olla123 11.09.07, 10:57 kto wie gdzie mozna znalezc grzyby w polnocno-zachodniej czesci anglii?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jojko Re: grzybobranie IP: *.manc.cable.ntl.com 11.09.07, 12:03 Bede strzelal...w lesie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojko Re: grzybobranie IP: *.manc.cable.ntl.com 11.09.07, 12:06 a jak w lesie nie znajdziesz, moze zajrzyj na gumtree w rubryke "to let", umow sie na wizytacje tanszych mieszkan, wez drabinke, nozyk, i koszyk, i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: grzybobranie IP: *.as15444.net 11.09.07, 13:19 trzeba sie bylo uczyc to bys zarabial wystarczajaco zeby stac cie bylo na pokoj bez grzyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: grzybobranie IP: *.as15444.net 12.09.07, 13:40 mamy to trzeba bylo sie sluchac kiedys teraz to juz dla ciebie za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: grzybobranie 11.09.07, 12:30 Po grzyby do lasu ludzi wysylasz? Co to za dziwny pomysl. To jakby po mleko na pole chodzic, albo po ryby nad rzeke ;] Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: grzybobranie 11.09.07, 12:28 > kto wie gdzie mozna znalezc grzyby w polnocno-zachodniej czesci > anglii?? Najwiekszy wybor chyba w Waitrose, ale w Tesco tez cos maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: grzybobranie IP: *.range86-130.btcentralplus.com 11.09.07, 13:42 Ludzie, czemu Wy wszyscy tacy zlosliwi?? Czy cos zlego w tym, ze ktos lubi sobie pospacerowac po lesie i pozbierac grzyby??? Nie chodzi tu o zadne oszczedzanie na zbieraniu, zamiast kupowaniu, a o relaksie. Ja uwielbiam to robic i w Polsce znam wiele miejsc pelnych grzybow, w uk niestety nie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deos Re: grzybobranie IP: 80.168.115.* 11.09.07, 13:51 W UK nie ma wielu lasow, jesli chcesz grzybow i lasow, jedz do Polski lub do kraju, w ktorym jest wiecej dzikiej przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: grzybobranie 11.09.07, 14:39 Zaraz tam zlosliwi. Czemu wy tak wszsytko bierzecie do siebie? Lubie sarkazm, tak jak wiekszosc ludzi zamieszkujacych UK. Kto mowi, ze cos zlego? Nic zlego, jesli wlasciciel lasu ci pozwoli. Ja sobie ino jaja robie, bo jak chce zjesc grzyba to ide do Tesco, a jak chce se polazic po lesie to mi zona mowi, ze ona nie chce i dupa, bo samemu to mi sie tez nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: grzybobranie IP: *.net.upc.cz 11.09.07, 15:31 > jak chce zjesc grzyba to ide do Tesco, Jak ktoś lubi grzybki z TESCO:) A może jeszcze w paseczki? Dla mnie nie ma to jak jesienny spacerek po lesie a potem jajecznica z kurkami. Odpowiedz Link Zgłoś
vierablu Re: grzybobranie 11.09.07, 13:45 Sprawdz na forum UK Native Magic Mushrooms Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: grzybobranie 11.09.07, 14:16 w moim regionie (bezleśnym niestety) są kanie, pieczarki polne i twardzioszki czosnaczki (ludowo - tańcujki), pojedynczo bywają i inne polne grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
maecki Re: grzybobranie 11.09.07, 14:20 A potem znowu bedzie, ze po labedziach i rybach w rzekach, ci dziwni Polacy grzyby zbieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: grzybobranie 11.09.07, 14:57 ja wiem... oni już to kiedyś przerabiali piszę o tym w blogu kicior99.blox.pl/2007/07/Zakazane-grzybobranie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojko Re: grzybobranie IP: *.manc.cable.ntl.com 11.09.07, 17:21 Byl program w tv, w ktorym dwoch kolesi, specow spod znaku patelni, i piekarnika, wybralo sie w pewien region uk, aby wlasnie zbierac grzyby. Najbardziej mi sie pdobalo, ze tych dwoch expertow po zlokalizowaniu jakiegos grzyba, po prostu wyrywali go z korzeniem ze sciolki. Pewnie polscy grzybiarze by sie na owe praktyki oburzali, jak angole na traktowanie ryb przez polakow. Nic dziwnego, ze grzybow ci tu ubostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: grzybobranie 11.09.07, 17:46 > Najbardziej mi sie pdobalo, ze tych dwoch expertow po zlokalizowaniu jakiegos > grzyba, po prostu wyrywali go z korzeniem ze sciolki. A jak powinni byli zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: grzybobranie IP: *.net.upc.cz 11.09.07, 18:07 ghrom. to chyba grzybka tylko w TESCO widział. Grzybka albo wykręcamy żeby nie uszkodzić grzybni albo odcinamy owocnik . Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: grzybobranie 11.09.07, 18:22 > Grzybka albo wykręcamy żeby nie uszkodzić grzybni albo odcinamy owocnik. Nie odcina sie, panie fachowiec, bo zgnije i grzybnie szlag trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryj rudy Re: grzybobranie IP: *.proxy.aol.com 11.09.07, 18:32 ghrom napisał: > Nie odcina sie, panie fachowiec, bo zgnije i grzybnie szlag trafi. Panie Mykolog, zechcialby Pan omowic przypadek, kiedy to grzyb nie zostaje znaleziony,nikt go nie wykreca,(wycina, wywleka sila telepatii) - czy taki "zapomniany" grzyb nigdy nie zgnije? Co z grzybnia, ja sie pytam, co z grzybnia??? Odpowiedz Link Zgłoś
ghrom Re: grzybobranie 12.09.07, 00:16 > telepatii) - czy taki "zapomniany" grzyb nigdy nie zgnije? Slimaki go zjedza, panie ciekawski ;] A serio to jest zupelnie inna bajka, obciecie mlodego grzyba przy nasadzie i zostawienie resztki by zgnila, a naturalny proces starzenia sie owocnika. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: grzybobranie 11.09.07, 18:37 Istotne jest, zeby nie wlezc do PRYWATNEGO LASU. Polakom nie miesci sie w glowie, ze las moze do kogos nalezec i ktos moze nie zyczyc sobie, aby obcy mu lazili. (Problem tez bywa i w Polsce. Osoby posiadajace kawalek lasu notorycznie narzekaja, ze grzybiarze penetruja ich wlosci) Odpowiedz Link Zgłoś
mishek1 Re: grzybobranie 11.09.07, 19:34 :) jesli naprawde ktos ma ochote na grzyby to polecam lasy w polnocnej walii prawdziwki tam rosan na potege wcale nie trzeba ich specjalnie szukac bo rosna prawie na samych sciezkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palejo Re: grzybobranie IP: *.sotn.cable.ntl.com 11.09.07, 21:23 Tradycyjni polecam New Forest. Jednak obecnie ze wzgledu na brak opadow grzybow jest jeszcze malo. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: grzybobranie 11.09.07, 22:18 Wimbledon Common,Epping Forest, Virginia Waters, jesli jestescie kolo Londynu Walia i Szkocja wspaniale lasy , szukac na mapie, New Forest -tez wspanialy klasyk....jeszcze nie ma grzybow, czekamy na deszcz i przyjazna temperature... nie kazdy rok jest " grzybowy;)" Odpowiedz Link Zgłoś