gosiaczeek85 15.04.08, 10:19 Witam chcialabym sie dowiedziec czy moze ktos posiada informacje kiedy dziecku urodzonemu w Irlandii nalezy sie ich paszport, jakie warunki trzeba spelniac i gdzie skladac dokumenty.Dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imszulc Re: Irlandzki paszport 15.04.08, 10:43 jeśli dziecko urodziło sie po 1 stycznia 2005 to aby mogło dostać irlandzki paszport jego rodzice powinni mieszkać w Irlandii przez trzy lata w ostatnich czterech latach formularz można znaleźć w internecie, potrzebna będzie wizyta na Gardzie (rodzice z dzieckiem) a wniosek wysyła sie pocztą, paszport przychodzi pocztą w ciągu chyba 2 tygodni aha, na poczcie też można dostać formularze już o tym było na forum, nawet dosyć sporo, poszukaj trochę Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 15.04.08, 19:17 oprócz wizyty na Gardzie potrzebna będzie też wizyta u Solicitor, lub innego 'gościa' z public service jest napisane na formularzu Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: Irlandzki paszport 15.04.08, 20:45 racja, zapomniałam, z racji Marcina zawodu to nie musieliśmy daleko szukać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
reyka Re: Irlandzki paszport 15.04.08, 21:31 a ja nigdy do nikogo nie musialam chodzic, tylko na garde:) chyba ze sie cos od 2006 zmienilo znowu Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 15.04.08, 22:07 Kasia ale Twoja druga połowa jest irlandzka a nasze w dalszym ciągu polskie :) troszeczkę inne zasady nas obowiązują, tak samo my musimy wypełnić oprócz wniosku na paszport jeszczę formę A i również ją podbić u Solicitor'a a Ty pewnie nawet jej nie widziałaś na oczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
reyka Re: Irlandzki paszport 15.04.08, 22:09 :))))))))))) no widzisz jak ja sie na tym znam. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Irlandzki paszport 21.01.09, 16:42 monika_irl napisała: > oprócz wizyty na Gardzie potrzebna będzie też wizyta u Solicitor, > lub innego 'gościa' z public service > jest napisane na formularzu > > ****************** To nowe od 2005 roku? Ten solicitor? Mysmy nie musieli isc do prawnika w 2001....przypuszczam, ze to nowy pomysl? A jezeli chodzi o irlandzkie obywatelstwo nadane pozniej, po przekroczeniu 5 lat pobytu przez rodzicow. Najpierw rodzice wystepuja o obywatelstwo irlandzkie dla siebie. Pozniej, gdy je dostana, jako obywatele Irlandii wystepuja o nadanie obywatelstwa irlandzkiego swojemu dziecku. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 21.01.09, 21:24 [quote]maja92 napisała: > A jezeli chodzi o irlandzkie obywatelstwo nadane pozniej, po > przekroczeniu 5 lat pobytu przez rodzicow. Najpierw rodzice > wystepuja o obywatelstwo irlandzkie dla siebie. Pozniej, gdy je > dostana, jako obywatele Irlandii wystepuja o nadanie obywatelstwa > irlandzkiego swojemu dziecku.[/quote] a patrzyłaś Maju ile to teraz kosztuje ;) dla jednej osoby dorosłej "tylko" €950 i €200 dla dziecka :) [quote]> To nowe od 2005 roku? Ten solicitor?[/quote] to nie musi być zawsze prawnik, nas akurat gardzista odesłał do niego zanim podpisał aplikację. Strona 3: www.dfa.ie/uploads/documents/Passport_documents/document%20a.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Irlandzki paszport 21.01.09, 22:59 Widzialam ta cene - kurcze paszport z Eire niezle w cenie;-) Mysmy jeszcze placili po €260, ale wnioskowalismy w 2004 roku. Za Remiego rok pozniej juz bylo €90...teraz slyszalam, ze tez sie czeka ponad 2 lata...mysmy mieli wszystko dla nas zakonczone w 3 miesiace, a Remi w niecale poltora... A z tym solicitorem to sie wtedy zmienilo po 2005 - tak wnioskuje z zalinkowanego przez Ciebie dokumentu. Mysmy z Jono nie musieli nigdzie latac. Standardowy wpis na Gardzie wystarczyl...ale to byl rok 2001. Ja juz jestem nie na czasie z tymi wszystkimi nowosciami;-) Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: Irlandzki paszport 10.03.09, 19:35 ja tez sie ciesze ze Louis dostal irlandzki paszport i bylo troche zachodu z tym ale wszystko przeszlo.W sumie czekalam miesiac i nie musialam isc do solicitora a wystarczylo do GP,ktore znal mnie,dopiero to zawazylo ze dostal ten paszport.No i na Gardzie tez bylismy oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: Irlandzki paszport 17.08.08, 17:25 podbijam wątek z dodatkowym pytaniem czy oboje rodzice muszą tu być 3 lata czy wystarczy że ojciec jest 2 a matka 2 i 8 mies wiem że to śmieszne o co pytam(troszkę się łudzę że wystarczy) ale w PL czeka na nas polski paszport i wolałabym już z Zulą pojechać a nie 2 razy obracać bo tymczasowy stracił datę ważności Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 17.08.08, 17:58 przynajmniej jedno z rodziców musi być w irlandii (legalnie) 3 z czterech lat >Where a parent is a national of an EU Member State, an EEA Agreement State or of the Swiss Confederation - The parent needs to have resided in Ireland for 3 of the previous 4 years.< Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 17.08.08, 17:59 monika_irl napisała: > przynajmniej jedno z rodziców musi być w irlandii (legalnie) 3 z > czterech lat > >Where a parent is a national of an EU Member State, an EEA > Agreement State or of the Swiss Confederation - The parent needs to > have resided in Ireland for 3 of the previous 4 years.< to się oczywiście tyczy czasu przed urodzeniem dziecka w Irlandii Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: Irlandzki paszport 17.08.08, 22:48 znaczy to że skoro do czasu narodzin Zuli nie byliśmy tu 3 lat to nie ma szansy na ten paszport?? hmmm.... dzięki za uświadomienie bo chyba takiej wersji nie słyszałam no cóż będę musiała sie do PL po paszport Zulki przelecieć Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 18.08.08, 00:05 katenowak napisała: > znaczy to że skoro do czasu narodzin Zuli nie byliśmy tu 3 lat to nie ma szansy > na ten paszport?? niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
g35 Re: Irlandzki paszport 19.08.08, 13:50 >to się oczywiście tyczy czasu przed urodzeniem dziecka w Irlandii Zaraz zaraz to ja tu czegos nie kuma ,nie mozemy cofnac czasu przed urodzenie dziecka to znaczy ze jesl przed urodzeniem dziecka nie bylismy tu trzy lata w ostatnich czterech ,to co nie dostana nasze pociechy ir paszportow? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Irlandzki paszport 19.08.08, 14:37 Przynajmniej jeden z rodzicow musi byc legalnym rezydentem w IRL przez 3 z 4 lat przed urodzeniem dziecka w IRL i musi to udokumentowac. przeciez gdyby tego przepisu nie bylo to w zasadzie nie musieliby zmieniac wczesniejszych zasad z przed stycznia 2005 roku gdzie kazde urodzone dziecko w irlandii dostawalo irlandzki passport. Odpowiedz Link Zgłoś
ukryta Re: Irlandzki paszport 20.08.08, 23:01 zaraz zaraz! a po co Ty chcesz az do PL po ten paszport leciec?? Dublin blizej. i wszystko tam zalatwisz. wszystko! pzdr Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: Irlandzki paszport 21.08.08, 17:37 paszport mam już wyrobiony w Pl i czeka w urzędzie aż go któreś z nas odbierze myślałam że polecę zanim się Zuli skończy ważność tymczasowego ale nie wyszło no i teraz muszę lecieć po ten paszporcik bo nie mogłam nikogo upoważnić do jego odbioru ( z drugiej strony i słusznie) Odpowiedz Link Zgłoś
joasiakr Re: Irlandzki paszport 22.08.08, 14:46 my nwyrobilismy malej dowod tymczasowy i mamy z glowy na 5 lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
katenowak Re: Irlandzki paszport 23.08.08, 19:09 ja tu pierwszy na rok tymczasowy wyrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka1975 Re: Irlandzki paszport 26.08.08, 17:11 Moisasiedzi sa tutaj 6 lat,maja synka 3 letniego prawie i zlozyli wniosek(byli tylko na gardzie),nie musieli isc do prawnika,juz paszport przyszedl dla synka,troche poczekaja na swoje paszporty.Wiec i ja dzis zadzwonilam do prawnika tutaj i potwierdzil,ze nie trzeba isc do niego,tylko na garde jesli chodzi o moje dziecko(jestesmy tu 5 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
roza06 Re: Irlandzki paszport 29.12.08, 12:49 A czy któraś z was miała problemy z przekroczeniem granicy z takim paszportem? Wyczytałam gdzieś że czasami robią problemy na przy przekraczaniu polskiej granicy, a my właśnie chcielibyśmy wyrobić naszemu dziecku irlandzki paszport (wygodniej). Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie. Dziękuje za odpowiedzi i życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
nansiija Re: Irlandzki paszport 29.12.08, 15:35 Ja nie mialam, ale moja kolezanka, ktora ma inne nazwisko niz dziecko - tak. Chcieli od niej jeszcze akt urodzenia, a kto go ma przy sobie, ehhhhhh. Odpowiedz Link Zgłoś