Gość: kiks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.07, 11:11 warto pojechać do Tesco gdzieś w Szkocji - jakie macie wrażenia, nie tylko zresztą z pracy, ale i wogóle realiów warunków i standartów życia tam ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macsad.uk Re: a w szkocji ? 23.08.07, 00:09 Osobiście jestem w Szkocji od prawie roku, ludzie są naprawdę mili, życie jest na pewno łatwiejsze niż w ktorejeś tam RP. Mam skromne porównanie z Londynem i wszystko lub prawie wszystko wychodzi na plus dla Szkocji. Oczywiście wszystko zależy od miejsca i wymagań. Startowałem razem z kolegą, on już awansował i nikt nie robił mu wstrętów z powodu tego, że jest POLAKIEM. Tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie, tu naprawdę ma się o wiele więcej możliwości. Masz konkretne pytania to napisz !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: a w szkocji ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 10:47 Place na początek, realacje do kosztów życia, czy szukać lokum na wlasną rękę (pokój). Lepiej na sprzedawcę czy kierowcę ? i jakie szanse odpowiednio zalapania się ... Poza tym jak duże są skupiska Polaków, czy np. dzieci w szkole mialyby polskojęzycznych rówieśników ? Dzięki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
solero Re: a w szkocji ? 29.08.07, 14:23 W Glasgow ludzie rzeczywiście mówią z okropnym akcentem, ale mozna się przyzwyczaić, pogoda w Szkocji jest rzeczywiście raczej deszczowa jesienią i zimą, choć tutejsi twierdzą, że do niedawna mieli tu całkiem śnieżne zimy - ta ostatnia była raczej deszczowa. Pada tu dość czesto ale raczej krótko. Ostatnie lato z kolei było może niezbyt ciepłe - daleko mu do polskiego - ale deszcz padał dość rzadko. Do niedawna z mieszkaniem nie było problemu obecnie niewiem bo nie śledzę tematu. Płaca od dajmy na to londyńskiego tesco różni się chyba tylko dodatkiem lokalizacyjnym, którego o ile wiem w Szkocji wogóle nie ma bo koszty utrzymania są niższe. Jeśli chodzi o szkołę mój syn właśnie zaczął primary 1. Wysyłaliśmy go bez nadziei na polskiego kolegę w szkole a tu niespodzianka i w klasie ma rówieśnika z Polski a jak wiadomo razem łatwiej, z drugiej strony taki maluch łapie język naprawdę szybko. Kolegów rówieśników ma też na podwórku gdzie spędza dużo czasu po szkole jeśli tylko ma ochotę. Szkoccy sąsiedzi są ludzmi uczynnymi, otwartymi. To tyle pokrótce. Jak cos to mail gazetowy aktualny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: a w szkocji ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.07, 10:48 acha i polączenia z krajem :)(transport) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: a w szkocji ? IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 23.08.07, 11:04 nie zapominaj, ze w szkocji prawie ciagle pada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AICHA Re: a w szkocji ? IP: *.aster.pl 29.08.07, 15:47 A GZIE JESTES W JAKIM MIESCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aicha Re: a w szkocji ? IP: *.aster.pl 29.08.07, 17:30 a wjakim miescie jestes jesli masz chec to odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola84 Re: a w szkocji ? IP: *.bie.lama.net.pl 28.08.07, 22:19 Bylam w Glasgow rok temu(nie w Tesco) i ludzie maja potworny akcent tam.. bulgocza a nie mowia, wiec nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: a w szkocji ? IP: 213.166.17.* 29.08.07, 13:21 Jasne Lola tylko dlatego ze ludzie w Szkocji maja potworny akcent ktos nie ma tam jechac? Rewelacyjna porada dla ludzi ktorzy chca cos zmienic w swoim zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aicha Re: a w szkocji ? IP: *.aster.pl 29.08.07, 17:32 a ty tomi ?jak ci tam bo ja wlasnie zabieram corke ijade zmieniac swoje zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aicha Re: a w szkocji ? IP: *.aster.pl 29.08.07, 15:42 czy ktos jedzie 9 .09.do szkocji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: a w szkocji ? IP: *.elomza.pl 29.08.07, 15:58 ja nie wiem co wy za problem widzicie...akcent jest troszke inny ale idzie sie przyzwyczaic a tak ogolnie ludzie sa bardzo mili...na marginesie to z Aberdeen jestem.ehhh za 4 dni powrot do robo:/a w Polsce jest tak pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola84 Re: a w szkocji ? IP: *.bie.lama.net.pl 29.08.07, 18:54 Chodzi mi o to ze jak ludzi ciezko zrozumiec w sklepie czy jak kogos poznajesz, to nie jest fajnie, przynajmniej na poczatku.. Wiec jakbym miala mozlwiosc wyboru to nie jechalabym akurat do Szkocji-oczywiscie to moj punkt widzenia=) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: a w szkocji ? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.08.07, 19:20 a sa moze jacys kierowcy w szkocji? ja jezdze w dot comie w londynie, chcialbym sie dowiedziec czy trafili tam jacys kierowcy z polski i jak tam sie im jezdzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: a w szkocji ? IP: *.ipt.aol.com 30.08.07, 19:24 ja pracuje w dotcomie, wlasciwie nie jezdze, bo robie homeshopping, ale pojecie mam. przyjechalem tu z anglii, nie z polski. wiec zatrudnilem sie tu z buta jako miejscowy :) wyslalem teraz aplikacje na stock controllera, wiec z dotcomem moze skoncze... Odpowiedz Link Zgłoś