budowlanka a CIS 21.08.07, 21:34 Trzeba powiedzieć, że również bez CIS można prowadzić działalność w budownictwie, ale wtedy będzie potracany wyższy podatek (30%). Odpowiedz Link Zgłoś
xyz1212 Re: self-empoyment- budowlanka a CIS 21.08.07, 22:07 czyli rejestracja w cis nie jest obowiązkowa, a rejestrując się wyjdzie mi to tylko na plus, bo jeżeli praca którą będe wykonywał będzie podlegoać pod cis to zapłace mniejszy podatek ( chodzi tu o rozliczenie roczne?) , ale jeżeli takiej pracy nie będe wykonywał to nic nie tracę rejestrując się? Prosze mnie poprawić jeśli się mylę. przepraszam że tak męcze, ale Pan mi z nieba spadł. Jeżeli firmę otworzę np. dzisiaj, to kiedy muszę się rozliczyć i za jakie miesiące. ? Czy muszę rozliczać się co miesiąc czy tylko raz w roku? Czy będąc self-employment mogę starać się o Working tax credit i child tax credit i housing benefit. Jak mam przedstawić zaświadczeia o zarobkach??? np. do hausing benefit np. 0d pażdziernika 06 do 1 sierpnia 07 pracowałem jako employment a od 2 sierpnia jestem self employment. Jak mam się rozliczyć jeżeli mam płacone do "ręki" nie na konto? Odpowiedz Link Zgłoś