czajka083 18.02.08, 21:57 Chciałabym się dowiedzieć na jakiej zasadzie można się starać o medical card?Mój chłopak już 2 lata pracuje w Irlandii natomiast ja wychowuje synka i nigdy nie pracowałam w Irlandii!Proszę o porade! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wrodarczyk.witold Re: Medical card 19.02.08, 00:51 Medical card jest przeznaczona dla osób o niskich dochodach. Karta wydana osobie jest ważna również na małżonka i dzieci. O publicznej opiece medycznej w Irlandii można przeczytac na: Citizens Information - publiczna służba zdrowia O zasadach dotyczących medical card: www.citizensinformation.ie/categories/health/entitlement-to-health-services/medical_card Szczegółowych informcacji na temat uprawnienia do Medical Card można zasięgnąć w lokalnym health office: www.hse.ie/en/HealthServices/HealthServices/Category/LocalHealthOffices/ Udzielenie odpowiedzi na szczegółowe pytania wymaga dokładnego rozpoznania szczególnej sytuacji danej osoby, zadania dodatkowych pytań, sprawdzenia dokumentów, zapoznania się z treścią pism urzędowych itd. W Irlandii bezpłatną poradę prawną można uzyskać w lokalnym Biurze Porad Obywatelskich - Citizens Information Centre, z którym można skontaktować się telefonicznie 1890 777 121 lub osobiście – adres lokalnego biura można znaleźć na findaddress.citizensinformation.ie/service_finder . Niektóre biura dysponują tłumaczami języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś